Wina, alkohole mocne i cygara - temat dla koneserów

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

Re: Wina, alkohole mocne i cygara - temat dla koneserów

09-09-2009, 18:42

Z cabernet sauvignionami casillero del diablo nie da sie nie trafic :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

09-09-2009, 19:47

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Ano utknęli, nieproste zadanie ;)

Z mojej strony Casillero i Misiones. Niezłe rzeczy w tych ramach cenowych. Niezłe, czyli ładnie zrobione, bez jakichś wrednych defektów (dżemowatość nadmierna, szalona kwasowość, nachalny alkohol, etc.). Po prostu w porządku wina. Casillero jak zwykle w rankingu Decantera wysoko...
Z mojej strony gotowa jest lista win włoskich wraz z przybliżonymi cenami w sklepach PL (10 czerw, 10 białych). Na razie gorący okres mam w firmie więc raczej nie prędko zabiorę się za Austrię, itd...

Co do rekomendacji Wodza to 100% racji, piłem jeszcze Cudge Creek Shiraz (etykieta z żabą) za 12 PLN pijalne (bez defektów) wino do kotleta schabowego ;)

4m - resztę z tej listy: spalić, zalać betonem, zaorać, zapomnieć...
Za młody jesteś na Heroda!
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

10-09-2009, 21:19

Zastanawiało mnie skąd 4m wziął tak dziwną listę win i....dziś wstąpiłem do owada, patrzę na półkę z winami (polecam bo czasem mają całkiem niezłe portugale za 10-20 PLN) i ku mojemu zdziwieniu widzę..............listę 4m ;)

Z gówna dynamitu nie zrobisz (a portugale są wyjątkiem potwierdzającym tę regułę).

BTW Casillero i Misiones po - 30 i 20 pln - w tej cenie np. na Szewskiej w P-ń w Tre Bicchieri można dostać lepsze wina.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

10-09-2009, 21:59

Pisałem przecież, że mnie suszyło, więc na szybko coś trzeba było skombinować ;) Muszę ruszyć dupę do Makro, bo tam wybór był naprawdę spory, tylko nigdy nie zwracałem uwagi. Podejście mi się zmieniło, więc pewnie niedługo kolejna mała lista z prośbą o wstępną selekcję :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

10-09-2009, 22:29

4m pisze:Pisałem przecież, że mnie suszyło, więc na szybko coś trzeba było skombinować ;) Muszę ruszyć dupę do Makro, bo tam wybór był naprawdę spory, tylko nigdy nie zwracałem uwagi. Podejście mi się zmieniło, więc pewnie niedługo kolejna mała lista z prośbą o wstępną selekcję :)
W Makro też kiepska oferta (mówię o Poznaniu). Może w Wawie w Centrum Horeca lepiej ale nie sądzę, że jakaś rewelacja...

PS...ale, że chciało Ci się to zapisać wszystko w tej biedronce to podziwiam tej ;) bo raczej chyba nie zapamiętałeś tych wszystkich win??
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

10-09-2009, 23:47

Ostatnio wymyśliłem sobie że zacznę przygodę z absyntem. Na początek poszedł mr.Jekyll i wrażenia...no takie sobie, w sumie świństwo. Siedzi ktoś w tym temacie? Czy to co kupiłem to zwykła berbelucha dla marketów i warto próbować dalej czy też mam sobie odpuścić ten sport.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

11-09-2009, 10:54

kampeki pisze:PS...ale, że chciało Ci się to zapisać wszystko w tej biedronce to podziwiam tej ;) bo raczej chyba nie zapamiętałeś tych wszystkich win??
Nic z tych rzeczy, ja tylko trochę pojebany jestem :) Na tym stoisku alkoholowym powinien być taki 24 stronnicowy katalog, z opisami, historią, recenzjami + krótki wywiad z Prange-Barczyńskim z "Magazynu Wino". Jeżeli nie ma trzeba się zapytać obsługi, bo nie zawsze chce im się wykładać. Oczywiście recenzje do niczego, bo każde wino z tego katalogu posiada głęboki smak i doskonały aromat. Nieważne czy kosztuje 8,99 czy 30 zl :) Nic poważnego, można jednak trochę o szczepach poczytać i kilka rzeczy załapać.
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Slaughter
starszy świeżak

12-09-2009, 11:54

sa tutaj jacys nalewkowicze? mam troche spirolku od kumpla i planuje przetworzyc. na razie robi sie cytrynowka. z 0,5 litra uzyskalem 800ml trunku (zero wodziory! to 300 ml to naddatek z soku)
"Które wydarzenie jest dla Ciebie ważniejsze: koncert z Metallicą, czy pierwszy pocałunek z Dodą?"

