SLAYER vs METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ

SLAYER czy METALLICA

Slayer
75
49%
Metallica
30
20%
Acid Drinkers
10
7%
Vesania
38
25%

Liczba głosów: 153
535

Re: SLAYER vs METALLICA

03-06-2012, 12:51

[V] pisze:ja jebie ten znowu pije do komputera..
Wyczuwam nutkę zazdrości.
ultravox pisze:Tu nie o sukces rynkowy się rozchodzi. Po prostu nie słyszałem żadnego utworu Voivod, który sprawiłby, że pomyślałem "o, to jest o wiele potężniejszy kawałek niż "For Whom the Bell Tolls" i "Black Magic" razem wzięte, ta wizjonerska awangarda niszczy te proste metalowe kawałki". To się nie zdarzyło i raczej nigdy się nie zdarzy. Owszem, jeśli chodzi o siłę tej muzyki, to ich najlepsze płyty mógłbym postawić gdzieś obok najważniejszych dokonań bohaterów tego tematu, ale nigdy wyżej. Zresztą wyżej już chyba nie ma niczego ;)
Czas zakupić wersje winylowe. Usiąść wygodnie z ulubionym alkoholem i wsłuchać się w, przykładowo, Overreaction - przecież to jest jebana nawałnica, rozjeżdżająca tamtych w przedbiegach...
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

03-06-2012, 18:58

A zaraz po nim jest jeszcze Tornado. Też petarda nieziemska.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
535

03-06-2012, 19:05

To się pięknie układa w całość. Killing Technology - Overreaction - Tornado
Po pierwszej stronie i ledwie 18 minutach z sekundami, wszystko jest wyjaśnione oraz posprzątane.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

03-06-2012, 22:56

ultravox pisze: Tu nie o sukces rynkowy się rozchodzi. Po prostu nie słyszałem żadnego utworu Voivod, który sprawiłby, że pomyślałem "o, to jest o wiele potężniejszy kawałek niż "For Whom the Bell Tolls" i "Black Magic" razem wzięte, ta wizjonerska awangarda niszczy te proste metalowe kawałki". To się nie zdarzyło i raczej nigdy się nie zdarzy. Owszem, jeśli chodzi o siłę tej muzyki, to ich najlepsze płyty mógłbym postawić gdzieś obok najważniejszych dokonań bohaterów tego tematu, ale nigdy wyżej. Zresztą wyżej już chyba nie ma niczego ;)
Ja w ogóle nie pojmuję tego, jako rywalizacji o lepszy utwór. Zresztą oba wymienione przez Ciebie nigdy nie robiły na mnie jakiegoś wielkiego wrażenia. Spokojnie mógłbym im przeciwstawić "Tribal Convictions" Voivoda, nie mówiąc już o kompozycjach z "Nothingface" albo z "Phobos", które niszczą mnie nieco bardziej niż kawałki Metalliki, natomiast porównywalnie do kawałków Slayera (raz bardziej, raz mniej). Ja raczej porównuję całe płyty, czy raczej same dźwięki - nazwijmy to tak: sposób myślenia o muzyce. To się dla mnie liczy.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

03-06-2012, 23:03

Rozumiem, ale to wszystko jest bardzo subiektywne, więc stwierdzenie "lepsza" oznacza tylko tyle, że mnie lub Tobie jedna z tych rzeczy bardziej się podoba.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

03-06-2012, 23:20

Nie wiem. Moim zdaniem po prostu brakuje nam czasem narzędzi do przedstawiania swoich racji.
Wagi i wartości zespołów można dowodzić na podstawie ich sukcesu komercyjnego lub szerokiego oddziaływania na innych twórców (a czasem jednego i drugiego na raz, bo przecież te elementy często się łączą). Trudno natomiast jest dowieść, że muzyka danej kapeli - sama w sobie - ma większą wartość niż muza kogoś innego. Ja jednak wierzę, że coś takiego istnieje. :) Problem w tym, że ciężko to udowodnić.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

