Folk/pagan/viking metal i niemetal w Polsce i na świecie.

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Aegir
postuje jak opętany!

Re: Folk metal (w tym polski)

28-02-2011, 01:50

Morph pisze:Folk metal ma to do siebie, że niestety robią go głównie ludzie od metalu, którzy często ten folk ledwo liznęli. Prowadzi to do tego, że większość (nie wszystkie naturalnie) z ich "tworów" budzą jedynie pusty śmiech (bez żadnej złośliwości). Korpiklaani czy Finntroll to tylko wierzchołek góry lodowej. Tego całego Radogosta i Vecordię kiedyś słuchałem i naprawdę nie było to nic chociażby niezłego.
Akurat w przypadku Korpiklaani i Jonnego J. trudno powiedzieć, że folk został tylko liźnięty. Poza tym, wydaje się, że kolesie robią tę swoją muzyczkę bez żadnej napinki i pretendowania do miana królów folk metalu. Tak mi się przypomniało, że dali bardzo fajny koncert parę lat temu na Metalmanii. A ile się człowiek naczekał aż zaczną...

Co do "pustego śmiechu" to czasami faktycznie słabo jest z tymi folkmetalowymi produkcjami, zwłaszcza ostatnio, kiedy gatunek dość prężnie się rozwija (a jeśli dorzucić do tego to, co zwykle określa się etykietką Pagan i Viking to już w ogóle mamy chyba jeden z najszybciej rozrastających się gatunków metalu). Niektóre nazwy, które wymienił Yarpenn znam tylko "z widzenia", słuchałem w zasadzie tylko tego Percivala tak trochę. Nie trafiło to do mnie, podobnie jak nie trafia za bardzo np. taki Żywiołak. Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek zachwycił się jakąś polską kapelą, która podejmowała by tematykę "pogaństwo i okolice" (może tak rozszerzyć wątek i wrzucać tu wszystko, co folkowe i pogańskie, tym bardziej, że granice często są bardzo płynne ?). Inaczej wygląda u mnie sprawa z zagranicznymi materiałami - tu prym wiedzie Skandynawia. Chętnie wracam co jakiś czas do "Nordavind", czy "Sagovindars Boning". Przyjemnie słucha się pierwszych albumów Ensiferum czy Turisas. Fakt, nieco kiczowate gdzieniegdzie, ale porywające i świeże : ) Można by jeszcze niejedno tu powiedzieć.

Do przepastnego wora folkowo-pogańsko-metalowego wrzucam także kapele, których materiały nie zawierają już tak oczywistych skojarzeń z folkiem (w każdym razie nie tym "remizowym" :) ), zawierają śladowe jego ilości bądź w ogóle z niego nie czerpią jak Drudkh, Primordial, Arckanum czy Helheim. Generalnie żeby zainteresować się jakąś kapelą wystarczy mi nierzadko informacja, że w jakiś sposób nawiązują one do różnych mitologii, pogańskich obrzędów, kultury ludowej.

W ogóle to temat był już trochę przerabiany w wątku z "Isengard" w tytule.
Yarpenn
rozkręca się

28-02-2011, 01:59

Jeżeli chcecie poszerzyć zagadnienia tego tematu to niech ktoś władny przeedytuje... Zaraz... Może ja to mogę jako założyciel :)

Dzięki Aegir za notkę, właśnie o tym rozroście folk/pagan/viking metalu mówię. W Polsce też coś trzeba z tym zrobić. Percival praktycznie niemal w całości odwołuje się do wierzeń, obrzędów i kultury ludowej. W poważny, historyczny (lub wymagających dopowiedzeń własnych) sposób.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

28-02-2011, 02:02

posluchalem sobie sampli ktore wkleil Yarpeen i te akustyczne kawalki sa naprawde ok, te metalowe juz duzo mniej. z przesterem w takich rejonach umiejetnie obraca sie niewielu artystow. do poziomu tego co nagrali Fenriz czy Quorthon to sporo temu brakuje. te skoczne folkowe melodie sa ok w instrumentarium folkowym, ale z gitara elektryczna jakos mi sie to nie widzi za bardzo. zwlaszcza jak przyozdabiaja to jakimis wesolymi solowkami, ktore z poganskim folkiem za wiele wspolnego nie maja.

a, i mogliby sobie odpuscic robienie teledyskow. tak czy inaczej - akustyczne numery w porzadku, chetnie poslucham wiecej tego typu rzeczy.

posluchaj lepiej yarpenn Comusa ;)
this is a land of wolves now
Yarpenn
rozkręca się

Re: Folk/pagan/viking metal i niemetal w Polsce i na świecie

28-02-2011, 02:10

Comusa zostawiam na rano, bo wszyscy śpią, a lubię się wsłuchać.

