KVELERTAK

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

Re: KVELERTAK - KVELERTAK [2010]

16-09-2010, 21:59

longinus696 pisze:Tylko, że ja tę płytę przesłuchałem już ze 20-parę razy, bo moja kobieta dostała na jej punkcie hopla i zarzuca każdego dnia.
żeby mi nie wierzyć, ale własnej kobiecie nie wierzyć? :lol:
masz jakieś podstawy? :lol:
Awatar użytkownika
Skaut

16-09-2010, 22:00

i tak uważam że OKKULTOKRATI nagrało lepszą płytę ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

16-09-2010, 22:05

na początku tak mi się wydawało, ale było to grube złudzenie.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

16-09-2010, 22:29

longinus696 pisze:Ktoś mi wyjaśni, co widzicie w tym graniu?
Może do kielicha to jest dobre, albo na jakąś wiejską potańcówę, ale żeby się tak entuzjazmować?
I to jest właśnie świetne w tym krążku, że genialnie sprawdza się jako soundtrack do popijawy, ale równie dobrze (jak nie lepiej) nadaje się on do słuchania w skupieniu przez co nabiera zupełnie innego wymiaru. Masa świetnych patentów tu jest, krążek aż kipi od ciekawych pomysłów, smaczków a przy tym powala energią i świeżością. Dla mnie bomba. :mrgreen:
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

16-09-2010, 22:54

Kiedy wchodzą w sludge'owy szlam jest naprawdę OK, kiedy słychać trochę klasycznych rockowych patentów - również. Ale jak idą na wiejską biesiadę, albo zapodają jakieś BM wstawki to ja przestaję kumać ten koncept.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

16-09-2010, 22:57

A mnie się właśnie te blackowe patenty grane na wesoło zajebiście podobają.
Awatar użytkownika
Lykantrop

17-09-2010, 07:57

Dokładnie, black metalowe patataj w wykonaniu Kvelertak bardzo dobrze mi robi. Generalnie z każdym kolejnym przesłuchaniem coraz bardziej podoba mi się ichnia muzyka, a że podejść było dopiero 4-5 to może przy 10 załapią się nawet do top20 2010 w gatunku.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
aryman
postuje jak opętany!

19-09-2010, 13:21

Mój powerplay na dziś to "Mjod". Ktoś już pisał - miód na uszy.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

28-10-2010, 13:48

Drone pisze:Słuchałem, próbowałem i mówię temu: NIE. Co więcej, uważam, że ta płyta jest groźna - pod płaszczykiem black metalu przemyca jakieś niedopuszczalnie łatwe emocje, biesiadne zaśpiewy, młodzieżowe miny i cały arsenał niedojrzałych gestów. "Czysto blackmetalowe" wstawki też są wylizane i gładkie jak policzki przedszkolaka. Ładne to wszystko i profesjonalnie wyprodukowane, ale nie, nie, nie z doktorem takie numery!

Ot, luzacka muza pod browarka, doskonała na letnie imprezy - taka też jest czasem potrzebna. A że wpletli w to trochę black metalowych zagrywek? Oj tam oj tam, nie bądźmy już tacy poważni, doktorze. Świat nie zaczyna się i nie kończy na black metalu i nie trzeba zawsze na wszystko patrzeć okiem czarnego kruka.

Przyznam jednak, że o ile w lecie dobrze mi się tego słuchało, o ile teraz zupełnie nie chce mi się do tego wracać - choć cały czas uważam, że to niezły krążek.
Drone pisze: Nie zdziwię się, jak na następnej płycie zagrają jakiś shoegay z meandrującymi smętnie wokalami i dużą dozą rzewnych melodii. A fe.
No ja się zdziwię, bo to raczej banda wesołków. Chyba, że dziewczyny ich rzucą albo cuś...
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

28-10-2010, 14:44

Drone pisze:Słuchałem, próbowałem i mówię temu: NIE. Co więcej, uważam, że ta płyta jest groźna - pod płaszczykiem black metalu przemyca jakieś niedopuszczalnie łatwe emocje, biesiadne zaśpiewy, młodzieżowe miny i cały arsenał niedojrzałych gestów. "Czysto blackmetalowe" wstawki też są wylizane i gładkie jak policzki przedszkolaka. Ładne to wszystko i profesjonalnie wyprodukowane, ale nie, nie, nie z doktorem takie numery! Nie zdziwię się, jak na następnej płycie zagrają jakiś shoegay z meandrującymi smętnie wokalami i dużą dozą rzewnych melodii. A fe.

