PENTAGRAM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Raf
w mackach Zła

Re: PENTAGRAM

11-05-2011, 08:29

mad pisze:[...]Ale odgrzewanie kotletów to już sentymentalizm albo wywodzący się z bezguścia, albo z tak wielkiej tęsknoty, która staje się chorobą.
Chyba się zagalopowałeś. Stare granie wcale nie jest bezguściem. Co na przykład mają powiedzieć miłośnicy nowych zespołów grających na przykład psychodelię/kraut/prog z lat 70-tych? Kotlety? Niewątpliwie, ale bezguście? A młode zespoły jazzowe gające standardy czy style sprzed kilkudziesięciu lat to też jak piszesz "tęsknota, która staje się chorobą"? A co mają grać muzycy Pentagram, którzy od ponad trzydziestu lat grają doom? Przerzucić się na coś nowszego, mniej ogranego? Tradycyjny doom przecież - jak sama nazwa wskazuje - musi być z definicji wtórny.
Żeby nie było, ostatni Pentagram mi się podoba, ale bez hurra podniety. Po prostu dobry doomowy album i tyle.
535

11-05-2011, 09:00

mad pisze:
Drone pisze:To nie jest li tylko płyta retro, to nie jest wyłącznie stylistyka lat 70-tych. To jest dźwignięcie ówczesnych pomysłów na nowy poziom, te utwory są jak wino, które nadawało się do picia już 30 lat temu, ale dopiero teraz wypełniło się do końca smakiem i aromatem.
A to jest pierdolenie.
Albo mnie dzisiaj łeb za bardzo napierdalał albo pojebany jestem, albo głuchy, ale dzisiaj słuchałem tej płyty po raz pierwszy i nie obyło się bez ziewania. Ledwo dobrnąłem do końca. Nuda, koszą traktorem, to wszystko już było i to sto razy lepsze. Ja wiem, że panowie mają prawo tak grać, że siedzą w tym cholerstwie prawie pół wieku, ale takie argumenty na ZBOWiD są dobre. Już takimi zgredami jesteście, że na takie sentymenta się wam ma? Jestem chyba starszy od was i jakoś mnie to nie łapie.
Jutro spróbuję jeszcze raz, ale nie sądzę, żeby wywołało coś więcej niż politowanie.
Co prawda na muzyce ch... się znam, ale moim zdaniem "przerysowana argumentacja" w Twojej wypowiedzi ma na celu podgrzanie dyskusji i to jest do pewnego stopnia cenne.

Chociaż?:
"Nuda"
"wszystko już było i sto razy lepsze"
"zgredy, ZBOWID, sentymenty"
"mnie to nie łapie"
"politowanie"

Najbardziej zastanawia mnie "nuda" i "politowanie" - czy naprawdę tak chciałeś to ująć, chyba przesada?

Co do "wszystko już było i sto razy lepsze" - rozumiem że mając około czterdziestki: "powoli zbierasz się do wyjścia", nic Cię nie cieszy, nic nie zaskoczy, nawet nie chce Ci się tego wyrazić (choćby w 100 postach na forum - na temat jednego albumu).
Jedyne co może wzbudzić jakieś emocje to zwrócenie komuś uwagi, że "pierdoli". No nie wiem, nie znam się.

Co do "budowania ołtarzyków" - a k... niech budują, bo tak jak napisałem gdzieś wyżej - pewnie nie sięgnąłbym po tę płytę, a tak przynajmniej mogę przyjemnie spędzić czas i zaprotokołować na mojej długiej ("i wyboistej") liście niezbędnych do pełnego szczęścia pozycji (muzycznych oczywiście).

Może "nic nowego", może "sto razy gorzej", ale "mnie to (Twoje podejście) nie łapie". :)))))))
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

11-05-2011, 09:27

Ta dyskusja powoli zaczyna przypominać kopanie się z koniem.
Nie wiem jak Maria i Drone, ale mnie to już znudziło. Nie chce mi się niczego udowadniać. Z drugiej strony utwierdzam się w przekonaniu, że ta płyta to album dla ludzi mających swoje na karku i niekoniecznie chodzi mi o lata.

