jest jeszcze taka możliwość bez angażowania bez interfejsu białkowego szacownego grona masterfulowiczów,
robisz zdjęcie, a w google.pl /.com jest opcja wyszukiwanie obrazem, wrzuca się zdjęcia roślin i zwykle rozpoznaje nazwy
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
jest jeszcze taka możliwość bez angażowania bez interfejsu białkowego szacownego grona masterfulowiczów,
Widziałeś ostatnio dzisiaj taki bank, kiedy mi procenty narosły na oszczędnościowym, jeśli to było pytanie retoryczne to sorry.Lukass pisze: ↑02-09-2024, 17:23
Ale przecież ja nie o tymKiedy ostatnio widziałeś bank, który pomnaża Twój majątek?
W omawianym przypadku bank nie próbował ratować majątku biednego dziecka, tylko sam sobie (czy nie była to klauzula nieuprawniona, to już by musiał UOKiK zdecydować) wprowadził do regulaminu ograniczenia dot. kwoty maksymalnej w ramach tzw. zwykłego zarządu na poziomie 8 tys., ale rozszerzył to ograniczenie na wszystkie transakcje (wpływy także). Gdzie zwykły zarząd dotyczy wyłącznie wypłaty, a nie wpłaty, więc blokowanie kwoty z automatu jest kuriozalne. Tym bardziej, że od 1 lipca kwota ta zgodnie z prawem wynosi 8600 PLN. Zatem - dopiero gdyby nastąpiła próba zadysponowania całą kwotą, byłaby podstawa do ewentualnej weryfikacji tej dyspozycji. Ale nawet to nie według zapisu z regulaminu, tylko zgodnie z zapisami stosownego kodeksu, więc kwota 8000 PLN nie jest tu granicą, bo małoletni za zgodą rodziców i bez decyzji sądu opiekuńczego może zadysponować kwotą 8600 PLN.
Łatwiej będzie zainstalować apkę Plant.Net
Ale co, nie uważasz, że bank przyjmuje cudze pieniądze, by je pomnożyć? Na tym polega ich zarobek, jak nie na tym, to po co wg Ciebie istnieją banki w ogóle, jak nie po to, by zarabiać na cudzych pieniądzach?
O ile poniżej inflacji? I jakie są ograniczenia w wypłacaniu środków? Nie, co najwyżej pieniądze wolniej tracą na wartości.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑02-09-2024, 21:11Widziałeś ostatnio dzisiaj taki bank, kiedy mi procenty narosły na oszczędnościowym, jeśli to było pytanie retoryczne to sorry.
Opisałeś w skrócie, w jaki sposób banki mają w dupie lokalne prawo, bo wiedzą, że nic im nie można zrobić. To, że bank ma różne wewnętrzne analizy, algorytmy, cokolwiek, nie uprawnia banku do tworzenia nadmiarowych regulaminów, które nie są zgodne z prawem. Tu bank powołał się na konkretny konstrukt w polskim prawie cywilnym, czyli na zwykły zarząd majątkiem nieletniego. Biorąc pod uwagę zapis regulaminu, jest on całkowicie niezgodny z duchem i treścią przepisów o zarządzie zwykłym. Bo tak, zarząd zwykły dotyczy jedynie wyjścia środków, nie ich wpływu. A z regulaminu banku wynika, że dotyczy obu tych rzeczy na raz. Nie dotyczy. A co wynika z doświadczeń banku (które przecież wyssałeś z palca), to jest zupełnie inna kwestia. Zresztą, zgodnie z zapisem własnego regulaminu, bank powinien był zamrozić środki na poziomie 4500 PLN (edyta, bo jebłem; powinien zablokować wszystkie środki). Dlaczego tego nie zrobił?
Napisałeś coś takiego:ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑02-09-2024, 21:19Ale co, nie uważasz, że bank przyjmuje cudze pieniądze, by je pomnożyć? Na tym polega ich zarobek, jak nie na tym, to po co wg Ciebie istnieją banki w ogóle, jak nie po to, by zarabiać na cudzych pieniądzach?
