OBITUARY

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Maria Konopnicka

Re: OBITUARY

08-01-2012, 15:52

Nasum pisze:Co do nakładów - były większe, bo nikt nie ściągał plików z internetu.
Akurat to mnie zupełnie nie przekonuje - teraz można ściągnąć, a kiedyś kupić piracką taśmę, albo przegrać od kolegi. Na to samo wychodzi. Zresztą - ktoś tu wklejał, że sprzedaż płyt CD wciąż rośnie. Myślę, że raczej ma znaczenie to o czym wspomniał Maniek - kapel jest tak dużo, że rynek się rozdrabnia. Kiedyś prawie każdy kto słuchał death metalu i kupował płyty stawał się nabywcą nowego Deicide czy Morbid Angel - dziś to nie jest takie oczywiste, bo w obrębie samego death metalu jest mnóstwo zespołów, a muzyka bardzo zróżnicowana. Jeden woli bardziej technicznie, drugi wolniej, trzeci czysto, czwarty brudno, piąty po szwedzku, szósty po amerykańsku, siódmy po kanadyjsku, a ósmy jak w hełmach z rogami grają i noszą długie brody.
Nasum pisze:Może dlatego, że ludzie zawsze łakną nowości, a wtedy death metal był swego rodzaju modą, czymś nowym, zaskakującym.
Pewnie tak. Death metal był czymś szokującym, ekstremalnym - pamiętam, że jak na początku lat 90-tych ktoś pojawił się w koszulce zespołu death metalowego to był gość! To było bardziej bezkompromisowe niż jakaś Metallica, o heavy metalu nie wspominając - bo ten gatunek zaczynał stawać się synonimem obciachu.
535

08-01-2012, 15:58

@Nasum

Maria ? Przecież to porządny chłop. Nie znam Go osobiście, ale jak czytam te historie to rzuca się w oczy szczerość. To że czasem go poniesie. Którego z słuchaczy kapel pokroju, a choćby OBITUARY nie ponosi?

Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

08-01-2012, 16:03

Nie no, o nic go nie podejrzewam:)
A tak swoją drogą, pamietacie jak na początku lat 90-tych krojono koszulki?
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

08-01-2012, 16:08

Mi nigdy jakoś nie skroili, bo prawie nie chodziłem na koncerty, a faza na t-shirty zaczęła mi się dopiero po kilku latach słuchania tej muzyki, w drugiej połowie lat 90. Po paru latach zresztą przeszła. Nie lubię wyglądać jak chodząca reklama, choć rozumiem ludzi, którzy chcą w ten sposób wspierać ulubione kapele.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Nasum

08-01-2012, 16:13

Patrzę sobie teraz na fragment koncertu Obituary i zadałem sobie pytanie: co się dzieje teraz z Allanem Westem? Wie ktoś coś może? Wyszedł już chyba z więzienia gdzie trafił za prowadzenie samochodu po pijaku, miał też problem z alkoholem - jak to wygląda teraz? Gra gdzieś, jest na odwyku, wraca do kapeli???
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

08-01-2012, 16:17

A ja mam na temat sprzedaży taką teorię że jak nagrają takiego killera jak Cause of Death to on się sprzeda bardzo dobrze. Podobnie z Morbid Angel, Cannibal Corpse czy Deicide. Jakość muzyki gigantów DM spadła dramatycznie.
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

08-01-2012, 16:56

Nasum pisze:Patrzę sobie teraz na fragment koncertu Obituary i zadałem sobie pytanie: co się dzieje teraz z Allanem Westem? Wie ktoś coś może? Wyszedł już chyba z więzienia gdzie trafił za prowadzenie samochodu po pijaku, miał też problem z alkoholem - jak to wygląda teraz? Gra gdzieś, jest na odwyku, wraca do kapeli???
Według metal archives grał na tej płycie z 2011 roku.
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

08-01-2012, 16:59

Nasum pisze:...co się dzieje teraz z Allanem Westem?
Pogrywa sobie w czymś takim jak Southwicked
http://www.myspace.com/southwicked
W zeszłym roku wydali debiut Death's Crown. Słychać tam Allena już po pierwszej sekundzie.
Obrazek
o se tam stoi z tyłu i coś nadal pije :)
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

08-01-2012, 17:00

535 pisze:
To były czasy...
Only SŁUCHANIE płyt is real!
[V]
mistrz forumowej ceremonii

08-01-2012, 17:01

Nasum pisze:Okładka "Dead" to chyba jedna z nielicznych okładek, gdzie w tyglu przeróżnych motywów nie połączonych bezpośrednio ze sobą, potrafi urzec. Też mi się podoba.
Wspaniała jest. Esencjonalna jeśli chodzi o klimat i atmosferę jaka tej muzyce towarzyszy.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Nasum

08-01-2012, 17:28

A sprawdziłem sobie jeden kawałek tego Southwicked i nawet, nawet.... od razu słychać kto tam gra. Skubaniec ma tak charakterystyczny styl gry że trudno go z kimkolwiek pomylić. Nawet na pierwszych płytach Six Feet Under słychać było naleciałości Obituary, teraz jakoś ich mniej. A co do picia - chyba pobyt w więzieniu go nie zmienił:)
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

