SLAYER vs METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ

SLAYER czy METALLICA

Slayer
75
49%
Metallica
30
20%
Acid Drinkers
10
7%
Vesania
38
25%

Liczba głosów: 153
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: SLAYER vs METALLICA

31-05-2012, 00:16

W sumie nie, ale taką właśnie przyjął formułę, kanon, konwencję. Mocna , szybka muzyka, niejednokrotnie gwałtowna i brutalna - tutaj mówię już o ekstremalnych przedstawicielach pokroju Death/ Grind - dobrze współgra z podobnymi tekstami. Inna sprawa czy ktoś na nie zwraca większą uwagę.
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

31-05-2012, 11:50

Maria Konopnicka pisze:Ostatnio próbowałem wrócić do chwalonego na tym forum Diabolus in Musica i cholera, nie jestem w stanie tej płyty zmęczyć. Przyznam jednak, że jakbym miał wybrać pomiędzy nią, a Load, Reload, czy St. Anger to jednak wybrałbym Slayer.
No bo poza 4 numerami to nie jest zbyt udana płyta tak jak reszta nagranych między Divine a ostatnią.
PENIS METAL
535

31-05-2012, 12:39

My tu grzecznie, a tam, cytat ze strony ticketpro.cz

"metallica je sracka jen ty stary desky jeste kdyz tam byl mustaine a chvili potom... to co delaj dneska je k smichu a k laci..."
Jakub Obolecky
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

31-05-2012, 13:57

535 pisze:Miejsce kumatych to jest w San Quentin.

prawda, miejsce dla kumatych ;)

Ktoś tu pierdolił, o tekstach, że Slayer ma zło, zgniliznę i patologię...Metallica ma za to szczere przemyślane teksty mówiące o czymś więcej niż "AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRGGHHHHHHHHHHHH GOD HATES US ALL, I AM CATHOLIC TOM" ;) o właśnie, Slayer to hipokryci, Hetfield za to zawsze pisał szczere teksty, często zagłębiając się w mroczną część swojej osobowości, ale nie pozował na kogoś kim nie jest.
Ostatnio zmieniony 31-05-2012, 14:02 przez Zenek, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

31-05-2012, 13:59

Zenek pisze:

ale wiesz dlaczego ten teledysk był tam nagrywany?? bo sie okazało ze to jedyne miejsce z ktorego publiczność nie jest wstanie spierdolic od takiej muzyki :)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

31-05-2012, 14:01

:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

31-05-2012, 14:29

tekst takiego 213 czy dead skin mask jest sto razy ciekawszy niz ta pretensjonalna poezja zyciowa wujka jamesa. a co do patologii to chodzi o konkretne utwory, a nie typowo antyreligijne liryki (ktore nota bene w wiekszosci pisze king)
this is a land of wolves now
535

31-05-2012, 14:34

Zenek pisze:

Ktoś tu pierdolił, o tekstach, że Slayer ma zło, zgniliznę i patologię...Metallica ma za to szczere przemyślane teksty mówiące o czymś więcej niż "AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRGGHHHHHHHHHHHH GOD HATES US ALL, I AM CATHOLIC TOM" ;) o właśnie, Slayer to hipokryci, Hetfield za to zawsze pisał szczere teksty, często zagłębiając się w mroczną część swojej osobowości, ale nie pozował na kogoś kim nie jest.
Jajajaj. Pamiętaj Zenku, że "Master" nie czyni z autora mistrza, a "Satan", satanisty...
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

31-05-2012, 14:37

no ale generalnie zawsze ceniłem szczerość przekazu w muzyce, jakakolwiek by ona nie była, a jak mam na poważnie brać kogoś kto całe życie wojował na scenach pod flagą z pentagramem...dalej ryczy GOD HATES US ALL na koncertach...a przyznaje się do bycia katolikiem i "It's just great fucking title" no chyba, że to takie przewrotne poczucie humoru...
Obrazek
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

31-05-2012, 14:40

535 może coś mi się pomyliło ale czy to nie Ty przedkładałeś Kreatora nad Metallikę?
Yare Yare Daze
535

31-05-2012, 14:42

Musisz mieć zatem ciężko, ceniąc szczerość przekazu. Podaj swoich faworytów, wyszukamy kilka szczerych perełek...
535

31-05-2012, 14:43

hcpig pisze:535 może coś mi się pomyliło ale czy to nie Ty przedkładałeś Kreatora nad Metallikę?
Nie wiem, czy to tak bezpośrednio podałem, ale oczywiście, że wokale Petrozzy kasują wszystko co "zaśpiewał" kiedykolwiek Hetfield.