Zapomniałeś dodać, że dla własnego zysku, a nie Twojego, a tak to realnie wygląda. Oprocentowanie konta zwykłego 0%, plus szereg opłat. No chyba, że dokonasz 13 transakcji na kwotę co najmniej 53,37 zł (bo tak wyszło z analiz), codziennie rano pierdniesz o 7:31, po czym zrobisz 12 pompek i 43 przysiady oraz staniesz na głowie. Oprocentowanie lokat i kont oszczędnościowych dalece poniżej inflacji. Do tego poważne ograniczenia w obsłudze transakcji gotówkowych. Ok. Banki realnie zarabiają na kredytach, ale jako że cały aparat państwa w praktyce wymusza korzystanie z ich usług, to przy okazji można zarobić jeszcze trochę więcej. Nie potępiam, któż by nie skorzystał. Ale źle to wygląda, skoro premierem kraju przez kilka lat był dawny prezes jednego z większych banków na polskim rynku.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑02-09-2024, 16:30Istota banku polega na tym, ze powierzasz im swoje pieniadze, a oni nimi obracaja, by je pomnozyc.
1. Nie rozumiem dlaczego zadajesz w ogóle to pierwsze pytanie, możesz wyjaśnić? Chyba jasno powiedziałem, że banki są po to, by zarabiać, a z jakiegoś powodu wymyśliłeś, że powiedziałem ,,zarabiać dla klientów".Lukass pisze: ↑02-09-2024, 21:29O ile poniżej inflacji? I jakie są ograniczenia w wypłacaniu środków? Nie, co najwyżej pieniądze wolniej tracą na wartości.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑02-09-2024, 21:11Widziałeś ostatnio dzisiaj taki bank, kiedy mi procenty narosły na oszczędnościowym, jeśli to było pytanie retoryczne to sorry.
Opisałeś w skrócie, w jaki sposób banki mają w dupie lokalne prawo, bo wiedzą, że nic im nie można zrobić. To, że bank ma różne wewnętrzne analizy, algorytmy, cokolwiek, nie uprawnia banku do tworzenia nadmiarowych regulaminów, które nie są zgodne z prawem. Tu bank powołał się na konkretny konstrukt w polskim prawie cywilnym, czyli na zwykły zarząd majątkiem nieletniego. Biorąc pod uwagę zapis regulaminu, jest on całkowicie niezgodny z duchem i treścią przepisów o zarządzie zwykłym. Bo tak, zarząd zwykły dotyczy jedynie wyjścia środków, nie ich wpływu. A z regulaminu banku wynika, że dotyczy obu tych rzeczy na raz. Nie dotyczy. A co wynika z doświadczeń banku (które przecież wyssałeś z palca), to jest zupełnie inna kwestia. Zresztą, zgodnie z zapisem własnego regulaminu, bank powinien był zamrozić środki na poziomie 4500 PLN. Dlaczego tego nie zrobił?
Nie wiedziałem, że istnieje obowiązek dodania tego, wydawało mi się oczywiste, przepraszam serdecznie
To opisałem w drugim poście. Twoja oryginalna definicja zdawała się to sugerować, ale może to tylko moja interpretacja.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑02-09-2024, 21:49
1. Nie rozumiem dlaczego zadajesz w ogóle to pierwsze pytanie, możesz wyjaśnić? Chyba jasno powiedziałem, że banki są po to, by zarabiać, a z jakiegoś powodu wymyśliłeś, że powiedziałem ,,zarabiać dla klientów".
Dodajmy, za co te kary:ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑02-09-2024, 21:492. Bankom nie można nic zrobić? OK, to krótka lista spraw:
- Wells Fargo: 3 miliardy USD (2016-2020)
- Deutsche Bank - 130 milionów € (2021)
- JP Morgan - 920 milionów USD (2020)
- Goldman Sachs - 2.9 miliarda USD (2020)
- BNP Paribas - 8.9 miliarda USD (2014)
...Mógłbym tak to ciągnąć, bo to tylko największe sprawy z ostatniej dekady, bo można by dawać o wiele mniejszych spraw tutaj, ale powinno dać jasny ogląd na to, że banki nie są bezkarne i to nie tak, że zawsze stoją ponad prawem, mogąc sobie bimbać z klientów. To są jakieś poglądy rodem z poradnika młodego antifowca.
Banki muszą działać dynamicznie, by chronić środki (jaką filozofię kto sobie do tego przypisze, to jego sprawa, ja mówię tylko tyle, ile mówię i proszę o nie przekręcanie tego), bo przestępcy zmieniają postępowanie szybko i dostosowują się do nowych warunków, i bez tych środków ochrony konta prędko byłyby puste.