Co do teledysków chciałbym, żebyś tylko wiedział, że koszt ich zrobienia był bliski zeru, w zasadzie tylko paliwo i wódka. To nie są profesjonalne produkcje, natomiast muzyka była nagrywana w warunkach domowych. Teraz chyba inaczej na to spojrzysz, nie? Poza tym Schuttenbach to nie pagan metal, a folk metal. Rożnica niewielka, ale ma ogromne znaczenie. Pagan niesie energię związaną takim właśnie okazywaniem siły fizycznej, a folk niesie energię wynikającą z wierzeń i ludowości. Solówki fakt, to po prostu aranżacja.

Ta sama piosenka z pierwszego linka w wykonaniu wczesnej kapeli Jar:

Tutaj macie wschodnią legendę folk metalu, Arkonę:

I jeszcze jeden akustycznie Percivala:

I kolejny projekt Percivala - Słowiański Mit o Stworzeniu Świata na Perunicy

I naszym polskim Skansenie na Wolinie:
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-02-2011, 02:12

Ale ja wiem, ze to sa budzetowe produkcje, to widac heh
i nie czynie z tego zadnego zarzutu - tylko po prostu wlasnie z tego powodu powinni to sobie odpuscic. mnie milion razy bardziej odpowiadalaby jakas dobra fota lasu czy gor jako wizualny podklad do tego typu muzyki. jak nie ma kasy, to nie ma co sie na sile starac. zreszta nawet z kasa moglaby wyjsc kompletna chala, patrz teledyski Amon Amarth. inna sprawa, ze jakby dac to w rece kogos z odpowiednia wizja i talentem, to i za 10 zlotych nakrecilby klimatyczny, lesny klip ;)

z takich duzych produkcji folk metalowych to tylko One Rode to Asa Bay sie liczy, zreszta to jest na max zajebisty teledysk :D
Aegir
postuje jak opętany!

28-02-2011, 02:15

Riven pisze: tak czy inaczej - akustyczne numery w porzadku, chetnie poslucham wiecej tego typu rzeczy.
Jeśli chodzi o klimaty akustyczne to ostatnio dość sporo słucham albumu Szwedów z Lönndom Viddernas tolv kapitel. Taki "Dröj kvar" to poezja :)

Płytę można chyba jeszcze dostać w Selfmadegod i Witching Hour.
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

28-02-2011, 02:17

Riven pisze:e no, obejrzalem pierwszy z tych linkow i to nie ma nic wspolnego z:

kurwa, to jest mordercze
Agata Harz koncertuje do dziś, ale to już niezupełnie to co Księżyc:
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Aegir
postuje jak opętany!

28-02-2011, 02:19

Riven pisze: zreszta nawet z kasa moglaby wyjsc kompletna chala, patrz teledyski Amon Amarth.
Ja też lubię patrzeć jak El Dżi Pi stroi razem z Heggiem miny w "Guardians of Asgard". Poza tym to teledysk do tytułowego kawałka z ich ostatniej płyty nie jest aż taki tandetny...
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-02-2011, 02:20

no dobra, to obadam co tam wrzucasz
Yarpenn pisze:Ta sama piosenka z pierwszego linka w wykonaniu wczesnej kapeli Jar:
troche jedzie wioska, ale w sumie dosc przyjemna ;) i na tym przykladzie widac jak na dloni, ze tego typu muzyka w tradycyjnej aranzacji jest sluchalna. a gdyby te same nuty zagrali na gitarach elektrycznych i perkusji, to byloby juz niezbyt ciekawie. btw, okladka fatalna. z tego co widze to tacy goscie maja ciagoty do takiej tandety niestety ;p

jesli chodzi o surowy, lesny neofolk bez cienia kiczu, to jedna z najlepszych plyt jest bezapelacyjnie:

