Układanie, sortowanie, liczenie, macanie

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

Re: Układanie, sortowanie, liczenie, macanie

09-02-2011, 10:57

Bezdech pisze:przeważnie słucham płyt według klucza stylistycznego i chyba bym ocipiał stojąc przed szafkami myśląc "Mam jeszcze coś podobnego do kapeli xxx?" Albo "Jakiegoś szwedzkiego napierdalania bym sobie posłuchał" i przeglądasz to wszystko szukając tego co najlepiej utrafi w aktualny humor - ja jednak podziękuję.
D-O-K-Ł-A-D-N-I-E.
Bezdech pisze:Tutaj zawsze mam jakiś album definiujący - po prostu, jak myślisz o Carcass to myślisz o RoP czy S? Jak słucham Swansong, zawsze mam gdzieś z tyłu głowy "ta grindowa kapela nawet nieźle umie napierdalać rokendrola".
Patrz wyżej. :)
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

09-02-2011, 11:00

Tylko alfabet w moim przypadku ratuje całą sytuację. Fajnie wygląda taka kolekcja w której prawie 1/4, no może 1/7 to Megadeth :)
Ostatnio zmieniony 09-02-2011, 11:03 przez Rattlehead, łącznie zmieniany 2 razy.
support music, not rumors
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

09-02-2011, 11:00

ja kiedyś układałem stylistyczne i skończyło się na tym że żeby znaleźć jakąś pozycję musiałem się porządnie naszukać. Bo metoda powiązań miała zastosowanie zarówno w obrębie gatunku jak i powiązań personalnych i w miarę zwiększania kolekcji się pogubiłem, bo wychodzą takie łamańce jak np Angelcorpse - Infernal War - Iperyt - Mysticum - Abigor - Summoning - December's Fire ;)
W związku z czym przerzuciłem się ostatecznie na układanie alfabetyczne, skutkiem czego Madonna stoi koło Manowar, Marduk, Massive Attack, Master's Hammer i Mayhem ;)
ultravox pisze:Dla mnie ustawianie alfabetyczne jest zbyt "sztywne", poza tym dokupienie jednej płyty oznaczałoby pewnie konieczność przestawiania wszystkich znajdujących się dalej.
jak zakupisz całą dyskografię zespołu "powiązanego" personalnie lub stylistycznie to masz ten sam problem :)
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

09-02-2011, 11:06

Olo pisze:Maniek, o ile dobrze pamiętam, jest jedną z tych niewielu osób, które uważają, że Immolation jest zdecydowanie przewartościowanym zespołem. Podobnie jak chyba Morbid Angel - chociaż jakieś wczesne CDs morbidów tam widzę ;)
Mam nadzieję, że nigdy w ten sposób sprawy nie ująłem (nie pamiętam). Zawsze ceniłem i szanowałem ten zespół, ale bardzo długo nie mogłem się przekonać. Najbliżej było przy "Failures for gods". Stopniowo się to zmieniało, a kiedy w grudniu widziałem ich na żywo ostatecznie rozwiało wszelkie wątpliwości.
Co do Morbidów to jeszcze kilka miesięcy temu na CD miałem tylko "Formulas...". Tak jakoś wyszło. Teraz mam jeszcze "Altars...". :) Pięć pierwszych albumów znam na pamięć z kaset i zawsze wolałem kupić coś nowego. Poza tym jakoś nie mam ciśnienia na ten zespół ostatnio. Przepraszam.
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

09-02-2011, 11:07

Olo pisze:
Castor pisze:
Gore_Obsessed pisze:Tu jakieś 80% mojej kolekcji: http://img9.imageshack.us/img9/2184/img0555y.jpg W starej szafce leży jeszcze sto kilkadziesiąt płyt i około stu kaset.
pytanie "poza konkursem":

Panie, a gdzie płyty IMMOLATION ?? W tych pozostałych 20% kolekcji?
Maniek, o ile dobrze pamiętam, jest jedną z tych niewielu osób, które uważają, że Immolation jest zdecydowanie przewartościowanym zespołem. Podobnie jak chyba Morbid Angel - chociaż jakieś wczesne CDs morbidów tam widzę ;)
Ja mam zupełnie odwrotnie, bo jak zapoznałem się z twórczością Immolation, to musiałem przewartościować sobie cały Death metal, a to spowodowało to że wiele kapel, wręcz przestało mnie interesować. Zupełnie inaczej, z innej perspektywy spojrzałem na Death Metal. Immolation otworzył mi oczy. Uwielbiam tą kapelę. Oni tak naprawdę zapoczątkowali nową jakość w tym gatunku.

I żeby nie było Morbid Angel też bardzo lubię.
Ostatnio zmieniony 09-02-2011, 11:45 przez Castor, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

09-02-2011, 11:30

boroowa pisze:jak zakupisz całą dyskografię zespołu "powiązanego" personalnie lub stylistycznie to masz ten sam problem :)
W przypadku np. Incantation to obok musiało by chyba stać 80% kapel death metalowych z USA. Na szwedzkiej półce też by było fajnie.