Tutaj kończę, bo w sumie i tak powiedziałem za dużo, i grozi mi to, że powiem jeszcze więcej - jeśli wolisz wierzyć, że to wszystko wyłącznie dlatego, bo mają w dupie prawo i mogą sobie tak robić, to już indywidulany wybór. Może tak jest łatwiej i wygodniej, nie wiem.
W sumie, skoro pracujesz w tym sektorzeŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑02-09-2024, 21:50Nie wiedziałem, że istnieje obowiązek dodania tego, wydawało mi się oczywiste, przepraszam serdecznie![]()
No zgadza się, skrajnie ciężkie przestępstwa, skrajnie ciężkie kary. Mógłbym oczywiście też poszukać i pokazać inne kary za drobniejsze rzeczy, ale wierzę, że to wszystko, co piszesz, nie jest w złej wierze, a jeśli naprawdę szukasz wiedzy, to również historie mniejszych kar za mniejsze przewinienia znajdziesz bez problemu sam.Lukass pisze: ↑02-09-2024, 22:03Dodajmy, za co te kary:
Wells Fargo: masowe otwieranie rachunków bez autoryzacji klientów
Deutsche Bank: praktyki korupcyjne
JP Morgan: manipulowanie rynkiem metali szlachetnych
Goldman Sachs: korupcja na dużą skalę
BNP Paribas: złamanie sankcji przeciwko Sudanowi, Kubie i Iranowi
Słowem, nie mówimy o drobnych praktykach i dziwnych regulaminach, tylko skrajnie ciężkich przestępstwach. Nic o ochronie środków.
Oczywiście, że w złej wierze! Jesteśmy na forume, tu wszystko jest w złej wierze! Zapewne znajdę historię kar za małe przewinienia, ale to zawsze jest tylko koszt działalności. Zwykle się opłaca.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑02-09-2024, 22:14No zgadza się, skrajnie ciężkie przestępstwa, skrajnie ciężkie kary. Mógłbym oczywiście też poszukać i pokazać inne kary za drobniejsze rzeczy, ale wierzę, że to wszystko, co piszesz, nie jest w złej wierze, a jeśli naprawdę szukasz wiedzy, to również historie mniejszych kar za mniejsze przewinienia znajdziesz bez problemu sam.Lukass pisze: ↑02-09-2024, 22:03Dodajmy, za co te kary:
Wells Fargo: masowe otwieranie rachunków bez autoryzacji klientów
Deutsche Bank: praktyki korupcyjne
JP Morgan: manipulowanie rynkiem metali szlachetnych
Goldman Sachs: korupcja na dużą skalę
BNP Paribas: złamanie sankcji przeciwko Sudanowi, Kubie i Iranowi
Słowem, nie mówimy o drobnych praktykach i dziwnych regulaminach, tylko skrajnie ciężkich przestępstwach. Nic o ochronie środków.
Na pierwszy rzut oka brzmi zabawnie, ale zagadnienie stresu cieplnego u krów jest dość bogato opracowane w literaturze. I tak, jednym z efektów jest zmniejszenie ilości wytwarzanego mleka. I drugie tak, obecne letnie temperatury w Polsce są powyżej optymalnych dla krów mlecznych. Nie zachęcam do czytania, bo raczej mało porywająca lektura, ale bez problemu można znaleźć różne teksty.
A wszystko zaczęło się od zmian klimatu, to jest praprzyczyna wysokich cen masła.
Pozbylismy sie tego natretnego debila to mozna sie spokojnie odniesc : owszem jest takie zjawisko i sie od ok dekady czy dwoch zaczyna pojawiac w opracowaniach, w starych ksiazkach do paszoznawstwa i hodowli tego nie ma, ale nie ma co snuc, ze cos sie pojawia po cos, bo ryzykujemy powtornym powrotem tego przyglupa.Lukass pisze: ↑06-09-2024, 14:47Na pierwszy rzut oka brzmi zabawnie, ale zagadnienie stresu cieplnego u krów jest dość bogato opracowane w literaturze. I tak, jednym z efektów jest zmniejszenie ilości wytwarzanego mleka. I drugie tak, obecne letnie temperatury w Polsce są powyżej optymalnych dla krów mlecznych. Nie zachęcam do czytania, bo raczej mało porywająca lektura, ale bez problemu można znaleźć różne teksty.