To tyle. Więcej nie zamierzam się produkować na temat wyjątkowości 'LR'. Już idzie do mnie winyl z UK, więc za jakieś dwa-trzy dni napiszę jak to żre z gramofonu. Kurwa, już mam mokrą pieluchę. :)
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-05-2011, 10:38

IRONMIL pisze:Jak pomyślę, że istnieją ludzie pozbawieni emocji, wrażliwości i dobrego smaku
Mysle maria, ze kto jak kto, ale ty o tym ostatnim nie powinienes w ogole wspominac. Kto ma plyty Beatallica na polkach, kto kupil nowy Septic Flesh czy LIK i zamawia nowe U.D.O.? Ty jestes pochlaniacz-konsument, jak to spiewa Staszewski (mam nadzieje, ze mnie nie pozwie za cytat jak ma ostatnio w zwyczaju). "Konsument je aby jesc", a ty kupujesz, aby kupowac, chociaz sobie obiecujesz co roku - halt. To nalog, nie ma nic wspolnego z realnymi mozliwosciami.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

11-05-2011, 10:40

Najnudniejsza dyskusja ostatnich miesiecy. Pare postow z trescia, a potem juz tylko pitolenie pt. "ja wiem lepiej", "ty tak naprawde tego nie rozumiesz". Blehhh, jakbym nie posluchal tego albumu zanim to sie zaczelo to byscie mi go obrzydzili tym biadoleniem. No, ale dobrze zrobilem, bo jest git.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Triceratops

11-05-2011, 10:43

Zgadza sie, w dodatku pokazuje taki reaktywny mechanizm typu moralnosc Kalego - trocki nasra dronyyyyyyyyyy'emu w LIK (calkiem slusznie) to juz dronyyyyyyyy leci nasrac do PJ Harvey. Ja napisalem, ze Pentagram taki se to dronyyyyyyyyy leci nasrac do Tiersena.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

11-05-2011, 10:44

Cos w tym chyba jest, ale nie sledzilem tego az tak uwaznie. :)
Z drugiej strony - kto tak nie robi? Ty tez czesto wyskakujesz z pedalem w kapeluszu, he he...
this is a land of wolves now
535

11-05-2011, 10:48

Triceratops pisze:Zgadza sie, w dodatku pokazuje taki reaktywny mechanizm typu moralnosc Kalego - trocki nasra dronyyyyyyyyyy'emu w LIK (calkiem slusznie) to juz dronyyyyyyyy leci nasrac do PJ Harvey. Ja napisalem, ze Pentagram taki se to dronyyyyyyyyy leci nasrac do Tiersena.
I tu Kolega ma rację, z boku patrząc - tak to właśnie wygląda. Na szczęście muzyka sama się obroni, a każdy znajdzie coś dla siebie. :)
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

11-05-2011, 11:59

535 pisze:Na szczęście muzyka sama się obroni, a każdy znajdzie coś dla siebie. :)
Fuck yeah! To jest dobre podsumowanie wątku o wyjątkowości płyty "Last Rites" zespołu Pentagram.
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
Triceratops

11-05-2011, 12:08

Riven pisze:Cos w tym chyba jest, ale nie sledzilem tego az tak uwaznie. :)
Z drugiej strony - kto tak nie robi? Ty tez czesto wyskakujesz z pedalem w kapeluszu, he he...
He he, no racja, ale to zeby nie dopuscic do zbytniego relatywizowania ;) i chyba takiej napinki w tym nie ma. :D

A swoja droga czy oni przypadkiem w takim np. American Dream nie jada troche z Paradajsow okresu "Shades Of God"/"Icon"? :D
Drone pisze:To nie jest li tylko płyta retro, to nie jest wyłącznie stylistyka lat 70-tych. To jest dźwignięcie ówczesnych pomysłów na nowy poziom, te utwory są jak wino, które nadawało się do picia już 30 lat temu, ale dopiero teraz wypełniło się do końca smakiem i aromatem.
Ty patrz no, a ja to przeoczylem, bo myslalem, ze piszesz to o ostatnim Hypnos69, ktory spelnia te wszystkie zalozenia, ale okazal sie plyta przecietna, wtorna i nic nie wnoszaca chociaz i tak lepsza od Pentagram.
woodpecker from space
Maria Konopnicka

11-05-2011, 17:08

morbid pisze:ATOMIC ROOSTER jest chujowy?????

Jak zawsze masz rację, każdy kto nie słucha tego co Ty i nie klepie Cię po ramieniu nie zna się przecież na muzyce...żal!
Nie mam żadnego problemu z tym, żeby słuchać i PENTAGRAM i ATOMIC ROOSTER... współczuję Ci, że musisz dokonywać takich wyborów. :)
Raf pisze:Chyba się zagalopowałeś, stare granie wcale nie jest bezguściem, co na przykład mają powiedzieć miłośnicy nowych zespołów grających na przykład psychodelię/kraut/prog z lat 70-tych? Kotlety? Niewątpliwie, ale bezguście? A młode zespoły jazzowe gające standardy czy style sprzed kilkudziesięciu lat to też jak piszesz "tęsknota, która staje się chorobą"? A co mają grać muzycy Pentagram, którzy od ponad trzydziestu lat grają doom? Przerzucić się na coś nowszego mniej ogranego? Tradycyjny doom przecież, jak sama nazwa wskazuje, musi być z definicji wtórny.
Siła tej płyty drzemie właśnie w tym, że potrafili przekazać tyle emocji oraz zagrać tak świeżo, jednocześnie nie wychodząc poza zdawałoby się skostniałą stylistykę.
Raf pisze:Żeby nie było, ostatni Pentagram mi się podoba, ale bez hurra podniety. Po prostu dobry doomowy album i tyle.
Wymień 10 płyt doomowych nagranych w ciągu ostatnich 10 lat, które oceniasz wyżej niż ostatni album PENTAGRAM :)
Maria Konopnicka

