Ciekawostki

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

Re: Ciekawostki

07-09-2024, 15:17

Triceratops pisze:
07-09-2024, 14:22
Pozbylismy sie tego natretnego debila to mozna sie spokojnie odniesc : owszem jest takie zjawisko i sie od ok dekady czy dwoch zaczyna pojawiac w opracowaniach, w starych ksiazkach do paszoznawstwa i hodowli tego nie ma, ale nie ma co snuc, ze cos sie pojawia po cos, bo ryzykujemy powtornym powrotem tego przyglupa.
W kazdym razie, pozdrozaly wszystkie masla, nie tylko nasz, ale dunskie Lurpaki, irlandzkie Kerrygold i finskie Finuu, Az tak nie sledze anomalii pogodowych ale nie sondze, ze w Finlandii Danii czy Irlandii dzikie upaly zmniejszaja produkcje, choc oczywiscie moge sie mylic, bo tam juz tez maja ocieplenie klimatu.

We wspomnianym wyzej zdjeciu brak slowa "inflacja", co mnie specjalnie nie dziwi, ale pamietam doskonale upalne lata, gdy ceny masla nie wariowaly jak gupie, pamietam jak dzis jak w nieodzalowanej sieci Aldik bralem 30 kostek chelmskiego Bielucha po 2,89 i zanim dowiozlem rowerem do mojej chaty to spora czesc sie zaczela topic.
Owszem, zagadnienie (przynajmniej w polskiej literaturze) pojawia się od mniej więcej dwudziestu lat. Ma to nawet sens, patrząc na średnie letnie temperatury. Absolutnie nie twierdzę, że ma to jakiś zasadniczy wpływ na ceny masła. Po pierwsze, nie znam struktury rynku. Po drugie, nie wiem do końca jak wygląda łańcuch dostaw, a to jest niezbędne, żeby zrozumieć, jak długi musi być okres z wysokimi temperaturami, żeby w ogóle mogło to wpłynąć na ceny. Do tego dochodzi jeszcze zróżnicowana tolerancja różnych ras krów mlecznych na temperaturę, co będzie różnicować efekty w różnych krajach. Obstawiam jednak, że dominujący wpływ na cenę mają inne czynniki - koszt energii i transportu, koszty pracy.

Lokalnie może to jednak mieć jakieś znaczenie. Byłem kiedyś na fascynującym wykładzie, który tłumaczył, jak na południu Europy stosunkowo nowe zjawisko długotrwałych wysokich temperatur w nocy (i tylko w nocy, w dzień było to mało istotne) wpływa na produkcję pomidorów. A wpływa bardzo mocno. Ciekawe zagadnienie, ale trudne do badania.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
mocny2_3
rasowy masterfulowicz

07-09-2024, 16:28

tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

07-09-2024, 23:05

tomaszm pisze:
02-09-2024, 19:16
uglak pisze:
01-09-2024, 20:57
Weź ze sobą nylonową rękawiczkę, urwij kawałek i zrób zdjęcie na brzegu, bo lubię takie zagadki i nie ma co czekać dwa tygodnie ;-)

Przepraszam Cie ale nie dojechałem dziś na zbiornik żeby popływać i porobić zdjęcia Do środy dojadę. Od rana gaszę pożary służbowe. :(
Mam te zdjęcia. Wkleję w poniedziałek jak będę przy komputerze.
Kupię Nunslaughter Goat ale nie ten w czerwonym digipacku.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

08-09-2024, 02:14

Niezły trailer do zdjęć z sadzawki
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

08-09-2024, 02:33

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Nie wiesz, co tam będzie :lol: Budowanie napięcia to podstawa w każdej sztuce.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
SamborWilk
w mackach Zła

08-09-2024, 09:51

Triceratops pisze:
Lukass pisze:
06-09-2024, 14:47
Triceratops pisze:
06-09-2024, 14:27
Jebana pogoda, przez nia maslo drozeje
Na pierwszy rzut oka brzmi zabawnie, ale zagadnienie stresu cieplnego u krów jest dość bogato opracowane w literaturze. I tak, jednym z efektów jest zmniejszenie ilości wytwarzanego mleka. I drugie tak, obecne letnie temperatury w Polsce są powyżej optymalnych dla krów mlecznych. Nie zachęcam do czytania, bo raczej mało porywająca lektura, ale bez problemu można znaleźć różne teksty.
Pozbylismy sie tego natretnego debila to mozna sie spokojnie odniesc : owszem jest takie zjawisko i sie od ok dekady czy dwoch zaczyna pojawiac w opracowaniach, w starych ksiazkach do paszoznawstwa i hodowli tego nie ma, ale nie ma co snuc, ze cos sie pojawia po cos, bo ryzykujemy powtornym powrotem tego przyglupa.
W kazdym razie, pozdrozaly wszystkie masla, nie tylko nasz, ale dunskie Lurpaki, irlandzkie Kerrygold i finskie Finuu, Az tak nie sledze anomalii pogodowych ale nie sondze, ze w Finlandii Danii czy Irlandii dzikie upaly zmniejszaja produkcje, choc oczywiscie moge sie mylic, bo tam juz tez maja ocieplenie klimatu.

