MGŁA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
nightspiryt

Re: MGŁA

17-05-2012, 00:04

glut pisze:Nawet, gdyby wydać to jako 100 stronicowy booklet za cenę 30 zł to zawsze znajdzie się ktoś, kto powie, że te 100 stron to przesada, barok. To samo tyczy się samej muzyki. "WHTN" jest melodyjna, to nie ma chuja, żeby jakiś koleś nie napisał, że za melodyjna. Jeśliby była połamana, to natychmiast pojawiłaby się opinia, że jest zbyt połamana.
glut pisze:Jednocześnie wystarczy, że taki modny, zagraniczny Teitanblood wyda kilkunastominutową epkę na której i tak połowa zawartości to hałas między dwoma (w gruncie raczej przeciętnymi) kompozycjami, a polski koneser nie tylko kupi to za absurdalnie wysoką cenę, jaką za ostatnią epkę Hiszpanów żąda NED, i jeszcze będzie rozwodził się na 40 postów, jak zajebiste i natchnione rzekomo są te dwa kawałki...
Akurat przykład kiepski, bo ostatnia epka TB (na której jest jeden utwór) była z reguły na forach krytykowana za przerost formy nad treścią. Owszem początkowo panował zachwyt nad grawerem i samą muzyką, bo chłopaki mają oryginalne brzmienie i ten jeden kawałek tworzy genialny klimat, ale to nie zmienia faktu, że pozostał mały niedosyt i z tego powodu praktycznie się już o tym krążku nie mówi. A ogólne marudzenie było, jest i będzie, bo dzisiaj jakby nie patrzeć jesteśmy trochę rozpieszczeni łatwym dostępem do muzyki (sklepów internetowych jest sporo, poczta działa lepiej niż kiedyś, nielegalne źródła), więc łatwo teraz wybrzydzać z byle powodu.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

17-05-2012, 07:33

glut pisze:To samo tyczy się samej muzyki. "WHTN" jest melodyjna, to nie ma chuja, żeby jakiś koleś nie napisał, że za melodyjna. Jeśliby była połamana, to natychmiast pojawiłaby się opinia, że jest zbyt połamana.
To chyba normalne. Nie oczekujesz chyba, że wszystkim będzie się ta muzyka podobała? To dopiero byłoby dziwne.
glut pisze:Jednocześnie wystarczy, że taki modny, zagraniczny Teitanblood wyda kilkunastominutową epkę na której i tak połowa zawartości to hałas między dwoma (w gruncie raczej przeciętnymi) kompozycjami, a polski koneser nie tylko kupi to za absurdalnie wysoką cenę, jaką za ostatnią epkę Hiszpanów żąda NED, i jeszcze będzie rozwodził się na 40 postów, jak zajebiste i natchnione rzekomo są te dwa kawałki...
Nie bardziej "modny" niż Mgła i jeszcze do tego grający zupełnie inną muzykę, więc nie rozumiem co ma jedno do drugiego. W porównaniu do zachwytów jakie tu czytam nad "WHTN" epa Teitanblood przeszła właściwie bez echa. Poza tym w ogóle mnie nie dziwi, że komuś bardziej podoba się muzyka Teitanblood niż to, co robi Mgła.
glut pisze:Czy tylko mi się wydaje, że niedojrzałością fanów metalu przewyższają tylko fani Nirwana?
Jesteś pewny, że przewyższają? ;)
535

17-05-2012, 07:42

Czy fani metalu w ogóle to też nie wiem, ale fani Black Metalu, z pewnością niedojrzałością przewyższają nawet "nirwanowców".
Ostatnio zmieniony 17-05-2012, 07:44 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

