Jak sprzedają się płyty z metalem?
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- postuje jak opętany!
Re: Jak sprzedają się płyty z metalem?
Od wydawców.
To o niczym nie świadczy, sam nie kupiłem tej płyty w pierwszym tygodniu po premierze, a Ty zdaje się, że jeszcze wcale jej nie kupiłeś. Więcej mówiłyby wyniki rok po premierze. Chociaż mam wrażenie, że w przypadku metalu czy rocka - w odróżnieniu od muzyki pop - płyty sprzedają się latami. Taka Metallica czy The Beatles pewnie każdego roku sprzedają swojego debiutanckiego albumu więcej niż większość topowych kapel. Płyty Bolt Thrower może i po premierze sprzedają się w nakładzie 100 egzemplarzy, ale przez lata sprzedało się ich już pewnie tysiące. Może tę koniunkturę w ostatnich latach osłabiać rozrastający się rynek wtórny, różne portale aukcyjne itp.Gore_Obsessed pisze:Przez pierwszy tydzień "Macabre Eternal" sprzedało się w Stanach 600 sztuk. Bez komentarza.
-
- postuje jak opętany!
No tak, ale jednak kontrastuje to z tymi osmioma czy coś tysiami Behemotha w pierwszym tygodniu.
Myślę, że frekwencja na koncertach nie doprowadzi nas do żadnych, konstruktywnych wniosków. Na Mayhem było ok. 60-80 osób, a sądzę, że ich ostatniej płyty sprzedało się w Polsce dużo więcej, a na Iron Maiden było ok. 30 tys. a nie sądzę, żeby ostatniej płyty sprzedali u nas choćby jedną dziesiątą tej liczby.Morbid Marcin pisze:Mozna tez sprobowac te mizerie oszacowac. Skoro na koncert srednioznanej kapeli w naszym kraju przychodzi 100-200 osob, to ile z tych osob moglo kupic ich oryginalna plyte? A jaki jest procent tych, ktorzy oryginal maja, ale nie chodza na koncerty?
Żaden to wyznacznik, ale mam dwóch kumpli - jeden kupuje ok. 200 płyt w roku, a na koncerty w ogóle nie chodzi, a drugi zalicza rocznie ponad 30 koncertów, a płyt nie kupuje w ogóle. Myślę, że takich ludzi może być więcej. Zresztą jak patrzę na stoiska z płytami wystawione podczas koncertów to mam wrażenie, że połowy ludzi płyty w ogóle nie interesują. Nawet tam nie podchodzą. Inna sprawa, że są też tacy, których nie interesuje też co na scenie się dzieje i pewnie jakby ich zapytać to nawet nie wiedzieliby kto gra. :)
Wysłali Ci info e-mailem? Rzuć jakiegoś linka z informacją źródłową. :)nan pisze:Od wydawców.
-
- postuje jak opętany!
Nie nagrywałem tych rozmów, sorry.
Sprzedali o wiele więcej niż 10% tej liczby - ponad 10.000 sztuk (nie wiem ile ponad, ale przypuszczalnie niemało, skoro do złotego nakładu dobili już kilka tygodni po premierze).Maria Konopnicka pisze:Iron Maiden było ok. 30 tys., a nie sądzę, żeby ostatniej płyty sprzedali u nas choćby jedną dziesiątą tej liczby.
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Nie, czasem takie płyty się przydają - do biegania, na rower, na siłownię, w tramwaju czy samochodzie. Albo jakieś skrajnie chujowe wydania - jedna kartka xero książeczki - to kpina, a nie wydanie.Maria Konopnicka pisze:A nie chce Ci się tracić czasu na słuchanie płyt, za które szkoda Ci zapłacić 25 zł? Ja powiem tak - jakbym miał możliwość zakupu plików z muzyką za 5 zł, albo zakupu płyty za 500 zł to wybrałbym drugą opcję. Mam nadzieję, że nie doczekam czasów gdy nośniki CD i LP znikną zupełnie. Choć np. ostatniego Mortiis słucham tylko z mp3 bo na płycie nie wyszedł. :(
Give birth to something dead
Give birth to something old
Give birth to something old
Właśnie, ale to dlatego, że Behemoth wchodzi na poziom "zespoły pop". Pamiętam jak u nas kiedyś świetnie sprzedawał się The Kelly Family - na pewno dużo bardziej niż ówczesne premierowe płyty AC/DC czy Metallica. Minęło kilkanaście lat, tamte płyty AC/DC i Metallica sprzedają się wciąż, a o takim The Kelly Family nikt już nie pamięta i nikt tego nie kupuje. Podobnie będzie z Behemoth, Dimmu Borgir czy Cradle Of Filth - za lat kilkanaście nikt nie będzie pamiętał o tych kapelach, a Autopsy, Bolt Thrower czy Incantation będą się wciąż sprzedawać. :))) Dobro i prawda zwyciężą!nan pisze:No tak, ale jednak kontrastuje to z tymi osmioma czy coś tysiami Behemotha w pierwszym tygodniu.