Kiedy miałem trochę mniej miejsca na całość materiału i wszystko było nieco bardziej skomplikowane logistycznie, to zawsze polskie kapele trzymałem oddzielnie, także kapele których dyskografie miałem najobszerniejsze leżały oddzielenie (np. Slayer, Iron Maiden, Kreator, Kat, King Diamond, Mercyful Fate, Running Wild etc a także składaki) żeby ułatwić sobie układanie alfabetyczne. Dla ścisłości - mówię o kasetach, bo kompaktów póki nie przekroczyło się np. 250 sztuk to ciąg alfabetyczny wystarczał w zupełności.

Ze splitami zawsze robiłem tak, że stawiałem obok zespołu który cenię sobie najbardziej - dzięki temu nie ma problemu ze znalezieniem. Jeśli oba zespoły są jakimś cudem kapelami jednego wydawnictwa to alfabetycznie wg pierwszej na grzbiecie.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

09-02-2011, 12:01

Endrju, coś nie mogiem wysłać PeeMa, więc tutaj: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/87305207
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

09-02-2011, 12:05

Benno miałem, ale IMO lepiej z IKEA sprawdza sie Besta: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40134045, bo na półkę wchodzi ~25 sztuk i jest mniej przestawiania jak sie coś nowego dokłada + można dołożyć drzwi do tego. Minus jest taki że trzeba dokupić półek bo w standardzie mało.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Beerhead
zaczyna szaleć

09-02-2011, 12:07

wiecie może czy w ikea można kupować przez sieć?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

09-02-2011, 12:09

Zależy od kraju, w Polsce AFAIK nie.
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

09-02-2011, 12:12

Jeśli potrzebujecie minimum 2-3 takie regały, to lepiej nauczcie się skomplikowanej obsługi wkrętarki i zróbcie sobie samemu, no albo przynajmniej zamówcie na wymiar u jakiegoś stolarza czy majstra samouka. Żeby było fajnie to półka musi mieć taką szerokość żeby weszło chociaż te 70 płyt.
Beerhead
zaczyna szaleć

09-02-2011, 12:15

jadę właśnie dzisiaj do castoramy obadać ceny materiału
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

09-02-2011, 12:17

Morph pisze:Benno miałem, ale IMO lepiej z IKEA sprawdza sie Besta: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40134045, bo na półkę wchodzi ~25 sztuk i jest mniej przestawiania jak sie coś nowego dokłada + można dołożyć drzwi do tego. Minus jest taki że trzeba dokupić półek bo w standardzie mało.
Rzeczywiście dobre, ale akurat tego modelu nie było jak patrzyłem.

Czesiu - za leniwy jestem. :)
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

09-02-2011, 12:26

Tym bardziej powinieneś zrobić sobie wygodny sprzęt, a nie przestawiać płyty na 70 półkach jak dojdą dwie pozycje na literę A.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

09-02-2011, 12:29

Morph pisze:Benno miałem, ale IMO lepiej z IKEA sprawdza sie Besta: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40134045, bo na półkę wchodzi ~25 sztuk i jest mniej przestawiania jak sie coś nowego dokłada + można dołożyć drzwi do tego. Minus jest taki że trzeba dokupić półek bo w standardzie mało.
jaka jest jej szerokość?

EDYTA: już widzę :))
Gore_Obsessed pisze:Endrju, coś nie mogiem wysłać PeeMa, więc tutaj: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/87305207
mam identyczne :)
Ostatnio zmieniony 09-02-2011, 12:33 przez Ihasan, łącznie zmieniany 1 raz.
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

09-02-2011, 12:32

Zią, wszystko jest na stronie ;)

30cm
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

09-02-2011, 12:39

Czesław pisze:Tym bardziej powinieneś zrobić sobie wygodny sprzęt, a nie przestawiać płyty na 70 półkach jak dojdą dwie pozycje na literę A.
Fakt, przy dłuższych półkach wystarczy przestawić kilka płyt, a resztę można po prostu przesunąć. Tu się tak nie da. Stwierdziłem jednak, że przestawiać będę dopiero jak się kilkadziesiąt nowości nazbiera.
Awatar użytkownika
Morbid Marcin
weteran forumowych bitew

09-02-2011, 14:41

Castor pisze:ze splitami to faktycznie jest problem, jeśli płyty układa się alfabetycznie, bo gdzie je wstawić jak nazwa jednego zespół ze splitu zaczyna się na "A" a drugiego na "T"?
Ja przyjalem, ze jak jest split - powiedzmy - absu z zavorashem, to stoi on posrod plyt absu. jak jest katatonii z kreatorem, to przy katatonii, itd itp.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

09-02-2011, 14:45

Splity po pierwszym zespole z grzbietu, 4-waye i więcej na końcu jako V/A.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

09-02-2011, 14:46

Morbid Marcin pisze:ja przyjalem, ze jak jest split - powiedzmy - absu z zavorashem, to stoi on posrod plyt absu. jak jest katatonii z kreatorem, to przy katatonii, itd itp.
czyli kapele na splicie alfabetycznie, a potem wśród płyt również alfabetycznie?
Morph pisze:Splity po pierwszym zespole z grzbietu, 4-waye i więcej na końcu jako V/A.
niektóre LPs mają czysty grzbiet lub w ogóle go nie mają (szczególnie 7")
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
ODPOWIEDZ