17-05-2012, 07:44

Alsvartr pisze:
Maria Konopnicka pisze:
Alsvartr pisze:W zeszłym roku robiłem dorywczo na produkcji - gadałem z ludźmi z 6-7 letnim stażem w firmie i największa stawka godzinowa na podstawowym stanowisku produkcyjnym wynosiła ok 10,50 BRUTTO.
Ale to jest inna sytuacja jak ktoś jest na etacie - mi chodziło o dorywczą robotę, którą młody człowiek może podłapać w wakacje. Nawet jeśli ktoś zarobi mniej niż 10 zł za godzinę to i tak będzie to w okolicach 10 zł a nie w okolicach 3 zł - jak było kilkanaście lat temu.
Ja również mówię o pracy dorywczej, najczęściej wakacyjnej w przerwie od szkoły/studiów. Od początku liceum praktycznie co wakacje pracowałem i jedyna robota w której dostałem w okolicach 8,50/h netto była na czarno. ;) Poza tym średnio od 5 do 7 zł za godzinę.
Alsvartr zrozum, że ceny w całej Polsce nie są takie same. Spowodowane to jest miedzy innymi kosztami utrzymania w Warszawie. Wiadomym jest, że u nas na Śląsku i u Ciebie w Sosnowcu zarabiamy mniej, ale mamy też mniejsze koszty np. wynajmu mieszkania itd. Dlatego u nas zarabiają ludzie po 1200 zł brutto, gdzie w Warszawce nie starczyłoby to nawet na wynajęcie mieszkania. A tak w ogóle:

Obrazek
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
535

17-05-2012, 07:46

Od kiedy na Śląsku są niższe stawki?
Awatar użytkownika
maciek z klanu

17-05-2012, 07:49

Niż w Warszawie? Od czasów kiedy to ta Warszawa tu przyjechała i przejęła nasze kopalnie. :))
vvorldvvithoutshit pisze:
Akurat przykład kiepski bo ostatnia epka TB (na której jest jeden utwór) była z reguły na forach krytykowana za przerost formy nad treścią. Owszem - początkowo panował zachwyt nad grawerem i samą muzyką, bo chłopaki mają oryginalne brzmienie i ten jeden kawałek tworzy genialny klimat, ale to nie zmienia faktu, że pozostał mały niedosyt i z tego powodu praktycznie się już o tym krążku nie mówi. A ogólne marudzenie było, jest i będzie, bo dzisiaj jakby nie patrzeć jesteśmy trochę rozpieszczeni łatwym dostępem do muzyki (sklepów internetowych jest sporo, poczta działa lepiej niż kiedyś, nielegalne źródła), więc łatwo teraz wybrzydzać z byle powodu.
BO TO JEST ZAJEBIŚCIE DOBRE WYDAWNICTWO zaczynając od muzyki przez wygląd płyty / oprócz wykonania kartonu. Kto sądzi inaczej nie zna się na takiej muzyce!
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

17-05-2012, 07:51

Sova pisze:
nicram pisze:
Maria Konopnicka pisze: Mam nadzieję, że Sova wyciągnie wnioski i jeśli płyta się dobrze sprzeda to następną puści po 35 złotych. Kupię bez mrugnięcia okiem, bo uważam, że za dobrą robotę ludziom należą się pieniądze i wbrew jakimś wydumanym podziemnym ideałom czymś normalnym powinno być, że zarówno wytwórnia jak i zespół na wydanym albumie zarabia.
o/
zwłaszcza jak już się ma swoje lata, prowadzi działalność gospodarczą i zajmuję się tylko wytwórnią minimum 10h dziennie. toż to kurwa hańba. powinno się pracować zawodowo na hucie, w biurze czy jadłodalni, a po powrocie do domu przez nastepne 5/6h napierdalać paczki ,odpisywać na maile i mieć płyty po 15/20 zeta. o zarobku z tego procederu juz nie wspomne bo to zdrada BM. zespoły też nie powinny mieć ani kopiejki.

a najlepsze jest to, że byłem przekonany, że moje wydawnictwa mają spoko cenę jak na klasę tych zespołow ( 25-30 zł duży album i 22/23 zł mini CD ) ale jak widać znajdą się jednostki które myslą inaczej.

a pierdolenie o kasie w stylu:

"Wątpię abyś płacił za studio, amortyzował im sprzęt i sponsorował mastery"

