Polski BM

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

Re: Polski BM

21-11-2011, 19:02

FENIKS pisze:A ja myślałem że cały czas cos dobrego zajebistego wychodzi. Od dawna wiadomo ze bogowie zostaną zdetronizowani.
Dwa zdania, i dwa błędy. ;) A tak serio to kwestia indywidualna. Jeden postawi DsO nad debiutem Mayhem, drugi na samą myśl o tym (jak np. ja) parsknie śmiechem.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

21-11-2011, 19:10

stawianie DSO nad debiutem Mayhem to dziwne posuniecie, bo po co w ogole porownywac tak kompletnie rozne od siebie rzeczy? ale w sumie jak ktos woli DSO to nie widze w tym nic godnego parskania
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
nicram

21-11-2011, 19:14

Aby było co porównywać, to powinno się porównać oba debiuty - Mayhem i DSO i co wtedy będzie? Mayhem rozsmaruje DSO jak ciepłe masło na kawałku bułki.
all the monsters will break your heart
byrgh
zahartowany metalizator

21-11-2011, 19:19

Sluszna uwaga, chyba nikt nie bierze pod uwage tego, ze to plyta z koncowy ubieglej dekady. To samo z tym, gdyby ktos nagral debiut tocka w tocke jak DMDS, ale z obiektywnie udoskonalona formula, lepszymi skladowymi, jeszcze lepszymi wokalami i brzmieniem, to kogo to tak naprawde obejdzie, skoro Mayhem byl pierwszy. Gdzie sie nie odwrocisz tam dupa, ale w tym przypadku to dobrze.
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

21-11-2011, 19:38

DMSD jest takim Regin in Blood black metalu. Album nie do przebicia.Mozna z niego czerpac lecz sie go nie przewyzszy.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

21-11-2011, 19:56

Riven pisze: ale w sumie jak ktos woli DSO to nie widze w tym nic godnego parskania
ale pani kierowniczko, ja to wszystko rozumie...

'Wolenie' jest juz tutaj sprawą indywidualną. Kwestia podejścia. Ja WIEM że nie pojawi się już w black metalu płyta która przewartosciowałaby mi podium gatunku.
Awatar użytkownika
FENIKS
w mackach Zła

21-11-2011, 20:05

No i kwestia osobista się wkrada. Ja mam w dupie slayer reign
. Nie jest to wyznacznik a wręcz mam ta płytę gdzieś i thrash się nie zawali.
Z mayhem mam tak ze posiadam równie dobre płyty.
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

21-11-2011, 20:12

Glene pisze:DMSD
Obrazek
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii

21-11-2011, 20:15

FENIKS pisze:Swoja droga współczuję kolesiowi od KSM ze tak wychwala ich płytę ponad te wszystkie pozycje...
Nic dziwnego, inaczej być chyba nie może -
Morph pisze:z powodu braku szerokiej perspektywy na to zagadnienie ;)
Ja tam lubię KSM, ale żeby twierdzić, że ASOD kasuje takie Salvation, czy Maranatha, to nie wiem, co trzeba palić:P. A tak poza tym - z chęcią wypowiem się, jak KSM nagra cały album w klimacie drugiego kawałka ze splitu z IW, wtedy może być ciekawie ;)
'Come the Blessed Madness'
byrgh
zahartowany metalizator

21-11-2011, 20:16

ranga DMDS jest bezdyskusyjna, album parokrotnie byl podkopywany, ale to AZ podkopywany, ale nie przesadzalbym tez z tymi rownaniami typu DMDS >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>..... plyta wielka, najwieksza, ale od najlepszych nie dzieli ja az tak wiele, jakby to moglo sie wydawac. a preferencje to jest chuj, kiedy stoja w obliczu takiego DMDS czy ktoregokolwiek lepszego DSO - plyty wybitne, ale rozne stylistycznie i historycznie co wyklucza je z porownan
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

21-11-2011, 20:17

FENIKS pisze:No i kwestia osobista się wkrada. Ja mam w dupie slayer reign
Sęk w tym że, to właśnie JEST wyznacznik muzyki metalowej i kwestia osobista nie ma tutaj żadnego znaczenia. Można sobie bardziej lubić SoH, SitA, czy HA albo nie przepadać za Slayerem w ogóle i mieć w dupie (ponoć są tacy), ale status tej płyty jest niepodważalny. Podobnie jak kilku pozycji w bm w tym DMDS właśnie.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
nicram

21-11-2011, 20:21

koreaniec pisze:
Glene pisze:DMSD
Obrazek
no co? De Mysteriis Sathanas Dom nie znasz? ;-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
FENIKS
w mackach Zła

