Smartfon

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

Re: Smartfon

26-05-2012, 12:50

Moze i na amerykanski, ale pelno sie tego wala po polskich sklepach
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

26-05-2012, 13:00

Polskich sklepów nie ma co ruszać. a) taniej niż na amerykańskim Amazonie raczej nie znajdziesz b) Amazon przy zakupach do jakieś kwoty nawet cło sam opłaca c) Kindle zamówiony w czwartek z USA doszedł poniedziałkowym popołudniem ;))) Poza tym ich serwis ma świetne opinie: łącznie z tym, że jeśli spieprzysz ekran z własnej winy w okresie gwarancji, często wymieniają czytnik na nowy.

Nie ma co się bawić z pośrednikami.

Poza tym są bardzo fajne fora o ebookach:
http://forum.eksiazki.org/
i anglojęzyczne:
http://www.mobileread.com/forums/

Trochę się naczytałem w tym temacie, miałem kupować 10" Onyxa / Pocketbooka, ale ostatecznie odłożyłem czekając aż potanieją ;)
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

26-05-2012, 13:04

Haha, faktycznie. A wersja bez touchscreena w calkiem przyjemnej cenie na dodatek
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

26-05-2012, 13:08

witchfinder pisze: Trochę się naczytałem w tym temacie, miałem kupować 10" Onyxa / Pocketbooka, ale ostatecznie odłożyłem czekając aż potanieją ;)
Czym sie ten zlom rozni od siebie? I jaki w ogole jest najbardziej podstawowy czytnik, bez zadnych fajerwerkow? Byle z e-ink, reszta mnie kompletnie nie interesuje
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

26-05-2012, 13:34

elegancko. zastanawiam sie tylko, czy doplacac do modelu keyboard z darmowym 3g, czy odpuscic i kupic najtansza wersje. darmowy net w kazdym miejscu fajna opcja, ale z drugiej strony mam przeciez telefon z 3g, a na nim net na pewno dziala i tak sto razy lepiej.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

26-05-2012, 13:46

0ms pisze:
witchfinder pisze: Trochę się naczytałem w tym temacie, miałem kupować 10" Onyxa / Pocketbooka, ale ostatecznie odłożyłem czekając aż potanieją ;)
Czym sie ten zlom rozni od siebie? I jaki w ogole jest najbardziej podstawowy czytnik, bez zadnych fajerwerkow? Byle z e-ink, reszta mnie kompletnie nie interesuje
Generalnie ja bym podzielił czytniki warte kupna na 2 rodzaje: Kindle i 10 calówki ;)

10" cali kupujemy, jeśli chcemy czytać skany pdf-ów idące w duże ilości naraz megabajtów, z jakimiś grafikami, pdf z DRM (np. w PL większość wydań gazet typu Polityka, Newsweek), ogólnie - rzeczy bardziej wymagające sprzętowo i z obrazkami. Tutaj też wchodzą dotykowe ekrany, można sobie robić notatki na tekście, jakieś podkreślenia, Onyxy na przykład mają wbudowaną Ivonę, więc można też sobie słuchać etc.

Jeśli natomiast chodzi o zwykłe teksty, jedynym rozsądnym wyborem jest Kindle. Jest i najtańszy, i najlepszy.

Tutaj pojawia się powyższy dylemat Rivenowski ;) Czy Kindle z klawiaturą i darmowe 3G (aczkolwiek z tego co czytałem, działa dobrze tylko na prostych stronach - tak do sprawdzenia wikipedii na przykład), czy wersja wi-fi, czy dotykowa.
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

26-05-2012, 13:48

Dzieki za rozjasnienie
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-05-2012, 13:50

Patrzylem sobie na najbardziej podstawowy model - cena bardzo zachecajaca, 79 USD, ale w sumie wersja Touch kosztuje raptem 20 dolarow wiecej, a z recenzji wynika, ze fajnie sie to obsluguje. Z internetu raczej nie bede korzystal, natomiast ekan dotykowy sprawdzi sie zapewne do zaznaczania slow w tekscie. Chyba zamowie sztuke niebawem.