08-01-2012, 17:47

Nasum pisze:Nie no, o nic go nie podejrzewam:)
A tak swoją drogą, pamietacie jak na początku lat 90-tych krojono koszulki?
Pamiętacie.
Znajomi mówili że jak się zna skład to mogą ci skoczyć.
No to jak kiedyś jacyś do mnie żebym wyskoczył z koszulki to ja do nich że przecież znam skład. Upiekło mi się wtedy.
To były ciężkie czasy. Na szczęście nigdy mnie nikt nie skroił z koszulki czy biletu.
Awatar użytkownika
the_bad
rozkręca się

08-01-2012, 17:56

Do mnie sie kiedys typ przyjebal, ze mam z koszulki wyskoczyc - dostal po ryju i mu przeszlo hyhy sie zdziwil chlopak.
Niektórzy naukowcy twierdzą, że wodór, ponieważ jest go takie mnóstwo, jest głównym budulcem wszechświata. Nie zgadzam się z tym. Twierdzę, że głupoty jest więcej niż wodoru, i że ona jest głównym budulcem wszechświata.
— Frank Zappa
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

09-01-2012, 12:19

Mort
rasowy masterfulowicz

09-01-2012, 17:50

Herezjarcha pisze:A ja mam na temat sprzedaży taką teorię że jak nagrają takiego killera jak Cause of Death to on się sprzeda bardzo dobrze. Podobnie z Morbid Angel, Cannibal Corpse czy Deicide. Jakość muzyki gigantów DM spadła dramatycznie.
W przypadku Cannibal Corpse to juz w ogole nie ma mowy, ze jakosc ich muzyki spadla. Jeszcze rok temu sposrod plyt z Fisherem moglem wskazac swoich faworytow - Gore Obssessed i Gallery of Suicide, a na dzis dzien po kilkudziesieciu przesluchaniach wiecej kazdej z ich plyt widze to tak, ze od Vile ciagle trzymaja równy, wysoki poziom, ktory mnie jako fana death metalu i ich muzyki zupelnie satysfakcjonuje i sprawia, ze na kolejny album Cannibali czekam bardziej niz na Gwiazdke. I nie tylko ja. Kill do 2009 roku sprzedal sie w USA w nakladzie ponad 56 000 egzemplarzy. Evisceration Plague poszlo pewnie jeszcze wiecej. Najlepiej sprrzedajacy sie w ich dyskogragii the Bleeding przez 12 lat nie przekroczyl 100 000 sprzedanych kopii. Takze CC trzyma sie calkiem dobrze finansowo i moim zdaniem, rowniez artystycznie. ;)
I AM MORBID
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

09-01-2012, 19:22

100 tys w 12 lat???
56 tys w trzy lata??? Ja już nawet nie próbuję zrozumieć fenomenu CC z Fischerem, to jest wasz świat - cieszcie się nim i wszystkiego najlepszego.
est
mistrz forumowej ceremonii

14-07-2012, 14:58

est pisze:Frozen In Time dawał radę, Xecutioner's mnie wystraszył i chyba nieszybko posłucham nowego albumu.
No i jeszcze nie posłuchałem, a tu nowe wydawnictwa się szykują
http://www.blabbermouth.net/news.aspx?m ... mID=176739
Awatar użytkownika
Aron
postuje jak opętany!

14-07-2012, 15:38

A propos sprzedaży płyt, zdaje się że Vincent przy okazji wydania Covenant powiedział że death metal to metal przyszłości i za kilka lat najlepsze płyty z tą muzyką będą się sprzedawać niczym czarny album Metalliki.
No ja rozumiem że 1993 to był świetny rok dla death, ale głoszenie takich hurra optymistycznych prognoz nawet w tamtych czasach zahaczało o megalomanię.
Ostatnio zmieniony 14-07-2012, 15:49 przez Aron, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwsze płyty Kreatora to wg mnie straszny łomot, w pamięci pozostała mi tylko "The Flag Of Hate" , natomiast Hordes Of Chaos, zawiera więcej melodyki i ogólnie nawet całkiem mi się podoba.

z forum fanów Metalliki
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

14-07-2012, 20:01

Aron pisze:nawet w tamtych czasach zahaczało o megalomanię.
No ale u Vincenta to nic nowego
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

14-07-2012, 21:19

Ale to się w sumie tak zapowiadało. Tylko nikt nie wziął pod uwagę tego że czarny album to z Thrashem (poprzednim dominującym ekstremalnym gatunkiem) nie miał już nic wspólnego. W sumie były pewne próby ucywilizowania Death Metalu (np. Death, Gorefest, Carcass, Edge of Sanity) na potrzeby szerszej publiki tylko raczej niewiele z tego wyszło. No ale co się odwlecze... Mamy już Illud (który za cholerę nie wiem jak się sprzedał) więc droga do łączenia Death Metalu z elektroniką przetarta. Teraz tylko czekać na kolejny krok Bogów.
ODPOWIEDZ