BURZUM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Maria Konopnicka

Re: BURZUM

26-04-2011, 23:02

Wujek Lucyferiusz pisze:Po kolejnych podejściach wciąż nie mogę ścierpieć wokali na Fallen. Gdybym w czasie Filosofem powiedział sobie, że którąś z powięziennych płyt Wilczka oleję ciepłym moczem policzkowałbym się pół dnia przed lustrem. ;) Ale te wokale są tak wymuszone i ponaciągane, że aż dziw bierze...
Te wokale są wspaniałe - to nie z nimi jest coś nie tak, tylko z Tobą :)
Wujek Lucyferiusz pisze: Nic mnie nie zaintrygowało muzycznie i dodatkowo Burzum stał się soczystą dziewczyną, która kiedy się odezwie rujnuje wszystko... Do tego z ciągotami do ruskich "swastykosierpowców".

Smutna konstatacja.
Ta płyta ostatecznie oddzieliła tych, którzy zrozumieli czym jest Burzum od tych, którym wydawało się, że rozumieją :) Powtórzę - dla mnie to wciąż te same emocje i ten sam klimat co na starych płytach. Jedyna różnica jest taka, że kiedyś były przekazywane przez chłopca, a teraz przez dojrzałego faceta.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

26-04-2011, 23:10

IRONMIL pisze:Ta płyta ostatecznie oddzieliła tych, którzy zrozumieli czym jest Burzum od tych, którym wydawało się, że rozumieją :) Powtórzę - dla mnie to wciąż te same emocje i ten sam klimat co na starych płytach. Jedyna różnica jest taka, że kiedyś były przekazywane przez chłopca, a teraz przez dojrzałego faceta.
Dobre! Ale czym jest Burzum, zaraz zapyta któryś z forumowych mędrców.
pr0metheus pisze:vanvidd sie na plus wyroznia...slucham dalej
Enhver Til Sitt ma mrożący motyw, w dużej mierze uzyskany przez manipulacje głosem. Najbardziej w Burzum może denerwować, że on rozkłada jeden motyw na części pierwsze i każdy kawałek jest tak zbudowany. Niby w kółko to samo, ale hipnotyzuje. Jak to brzmi z płyty/LP na sprzęcie za 20 tysięcy?
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
Realista
weteran forumowych bitew

27-04-2011, 09:34

Dzisiaj słuchałem sobie tej płyty jadąc do pracy, jest bardzo wciągająca, zresztą jak każdy album Varga, nadal jednak mam mu za złe że spierdolił produkcję tego krążka, poza tym jest to kolejny krok do przodu.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

27-04-2011, 09:36

IRONMIL pisze:Ta płyta ostatecznie oddzieliła tych, którzy zrozumieli czym jest Burzum od tych, którym wydawało się, że rozumieją :) Powtórzę - dla mnie to wciąż te same emocje i ten sam klimat co na starych płytach. Jedyna różnica jest taka, że kiedyś były przekazywane przez chłopca, a teraz przez dojrzałego faceta.
Ta płyta ostatecznie oddzieliła tych, którzy jak dzieci łapią się na magię nazwy Burzum od tych, dla których przede wszystkim liczy się muzyka :) Powtórzę - w sztuce nie ma świętych krów; ruskie bałałajki i mruczanki nie to samo, co działo się na starych płytach. Różnica jest taka, że kiedyś nagrywane były prawdziwie negatywne emocje, a teraz Varg z kpiącym uśmieszkiem wypuszcza na rynek odrzuty z Belus
So_It_Is_Done pisze:Jak to brzmi z płyty/LP na sprzęcie za 20 tysięcy?
jestem pewien, że tak samo beznadziejnie
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

27-04-2011, 10:59

Beznadziejny to masz gust.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

27-04-2011, 12:37

Tym samym dołączam do IRONMILa i innych dzieci :-), którzy nie tylko łapią się na magię nazwy Burzum jak i na magię muzyki Varga. Dla mnie zarówno Belus i Fallen to zajebiste płyty. Słychać dojrzałego, poszukującego faceta, który nadal balansuje gdzieś pomiędzy muzycznym geniuszem, a kiczowatą prostotą, która jednak ma w sobie coś łapiącego za serducho. Mnie wciąż, od prawie 17 lat, w każdym bądź razie łapie. Nie umiem skonkretyzować na czym to polega, ale może te jego proste melodie są naprawdę dobre?
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

27-04-2011, 13:40

Z tym, że Belus jest jak rozgrzewka i odstaje od jakości innych jego albumów.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

27-04-2011, 14:01

So_It_Is_Done pisze:Z tym, że Belus (...) odstaje od jakości innych jego albumów.
tu się zgodzę, pomijając oczywicie więzienne plumkanie które jakościowo klasuje się na poziomie ostatniego gniota
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

27-04-2011, 14:14

Więzienne plumkanie jest świetne, poza tym kogo obchodzi twoje zdanie grzybie?
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

