COLLAPSE UNDER THE EMPIRE - "Find a Place to be Safe"

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Karkasonne

COLLAPSE UNDER THE EMPIRE - "Find a Place to be Safe"

18-06-2011, 00:38

Obrazek

Obrazek

COLLAPSE UNDER THE EMPIRE "Find a Place to be Safe"

Noc, któraś tam już, spędzana właśnie z tą płytą. Wśród moich ~50 płyt na dysku jest to właśnie jedna z nich. Zawężając jeszcze bardziej, to jedna z tych, przy których siedzę nocą, ponieważ moja kobieta może przy tym spać, mimo, że aż tak spokojna ta płyta nie jest. Mam takich krążków kilka, ale Collapse... wyjątkowo dobrze opiera się upływowi czasu, a te nieregularnie spędzone z nią kilkanaście tygodni wcale mi jej nie znudziło.

Jest to post-rock, ale mało ortodoksyjny - o ile post-rock dnia dzisiejszego odszedł już dość daleko od swojego drugiego członu, tutaj wyraźnie go słychać. Na korzyść tej płyty przemawiają:
- doskonała sekcja rytmiczna - to jest jeden z tych rockowych elementów, bardzo wyraźna, nie jest ukryta pod toną efektów, jak to zazwyczaj bywa, czuć, że to ZESPÓŁ a nie zbiór sampli
- wyjątkowo zróżnicowana gra perkusyjna - wiadomo, że gra na perkusji i jej zróżnicowanie rzadko stanowią wyraźny plus dla płyty, ale tutaj zdecydowanie utrzymuje ona w zainteresowaniu bez nadmiernego wybijania się na przód
- MELODYKA, czyli to, co w tym gatunku najważniejsze - żywe pejzaże, ale o tym zaraz

Pierwszy raz tę okładkę zobaczyłem w miniaturze, dlatego nie mogłem dokładnie zobaczyć, co przedstawia. Utrwalił mi się obraz ruin miasta na pustyni, co, w połączeniu z muzyką, dawało... Dziwne połączenie. Dlaczego? Bo nie ma tutaj żadnej apokalipsy, raczej jakaś obietnica, NADZIEJA... Jedno miasto zostało zniszczone, ale planeta jest wielka i pełna słońca, znajdziemy inne miejsce gdzie będzie dobrze. Tutaj będziemy jedynie czasem przylatywać, by poczuć nostalgię. W czasach, kiedy wspomnienia będą tak słabe, że będziemy pamiętać już tylko te dobre rzeczy. W czasach, kiedy będziemy robić tylko te rzeczy, które będą sprawiać, że świecą nam się ze szczęścia oczy.

Polecam :)
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

Re: COLLAPSE UNDER THE EMPIRE - "Find a Place to be Safe"

18-06-2011, 09:42

Karkasonne pisze: - doskonała sekcja rytmiczna - to jest jeden z tych rockowych elementów, bardzo wyraźna, nie jest ukryta pod toną efektów, jak to zazwyczaj bywa, czuć, że to ZESPÓŁ a nie zbiór sampli
jest dokladnie tak, jak piszesz. co prawda ze wzgledu na specyficzny nastroj taka plyta mi na chwile obecna nie wejdzie, ale to akurat nie wina muzyki. z przyjemnoscia do niej jeszcze wroce, bo slysze, ze jest do czego
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

20-06-2011, 16:41

Dość mocno przypomina to God is an Astronaut i na pewno jest lepsze niż ostatnie ich "wyczyny". Jestem na tak.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
Karkasonne

20-06-2011, 18:43

Nie wierzę! To już druga osoba wypowiadająca się w temacie o płycie!
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

20-06-2011, 18:55

masz i trzecią - jak dla mnie letnia ta płyta niestety, może przy większej ilości odsłuchów byłoby lepiej.
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
ODPOWIEDZ