11-05-2011, 17:29

Triceratops pisze:Mysle Maria, ze kto jak kto, ale ty o tym ostatnim nie powinienes w ogole wspominac. Kto ma plyty Beatallica na polkach, kto kupil nowy Septic Flesh czy LIK i zamawia nowe U.D.O.? Ty jestes pochlaniacz-konsument, jak to spiewa Staszewski (mam nadzieje, ze mnie nie pozwie za cytat jak ma ostatnio w zwyczaju). "Konsument je aby jesc", a ty kupujesz, aby kupowac chociaz sobie obiecujesz co roku - halt. To nalog, nie ma nic wspolnego z realnymi mozliwosciami.
Po prostu mam nieco szersze horyzonty muzyczne na poletku metalu, który Ciebie mocno już znudził. Beatallica już nie mam, bo znalazłem ją przedwczoraj i wyrzuciłem do kosza. Septic Flesh miałem ochotę posłuchać, bo wzbudzała kontrowersje, a w kontekście ich wcześniejszych albumów ta płyta wydała mi się warta uwagi. Ostatecznie okazało się, że to album dość płytki, ale absolutnie nie mam poczucia zmarnowanego czasu na jego poznawanie. LIK po prostu lubię i chętnie zapoznam się z ich nową płytą. U.D.O. to jeden z najjaśniejszych punktów na przyrdzewiałej i poszarzałej scenie heavy metalowej. Potwierdzi to każdy kto heavy metalu słucha.
Kupuję te płyty, które mnie interesują - ze słuchaniem jestem w miarę na bieżąco, więc nie widzę żadnego problemu. Czytając to forum nie zauważyłem, żebym w liczbie przyswajalnych płyt odbiegał od innych. Są osoby, które wypowiadają się praktycznie we wszystkich tematach. Mam nieraz wrażenie, że tylko moja doba trwa 24 godziny. Z wątku o ostatnio zakupionych nowościach też trudno mi wysnuć tezę, że kupuję więcej niż średnia forumowa. :) Nałóg, nałóg... gadasz jak moja żona. ;)
Triceratops pisze:Zgadza sie, w dodatku pokazuje taki reaktywny mechanizm typu moralnosc Kalego - trocki nasra dronyyyyyyyyyy'emu w LIK (calkiem slusznie) to juz dronyyyyyyyy leci nasrac do PJ Harvey, ja napisalem ze Pentagram taki se to dronyyyyyyyyy leci nasrac do Tiersena.
Dlatego na tym forum jest tak wesoło:

Twoje zdrowie. :)))
Drone pisze:No, Triceps nie umie, może ktoś inny potrafi. Ja od razu mówię, że nie potrafię. ;)
Ja też nie. Dlatego uważam, że skoro wyszła płyta lepsza niż wszystko co od dekady ukazało się w ramach określonego gatunku, to zasługuje na wyróżnienie, a w przypadku miłośników danego gatunku - na zachwyt!
Raf
w mackach Zła

11-05-2011, 18:53

IRONMIL pisze:Wymień 10 płyt doomowych nagranych w ciągu ostatnich 10 lat, które oceniasz wyżej niż ostatni album PENTAGRAM. :)
Dobra, może jako jedyny w tym temacie odpowiem na hasło "wymień coś tam ileś tam lepszych". ;)
Nie powiem, że siedzę wyłącznie w doomie i tylko to mnie interesuje, ale na przestrzeni ostatnich mniej więcej dziesięciu lat powstało sporo dobrych doomowych płyt, tak na szybko na przykład:

Cathedral - Endtyme
Cathedral - The VII-th Coming
Cathedral - The Garden Of Earthly Delights
Dragonauta - Cruz Invertida
Electric Wizard - Dopethrone
Electric Wizard - Let Us Prey
Electric Wizard - We Live
Electric Wizard - Witchcult Today
Electric Wizard - Black Mass
Grand Magus - Grand Magus
Grand Magus - Monument
Lord Vicar - Fear No Pain
Reverend Bizarre - In The Rectory Of The Bizarre Reverend
Reverend Bizarre - Crush The Insects
Reverend Bizarre - So Long Suckers
Spirit Caravan - Elusive Truth
Sleep - Dopesmoker
The Gates Of Slumber - Conqueror
The Gates Of Slumber - The Wretch
The Hidden Hand - Divine Propaganda
The Hidden Hand - Mother Teacher Destroyer
The Hidden Hand - Resurrection Of The Whiskey Foote
The Wandering Midget - I Am The Gate
The Wandering Midget - The Serpent Coven
The Wounded Kings - Embrace of The Narrow House
The Wounded Kings - The Shadow Over Atlantis

i ostatni Pentagram na tym tle wcale nie jest genialny i wyjątkowy jak go niektórzy usiłują tu kreować. ;)
Ostatnio zmieniony 11-05-2011, 19:03 przez Raf, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