-
- postuje jak opętany!
Z drugiej strony ostatni album Kanibali uważasz za zajebisty i sprzedał się w pierwszych siedmiu dniach od premiery lepiej niż Behemoth, więc tak prosto nie ma ;)
Iron Maiden ostatniej płyty sprzedało w Polsce ponad 10 tys.? To ile na świecie? 100 milionów ? :)) Poproszę o dane źródłowe.nan pisze:Sprzedali o wiele więcej niż 10 % tej liczby - ponad 10.000 sztuk (nie wiem ile ponad, ale przypuszczalnie niemało, skoro do złotego nakładu dobili już kilka tygodni po premierze).
-
- postuje jak opętany!
Ty to masz znajomości - jednego dnia kolacyjka z gośćmi z Roadrunner, drugiego piwko z kolegami z Metal Blade, w niedzielę obiadek w Sony Music. :) "W zestawieniu Billboard Hard Music Albums "Evangelion" pojawił się na 5. miejscu, z kolei na Billboard Independent Albums album zajmuje miejsce 6." Na którym miejscy był Cannibal Corpse? He he he! A swoją drogą teraz dopiero zobaczyłem, że to jakiś Billboard Hard Music. Myślałem, że w tych notowaniach Billboardu byli na liście między Madonną, a Rolling Stones, a tu widzę, że jakaś paraolimpiada. :) Pewnie jeszcze w kategorii zespołów na "B" z Europy Środkowo-Wschodniej, koncertujących nie mniej niż 150 razy w roku. :)nan pisze:Z drugiej strony ostatni album Kanibali uważasz za zajebisty i sprzedał się w pierwszych siedmiu dniach od premiery lepiej niż Behemoth, więc tak prosto nie ma. ;)
-
- postuje jak opętany!
Behe w ogólnym, nieparaolimpijskim zestawieniu, był na 55. miejscu, Kanibale - na 66., chociaż ci drudzy i tak mieli lepszy wynik ilościowy.
To dlaczego byli na dalszej pozycji?
A taka ciekawostka - czytałem niedawno ich biografię - zgadujcie, która płyta Ironów odniosła największy sukces? Która sprzedała się w największym nakładzie?
Dziękuję. Przyznam, że jestem w szoku i zupełnie nie rozumiem skąd rozpacz o słabnącej sprzedaży płyt. Wygląda na to, że Iron Maiden sprzedaje się lepiej niż kiedykolwiek. Znalazłem przed chwilą informację, że w samej Finlandii sprzedali ostatniej płyty... 750 000 egz.
A taka ciekawostka - czytałem niedawno ich biografię - zgadujcie, która płyta Ironów odniosła największy sukces? Która sprzedała się w największym nakładzie?
-
- postuje jak opętany!
750.000 w samej Finlandii? teraz ja poproszę o źródło :]
Co do pytania, to pewnie jest podchwytliwe, więc nie zdziwiłbym się, gdyby "Brave New World" albo "fear of the Dark"
Co do pytania, to pewnie jest podchwytliwe, więc nie zdziwiłbym się, gdyby "Brave New World" albo "fear of the Dark"
-
- postuje jak opętany!
Te płyty nie ukazały się tego samego tygodnia, wyniki kształtują się na bieżąco, pozycję danej płyty dyktuje w dużej mierze konkurencja. Po prostu 65. płyt w tygodniu, w którym ukazało się "Evisceration...", sprzedało się lepiej. Tam przecież nie ma widełek sprzedawalności narzuconych z góry - te obowiązują przy klasyfikacji złoto / platyna / diament.Maria Konopnicka pisze:To dlaczego byli na dalszej pozycji?nan pisze:Behe w ogólnym, nieparaolimpijskim zestawieniu, był na 55. miejscu, Kanibale - na 66., chociaż ci drudzy i tak mieli lepszy wynik ilościowy.