Blood Axis & In Gowan Ring -Witch-Hunt

(ten irlandzki utwor byl interpretowany m.in. przez Dead Can Dance, ale w tym wykonaniu podoba mi sie zdecydowanie najbardziej)

absolut. to tez koniecznie obadaj. kurwa, jak wchodza te skrzypce to tylko sie pociac z radosci mozna ;D
Yarpenn
rozkręca się

28-02-2011, 02:22

Zważcie na to, że teledyski czasem wychodzą kiepskie, ale chodzi też tutaj o rozgłos. Ruchome obrazki przyciągają wzrok, o nich się mówi, nawet jak są do bani. Dzisiaj po prostu trzeba być na youtube i już. Oczywiście można wyłączyć obraz, można obejrzeć dużą ilość amatorskich filmików z koncertów (polecam, sprawdźcie, jak się ludzie bawią na Schuttenbach w Szczecinie :)), są też półpiracko wrzucone kawałki z samym logiem. Dla każdego coś dobrego. 100 tysięcy odwiedzin jak na mało znaną, polską kapelę w środowisku metalowym to chyba jednak sporo, nie?

Edit: wstanę o 9 rano i wszystko poobadam :)
Akurat Jar i wczesny Percival to są dwie główne polskie kapele grające po skansenach. Wyznaczają pewien trend, no ale to trzeba siedzieć w klimatach odtwórczych, wy oceniacie ze swojej strony, a ja Wam opowiadam, jak to wygląda od strony ubranego w łachy Słowianina, czy Wikinga.
Aegir
postuje jak opętany!

28-02-2011, 02:28

Riven pisze:z takich duzych produkcji folk metalowych to tylko One Rode to Asa Bay sie liczy, zreszta to jest na max zajebisty teledysk :D
Prawie pełna zgoda - nie wiem po co jeden z aktorów (Quorthon?) założył sobie ten hełm z rogami (tandetnie jest więc nie tylko w przypadku Amon Amarth). Poza tym jest świetnie. W ogóle "One Rode To Asa Bay" to chyba taki viking metalowy absolut : )
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-02-2011, 02:30

nie potrafie zdobyc sie na choc miligram krytyki w stosunku do starych nagran Bathory. Quorthon moglby tam wyjechac w trabancie i zielonym dresie, a i tak mialbym ciary ;)))
Aegir
postuje jak opętany!

28-02-2011, 02:31

:D
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-02-2011, 02:42

Bloodcult pisze:
Riven pisze:e no, obejrzalem pierwszy z tych linkow i to nie ma nic wspolnego z:

kurwa, to jest mordercze
Agata Harz koncertuje do dziś, ale to już niezupełnie to co Księżyc:
ZAJEBISTE.
wiecej.
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

28-02-2011, 07:18

księżyc jest zajebisty.
do not make equal what is unequal
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

28-02-2011, 09:00

Yarpenn pisze:A tak konkretnie Czesławie? I nigdzie od więc zdania nie zacząłem :P
Tak się tylko bez sensu po nocy czepiam.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

28-02-2011, 19:13

A ja zajadę z innej mańki.Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie: celtycki folk. Tylko bez jakis zjebanych metalowych wstawek. Coś w kierunku Wardruny. Anyone?
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

28-02-2011, 19:38

od Radogosta wolę Radegasta.
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Yarpenn
rozkręca się

28-02-2011, 20:07

Alsvartr: chybą będę mało oryginalny jak powiem: Carrantuohill? :)
Awatar użytkownika
mysticcum
postuje jak opętany!

28-02-2011, 20:24

Nie siedzę specjalnie w temacie ale bardzo kręci mnie Żywiołak. To jednak zdecydowanie bardziej folk niż metal i nie ma tu amatorszczyzny. Pokazują, że słowiańska muzyka ludowa wcale nie musi być przaśna.

Epopeja Wandalska
http://www.youtube.com/watch?v=0HWR4GHk0ho

Ой а на Яна Купала
http://www.youtube.com/watch?v=CqO845OJuYg

Psychoteka
http://www.youtube.com/watch?v=fmVceXbW ... re=related

Noc Kupały (Wiły) - teledysk
http://www.youtube.com/watch?v=AXxnwbzi ... re=related

Z koncertu, na którym byłem (laska machająca cycem rozdała)
http://www.youtube.com/watch?v=D7CGJ2ti ... re=related
ODPOWIEDZ