The Residents

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

The Residents

26-02-2010, 17:38

właściwie to miałem tylko umieścić krótkie zapytanie w temacie nie wiem/nie znam, ale skoro nie ma (?) oddzielnego tematu poświęconego tej kapeli, pomyślałem, że równie dobrze mogę takowy założyć.
o zespole wiem niewiele. ba, nie wiem właściwie nic (no dobra, przed chwilą przeczytałem króciutkie bio na rym, ale załóżmy, że temat zakładam przed przeczytaniem tegoż). gdzieś ta nazwa od długiego czasu pojawiała mi się w tle i od razu znikała. jakoś zawsze uznawałem amerykańców za...chuj wie co, chyba nazwa po prostu wydawała mi się jakoś tak pospolicie punkowa, no nie namawiała mnie do zapoznania się z tym tworem. kiedyś żona puściła w samochodzie przez przypadek jakiś ich kawałek, potem ja puściłem inny. "ciekawe", pomyślałem, ale mimo wszystko temat umarł.
mój następny kontakt z muzyką the residents to kilka nocy temu, gdy wypiwszy troszkę nektaru zapragnąłem do snu słuchawki do uszu zaaplikować. pech (?) chciał, że bateria w moim ipodzie okazała się pusta, zatem wziąłem ipoda żony, na którym pamiętałem, że był któryś angelcorpse i kilka albumów darkthrone. kręcąc kółkiem zatrzymałem się na the residents. pomyślałem sobie: "o! a czemu by nie?". z kilku albumów wybrałem na ślepo commercial album. rozjebało mnie :)
puenta tej zupełnie niepotrzebnej historyjki jest taka, że mam chęć liznąć muzyki the residents trochę więcej, pytam zatem: które ich płyty uważacie za najlepsze? czy warto zadać sobie trud przebrnięcia przez wszystkie sto pięćdziesiąt siedem ich albumów? są w ogóle tu tacy twardziele?
i, jako że to w końcu oddzielny temat, zapraszam do ogólnej dyskusji na temat tego ciekawego zespołu.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

Re: The Residents

26-02-2010, 17:44

Scaarph pisze:właściwie to miałem tylko umieścić krótkie zapytanie w temacie nie wiem/nie znam, ale skoro nie ma (?) oddzielnego tematu poświęconego tej kapeli, pomyślałem, że równie dobrze mogę takowy założyć.
o zespole wiem niewiele. ba, nie wiem właściwie nic (no dobra, przed chwilą przeczytałem króciutkie bio na rym, ale załóżmy, że temat zakładam przed przeczytaniem tegoż). gdzieś ta nazwa od długiego czasu pojawiała mi się w tle i od razu znikała. jakoś zawsze uznawałem amerykańców za...chuj wie co, chyba nazwa po prostu wydawała mi się jakoś tak pospolicie punkowa, no nie namawiała mnie do zapoznania się z tym tworem. kiedyś żona puściła w samochodzie przez przypadek jakiś ich kawałek, potem ja puściłem inny. "ciekawe", pomyślałem, ale mimo wszystko temat umarł.
mój następny kontakt z muzyką the residents to kilka nocy temu, gdy wypiwszy troszkę nektaru zapragnąłem do snu słuchawki do uszu zaaplikować. pech (?) chciał, że bateria w moim ipodzie okazała się pusta, zatem wziąłem ipoda żony, na którym pamiętałem, że był któryś angelcorpse i kilka albumów darkthrone. kręcąc kółkiem zatrzymałem się na the residents. pomyślałem sobie: "o! a czemu by nie?". z kilku albumów wybrałem na ślepo commercial album. rozjebało mnie :)
puenta tej zupełnie niepotrzebnej historyjki jest taka, że mam chęć liznąć muzyki the residents trochę więcej, pytam zatem: które ich płyty uważacie za najlepsze? czy warto zadać sobie trud przebrnięcia przez wszystkie sto pięćdziesiąt siedem ich albumów? są w ogóle tu tacy twardziele?
i, jako że to w końcu oddzielny temat, zapraszam do ogólnej dyskusji na temat tego ciekawego zespołu.
Polecam dwie rzeczy na początek:

The Third Reich n'Roll i Not Available
Za młody jesteś na Heroda!
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

26-02-2010, 17:45

Not Available

znam tylko te i jest niesamowita, pralnia pod takim wezwaniem do bardzo sluszna idea

edit: TEN utwor:
pierwszy raz uslyszalem to nie wiedzac co to za zespol, siedzialem na sloncu, dookola byly wysokie drzewa, wial lekki wiatr, myslalem ze umre z radosci

11/10
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

26-02-2010, 19:14

najlepszy jest debiut, rozpisałem się kiedyś o nim w perłach, nie będę się powtarzać ;)
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

26-02-2010, 20:26

"Meet the Residents" obowiązkowo!

Nie należy oczywiście gardzić późniejszymi płytami.
Chociażby świetny "Commercial Album". 40 krótkich "popowych" kawałków.
Doskonała na początek.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

01-03-2010, 12:08

Polecam maxi singla Kaw-Liga. Herezja normalnie, kawalek Michaela Jacksona.
woodpecker from space
Baton
weteran forumowych bitew

10-07-2011, 13:10

Kapela bezbłędna, mam ochotę sobie poryć czymś beret i chyba padnie właśnie na najbardziej przeryty zespól w historii.

Zerknąłem w dyskografię na wikipedii i się okazuje że od czasu Bunny Boy goście wydali mnóstwo płyt. Ktoś to wszystko słyszał i mógłby coś napisać?

The Bunny Boy – 2008
Postcards From Patmos – 2008
Hades – 2009
The Ughs! – 2009
Arkansas – 2009
Ozan – 2010
Strange Culture/Haeckel's Tale – 2010
Dollar General – 2010
Talking Light Rehearsal – 2010
Lonely Teenager – 2011
Dolor Generar – 2011

O. Panowie, jak widać nie opierdalają się tylko wypluwają po kilka płyt rocznie, przy ponad czterdziestoletnim stażu to jest tempo iście zawrotne.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-07-2011, 13:19

ja nie ogarniam - jakoś tak przy klasyce zostaję + to, co tam przypadkowo wpadnie w łapy. właśnie The Bunny Boy to ostatni ich materiał jaki mam.
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

10-07-2011, 15:11

Eskimo/Diskomo - absolutnie wybitne dzieło.
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

11-07-2011, 12:22

Lubię ten zespół i bardzo szanuję, ale chyba jeszcze nie do końca ich rozumiem, może trzeba mi jeszcze paru lat. Jedyną rozjebującą mnie płytą jest "The Third Reich 'n' Roll", tak sobie znam jeszcze "Meet the Residents" i "Commercial Album", o których złego słowa nie powiem bo nie do końca ogarniam. Ale i na nich przyjdzie pora, jeszcze na pewno będę dłubał w ich twórczości i do niej wracał.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
Baton
weteran forumowych bitew

20-02-2013, 08:52

Widział ich ktoś na żywo? Warto? Dziesiątego maja grają w Warszawie w klubie Basen, bilety minimum po stówie, ale rozważam coby się wybrać.

The Residents jest jednym z najbardziej intrygujących zespołów w historii rocka. Od początku istnienia muzycy ukrywają swe twarze, a w czasie koncertów zakładają na głowy monstrualne "gałki oczne", lub inne przerażające maski. Ich występy to multimedialne show, wykorzystujące projekcje video, elementy teatralnej scenografii oraz oprawę choreograficzną.

W dorobku grupy znajduje się ponad sześćdziesiąt albumów, pionierskich wydawnictw multimedialnych i kilkanaście filmów krótkometrażowych.

10.05.2013
Klub Basen / Warszawa

godz. 20:00

bilety:
przedsprzedaż - 99 zł (miejsca stojące) / 149 zł (miejsca siedzące)
w dniu koncertu - 109 zł (miejsca stojące), 160 zł (miejsca siedzące)

http://www.magazyngitarzysta.pl/muzyka/ ... lecie.html
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

20-02-2013, 08:58

no chyba trzeba iść hehe
Awatar użytkownika
Harlequin

20-02-2013, 09:37

10 maj to piątek, więc poważnie rozważe przyjazd :))
ODPOWIEDZ