We wspomnianym wyzej zdjeciu brak slowa "inflacja", co mnie specjalnie nie dziwi, ale pamietam doskonale upalne lata, gdy ceny masla nie wariowaly jak gupie, pamietam jak dzis jak w nieodzalowanej sieci Aldik bralem 30 kostek chelmskiego Bielucha po 2,89 i zanim dowiozlem rowerem do mojej chaty to spora czesc sie zaczela topic.
Mam znajomego, który niedługo wejdzie w gospodarkę, codziennie przynosi mleko ze swojej hodowli krów i częstuje, ale każdy odmawia bo to surowe mleko i nieprzywykłe osoby mogą mieć nieprzyjemności :lol: .
Jedyne na co narzekał to niska cena skupu mleka, z tego co pamiętam wynosząca chyba niecałe 2 zł? Narzekał na mleczarnie skupujące, że to cwaniaki i trzeba sprzedawać do odpowiedniej. Popytam go o ten stres cieplny i braki w trawie bo coś mi się wydaje że tvn jak zwykle przepycha narrację na zlecenie.
Awatar użytkownika
Triceratops

08-09-2024, 10:18

Lukass pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Napiecie rosnie jak u Hitchcocka...moze to jaki mutant, podwodny barszcz Sosnowskiego zmutowal od globalnego ocieplenia, chemtrailsow i 5g po czym zasadzil sie na tommy'ego i chce przejac kontrole nad stawem.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

08-09-2024, 10:31

SamborWilk pisze:
08-09-2024, 09:51
Triceratops pisze:
Lukass pisze:
06-09-2024, 14:47

Na pierwszy rzut oka brzmi zabawnie, ale zagadnienie stresu cieplnego u krów jest dość bogato opracowane w literaturze. I tak, jednym z efektów jest zmniejszenie ilości wytwarzanego mleka. I drugie tak, obecne letnie temperatury w Polsce są powyżej optymalnych dla krów mlecznych. Nie zachęcam do czytania, bo raczej mało porywająca lektura, ale bez problemu można znaleźć różne teksty.

Mam znajomego, który niedługo wejdzie w gospodarkę, codziennie przynosi mleko ze swojej hodowli krów i częstuje, ale każdy odmawia bo to surowe mleko i nieprzywykłe osoby mogą mieć nieprzyjemności :lol: .
Jedyne na co narzekał to niska cena skupu mleka, z tego co pamiętam wynosząca chyba niecałe 2 zł? Narzekał na mleczarnie skupujące, że to cwaniaki i trzeba sprzedawać do odpowiedniej. Popytam go o ten stres cieplny i braki w trawie bo coś mi się wydaje że tvn jak zwykle przepycha narrację na zlecenie.
Oczywiscie, ze przepycha, wszak to telewizja dla usmiechnietych debili, musza im jakos swiat wytlumaczyc. Kol Lukass przyznal, ze to pojawia sie powoli od ok 2 dekad,
Surowe mleko to najlepsze mleko jakie moze byc, cale zycie pilem takie prosto od krowy...oczywiscie dopoki nie doroslem i nie zamienilem mleka na bimber. To dzisiaj w butelkach to nie mleko tylko jakis plyn, jeszcze te 20-30 lat temu bylo takie w woreczkach niepasteryzowane, to i dalo sie zsiasc, dzisiaj ciezko, robi sie gorzkie ale nie chce sie zsiasc.