"Nie znam dokładnie kosztów, nie wiem, czy w cenie płyty siedzi koszt studia. Wiem jednak, że 30 zeta w detalu za wydawnictwo, które kosztuje w produkcji poniżej 5 zeta to przesada"

jest żenujące. myślałem że to jest oczywiste, że takie bandy jak - Mgła, FDS, Voidhanger, Infernal War, KSM czy Doombringer dostają kasę na nagranie. mniejszą lub większą a co robią z tym keszem to już jest ich sprawa, mogą opłacić studio/realizatora kiedy trzeba lub kupić/ulepszyć sprzęt gdy mają własne, moga tez siano przepić, wydać na znaczki lub pograć w bingo.

no i na koniec refleksja, że można prowadzić jakiś podziemy label, wydawać BM dla samego wydawania nawet nię będąc przekonany do tego co się wydaję. MV takim labelem nie jest i nie będzie. współpracuję tylko z zespołami których sam jestem fanem i znam ludzi osobiście.

zresztą pragnę zauważyć, że jestem wybitnie grzeczny w swoich wypowiedziach i powstrzymuję chęć zrobienia chamówy.
Sova, keep up the good work jak mawiają w bardziej rozwiniętych cywilizacjach! To całe jebane Polactwo powinno się po prostu wybić i puścić z dymem. Wieczne kurwa narzekanie, wyciąganie rączki po nie swoje i wylewanie żalów na forum. Ludzie ogarnijcie się, nie ma nic za darmo. Zresztą nigdy nie było.

Chwała Sovie, że się jemu w ogóle chce. To jak traktuje klienta jest naprawdę czymś unikatowym. Chłopak zapierdala jak młynek i jeszcze jakieś gówniarstwo albo inny domorosły recenzent będzie pierdolić, że 30 zł to dużo. Ale kurwa przepić te 30 zł idzie bardzo szybko, wydać je na zajebistą płytę - o to ręka drży...Żenada i czyste pedalstwo.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
maciek z klanu

17-05-2012, 07:53

ja ciagle czekam az pan redaktor poda 10 tytułów bardziej popularnych black metalowych wydawnictw po nizszej cenie niz 30 zl.
Awatar użytkownika
COFFIN

17-05-2012, 07:55

Po chuj, przecież nowy Kreator będzie tańszy:D
'Come the Blessed Madness'
535

17-05-2012, 07:55

Porównania z Warszawą nie mają sensu, choć pewnie są branże gdzie to się zmienia. Zasadniczo, przynajmniej kiedyś Śląsk uchodził za region, gdzie zarobki są, średnio rzecz ujmując, wyższe. Stąd moje wątpliwości.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

17-05-2012, 08:07

Tutaj masz rację, ale po 2000 roku to się zmieniło drastycznie, kiedy górnictwo przestało być "opłacalne". Tutaj jest np. ciekawy artykuł z 2003 roku. To już była przepaść: http://www.twoja-firma.pl/artykuly/43,z ... olski.html
535

17-05-2012, 08:31

Wracając do zawrotnych cen Kolegi Sovy. Uśmiałem się serdecznie, wyciągając z półki Enslaved- "Mardraum", który właśnie "dochodzi". Na pudełku jest jeszcze cena. Płyta kupowana w momencie, gdy była to gorąca nowość. Jedyne 55 złotych. Pewnie, że płyty nie są tanie, szczególnie w zestawieniu z preferowanymi przez pracodawców stawkami, ale żeby przypierdalać się publicznie do gościa, że ma zbyt wysokie ceny, wyliczając jednocześnie jaki to szmal kosi, no to trzeba być nastolatkiem, względnie dorosłym frustratem. Nie chodzi tu o te 30 zł, bo równie dobrze mogłoby to być 15 lub 70. Powinna decydować prosta zasada - jeżeli cena jest dla mnie za wysoka nie kupuję, względnie kupuję... nowy album Kreatora.
Awatar użytkownika
olo1972
postuje jak opętany!