No ale ja się absolutnie nie zgadzam... jest wręcz odwrotnie. Pod płaszczykiem sountern rocka/country blues/stoner rocka/prostego jak cep heavy metalu przemyca na siłę jakieś smaczki black metalowe które są absolutnie zbędne. Przecież to taki zpimpowany Baroness z domieszką Converge i Today Is The Day... nie kumam po chuj im wogóle te black metalowe elementy... chyba by podkreślić, ze są z Norwegii lub by załatwić szybciej Fenriz approvala.
DCI Hunt

28-10-2010, 16:08

Drone pisze:Słuchałem, próbowałem i mówię temu: NIE. Co więcej, uważam, że ta płyta jest groźna - pod płaszczykiem black metalu przemyca jakieś niedopuszczalnie łatwe emocje, biesiadne zaśpiewy, młodzieżowe miny i cały arsenał niedojrzałych gestów. "Czysto blackmetalowe" wstawki też są wylizane i gładkie jak policzki przedszkolaka. Ładne to wszystko i profesjonalnie wyprodukowane, ale nie.
Tak właśnie. Co prawda jest tu sporo motywów, które zagrane przez np. Vreid byłyby balsamem dla moich uszu, ale całościowo mnie to nie przekonuje. Nieźle się słuchało, ale nie chce mi się do tego wracać. Jak będę chciał norweskie klimaty do chlania to sobie "I kamp Med Kvitekrist" pośpiewam ;)
Aegir
postuje jak opętany!

28-10-2010, 19:12

Drone pisze: Co więcej, uważam, że ta płyta jest groźna - pod płaszczykiem black metalu przemyca jakieś niedopuszczalnie łatwe emocje, biesiadne zaśpiewy, młodzieżowe miny i cały arsenał niedojrzałych gestów.
Ale ten płaszczyk to chyba Ty im dorobiłeś ;) Nie pamiętam, żebym czytał gdzieś, że ci kolesie mówią, że grają black metal. Na swoim majspejsie obnażają się w taki oto sposób:

"Kvelertak shamelessly draw inspiration from every corner of something that could fit into their idea of good hard-hitting and catchy rock'n'roll. Regardless of genre, but always truthful to the basic idea of the band; good songs performed with the tongue-in-cheek attitude of their punk-rock pioneers. Unlike the majority of heavier bands they sing in their native language – adding even more character to their already unique sound."
Drone pisze: "Czysto blackmetalowe" wstawki też są wylizane i gładkie jak policzki przedszkolaka.
Które fragmenty są aż tak wypolerowane? Według mnie jest tam jak najbardziej miejsce na odrobinę brudu.

Nie zagłębiając się jednak w tego typu dyskusje - słuchałem tej płyty już sporo razy i nadal bardzo mi się podoba. Duży luz, bezpretensjonalność, szczerość (tak, wiem, brzmi jak byle jaki flajer, ale co zrobić ;) ), świetne melodie, słowem - esencja rock&roll'a. Tyle.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

28-10-2010, 21:23

Aegir pisze: "Kvelertak shamelessly draw inspiration from every corner of something that could fit into their idea of good hard-hitting and catchy rock'n'roll. Regardless of genre, but always truthful to the basic idea of the band; good songs performed with the tongue-in-cheek attitude of their punk-rock pioneers. Unlike the majority of heavier bands they sing in their native language – adding even more character to their already unique sound."
Ładnie napisane. Szkoda tylko, że nie sprawdza się w praktyce. Dla mnie to potrawa złożona ze źle dobranych składników.
I żeby nie było - lubię luzacką muzę, która sprawdza się podczas imprezy oraz w aucie, ale Kvelertak nie powoduje u mnie tego szczególnego podniecenia, jakie pojawia się np. przy The Cult, albo z innej bajki przy Motorhead (czytaj: nie jest afrodyzjakiem, ani nie przemienia w łotra awanturnika).
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

28-10-2010, 22:46

Analripper pisze:

mjóóóód na łuszy !
Fajny klip. Ale zdania o płycie nie zmienię, ot dość wesoła potupajka,która, jak ktoś włączy na imprezie to pewnie przeszkadzać nie będzie :wink:
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

08-12-2010, 10:54

strasznie mi sie podoba ten album, widzialem ich na zywo jak grali przed Kylesa i był ogień z dupy jak złoto. zastanawiam sie czy sie nie wybrać do katowic w maju, tylko nie bardzo mam z kim : /
do not make equal what is unequal
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

08-12-2010, 20:34

Może ich na Asymmetry ściągną. Termin chyba nawet by pasował.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

Re:

11-12-2010, 14:00

Skaut pisze:i tak uważam że OKKULTOKRATI nagrało lepszą płytę ;)

da sie to gdzies w polsce dorwac?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

11-12-2010, 14:18

Nerwowy pisze:Może ich na Asymmetry ściągną. Termin chyba nawet by pasował.
nie bedzie ich na asymetry.
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

19-12-2010, 12:50

Ta płytka jest zajebista. Ale słyszę w Kvelertak w chuj zapożyczeń od Turbonegro.
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you... Stranger
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

20-12-2010, 14:19

H-K44 pisze:Ta płytka jest zajebista. Ale słyszę w Kvelertak w chuj zapożyczeń od Turbonegro.
no jasne, ta muzyka ma podobny taki troche głupkowaty klimat i wlasnie dlatego tak mi sie podoba :)
ODPOWIEDZ