27-04-2011, 14:19

Jak lubisz więzienne plumkanie to możesz równie dobrze posłuchać czegoś takiego.
http://www.youtube.com/watch?v=3K7vlIMe ... re=related
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

27-04-2011, 14:23

Wole mody, jesli wiesz o co chodzi.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

27-04-2011, 14:27

Miś_o_bardzo_małym_rozumku pisze:Więzienne plumkanie jest świetne
chyba tylko dla stałych bywalców Baru pod Błękitną Ostrygą
Awatar użytkownika
nicram

27-04-2011, 16:01

So_It_Is_Done pisze:Z tym, że Belus jest jak rozgrzewka i odstaje od jakości innych jego albumów.
Pozwolisz, że nie zgodzę się z Twoją jakże kontrowersyjną opinią :-). Belus jest absolutnie doskonała. Nawet nie jestem wskazać jednego słabego momentu na niej. Właśnie tak sobie zawsze wyobrażałem kontynuację Filosofem!
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

27-04-2011, 16:08

Kurewsko nudny i schematyczny jest, Fallen równiez ma tą przypadłość, ale już nie tak ostro jebiącą po radarach.
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

27-04-2011, 16:09

nicram pisze: Nawet nie jestem wskazać jednego słabego momentu na niej.
Podpowiem - Taniec Mieczy.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
nicram

27-04-2011, 16:13

So_It_Is_Done pisze:Kurewsko nudny i schematyczny jest, Fallen równiez ma tą przypadłość, ale już nie tak ostro jebiącą po radarach.
Ciekawa opinia, ale przecież gdybyśmy wszyscy kochali to samo to Świat byłby taki nudny hehehe!
hcpig pisze:
nicram pisze: Nawet nie jestem wskazać jednego słabego momentu na niej.
Podpowiem - Taniec Mieczy.
Nei, Sverddans er ganske bra! :-)
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

27-04-2011, 16:47

Świetna muzyka to nowe Burzum, mimo wszystko zbyt nudne aby zostac przy tym na dłużej.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Maria Konopnicka

27-04-2011, 17:11

boroowa pisze:Ta płyta ostatecznie oddzieliła tych, którzy jak dzieci łapią się na magię nazwy Burzum od tych, dla których przede wszystkim liczy się muzyka :) Powtórzę - w sztuce nie ma świętych krów; ruskie bałałajki i mruczanki nie to samo, co działo się na starych płytach. Różnica jest taka, że kiedyś nagrywane były prawdziwie negatywne emocje, a teraz Varg z kpiącym uśmieszkiem wypuszcza na rynek odrzuty z Belus.
Byłem bardzo sceptycznie nastawiony do powrotu Burzum, wręcz już zacierałem ręce na myśl, że będę wyśmiewał się z tych nowych płyt. Na szczęście Varg nie poszedł w śmieszność, nie próbuje na siłę wskrzesić ducha muzyki sprzed lat - tworzy coś nowego, a z tym samym ładunkiem emocjonalnym. A negatywne emocje? Przecież na "Fallen" jest ich mnóstwo - nie mniej niż na starych płytach. "Belus" to był zwrot z dobrym kierunku - "Fallen" jest pierwszym krokiem.
nicram pisze:Ciekawa opinia, ale przecież gdybyśmy wszyscy kochali to samo to Świat byłby taki nudny hehehe!
Nie mówiąc już o tym, że byśmy się pozabijali o kobiety. :)
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

27-04-2011, 20:09

boroowa pisze:
Ta płyta ostatecznie oddzieliła tych, którzy jak dzieci łapią się na magię nazwy Burzum od tych, dla których przede wszystkim liczy się muzyka :) Powtórzę - w sztuce nie ma świętych krów; ruskie bałałajki i mruczanki nie to samo, co działo się na starych płytach. Różnica jest taka, że kiedyś nagrywane były prawdziwie negatywne emocje, a teraz Varg z kpiącym uśmieszkiem wypuszcza na rynek odrzuty z Belus
Nie chcę i nie będę oceniał nikogo, ale daruj sobie teksty o nie rozumieniu Burzum i chłoptasiach, bo zajeżdżałem wszystko, co było wydane do Filosofem niczym ambitny student ulubioną dziwkę.

Wokale na Fallusie są chujowe.
Muzycznie nie ma żadnego kroku na przód w stosunku do Białasa.
Nie znajduję przyjemności i estetycznego dreszczu w tej płycie i zwyczajnie w świecie logo tego nie zmieni.

Pozwolę sobie podkreślić słowa obywatela Boroowy: W sztuce nie ma świętych krów. Jeśli znajdujesz przyjemność w słuchaniu nowych krążków: smacznego. Ale kity o dojrzałości i pojmowaniu idei zachowaj dla świeżaków bo jest to zwyczajnie tępe i nijak się ma do rzeczowej dyskusji o rozwoju stylu muzycznego tego projektu.
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów

t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
Arisowicz
w mackach Zła

27-04-2011, 20:36

boroowa oddał strzał w kierunku Marii, a rykoszetem dostał Wujek ; )))
ODPOWIEDZ