Słuchawki kupuję..

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

Re: Słuchawki kupuję..

28-07-2010, 17:48

nie upieram się przy żadnym zjebanym 5.1, ja się tylko nie znam :)
na ten przykład myślałem, że xpress byłby jednak lepszy, a tu nie.
możesz polecić jakieś konkretne modele DAC z różnych półek cenowych?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

28-07-2010, 17:55

http://www.head-fi.org/forum/thread/325 ... n-buy-pt-2 ;)

+ z ostatnich fajnych ofert np. NuForce Icon uDac - wejście USB, wbudowany headamp, normalne wyjście RCA + przelotka S/PDIF
ew. coś od Audiotraka - Dr.Dac2 albo Prodigy Cube
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

28-07-2010, 17:59

dzięki, rozwiej jeszcze moją jedną skrajnie noobowską wątpliwość - dac robi również za kartę muzyczną, tak? tzn jego wydajność nie zależy od posiadanej karty muzycznej (skoro na usb to nie wydaje mi się, ale chuj tam wie)?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

28-07-2010, 18:10

Scaarph pisze:dzięki, rozwiej jeszcze moją jedną skrajnie noobowską wątpliwość - dac robi również za kartę muzyczną, tak?
DAC robi za to od czego bierze nazwę - konwertuje sygnał cyfrowy na analogowy (Digital to Analogue Converter), a to jak mu go zapodasz to już Twoja sprawa, ja swojego karmię z jednego kompa USBkiem, więc tu nie potrzeba karty, a z drugiego optykiem, do którego trzeba albo kartę z optycznym, albo konwerter pod USB.

Podsumowując, DAC potrzebuje transportu, a to czy to będzie to karta muzyczna czy po prostu port USB jest sprawą drugorzędną.

A więc:
tzn jego wydajność nie zależy od posiadanej karty muzycznej (skoro na usb to nie wydaje mi się, ale chuj tam wie)?
Zależy tylko wtedy, kiedy karta jest transportem dla DACa.

Czyli podsumowując podsumowanie - jak będziesz klocka łączył po USB to dźwiękówkę możesz wyjebać przez okno, względnie zrobić sobie dwa źródła dźwięku (proste w Win7), czyli np. wyrzucać wszystko na standardowe wyjście a na DACa wyrzucać tylko muzę z foobara.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

28-07-2010, 18:20

no ja właśnie dlatego chciałem zakupić kartę dźwiękową z wyjściem optycznym - żeby być gotowym na ewentualny zakup daca kiedyśtam w przyszłości, a do tego czasu mieć coś więcej niż jakieś zintegrowane czary. widzę, że na ten przykład do tego prodigy cube'a można elegancko podpiąć głośniki, a skoro jest to usb input to wnioskuję z tego co powiedziałeś, że równie dobrze zamiast karty mógłbym kupić właśnie tego audiotraka i dać z niego jakieś głośniki i korzystać z takiego zestawu non stopem, jako alternatywy do zintegrowanej + tych śmiesznych laptopowych brzdąkadełek. tak? :D
jak widać ja cały czas poruszam się mocno po omacku, kurw, jestem strasznym ignorantem :/
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

28-07-2010, 18:26

Scaarph pisze: równie dobrze zamiast karty mógłbym kupić właśnie tego audiotraka i dać z niego jakieś głośniki i korzystać z takiego zestawu non stopem, jako alternatywy do zintegrowanej + tych śmiesznych laptopowych brzdąkadełek. tak? :D
Tak właśnie (pod warunkiem że mowa o głośnikach aktywnych, nie regularnych kolumnach ;) )
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

28-07-2010, 18:28

dobra. głośnikami się zajmę jak już kupię tego daca :D dzięki za pomoc!

a tak właściwie to nie wiesz, gdzie w europie mógłbym nabyć np takiego nuforce icon udac'a? na ebayu nie ma ani sztuki, na amazonie też. a pewnie znasz jakiś fajny sklep ;)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

28-07-2010, 19:02

w sumie niby się spytałem na head-fi kogośtam czy by wysłał tutaj, ale obawiam się, że po doliczeniu kosztów wysyłki może się okazać, że wyjdzie drożej jak by znaleźć gdzieś w europie nówkę sztukę heh
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

28-07-2010, 19:08

Scaarph pisze:dobra. głośnikami się zajmę jak już kupię tego daca :D dzięki za pomoc!

a tak właściwie to nie wiesz, gdzie w europie mógłbym nabyć np takiego nuforce icon udac'a? na ebayu nie ma ani sztuki, na amazonie też. a pewnie znasz jakiś fajny sklep ;)
A nie wiem, ale na eBay widzę:
http://cgi.ebay.co.uk/NuForce-Icon-uDAC ... 5888b9e399
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

28-07-2010, 19:10

no kurwa, a mi nie znalazło :)

edit: śmiesznie, jak bym nie szukał, nie wyświetla mi tej aukcji. z twojego linka oczywiście działa.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

30-07-2010, 13:41

Scaarph pisze:no w końcu. nówki sztuki nie śmigane shury srh 840 już do mnie mkną.
O KURWA MAĆ. ZIEMIA DRŻY.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

30-07-2010, 17:35

swoją drogą te są niezłe:
Obrazek
nie dość, że wyglądają jak kurwa gąbka wycięta z tapczana i owinięta babciną pończochą to jeszcze kosztują ponad 1600 dolarów. co oni, sztabkę złota dokładają do każdej sztuki? :lol:
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

30-07-2010, 17:44

Grado się ceni, ale po pobieżnym przesłuchaniu GS-1000i (model niżej niż wyżej pokazane PS1000) muszę powiedzieć, że nie bez podstaw, to po prostu gra wzorowo.

