Nie mówię, ze to nie ma kompletnie nic wspólnego ze starym Burzum, ale ja ten album odbieram jako odejście od pewnej metody twórczej. Burzum zawsze był muzycznie dość ascetyczny, a ta płyta to prawdziwe rozpasanie jeśli chodzi o liczbę wykorzystanych patentów. Jak na Vikernesa jest to już prawie rock progresywny ;) Poza tym nie podoba mi się ta "ludowa" estetyka. Może w niewielkich dawkach jak na "Fallen" byłoby to ciekawym urozmaiceniem, ale zasadniczo nie jestem fanem filmów kostiumowych... Obawiam się, ze następnym krokiem będą fujarki i śpiewające dziewoje.nicram pisze:No co Ty? Mimo wszystko na Umscośtam słychać tony starego Burzum. W melodiach, transie, właściwie to we wszystkim. To nie jest jakiś wielki krok w niewiadomo jakim kierunku.
BURZUM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- ultravox
- zahartowany metalizator
Re: BURZUM
dojrzewać? ja bym powiedział raczej, że to proces gnilny już się rozpoczął...So_It_Is_Done pisze:Tak własnie powinny dojrzewać projekty/zespoły.
hehe dokładnie j.w.ultravox pisze:Poza tym nie podoba mi się ta "ludowa" estetyka. Może w niewielkich dawkach jak na "Fallen" byłoby to ciekawym urozmaiceniem, ale zasadniczo nie jestem fanem filmów kostiumowych...
-
- świeżak
To nie żaden 'film kostiumowy', a nawiązanie do swej własnej, odrębnej tradycji kulturowej i dawności.
Ta "ludowa" estetyka pozwala przynajmniej wgłębić się w kulturę narodu, poczuć melodię wyrwaną z norweskich fiordów czy lasów, poczuć w niej swoistą jakość, niepowtarzalną nigdzie indziej.
Ta "ludowa" estetyka pozwala przynajmniej wgłębić się w kulturę narodu, poczuć melodię wyrwaną z norweskich fiordów czy lasów, poczuć w niej swoistą jakość, niepowtarzalną nigdzie indziej.
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
przeciez vikernes zawsze lubil "filmy kostiumowe" wiec czemu jest teraz takie zdziwienie?
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- ultravox
- zahartowany metalizator
Skoro do "dawności" to chyba jednak kostiumowy. Poza tym to nie moja bajka i nie moja tradycja, więc nie musi mi to odpowiadać. Nie przepadam za elementami "ludowymi" w muzyce, a już szczególnie w metalu.FROST pisze:To nie żaden 'film kostiumowy', a nawiązanie do swej własnej, odrębnej tradycji kulturowej i dawności.
Bo kiedyś nosił lepsze kostiumy.maciek z klanu pisze:przeciez vikernes zawsze lubil "filmy kostiumowe" wiec czemu jest teraz takie zdziwienie?
- HobGoblin
- zaczyna szaleć
Juz wiem, co mi w tej nowej płycie nie pasuje. Nie potrafi oddawać emocji. Po angielskich tłumaczeniach utworów wnioskuję, że miała być to muzyczna ilustracja wierzeń skandynawów. Tylko, że to wszystko jest jednakowo przymulone. Niewazne, czy opowieść o tańcu elfów, czy piekle - wszysko w takiej samej tonacji, jednostajne, monotonne. Słuchalne tylko podczas doła, jednak to zbyt mało, żeby wydać kasę na płytę.
Ceterum censeo Mosquam delendam esse.
-
- świeżak
Nie potrafi oddawać emocji? Ten album ma w sobie więcej emocji aniżeli cała dyskografia niejednego black metalowego zespołu.
Przymulone, jednostajne, monotonne? Kwestia nazewnictwa. Nie wyobrażam sobie innej niż ta interpretacji najważniejszego źródła nordyckiej mitologii.
Dołujące? A który album Burzum nie jest dołujący. Nie znam takiego.
Przymulone, jednostajne, monotonne? Kwestia nazewnictwa. Nie wyobrażam sobie innej niż ta interpretacji najważniejszego źródła nordyckiej mitologii.
Dołujące? A który album Burzum nie jest dołujący. Nie znam takiego.
- Lykantrop
"Fallen" mnie bardziej rozwesela, niż dołuje.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
-
- weteran forumowych bitew
A gdzie w jakimkolwiek BURZUM jest cokolwiek dołującego?FROST pisze: Dołujące? A który album Burzum nie jest dołujący. Nie znam takiego.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
- chaos
- w mackach Zła
cala nowa płyta jest dołująca :/
po wysłuchaniu czuje się zdołowany a nawet zażenowany ...
po wysłuchaniu czuje się zdołowany a nawet zażenowany ...
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
zażenowany możesz być jedynie brakiem umiejętności zrozumienia tego dzieła
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
-
+1Lykantrop pisze:"Fallen" mnie bardziej rozwesela, niż dołuje.
-
- zaczyna szaleć
Przeglądając ostatnio YT natrafiłem na filmik Dunkelheit o Vargu. Koleś udzielający wywiadu powiedział: He had poisoned a Polish guy. It was a guy from a fanzine who came to Norway to write about Mayhem. He had stayed with Mayhem for a month. Then two month. He wouldnt leave, and he was freeloading. Oystein said that he started poisoning him...
Czy ktoś wie kto z PL chciał się wkraść w Inner Circle?? :-) Pytam serio bo pierwszy raz słyszę o tym podtruwaniu.
Czy ktoś wie kto z PL chciał się wkraść w Inner Circle?? :-) Pytam serio bo pierwszy raz słyszę o tym podtruwaniu.
- Lykantrop
A to nie wiedziałem nawet, że takie ekscesy miały miejsce w jego karierze. Marcin już na początku lat 90 miał dryg do bycia dobrym pismakiem - większość zine'ów, które wtedy wychodziły wiadomo na jakim poziomie edytorskim były, a tu istny rodzynek. Z resztą, jeśli dobrze pamiętam to nawet napisał o podziemnej scenie "kranken metalowej" do jakiegoś czasopisma, które było adresowane bardziej do szarych obywateli, niż zbuntowanej młodzieży. No, ale to jeszcze chyba w latach 80 z kolei było... wiadomo co on teraz porabia? I w którym numerze NNCh jest pogadanka z nim?
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
- COFFIN
COFFIN pisze: http://allegro.pl/burzum-umskiptar-delu ... 21526.html
'Come the Blessed Madness'
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Nic tu nie widać, nie o to mi chodziło. Pytanie czy warto ją brać, jaki jest limit, jaki papier, jaka różnica w szacie graficznej itd.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
- Morph
- Kontakt:
;]PŁYTA MA PREMIERĘ 21 MAJA 2012 R
Give birth to something dead
Give birth to something old
Give birth to something old
-
Fajna recenzyjka nowej płytki w majowym MH. Warto przystanąć i przeczytać.