11-05-2011, 19:02

A taki WITCHRAFT czy JEX THOTH to celowo pominięte?
Coś tam było! Człowiek!
Raf
w mackach Zła

Re:

11-05-2011, 19:08

Sam się zastanawiałem, bo Witchcraft to już byłby hardrock/stoner, więc jednak nie tak bardzo doom, a Jex Thoth po prostu jakoś nie uległem zachwytom. Przecież nie powymieniam wszystkiego co pochodzi z okolic hard/stoner/doom. ;)
Maria Konopnicka

11-05-2011, 19:18

Raf pisze:Cathedral - Endtyme
Cathedral - The VII-th Coming
Cathedral - The Garden Of Earthly Delights
Dragonauta - Cruz Invertida
Electric Wizard - Dopethrone
Electric Wizard - Let Us Prey
Electric Wizard - We Live
Electric Wizard - Witchcult Today
Electric Wizard - Black Mass
Grand Magus - Grand Magus
Grand Magus - Monument
Lord Vicar - Fear No Pain
Reverend Bizarre - In The Rectory Of The Bizarre Reverend
Reverend Bizarre - Crush The Insects
Reverend Bizarre - So Long Suckers
Spirit Caravan - Elusive Truth
Sleep - Dopesmoker
The Gates Of Slumber - Conqueror
The Gates Of Slumber - The Wretch
The Hidden Hand - Divine Propaganda
The Hidden Hand - Mother Teacher Destroyer
The Hidden Hand - Resurrection Of The Whiskey Foote
The Wandering Midget - I Am The Gate
The Wandering Midget - The Serpent Coven
The Wounded Kings - Embrace of The Narrow House
The Wounded Kings - The Shadow Over Atlantis

i ostatni Pentagram na tym tle wcale nie jest genialny i wyjątkowy jak go niektórzy usiłują tu kreować. ;)
Eee... myślałem, że pojawią się jakieś płyty, których nie znam...a tu tylko utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że miałem rację.

Z tego co wymieniłeś lubię CATHEDRAL, EW i The Hidden Hand - Divine Propaganda. Reszta, dla mnie zdecydowanie niżej niż PENTAGRAM. Z płyt CATHEDRAL wyróżnić można The Garden Of Earthly Delights, dobry krążek, ale moim zdaniem też oczko niżej niż "Last Rites", pozostałe słabsze. Niektóre duuuużo słabsze. Ostatni PENTAGRAM w porównaniu do albumów Grand Magus to jak ostatni ACCEPT w porównaniu do krążków HAMMERFALL. The Wandering Midget? No proszę...
Raf
w mackach Zła

11-05-2011, 19:26

IRONMIL pisze:Eee... myślałem, że pojawią się jakieś płyty, których nie znam...
Tak oczywiście, już się zdążyłem zorientować, że ty znasz wszystko i to od dawna słuchasz metalu, tylko ci gorzej poszło z Coroner i Voivod, bo ich dopiero pięć lat temu poznałeś, takie mało znaczące i niepopularne bandy. ;)
Maria Konopnicka

11-05-2011, 19:31

....ale mi przygadałeś - błyskotliwie, inteligentnie i nowatorsko :)
Raf
w mackach Zła

11-05-2011, 19:37

IRONMIL pisze:Ostatni PENTAGRAM w porównaniu do albumów Grand Magus to jak ostatni ACCEPT w porównaniu do krążków HAMMERFALL.
Przez to porównanie odnoszę wrażenie, że nie słyszałeś dwóch pierwszych doomowych albumów Grand Magus. Po prostu myli ci się z ich późniejszym okresem, gdzie zaczęli grać heavy metal.
Raf
w mackach Zła

11-05-2011, 19:51

IRONMIL pisze:The Wandering Midget? No proszę...
Że niby co, że słaby? No weź przestań, rasowy oldschoolowy heavy/doom z lat 80-tych, nawet nie prezentują typowego nowoczesnego ciężkiego i tłustego brzmienia gitar, taki Cirith Ungol goes doom, to jest zespół, który się wyróżnia i powinno się zauważyć.
ODPOWIEDZ