Co do bydla to moj znajomy powoli sie wycofuje z tego biznesu, wielkie stado krow w okolicach Wlodawy, mowil to samo - ceny zadne i leca w chuja, nawet z chelmskim Bieluchem mial sadowe przeprawy....tak, ze narracja podawana przez tvn to raczej sciema, bo dla przyzwoitosci powinni tam wrzucic inflacje. Otym stresie cieplnym to wybaluszyl galy i sie zasmial, no kto spedzil na wsi choccby wakacje za gowniaka widzial krowy wylegujace sie calymi tygodniami na upalach a wieczorem mleko bylo zawsze. Wczoraj w delikatesach centrum kupilem worek masla po 5,5, widac mieli od niezestresowanych krow.
woodpecker from space
SamborWilk
w mackach Zła

08-09-2024, 11:28

Triceratops pisze:
Oczywiscie, ze przepycha, wszak to telewizja dla usmiechnietych debili, musza im jakos swiat wytlumaczyc. Kol Lukass przyznal, ze to pojawia sie powoli od ok 2 dekad,
Surowe mleko to najlepsze mleko jakie moze byc, cale zycie pilem takie prosto od krowy...oczywiscie dopoki nie doroslem i nie zamienilem mleka na bimber. To dzisiaj w butelkach to nie mleko tylko jakis plyn, jeszcze te 20-30 lat temu bylo takie w woreczkach niepasteryzowane, to i dalo sie zsiasc, dzisiaj ciezko, robi sie gorzkie ale nie chce sie zsiasc.

Co do bydla to moj znajomy powoli sie wycofuje z tego biznesu, wielkie stado krow w okolicach Wlodawy, mowil to samo - ceny zadne i leca w chuja, nawet z chelmskim Bieluchem mial sadowe przeprawy....tak, ze narracja podawana przez tvn to raczej sciema, bo dla przyzwoitosci powinni tam wrzucic inflacje. Otym stresie cieplnym to wybaluszyl galy i sie zasmial, no kto spedzil na wsi choccby wakacje za gowniaka widzial krowy wylegujace sie calymi tygodniami na upalach a wieczorem mleko bylo zawsze. Wczoraj w delikatesach centrum kupilem worek masla po 5,5, widac mieli od niezestresowanych krow.
Też tak myślę, trzeba się do tego odnieść bo jeszcze mieszczuchy z forum to łykną, jak spotkam kumpla to potwierdzę bo z tego co kojarzę jego krowy jakieś takie bezstresowe były raczej. Pamiętam niedawno opowiadał o limitach na mleko, że nie można wszystkiego sprzedać bo limit i Unia go wnerwia już, a tu TVN wyjebuje z czymś takim :lol:

Znajomy wspominał że Mlekovita w miarę płaciła dobrze za mleko, reszta mleczarni to cwaniaki i po najniższych kosztach.
Awatar użytkownika
Triceratops

08-09-2024, 12:17

Limity sa po to zeby ujebac polska produkcje rolna, tak bylo np z cukrowniami, gdzie Janowskiemu cos wsypali a telewizje z niego zrobily ochoczo debila. Co sie stalo po przejeciu prawie wszystkich polskich cukrowni przez szwabow? Kwoty cukrowe nagle magicznie znikly. Kwoty mleczne to to samo, przeciez byla akcja wylewania mleka do rowow, no bo powyzej kwoty to juz kara. A jak rolnik zrobi za duzo, to bedzei za tanie i tak w kolko. Tylko tepe mieszczuchy bez pojecia lykaja ten kit.

Zreszta - z wczoraj - lolacy zra tanie meiso z rezerw strategicznych, czesto gmo a polskie leci na zachod jako delikates, artykul z wczoraj >>
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... ych-krajow

To samo jest z olejami co juz tu kiedys pisalem - nasze oeleje glownie rzepoakowe leca na zachod jako wysokiej jakosci a u nas sie zre ukrackie scierwo z glifosatem, co zreszta niedawno udowodnily badania tego typa ze strony "stop482" i nagle olej Kujawski (ukracki) zajebiscie stanial a z kolei Beskidzki jako nasz rodzimy olej nagle wzrost sprzedazy. Oczywiscie zaraz wbije paru pajacow z miasta i bedzie snuc teorie o teoriach spiskowych ale tak bylo jest i bedzie
woodpecker from space
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

08-09-2024, 14:55

Triceratops pisze:
UHT to jest jakiś zajzajer. Czasami u znajomych po 2-3 tygodnie stoi otwarte w lodówkach i nadal jest "świeże".
Generalnie mleko na rynku kupuję u gospodarza. UHT też w wyjątkowych sytuacjach używam jak mi się od rolnika skończy. UHT unikam jak mogę. Zsiadłe mleko + kasza gryczana +skwarki = szczęśliwy człowiek.
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