e
Dodatkowo Pleasure to Kill cenię wyżej , niż którąkolwiek płytę M.
Ostatnio zmieniony 31-05-2012, 15:06 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

31-05-2012, 14:45

szczere perełki? Większość metalu jest o pierdolonym niczym, bo większość metalowców to pozerzy, którzy nie mają nic do przekazania ale głupio być instrumentalnym ansamblem, więc napiszą coś tam blah blah blah hail satan i płyta wychodzi...

tak pierwsze z brzegu...Roky Erickson, Johnny Cash, Reznor, Rollins, Cobain i własnie Hetfield...na maksa szczerzy autorzy, autentyzm aż bije po mordzie jak się słucha nagranych przez nich rzeczy
Obrazek
535

31-05-2012, 14:51

Zenek pisze:szczere perełki? Większość metalu jest o pierdolonym niczym, bo większość metalowców to pozerzy, którzy nie mają nic do przekazania ale głupio być instrumentalnym ansamblem, więc napiszą coś tam blah blah blah hail satan i płyta wychodzi...

tak pierwsze z brzegu...Roky Erickson, Johnny Cash, Reznor, Rollins, Cobain i własnie Hetfield...na maksa szczerzy autorzy
Tak właśnie przypuszczałem. Większość "fanów" M, których spotkałem na swej drodze ma bardzo podobne zdanie. Wyłączam z tego grona moich kolegów ze szkolnej ławy, gdyż dla nich M była jednym z kilku zespołów dużej klasy. Potem przyszło MTV, kolorowe pisemka i namnożyło się "metal maniax."
PureHate
weteran forumowych bitew

31-05-2012, 14:53

Slayer oczywiście dlatego,że nigdy nie nagrali słabego albumu. I dlatego,że nagrali jedne z moich ukochanych płyt Hell Awaits i SITA.Metallica mnie nie zachwyca tzn nie prawdą by było gdybym powiedział,że nie lubię posłuchać 4 pierwszych płyt,ale teraz zdarza się to naprawdę od święta.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

31-05-2012, 14:55

nie słucham ciężkiej muzyki od roku...są świetni tekściarze w tej muzyce choćby właśnie Hetfield, Anselmo i wielu innych...ale 99% metalu jest takim cliche, że aż żal
Obrazek
535

31-05-2012, 15:03

Rozumiem twą delikatność i bardzo cenię takie szczere wyznania. Podejrzewam, że metalowy koncert w Twym mniemaniu,także nosi znamiona "nieczystości". Ci spoceni mężczyźni z widoczną nadwagą, zwykle nachlani... To też nie Twoja estetyka. Cóż zatem robisz miły Zenonie w tak wulgarnym i cuchnącym starym butem, a także niestrawionym alkoholem, towarzystwie? Masz jakąś misję? Chcesz założyć nam "oświaty kaganiec", uchylić maluczkim drzwi "na salony"?
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

31-05-2012, 15:13

pierdolę maluczkich, jesteś sobą wybierz pepsi ;) zdecydowanie od spoconych mężczyzn z widoczną nadwagą, zwykle nachlanych wolę zgrabne kobietki...ale cóż co kto lubi ;)

Co tu robię? Kocham muzykę
Obrazek
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

31-05-2012, 15:44

Zenek pisze:szczere perełki? Większość metalu jest o pierdolonym niczym, bo większość metalowców to pozerzy, którzy nie mają nic do przekazania ale głupio być instrumentalnym ansamblem, więc napiszą coś tam blah blah blah hail satan i płyta wychodzi...
Strasznie generalizujesz. W latach 80 wiele kapel thrashowych poszło w stronę tekstów o zyciu, społeczeństwie czy nawet ochronie środowiska (podobnie zresztą było w latach 90 z death metalem), ale po czasie okazało sie, że nie tego oczekuja od tej muzyki fani, że dla wiekszości ma ona stanowić oderwanie od szarej rzeczywistości, a nie niekończący się komentarz do niej, który i tak niczego nie zmienia. Od tego jest punk czy poezja śpiewana, nie ma potrzeby aby wszyscy starali się na siłę cos przekazać. Ja tam ciesze się z faktu istnienia tekstów o zywych trupach, demonach czy nuklearnej zagładzie ;)
Inna sprawa, ze nawet w tej konwencji znajdują się tacy, którzy traktują to poważnie i przynajmniej w swoim mniemaniu maja cos do przekazania. Jakkolwiek tego nie oceniac z punktu widzenia odbiorcy, jesli ktoś traktuje powaznie to co robi i w to wierzy, to nie za bardzo można określic go mianem pozera.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

31-05-2012, 15:47

no i jeszcze jest taka sprawa, że wielu Polaków ledwo zna angielski ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