Szkoda tylko, ze nie obsluguja formatu ePub - no ale zakladam, ze konwersja nie jest jakims problemem.
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

26-05-2012, 13:51

Riven pisze: Szkoda tylko, ze nie obsluguja formatu ePub - no ale zakladam, ze konwersja nie jest jakims problemem.
Calibre
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

26-05-2012, 13:55

0ms pisze:
Riven pisze: Szkoda tylko, ze nie obsluguja formatu ePub - no ale zakladam, ze konwersja nie jest jakims problemem.
Calibre
Dokładnie. Konwersja to żaden problem.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-05-2012, 13:56

git

edit: kurde, napalilem sie na tego touch. moze dzis zamowie :)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

27-05-2012, 09:11

ee, poczytalem jednak troche roznych recenzji i prawie wszedzie powtarza sie motyw przypadkowo nacisnietego ekranu. zwlaszcza, ze Kindle Touch ma niewielka ramke i latwo o to w takich warunkach, w jakich najchetniej bede tego uzywal (np. jazda pociagiem). klawiatura w niedotykowym kindlu jest chujowa, ale sadze, ze bardzo rzadko bede z niej korzystal. dlatego klamka zapadla na podstawowej wersji - niestety model dostepny poza USA kosztuje 109 dolarow, a nie 79. Ale to i tak wychodzi taniej niz w oferach z allegro.

witchfinder > napisales, ze maja dobry serwis - git. Ale czy to znaczy, ze w razie awarii bede musial wysylac urzadzenie do USA? to troche niefajnie, faktycznie lepsze to niz roczna gwarancja w Polsce?
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

27-05-2012, 09:30

Riven pisze: witchfinder > napisales, ze maja dobry serwis - git. Ale czy to znaczy, ze w razie awarii bede musial wysylac urzadzenie do USA? to troche niefajnie, faktycznie lepsze to niz roczna gwarancja w Polsce?
Znaczna większość sprzedawców na Allegro to cwaniaczki, które kupują na Amazonie, a później odsprzedają tutaj, żerując na ludziach bojących się zamawiać bezpośrednio zza granicy. Ta gwarancja w PL = prawdopodobnie sprzedawca i tak będzie to załatwiał przez Amazon.

Inna sprawa, że w tym temacie jestem tylko teoretykiem, bo wszystko co piszę bazuje na rzeczach przeczytanych w sieci (ale że czytałem na ten temat dużo, myślę, że jest w miarę wiarygodne ;))

Tutaj zapodam 2 przykładowe cytaty znalezione na podanym wyżej forum:
Dzwoniłem kilka minut temu, odebrała miła Pani. Zacząłem wyjaśniać jej jaki jest problem z Kindlem, że ekran jest uszkodzony, że wcześniej nie chciał ładować itp. Ona zapytała mnie o mój adres email zarejestrowany w Amazonie (nie pytała o hasło do konta), powiedziałem jej że Kindle kupiony jest z drugiej ręki i nie mam faktury zakupu, ale że urządzenie jest zarejestrowane na moim koncie. Pani powiedziała że dostanę nowego Kindla na adres jaki podałem przy rejestracji na Amazonie. W celu weryfikacji zapytała o 4 ostatnie cyfry mojej karty kredytowej zarejestrowanej w Amazon tylko najlepsze jest to, że akurat dziś żona zabrała mi kartę na zakupy a jeszcze nie wróciła więc nie miałem jej przy sobie, Pani więc odczytała mi numer karty i zapytała czy to moja karta, podałem jej tylko datę ważności karty bo to pamiętałem. Powiedziała, że w ciągu godziny otrzymam email z informacją kiedy Kindle do mnie trafi oraz instrukcjami jak zwrócić uszkodzony czytnik. I to wszystko...
Postanowiłem też opisać moje doświadczenie z zepsutym Kindle i reklamacją.
Pewnego dnia po moim powrocie z pracy ekran Kindle po prostu wyglądał jak ten na początku tego wątku -- z jednym wyjątkiem: na spodzie miałem fragment, który wyświetlał się w miarę poprawnie. Nadmienię, że mam okładkę Amazonu i Kindle mi nigdy nie upadł. Nie wiem, co spowodowało uszkodzenie. Może w plecaku został jakoś przygnieciony, ale nosiłem go tak wcześniej i nie było problemu.