17-05-2012, 08:39

30 zł to za dużo?To za ile ma być za 10?Obserwując przez lata co się dzieje w tym kraju,doszedłem do wniosku,iż to nie płyty winny być tańsze,a my powinniśmy więcej zarabiać.Nie stać mnie to nie kupuję,ale gdy sytuacja finansowa się zmieni to nadrobię zaległości i luzik.Nie mam ciśnienie,żeby mieć płytę w dniu premiery...
535

17-05-2012, 08:46

olo1972 pisze:Obserwując przez lata co się dzieje w tym kraju,doszedłem do wniosku,iż to nie płyty winny być tańsze,a my powinniśmy więcej zarabiać...
Tak jest. Co gorsza stawki, pod przykrywką szalejącego kryzysu, spadły, przy równoczesnym wzroście cen i nie ma widoków na to, by miało być lepiej. To jednak nie jest powód, by dawać jakieś tam żółte kartki i pierdolić głupoty.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

17-05-2012, 08:51

Maria Konopnicka pisze:Mam nadzieję, że Sova wyciągnie wnioski i jeśli płyta się dobrze sprzeda to następną puści po 35 złotych. Kupię bez mrugnięcia okiem, bo uważam, że za dobrą robotę ludziom należą się pieniądze i wbrew jakimś wydumanym podziemnym ideałom czymś normalnym powinno być, że zarówno wytwórnia jak i zespół na wydanym albumie zarabia.
+666
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
immortal93
rozkręca się

17-05-2012, 09:02

nicram

Które to są bardziej rozwinięte cywilizacje, z Atlantydy?
Co to jest "całe jebane Polactwo"?
Kim ty jesteś i skąd piszesz, z Izraela?
Jak bym słyszał naczelnego rabina Nowego Jorku. Na forum o muzyce zajmij się muzyką i odpierdol się od "polactwa"
Sovie się w ogóle chce?
Ogromny szacunek dla człowieka za jego profesjonalizm i za to, że wydaje dobre kapele ale nie sądzę żeby męczył się przy tym jak przy zapierdalaniu 10h na budowie. Wydaje mi się, że robi coś co lubi i że jest fanem metalu więc nie ma tu kwestii czy mu się chce.
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

17-05-2012, 09:46

COFFIN pisze:Po chuj, przecież nowy Kreator będzie tańszy:D
a to nie przypadkiem w opcji "dobra płyta - polska cena" ? czytaj - 2stronnicowa wkładka?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

17-05-2012, 09:48

To się nie liczy, jest TAŃSZY!

Poza tym Mgła też ma 2stronicową wkładkę więc jest porównanie.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
COFFIN

17-05-2012, 09:54

Morph pisze:Poza tym Mgła też ma 2stronicową wkładkę więc jest porównanie.
Zaraz padnie stwierdzenie, że NH przy swoim wydaniu też zapuściło pejsy;)
Analripper pisze:a to nie przypadkiem w opcji "dobra płyta - polska cena" ? czytaj - 2stronnicowa wkładka?
Nie wiem, bo mnie to nie interesuje w sumie:) Przytoczyłem tylko ten durny argument.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

17-05-2012, 09:57

immortal93 pisze:nicram

Które to są bardziej rozwinięte cywilizacje, z Atlantydy?
Co to jest "całe jebane Polactwo"?
Kim ty jesteś i skąd piszesz, z Izraela?
Jak bym słyszał naczelnego rabina Nowego Jorku. Na forum o muzyce zajmij się muzyką i odpierdol się od "polactwa"
Sovie się w ogóle chce?
Ogromny szacunek dla człowieka za jego profesjonalizm i za to, że wydaje dobre kapele ale nie sądzę żeby męczył się przy tym jak przy zapierdalaniu 10h na budowie. Wydaje mi się, że robi coś co lubi i że jest fanem metalu więc nie ma tu kwestii czy mu się chce.
Odpuść sobie pisanie do nicrama, to upośledzony zjeb, który i tak ci z sensem nie odpowie.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
ODPOWIEDZ