08-09-2024, 18:49

Triceratops pisze:
Lukass pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Napiecie rosnie jak u Hitchcocka...moze to jaki mutant, podwodny barszcz Sosnowskiego zmutowal od globalnego ocieplenia, chemtrailsow i 5g po czym zasadzil sie na tommy'ego i chce przejac kontrole nad stawem.
Hehe dokaldnie to samo pomyślałem że mu barszcz Sosnowskiego wyrósł pod wodą i łapie za noge bo wyrosl jakis pojebany.
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

09-09-2024, 00:05

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
08-09-2024, 18:49
Triceratops pisze:
Lukass pisze:

Hehe dokaldnie to samo pomyślałem że mu barszcz Sosnowskiego wyrósł pod wodą i łapie za noge bo wyrosl jakis pojebany.
Barszcz Sosnowskiego znam doskonale. Ta roślina działa podobnie. Wrzucę zdjęcia to będziecie rozkminiać. Sam jestem ciekawy co to jest.
Kupię Nunslaughter Goat ale nie ten w czerwonym digipacku.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

09-09-2024, 01:02

Triceratops pisze:
Oczywiscie, ze przepycha, wszak to telewizja dla usmiechnietych debili, musza im jakos swiat wytlumaczyc. Kol Lukass przyznal, ze to pojawia sie powoli od ok 2 dekad.
Panie Kolego, nie manipuluj. Pojawia się od dwóch dekad w polskiej literaturze, bo wcześniej problem u nas nie występował. Że jest pewnie marginalny? Tak, ale jest. Jak tysiąc innych w rolnictwie.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Triceratops

09-09-2024, 07:08

Ok, o to mi chodzilo, w jakims ulamku procenta wszystko ma znaczenie ale nie tak jak to pokazali. Choc te wszelkie opracowania z reguly zaznaczaja, ze ten stres dotyczy glownie "nowych wrazliwych ras" czyli mutantow. U nas raczej ich nie ma wiele
woodpecker from space
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

09-09-2024, 08:37

Triceratops pisze:
09-09-2024, 07:08
Ok, o to mi chodzilo, w jakims ulamku procenta wszystko ma znaczenie ale nie tak jak to pokazali. Choc te wszelkie opracowania z reguly zaznaczaja, ze ten stres dotyczy glownie "nowych wrazliwych ras" czyli mutantow. U nas raczej ich nie ma wiele
Jestes absolutnie pewien? Ja nie, chociaż ekstrapoluje to z roślin, warzyw i drzew - prawie wszystko co się teraz hoduje to są nowe odmiany, które rosną szybciej, ale są też słabsze, bo wszystko jest nastawione na zysk. Moim zdaniem dochodzimy do momentu, w którym wypadałoby się wszystkim doedukowac w temacie i wtedy wrócić, bo na razie to wygląda jednak, jakby więcej do powiedzenia miały uprzedzenia niż wiedzą.
Awatar użytkownika
Triceratops

09-09-2024, 11:31

Troche tam sie tyralo w ARiMR i szkolen odbylo, ale masz racje, pewien nie jestem i ekstrapolowal tez nie bede
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

09-09-2024, 13:44

mistrzsardu pisze:
08-09-2024, 14:55
Triceratops pisze:
UHT to jest jakiś zajzajer. Czasami u znajomych po 2-3 tygodnie stoi otwarte w lodówkach i nadal jest "świeże".
Generalnie mleko na rynku kupuję u gospodarza. UHT też w wyjątkowych sytuacjach używam jak mi się od rolnika skończy. UHT unikam jak mogę. Zsiadłe mleko + kasza gryczana +skwarki = szczęśliwy człowiek.
Długo pracowaliście nad tym przełomowym odkryciem, że mleko pasteryzowane się nie zsiądzie? :D :D :D

Nie zsiądzie się, bo właśnie nie ma się zsiąść - dokładnie po to traktuje się je odpowiednio wysoką temperaturą żeby wybić bakterie odpowiedzialne za ten proces (skrót UHT nie oznacza wcale Ultra Holokast Towarzystwa). Sera też się nie da z niego wyprodukować, bo nie do tego służy. Równie dobrze można narzekać na współcześnie produkowane piwo, że nie chce eksplodować ani skwaśnieć jebane - nawet jak postoi w cieple poza datę przydatności do spożycia.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Triceratops

09-09-2024, 14:19

Ej ale wiesz, ze nie odrozniasz pasteryzacji od sterylizacji (uht)? Pewnie juz wiesz, bo to przeczytales, ale jak zwykle blysnales xd
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

09-09-2024, 15:55

UHT jest rodzajem pasteryzacji więc wszystko się zgadza, tylko ty jak zwykle z logiką na bakier :D
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
ODPOWIEDZ