1. Napisałem do Amazonu.
2. Odpisali bym zadzwonił.
3. Zadzwoniłem (używając Google Voice -- za darmo) -- wysłali mi nowego Kindle, kazali odesłać wadliwy.
4. Odesłałem wadliwy UPSem (koszt astronomiczny 510 PLN!, ale powiedzieli, że zwrócą, więc zaryzykowałem) -- ubezpieczony ze śledzeniem przesyłki.
5. Odpisałem jak kazali załączając nr przesyłki i kwotę, którą zapłaciłem za przesyłkę.
6. Dostałem informację zwrotną, że kwota zostanie mi zwrócona na kartę.
Z tego co czytałem, wynika też, że Amazon pokrywa koszty wysyłki ;) Jeśli masz obawy, polecam poczytać ten wątek (z uwzględnieniem tego, że w wątku o awariach będą pisać wyłącznie o awaryjności - nie o czytnikach bezproblemowo działających): http://forum.eksiazki.org/amazon-com-ki ... 10532.html
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

27-05-2012, 09:49

Dzieki za info.
Przy czym wlasnie koncze proces zakupu w sklepie Amazon, i okazalo sie, ze z kosztami wysylki nie jest juz tak rozowo - razem wychodzi 159 dolarow, czyli ok 550 zl. Natomiast na stronie http://kindle-24.pl/ mozna dostac ten sam model za 419 zl (plus parenascie wysylka). Co prawda w tym sklepie dostepna jest wersja "special offers", ale prawde mowiac watpie zeby te reklamy mialy mi przeszkadzac (maly pasek u dolu glownego menu i wygaszacz ekranu, nic podczas czytania). Strona ma sporo pozytywnych opinii na ceneo.pl, nie wiem czy jednak nie skorzystac z ich oferty...
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

27-05-2012, 17:11

amazon zwraca koszty wysyłki reklamowanego towaru.
nie wiem jak w polsce, ale na wyspach z góry tworzą dla ciebie specjalną naklejkę adresową któą drukujesz, naklejasz na pakę i już nic na poczcie za nadanie jej płacić nie musisz.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

27-05-2012, 17:27

spoks, nie mniej jednak zaryzukuje kupno w tym sklepie. ma sporo pozytywnych komentarzy, a cena jednak 100 zl mniejsza. mysle, ze w razie koniecznosci serwisu dadza rade. nie moge sie doczekac, w kolejce kolejne zajebiste teksty Wattsa i zachowam je sobie na e-ink.
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

27-05-2012, 18:33

Ehh, niby chodzi za mną to Kindle/Sony/(trzecia siła na rynku ebrów, jeśli istnieje) - zwłaszcza że amerykańskie ceny doskonałe - ale za każdym razem łapię się na tym, że do podróży pakuję 2-3 książki i zupełnie nie jest mi z nimi niewygodnie. Wieczorem zaciągam się zapachem papieru i druku, delektuję się szelestem kartek i chęć na czytnik mija :D
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

27-05-2012, 18:35

Wiadoma rzecz. Papier > e-ink, ale ze wzgledow praktycznych sam ostatnio sie zastanawiam nad zakupem. Oczywiscie makulature mam zamiar skupowac dalej
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

27-05-2012, 18:43

dokładnie, makulatura>>>kindle i wszystko inne.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

27-05-2012, 18:46

0ms pisze:Wiadoma rzecz. Papier > e-ink, ale ze wzgledow praktycznych sam ostatnio sie zastanawiam nad zakupem. Oczywiscie makulature mam zamiar skupowac dalej
Ale właśnie nawet względy praktyczne są u mnie wątpliwe. Bo wrzucenie 3 czy 4 książek na tygodniowy wyjazd dalej nie jest dla mnie niepraktyczne :D.
Give birth to something dead
Give birth to something old
ODPOWIEDZ