Tu znalazłem tę informację:nan pisze:750.000 w samej Finlandii? teraz ja poproszę o źródło :]
http://sanktuariumfc.org/forum/viewtopic.php?t=9222
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Maria, nie pierdol! :-D Zestawiasz Behemoth z DB i CoF? Słyszałeś "Zośkę"? Ta jedna płyta rozpierdala wszystko co Brytole i Norwegowie nagrali! Ja np. nie rozumiem jak ktoś może jarać się taką wtórnotą jak Bolt Thrower??? Porównanie z Kelly Family jest również totalnie nietrafione, bo o ile sobie przypominam, to ten zespół był popularny przez 2 płyty, a nie przez kilkanaście lat. Jeszcze jedno - AC/DC i Metallica to wg. Ciebie nie poziom popu? Buuuuhehehe, dobre żarty zapodajesz. :-)Maria Konopnicka pisze: Minęło kilkanaście tamte płyty AC/DC i Metallica sprzedają się wciąż, a o takim The Kelly Family nikt już nie pamięta i nikt tego nie kupuje. Podobnie będzie z Behemoth, Dimmu Borgir czy Cradle Of Filth - za lat kilkanaście nikt nie będzie pamiętał o tych kapelach, a Autopsy, Bolt Thrower czy Incantation będą się wciąż sprzedawać. :))) Dobro i prawda zwyciężą!
all the monsters will break your heart
"Brave New World" - byłem w szoku jak to przeczytałem. Założyłbym się o wszystkie pieniądze, że ich płyty z lat 80-tych musiały sprzedawać się lepiej, a tu taka niespodzianka. Dlatego przez palce patrzę na narzekania wydawców na małą sprzedaż. Pewnie, że nieznane nikomu kapele mają ciężej niż kiedyś, bo wytwórni nie ma kilkudziesięciu tylko pewnie z kilkadziesiąt tysięcy, jak do tego dołożymy jeszcze fakt, że w dzisiejszych czasach w ciągu miesiąca wychodzi więcej nowości, niż kiedyś przez całe lata 80-te to okazuje się, że ktoś narzeka na sprzedaż. Po prostu podaż przerosła popyt i tyle. Gdy w pierwszej połowie lat 90-tych jakakolwiek kapela death metalowa została wydana przez powiedzmy Nuclear Blast, to za 30-50 tys. sprzedaży miała zagwarantowane bez względu na jakość muzyki. Dziś trzeba bardziej zasłużyć na sprzedaż.nan pisze:750.000 w samej Finlandii? teraz ja poproszę o źródło :]
-
- postuje jak opętany!
Ale to informacja o nakładach ich całego katalogu.Maria Konopnicka pisze:Tu znalazłem tę informację:nan pisze:750.000 w samej Finlandii? teraz ja poproszę o źródło :]
http://sanktuariumfc.org/forum/viewtopic.php?t=9222
Rzeczywiście masz rację. Popełniłem błąd od tematu zatytułowanego "Sprzedaż płyty The Final Frontier" i rozpoczynającego się zdaniem: "Wątek zawierać będzie informacje związane ze sprzedażą płyty "The Final Frontier"", spodziewając się danych sprzedaży płyty "The Final Frontier", a nie całego katalog. :) Jednak warto zawsze podawać źródło - co dwie głowy to nie jedna. :)
Ale ja nie oceniam jakości tych trzech kapel (dla jednego będzie najlepszy Behemoth, dla drugiego Cradle Of Filth, a jeszcze dla trzeciego Dimmu Borgir) tylko dostrzegam elementy wspólne dla tych trzech kapel, związany z muzyką marketing, image, powiedzmy pewną wizualizację, która towarzyszy muzyce i nie ukrywajmy - w dużej mierze przesądza o jej powodzeniu rynkowym. Sądzisz, że te kapele sprzedawałby się tak samo gdyby muzycy wychodzili na scenę ubrani jak chłopaki z Bolt Thrower i nie robili wokół siebie tego całego medialnego cyrku?nicram pisze:Maria, nie pierdol! :-D Zestawiasz Behemoth z DB i CoF? Słyszałeś "Zośkę"? Ta jedna płyta rozpierdala wszystko co Brytole i Norwegowie nagrali!
Rozumiem, że nie lubisz, ale Bolt Thrower wtórne, a Behemoth oryginalny. :))) No proszę.nicram pisze:Ja np. nie rozumiem jak ktoś może jarać się taką wtórnotą jak Bolt Thrower???
A co - Behemoth jest popularny przez kilkanaście płyt? Na które miejsce listy Billboardu wspiął się singiel "Lasy Pomorza"? :)nicram pisze:Porównanie z Kelly Family jest również totalnie nietrafione, bo o ile sobie przypominam, to ten zespół był popularny przez 2 płyty, a nie przez kilkanaście lat.
Właśnie nie - nic nie zrozumiałeś. Poziom popu to był Kelly Family, który sprzedawał się dobrze i przeminął - AC/DC i Metallica to kapele rockowe, które sprzedają się dobrze przez lata. Zostawmy już ten temat, bo mam wrażenie, że o czym by się na tym forum nie gadało to kończy się na dyskusji o Nergalu. :)))nicram pisze:Jeszcze jedno - AC/DC i Metallica to wg. Ciebie nie poziom popu? Buuuuhehehe, dobre żarty zapodajesz. :-)