AMEBIX

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

est
mistrz forumowej ceremonii

Re: AMEBIX

05-10-2011, 19:34

Ale już! Idzcie smyrać się po fiutach do tematu o Mastodon! To odpowiedniejsze miejsce na takie "ciepłe" wymiany zdań.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

05-10-2011, 19:38

Popłacz się jeszcze. ;) Amebix to legenda, tego czego dokonali na Arise! i wcześniejszych nagraniach nikt już im nie odbierze, ale z nowym albumem nie do końca wyszło tak jak powinno. I tyle.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
est

05-10-2011, 19:41

A jak powinno?
Awatar użytkownika
Skaut

05-10-2011, 20:18

Nerwowy pisze:Popłacz się jeszcze. ;) Amebix to legenda, tego czego dokonali na Arise! i wcześniejszych nagraniach nikt już im nie odbierze, ale z nowym albumem nie do końca wyszło tak jak powinno. I tyle.
znasz BAUHAUS?
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

Re:

05-10-2011, 20:25

Słabo 3/10.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Skaut

05-10-2011, 20:39

Tyle w temacie nowej płyty Amebix.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

05-10-2011, 22:28

Drone pisze:Muszę się z panami zgodzić: miły, ale trochę podupadły retro-świat, gdzie sprzedaje się watę cukrową nielicznym przechodniom na kacu kontra ultranowoczesna rakieta z członem-amboną myśliwską obitą skórą i mahoniem.
Gdzie masz watę cukrową na nowym Amebix? Zupełnie nie czaję tego wtrętu.
Moim zdaniem obie płyty są "takie se" - na swój sposób dobre, ale bez czegoś, co by porwało bez reszty.
Skaut pisze:Znasz BAUHAUS?
To na nowym Amebix słychać Bauhaus?
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Skaut

05-10-2011, 22:59

longinus696 pisze:
Oczywiście, że tak. Może nie bezpośrednio, ale "Sonic Mass" to płyta na wskroś "gotycka" i przesiąknięta klimatem "The Sky's Gone Out" i mam wrażenie, że trochę jednak Amebix cytatów tu i ówdzie poumieszczał. Poszedłbym nawet dalej i stwierdził, że taki "Knights Of The Black Sun" mógłby spokojnie się znaleźć na jakiejś płycie Fields Of The Nephilim. Tak to właśnie widzę. To jest według mnie płyta wielowymiarowa, a nie jakieś jednorodne rzemieślnicze pitu pitu myśliwego. ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

06-10-2011, 22:17

A i ja odrobinę "Nephilimów" tam słyszę
Awatar użytkownika
Stan_wojenny
świeżak

08-10-2011, 18:15

Jak na taką przerwę zajebiście. Wiadomo, że to nie to samo co w latach 80., ale gdyby zrobili tzw. "carbon copy" "Arise" czy też "Monolith" ktokolwiek by ich potraktował poważnie? Tak mamy zajebistą płytę, co prawda wiadomo z aurą kryzysu wieku średniego, jednak nadal zajebiście klimatyczną i nie przynoszącą wstydu twórcom. Jedyne co tak naprawdę mnie zawiodło to okładka ni w dupę, ni w chuja taka, jak jakiś artwork necronów z Warhammera. HERE COME THE WOLF!
KATYŃ WAS AN INSIDE JOB.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

Re:

09-10-2011, 08:08

Skaut pisze:
longinus696 pisze:
Oczywiście, że tak. Może nie bezpośrednio, ale "Sonic Mass" to płyta na wskroś "gotycka" i przesiąknięta klimatem "The Sky's Gone Out"
Powinieneś dostać w ryj za takie szarganie imieniem jednej z moich ulubionych płyt.
Awatar użytkownika
Skaut

10-10-2011, 23:55

twoja_stara_trotzky pisze:
Skaut pisze:
longinus696 pisze:To na nowym Amebix słychać Bauhaus?
Oczywiście, że tak. Może nie bezpośrednio, ale "Sonic Mass" to płyta na wskroś "gotycka" i przesiąknięta klimatem "The Sky's Gone Out"
Powinieneś dostać w ryj za takie szarganie imieniem jednej z moich ulubionych płyt.
LOL, im starszy tym głupszy. W ryj to co najwyżej możesz jebnąć swojej żonie, internetowy wojowniku:
Could you name some albums from the past that have personally influenced the way you think about, and make, music?

