Słuchawki kupuję..

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: Słuchawki kupuję..

17-10-2010, 12:37

W mp3store słuchasz? Jak tak to mogą mieć tego więcej ;).

Jak nie to polecam zajrzeć (na Rewolucji bodajże siedzą).
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

17-10-2010, 12:39

wiem, kupilem tam juz 2 pary sluchawek ;) ale niestety dzis nie zdaze - po obiedzie spierdalam z miasta... zreszta to i tak zakup na przyszly miesiac.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

17-10-2010, 12:40

W niedzielę chyba i tak nie pracują :P.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

17-10-2010, 12:43

I chcecie powiedzieć, że takie słuchawki sprawdzają się w terenie? Pomijam juz aspekt typowo estetyczny, ale chyba nawet zamknięte tłumią dźwięki z zewnątrz niz jakiekolwiek tanie dokanałówki. No chyba że się mylę?
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

17-10-2010, 12:51

Pominąłeś coś w powyższym zdaniu - chciałeś dodać lepiej czy gorzej :P?

Takie słuchawki spisują się podobnie, a często trochę lepiej niż tanie dokanałówki (rozumiem, że przez tanie dokanałówki rozumiesz takie gówna jak Sennki CX300 czy Creative EP-630?), czyli izolują, ale bez przesady.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

17-10-2010, 12:55

Morph pisze:Pominąłeś coś w powyższym zdaniu - chciałeś dodać lepiej czy gorzej :P?

Takie słuchawki spisują się podobnie, a często trochę lepiej niż tanie dokanałówki (rozumiem, że przez tanie dokanałówki rozumiesz takie gówna jak Sennki CX300 czy Creative EP-630?), czyli izolują, ale bez przesady.
A no tak, robiłem edit i zjadłem ;) Miałem na myśli, że dokanałowe tłumia lepiej.
Pytam, bo sam mam CXy ale 200 i powoli zaczynają siadac, więc będę zastanawiał sie powoli nad czymś innym. Ale dla mnie warunek totalnie niezbędny, to jak najlepsza izolacja własnie.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

17-10-2010, 13:01

No to jak ma być najlepsza izolacja to zdecydowanie dokanałówki, tylko nie o tak ułomnej konstrukcji jak CX200 ;). Sennki CX sobie w ogóle odpuść (może poza CX 980, ale zbudowane są w zasadzie tak samo). Dokanałówki, zgodnie z nazwą, mają być dokanałowe a nie lekko wtykane :lol:

Igzampel:
Obrazek
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

17-10-2010, 13:10

Wszystko fajnie, tylko takie cuda to chyba droga sprawa jest nie? Jeżeli juz bym sie decydował na zmianę, to górna granica to jest 200 zł.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

17-10-2010, 13:10

dla mnie to nie opcja, nienawidze wtykanych sluchawek, a do tego wydaje mi sie ze sa bardziej szkodliwe od nausznych :D sa jakies badania na ten temat?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

17-10-2010, 13:15

@Alsvartr - przelicz sobie cenę na ilość godzin które w nich spędzisz, po kalkulacjach często się okazuje, że nawet wydanie 400-500 dla tych co rozważali 200 staje się naturalne ;). (EDIT - a naprawdę przyzwoite doki za trochę ponad 200 da się wyciągnąć).

@Riven - miałem to samo, ale kiedyś od kumpla pożyczyłem Shure'y i się przekonałem. O szkodliwości już pisałem parę stron nazad - IEMy są dużo mniej szkodliwe, bo naturalnym jest że słuchasz w nich ciszej. Większość dobrych dokanałówek zapewnia co najmniej 20 decydebili izolacji, a najlepsze pod tym względem Etymotic ER-4 ponad 30. To jest izolacja która zgiełk dużego miasta sprowadza do tolerowalnego szumu (trzeba tylko wtedy mieć oczy dookoła głowy :P)

Poza tym tak się szkodliwością przejmujesz, a na koncerty to pewnie bez zatyczek chodzisz :D?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

17-10-2010, 13:30

ale na glosne koncerty chodze raz na jakis czas, a muzyki slucham statystycznie dobrych pare godzin dziennie 365 dni w roku. to jest spora roznica ;)

no ale jesli jest tak jak piszesz, to sobie sprawdze te dokanalowki. polecilbys jakies konkretne dokanalowki w okolicach 250 zl , ktore zapewnia kompromis miedzy jakoscia/izolacja , a wzglednie mniejsza szkodliwoscia dla sluchu? bo w tym temacie nigdy sie nie orientowalem. a, no i musza miec regulacje volume na kablu :D
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

17-10-2010, 13:37

Riven pisze:ale na glosne koncerty chodze raz na jakis czas, a muzyki slucham statystycznie dobrych pare godzin dziennie 365 dni w roku. to jest spora roznica ;)
Ale nie słuchasz chyba muzyki z głośnością koncertową ;)? Nie pamiętam teraz dokładnie przelicznika, ale jeden 2h koncert czyni spustoszenie jak dobrze ponad parę setek godzin słuchania muzyki na 70-80db, czyli już dość głośno.