Aktualnie na rynku jest bodajże 8 modeli słuchawek w podobnej cenie, a kolejne 2 lub 3 się szykują, więc 1600USD to nic nadzwyczajnego.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

30-07-2010, 17:54

nie wiem, czy nic nadzwyczajnego, na moje oko to po prostu kupa forsy :)
zastanawiam się, gdzie leży ta ostateczna jakościowa granica. to złote runo odtwarzania dźwięku. i czy w ogóle istnieje, a jeśli tak, to jak daleko jest od niego obecna technologia.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

30-07-2010, 17:55

Jak dla mnie, to jesli się nie zarabia conajmniej 7-8k pln na miesiąc, to trzeba miec nieźle pod kopułą, żeby wydac np na słuchawki 1600 dolców ;) (bez personalnych analogii, taka luźna myśl)
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

30-07-2010, 18:04

czy ja wiem...zawsze można sobie przecież odkładać, jeśli ten temat sprawia ci przyjemność to czemu nie. inna sprawa, że zanim się z mikrej wypłaty już pokaźną sumę uciuła to i taki sprzęt dziesięć razy stanieje/wyjdzie nowy, lepszy.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

30-07-2010, 18:04

Scaarph pisze:nie wiem, czy nic nadzwyczajnego, na moje oko to po prostu kupa forsy :)
Mało to nie jest, ale to już naprawdę inna liga reprodukcji dźwięku niż wyższa klasa średnia w postaci np. Sennek HD 650. + często dochodzi np. niebanalna jakość wykonania i najwyższej jakości materiały wykończeniowe (np. Ultrasone Edition 8 - pady ze skóry etiopskich owiec, muszle pokryte - do wyboru - rutenem albo palladem).
zastanawiam się, gdzie leży ta ostateczna jakościowa granica. to złote runo odtwarzania dźwięku. i czy w ogóle istnieje, a jeśli tak, to jak daleko jest od niego obecna technologia.
Złote runo odtwarzania dźwięku to system, gdzie siadasz w fotelu, zakładasz słuchawki na łeb (no chyba że z głośników) i odpływasz ;)
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

30-07-2010, 18:08

Morph pisze:najwyższej jakości materiały wykończeniowe (np. Ultrasone Edition 8 - pady ze skóry etiopskich owiec).
hehe śmieszne. powiało monty pythonem. swoją drogą te słuchawki są naprawdę śliczne. chcę takie :)
Morph pisze: Złote runo odtwarzania dźwięku to system, gdzie siadasz w fotelu, zakładasz słuchawki na łeb (no chyba że z głośników) i odpływasz ;)
ja doskonalę rozumiem, że to mocno indywidualna sprawa, ale chodziło mi bardziej o jakąś uniwersalną granicę, o ten punkt, za którym nie ma już nic.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

30-07-2010, 18:13

Scaarph pisze:czy ja wiem...zawsze można sobie przecież odkładać, jeśli ten temat sprawia ci przyjemność to czemu nie. inna sprawa, że zanim się z mikrej wypłaty już pokaźną sumę uciuła to i taki sprzęt dziesięć razy stanieje/wyjdzie nowy, lepszy.
To jest też kwestia przedziwnego myślenia człowieków - słuchawy za 3 kafle to coś pojebanego a telewizor za 4 to normalka :lol:.

Nowe/lepsze to akurat w przypadku słuchawek terminy mocno naciągane, bo w zasadzie każda z technologii produkcji driverów, czy to dynamiczne, czy ortodynamiczne, czy elektrostaty, czy elektrety czy wreszcie armaturki ma lekko licząc 80 lat, a "rewolucyjne" nowinki pokroju pierścieniowego drivera w Sennkach HD 800 czy driverów Tesla w nowych Beyerdynamic T1/T50p/T5p to tak naprawdę nihil bardzo novi. Rzekomo najlepsze modele słuchawek to konstrukcje z pierwszej połowy lat 90ych, a takie np. Beyerki DT-48, które są naprawdę poważanymi słuchawkami studyjnymi są produkowane w praktycznie niezmienionej formie od 1937.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

30-07-2010, 19:12

A abstrahując juz teraz od słuchawek, zastanawiają mnie ceny audiofilskich kolumn. Może ja jakiś głupi jestem alboco, ale jak widzę zestaw kolumn za paredziesiąt tysięcy dolców, to naprawde się zaczynam zastanawiac co oni tam pakuja i kto to kupuje. Morph wiesz cos na ten temat?
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
ODPOWIEDZ