04-06-2012, 07:32

Ja nie wiem czy muzyka sama w sobie, w oderwaniu od słuchacza, ma jakąkolwiek wartość. A jeśli nawet ma, to jakie właściwie ma to znaczenie? Koniec końców słuchamy przecież tego, czego mamy ochotę słuchać, a nie rzeczy, które przez kogoś tam (czy ogół) uważane są za lepsze czy gorsze. Czy dowiedzenie, że Metallica jest obiektywnie lepszym zespołem sprawi, że fan Slayer oleje płyty swojej ukochanej kapeli i zacznie się zasłuchiwać w "Ride the Lightning"? Zastanawiam się więc, w jakim celu mielibyśmy coś takiego udowadniać, gdyby nawet się dało.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

04-06-2012, 07:53

to jest inna kwestia, natomiast faktem jest, ze meta nigdy nie nagrala nic rownie dobrego jak tribal convictions, oczywiscie Longinus ma 100% racji :)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

04-06-2012, 08:37

Jesteś fanboyem ;) Słuchałem wczoraj "Ride the Lightning", nie da się lepiej zagrać metalu.

A w temacie -
Lombardo: I've just been having a really nice time with [METALLICA members] Lars [Ulrich] and James [Hetfield] and [Robert] Trujillo and Kirk [Hammett]. They visit us in our dressing room, I go visit them. It's a very, very nice friendship and relationship. Me and Lars, we get along great. And I don't like people talking shit about Lars. So they have to stop. There are a lot of fans out there, they like to say a lot of bad things about him and he's a really good friend of mine and I don't like it.

http://legacy.roadrunnerrecords.com/bla ... mID=174913

;)
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

04-06-2012, 08:49

ultravox pisze:Jesteś fanboyem ;) Słuchałem wczoraj "Ride the Lightning", nie da się lepiej zagrać metalu.
daj adres na priv - wysle Ci RIB :)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

04-06-2012, 08:53

A Tobie Riven wyśle "Killing Technology" ;) RiB równie dobra, ale nie lepsza. Przynajmniej jak dla mnie.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

04-06-2012, 09:51

RIB lepsza :). Równie dobre sa IMO Phobos i Nothingface ;)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

04-06-2012, 11:57

Zróbcie sąd boży, kto dłużej będzie stał z wyprostowanymi ramionami w pozycji na krzyż ma rację i temat do zamknięcia.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
Awatar użytkownika
Godplayer
w mackach Zła

04-06-2012, 18:27

Widziałem tutaj sapy na God Hates Us All i Diabolus In Musica , co zawsze mnie co najmniej dziwi , toć God ... to chyba najbardziej wściekły i agresywny ich materiał . Rzekome , wstydliwe zapożyczenia można między bajki włożyć . A Diabolus ... też niczego nie brakuje , świetny , nowoczesny thrash z powalającym soundem . Natomiast brak ataków na Undisputed Attitude można uznać za przejaw zdrowia tego eko(forum)systemu :)
A w temacie :
SLAYER BOGI
METALLICA BOGI ... mimo wszystko
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

04-06-2012, 19:00

bla bla bla... wielka czwórka thrash metalu to jest hetfield, ulrich, hammett i burton. tyle w temacie :)
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

04-06-2012, 19:03

Ulrich szczególenie ;D.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

04-06-2012, 19:08

tak. jak ulrich sadził tryplety i quadruplety (a nie kartofle) to lombardo u hoglana podwójną łapał dopiero :)
Awatar użytkownika
nicram

04-06-2012, 19:11

Kraft pisze:bla bla bla... wielka czwórka thrash metalu to jest mustaine, hetfield, ulrich i burton. tyle w temacie :)
poprawiłem :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

04-06-2012, 19:11

Nic nie poprawiłeś, dalej jest chujowo. :D
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

04-06-2012, 19:13

nicram pisze:poprawiłem :-)
gdzie mi tu wpychasz to brzydkie kaczątko? hammett exodusa zakładał ;)
ODPOWIEDZ