I don’t consciously try to think about how to make music, that is entirely instinctual, I have been influenced as a listener by a huge amount of music over the years, but this is too wide a spectrum to apply to Amebix…Sabbath, Eno, Pink Floyd, the Stranglers, Devo, T Rex and Bowie, Monteverdi and Motorhead, Accept, Killing Joke, Mercyful Fate, Magazine, Bauhaus, Souixsie, Springsteen, Neil Young…just tons of everything.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

11-10-2011, 08:47

Ja nie wątpię, że oni się Bauhaus inspirowali, ale ta nowa płyta to właśnie jest poziom ostatniego Bauhaus, a nie żadne tam nawiązanie do The Sky.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

11-10-2011, 22:21

Ja tam żadnego Bauhaus nie słyszę. To są zupełnie inne emocje. Inna sprawa, że Bauhaus mógł ich inspirować jako jeden z wielu składników, natomiast elementów formalnych w postaci konkretnych dźwięków czy rozwiązań brzmieniowych nie moge się tam doszukać. Prędzej rzeczywiście FotN (w tych klimatycznych momentach, melodyjnych intrach), które też niby jest w jakiś sposób bauhausowskie, ale zupełnie inaczej.

Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

11-10-2011, 22:36

Zastanawia mnie tylko, na której płycie Killing Joke tak grało, bo ja jakoś nie mogę żadnej wskazać. Oczywiście jakieś tam podobieństwa są, ale jak słyszę po raz któryś na tym forum, że "Sonic Mass" brzmi dokładnie jak KJ, to łapię się za głowę.

Baton
weteran forumowych bitew

11-10-2011, 23:15

Tak sobie dumam, że na żadnej, chociaż jak już chcieć szukać konkretnych nawiązań to patrzyłbym w kierunku w tych późniejszych albumów, z ostatniej dekady powiedzmy (ale nie upieram się za bardzo). Podobieństwa natury formalnej (trybalne partie perkusji, niektóre riffy, no i przede wszystkim wokale) przewijają się przez całe "Sonic Mass", w niektórych numerach bardziej, w innych mniej (lub wcale), ale ogólnie rzecz biorąc, treść, czy klimat są inne, co chyba już ktoś wcześniej zauważył. Jak ktoś nie jest pewien, to dobrze jest sobie puścić "Sonic Mass" zaraz po, lub tuż przed jakimś albumem ZABÓJCZEGO DOWCIPU, wtedy dobrze widać różnicę; bez porównania różnica nie jest tak wyrazista.
Od kilku tygodni słucham sobie dużo KJ i o ile na początku nie miałem pewności, to teraz jestem w zasadzie pewien, że "Sonic Mass", chociaż jest inspirowane KJ, to dąży w zupełnie innym kierunku. I to jest ciekawe. Niezbyt wyobrażam sobie taki album wydany przez KILLING JOKE - za dużo tu melancholii, patosu, oraz słońca przebijającego przez chmury nuklearnego pyłu w atmosferze, za to za mało transu i pierwotnej dzikiej energii. No i zbyt to "Sonic Mass" jest rozstrzelone stylistycznie (albumy KJ cechują się raczej większą spójnością).
Co jednak nie przeczy twierdzeniu, że "Sonic Mass" dobrym albumem jest.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

11-10-2011, 23:43

Baton pisze:Jak ktoś nie jest pewien, to dobrze jest sobie puścić "Sonic Mass" zaraz po, lub tuż przed jakimś albumem ZABÓJCZEGO DOWCIPU, wtedy dobrze widać różnicę; bez porównania różnica nie jest tak wyrazista.
Od kilku tygodni słucham sobie dużo KJ i o ile na początku nie miałem pewności, to teraz jestem w zasadzie pewien, że "Sonic Mass", chociaż jest inspirowane KJ, to dąży w zupełnie innym kierunku. I to jest ciekawe. Niezbyt wyobrażam sobie taki album wydany przez KILLING JOKE - za dużo tu melancholii, patosu, oraz słońca przebijającego przez chmury nuklearnego pyłu w atmosferze, za to za mało transu i pierwotnej dzikiej energii.
Dokładnie o to mi chodzi. Poza tym, dla mnie, oni mają zupełnie inne gitary. To szczególne, nowofalowe frazowanie, typowe dla Killing Joke tutaj nie występuje.

Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

11-10-2011, 23:45

Tu po prostu nie ma tego ZABÓJCZEGO DOWCIPU. Dystansu brakuje. Nie mam ochoty słuchać tej płyty. Wracam do młodych gniewnych.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

22-10-2011, 08:43

uplynelo troche czasu od premiery i z pierwszego zauroczenia pozostalo niewiele. wlasciwie to teraz mnie ta plyta zwyczajnie meczy. slabe to jak chuj, tylko udaje ze jest inaczej ;)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

22-10-2011, 08:45

Drone pisze:Dla mnie to też dziwne, ale to może przez to, że słyszę jeden, wielki, ogromny KILLING JOKE worship, do tego stopnia, że gdyby ktoś mi powiedział, że to płyta KJ, to bym uwierzył bez zastanowienia.
To by byl bardzo slaby Killing Joke. :(
this is a land of wolves now
ODPOWIEDZ