Na koncercik dobre są tzw. musicians earplugs - izolują koło 15-20db a nie zmieniają charakterystyki dźwięku, czyli słyszysz ciszej, ale bez zniekształceń.
no ale jesli jest tak jak piszesz, to sobie sprawdze te dokanalowki. polecilbys jakies konkretne dokanalowki w okolicach 250 zl , ktore zapewnia kompromis miedzy jakoscia/izolacja , a wzglednie mniejsza szkodliwoscia dla sluchu? bo w tym temacie nigdy sie nie orientowalem. a, no i musza miec regulacje volume na kablu :D
Tu jest problem bo moje pierwsze dokanałówki były z półki 250, ale $ :D.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym najpierw coś tańszego, żeby zobaczyć czy Ci po prostu pasuje, ja byłem totalnie na nie ale pożyczyłem kiedyś od kumpla doki żeby obadać temat i zmieniłem nastawienie o 180 stopni. Na sonusmobile.pl masz całkiem niezły wybór. aJays za 100 zeta robią ostatnio furorę w PL.

Co do regulacji na kablu - kup sobie Fiio E3, mikroskopijny przenośny wzmak słuchawkowy za grosze i odpadnie problem regulacji na kablu ;)
Ostatnio zmieniony 17-10-2010, 13:40 przez Morph, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

17-10-2010, 13:39

dzieki, sprawdze zaraz.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

18-10-2010, 19:26

kupcie sobie Beyerdynamic )))) DT 880 PRO
mam je od 2,5 roku i kurwa umieram za każdym razem, jak je na uszy nakładam, w życiu tak dobrych słuchawek nie miałem wcześniej.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

18-10-2010, 19:28

tym bardziej warto, że, jak widzę, są już o 1/3 tańsze niż te 2,5 roku temu ;)
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

18-10-2010, 19:30

twoja_stara_trotzky pisze:kupcie sobie Beyerdynamic )))) DT 880 PRO
mam je od 2,5 roku i kurwa umieram za każdym razem, jak je na uszy nakładam, w życiu tak dobrych słuchawek nie miałem wcześniej.
A co miałeś wcześniej :D?

880ki fajne są, sam mam 250omową wersję i naprawdę git są, ze średniej półki nausznych chyba moje ulubione, ztunowałem je już chyba do granic a jeszcze z pół roku i im chyba sprezentuję nowe drivery :D.

Nie zmienia to jednak faktu że można lepiej, nawet za niewiele większą kasę, w zasadzie obie pozostałe pary które mam wolę od nich.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

18-10-2010, 20:58

Potrzebuję słuchawek do odtwarzacza mp3
- doknanałowe/douszne
- muszę mocno siedzieć w małżowinach (użytek z nich będę głownie robił na siłowni / rowerze)
- pułap cenowy - do 130 PLN (j/w - jakość dźwięku nie jest tutaj priorytetem)

Kumpel z pracy polecał Philipsa SHS8000, ale w PL to już wyprzedane (są jakieś sztuki powystawowe), a pixmania żąda 36 zł za przesyłkę słuchawek co kosztują 90 zł :roll:
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

18-10-2010, 21:02

Nie wiem co kupować w tej cenie specjalnie, ale wiem czego NIE kupować - nawet się nie zbliżaj do Sennek CX200/300/500, tanich dokanałówek AKG, Creative i innych takich.

A co fajnie wygląda w tym zakresie? Jak wyżej wspominałem - A-jays podobno fajne za tą cenę.

A jak to ma być na siłownię/rower to bym polecił coś w tym stylu:
http://allegro.pl/oryginalne-sennheiser ... 68924.html
http://allegro.pl/oryginalne-sluchawki- ... 34855.html

Te drugie mam właśnie na takie okazje i naprawdę nieźle się sprawdzają. IMO wyjście lepsze bo zatkane dokiem ucho + dużo potu to nie najlepsze wyjście, do tego na rowerze doki ograniczają percepcję. Do tego takie PMXy za hooooya nie spadną, no po prostu dowolną ekwilibrystykę przyjmą ze stoickim spokojem.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

18-10-2010, 21:16

Morph pisze:Nie wiem co kupować w tej cenie specjalnie, ale wiem czego NIE kupować - nawet się nie zbliżaj do Sennek CX200/300/500,.
Why? W tym pułapie cenowym są znośne, w miarę izolują i nie wypadaja z uszu. Jedyny ich defejtk to słaba żywotność (moje cx 200 po pół roku zaczynają lekko przerywać).. Jednak mimo wszystko jakość dźwieku jest bez zarzutu.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

18-10-2010, 21:19

Alsvartr pisze:
Morph pisze:Nie wiem co kupować w tej cenie specjalnie, ale wiem czego NIE kupować - nawet się nie zbliżaj do Sennek CX200/300/500,.
Why? W tym pułapie cenowym są znośne, w miarę izolują i nie wypadaja z uszu. Jedyny ich defejtk to słaba żywotność (moje cx 200 po pół roku zaczynają lekko przerywać).. Jednak mimo wszystko jakość dźwieku jest bez zarzutu.
To nie są słuchawki "znośne" - to jest absolutna chujnia wypaczająca co się da. Kosztują 100 zeta, a w tej cenie znam z autopsji co najmniej pinć par lepszych słuchawek.
ODPOWIEDZ