21-11-2011, 20:43

Nerwowy pisze:
FENIKS pisze:No i kwestia osobista się wkrada. Ja mam w dupie slayer reign
Sęk w tym że, to właśnie JEST wyznacznik muzyki metalowej i kwestia osobista nie ma tutaj żadnego znaczenia. Można sobie bardziej lubić SoH, SitA, czy HA albo nie przepadać za Slayerem w ogóle i mieć w dupie (ponoć są tacy) ale status tej płyty jest niepodważalny. Podobnie jak kilku pozycji w bm w tym DMDS właśnie.
Podważyć można wszystko wystarcza okoliczności ku temu. Wielu pieje o Reign in blood, a ja nigdy prze nigdy nie padałem na kolana nad ta płyta. Może wywarła wrażenie w tamtych czasach i co z tego? Pomysł, ze znikną glosy wywyzszania tego albumu ponad resztę z będą takie jak moje to dalej będzie płyta genialna i w ogole... historia historia ale życie toczy się dalej inne pokolenia itp. Dla mnie Morbid Saint niszczy Slayer i wystarczy. Po za tym pisałem juz o tym i tyle.
Chodzi mnie o to... powstaje w huj płyt i nowej jakości w muzyce i pewnego rodzaju nisz i nie sposób określić ze cos jest najlepsze i takie zostanie. Uczniowie przerosna mistrzów etc.
Mamy DsO, Funeral Mist, Watain, które zmieniają wzbogacając gatunek i dla niektórych mogą być to lepsze rzeczy niż klasyki Darkthrone, Mayhem czy Burzum; nie ujmując żadnej z tych kapel.
Osobiście mam zdanie troszkę podobne jak z ten koleś od KSM, ze wystawia to ponad wszystko. Ja mam tak z albumem Shemhamforash - Spintriam Satyriazis. Niedługo będzie reedycja i możliwość porównania. Uważam, ze płyta genialna świetna , zmienia myślenie o BM biorąc pod uwagę rok wydania...
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

21-11-2011, 20:56

FENIKS pisze:Chodzi mnie o to... powstaje w huj płyt i nowej jakości w muzyce i pewnego rodzaju nisz i nie sposób określić ze cos jest najlepsze i takie zostanie. Uczniowie przerosna mistrzów etc.
Subiektywizm, subiektywizm, subiektywizm i jeszcze ze sto razy subiektywizm. Ja sobie w tym momencie mogę napisać, że mam w głębokim poważaniu drugie"dzieło" karła Eryksona i jego bandy podobnie jak zdecydowaną wiekszość rzeczy wydanych pod szyldem DsO. Tylko co z tego? Jeden woli poziomki, drugi jak mu żonę jebią. Tutaj chodzi o FAKTY. A fakty sa takie, że w black metalu do poziomu De Mysteriis DOm Sathanas zbliżyły się może jeszcze ze 2-3 płyty.
Awatar użytkownika
FENIKS
w mackach Zła

21-11-2011, 20:59

A dlaczego nie jest lepsze hmmm Katharsis - worldwithoutend
535

21-11-2011, 21:10

Tu dobry jest przykład ARTROSIS stawianego jako wzór w tzw. muzyce gotyckiej. Jest rzesza malowanych dziewcząt i chłopców, którzy uważają ich za bożyszcze i pionierów takiego grania. Życie toczy się dalej , nowe pokolenia co jakiś czas same brutalnie weryfikują tego typu herezje.
Alsvartr pisze: Tutaj chodzi o FAKTY. A fakty sa takie że w black metalu do poziomu De Mysteriis DOm Sathanas zbliżyły się może jeszcze ze 2-3 płyty.
...a ostatnie zbliżenie nastąpiło w 2007, co tylko potwierdza dominację.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

21-11-2011, 22:09

FENIKS pisze:A dlaczego nie jest lepsze hmmm Katharsis - worldwithoutend
Bo zostało nagrane trzynaście lat później, w nie tym kraju na "N" co trzeba.
Awatar użytkownika
Loathe
postuje jak opętany!

21-11-2011, 23:27

FENIKS pisze: Swoja droga współczuję kolesiowi od KSM ze tak wychwala ich płytę ponad te wszystkie pozycje...
Jak sam wspomniales, jesteś fanem prymitywnego grania, więc wracaj do nowego Nebiros;)
Nic, naprawdę nic nie pomoże
jeśli Ty nie pomożesz dziś miłości
Awatar użytkownika
Loathe
postuje jak opętany!

21-11-2011, 23:33

COFFIN pisze:
FENIKS pisze:Swoja droga współczuję kolesiowi od KSM ze tak wychwala ich płytę ponad te wszystkie pozycje...
Nic dziwnego, inaczej być chyba nie może -
Morph pisze:z powodu braku szerokiej perspektywy na to zagadnienie ;)
Ja tam lubię KSM, ale żeby twierdzić, że ASOD kasuje takie Salvation, czy Maranatha, to nie wiem, co trzeba palić:P. A tak poza tym - z chęcią wypowiem się, jak KSM nagra cały album w klimacie drugiego kawałka ze splitu z IW, wtedy może być ciekawie ;)
NIe rozumiecie kurwa. Teraz KSM gra doskonale ale to wszystko da się nazwać, czy to mizantropijnym szaleństwem czy ekstatyczną pustka- a sumując te frazy dostajemy wypadkową jaką muzyka uraczyli nas na splicie z IW, A 'Altered...' jest po prostu nieuchwytny, tyle, że jest podany w dość prymitywny sposób.

BM
1. SMR,C
2. Salvation
3. ASoD
Nic, naprawdę nic nie pomoże
jeśli Ty nie pomożesz dziś miłości
byrgh
zahartowany metalizator

21-11-2011, 23:35

:DDD
ODPOWIEDZ