Guess, what part of my body I nicknamed "Pink Floyd"?
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

12-09-2009, 11:58

Slaughter pisze:sa tutaj jacys nalewkowicze? mam troche spirolku od kumpla i planuje przetworzyc. na razie robi sie cytrynowka. z 0,5 litra uzyskalem 800ml trunku (zero wodziory! to 300 ml to naddatek z soku)
Tylko porterówka :twisted:
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

12-09-2009, 11:59

dwoch znajomych robi swietne nalewki. po prostu genialne. cytrynowka standardowa. nie skreca, smakuje dobrze (ostatnio tylko przedobrzyli z cukrem, ale zdarza sie, hehe), nie ma po tym kaca, jest tanie. na dluzsze wypady czy wieksze imprezy skladamy sie na spirol i cytryny bo nie ma sensu marnowac kasy na wodke
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

29-09-2009, 12:55

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Ano utknęli, nieproste zadanie ;)
Temat kulinarny prężnie się rozwija (i dobrze), a w temacie winnym posucha :wink:

Ponieważ 4m czeka, a listy kompletnej (kilku regionów) jak nie było tak nie ma, publikuję:

Włochy wina czerwone (Nazwa wina – producent – region - cena) Celowo nie podałem roczników bo to już by było zbyt skomplikowane dla początkujących.

1. Chianti Colli Senesi – prod. Castello di Farnetella – Toskania – ok. 35 PLN
2. Moli – prod. Di Majo Norante – Molise – ok. 30 PLN
3. Valpolicella Classico Superiore Montegradella – prod. Sartori – Veneto – ok. 45 PLN
4. Mate – prod. Sottimano – Piemont – ok. 40 PLN
5. Barbera d’Alba – prod. Matteo Correggia – Piemont – ok. 70 PLN
6. Pinot Nero St. Valentin - prod. St. Michael-Eppan – Alto Adige – ok 120 PLN
7. Lagrein Gries Cantina Produttori Terlano –– Alto Adige – ok. 60 PLN
8. Dettori Rosso IGT – prod. Dettori – Sardynia – ponad 200 PLN
9. Brunello di Montalcino – prod. Il Poggione – Toskania – ok. 120 PLN
10. Barbaresco Rabaja – prod. Bruno Rocca – Piemont – ponad 200 PLN

Włochy wina białe

1. Tocai Friulano – Borgo San Daniele – Friuli Wenecja Julijska – ok. 70 PLN
2. Prail Sauvignon Blanc – Schreckbichl/Colterenzio – Alto Adige – ok. 60 PLN
3. Sauvignon Quarz – Cantina Prod. Terlano – Alto Adige – ok. 120 PLN
4. Manna – Franz Haas – Alto Adige – ok.120 PLN
5. Chardonnay – Borgo del Tiglio – Friuli – ok. 130 PLN
6. Gewurztraminer Kolbenhof – Hofstatter – Alto Adige – ok. 90 PLN
7. Barbazzale – Cottanera – Sycylia – ok. 45 PLN
8. Chardonnay Carso – Edi Kante – Friuli – ok. 110 PLN
9. Pinot Grigio – Borgo San Daniele – Friuli – ok. 60 PLN
10. Trebbiano d’Abruzzo – La Valentina – Abruzja – ok. 40 PLN

to są konkretne propozycje b.dobrych/rewlacyjnych win z polskich sklepów. Każde z tych win piłem nie raz i mogę się pod nimi podpisać. Mam świadomość, że nie ma tutaj wielu win, które inna osoba wymieniłaby jednym tchem ale takie są uroki indywidualnego smaku i listy przekrojowej (ceny, regiony).
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

29-09-2009, 14:21

Skopiowane, wydrukowane, do portfela włożone. Przyda się przy następnych zakupach. Dzięki :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

29-09-2009, 14:27

4m pisze:Skopiowane, wydrukowane, do portfela włożone. Przyda się przy następnych zakupach. Dzięki :)
Spoko, to są wina, które ciężko będzie znaleźć w "normalnych" sklepach typu: Piotr i Paweł, Bomi, Alma, Makro, itp.
Raczej net i specjalistyczne enoteki.
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

29-09-2009, 17:53

Bez roczników to raczej wskazówka co do producenta, a nie konkretnego wina.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

29-09-2009, 18:10

Myślę, że roczniki w kwestii Europy mogłyby posłużyć za przydatną, acz dodatkową informację.

Ja się grzebię cały czas ze swoją częścią, bo nie mam odniesienia co można aktualnie w Polsce dostać i w jakim markecie. Zastanawiam się, czy nie oprzeć się w tym wypadku tylko na wysyłkowych punktach sprzedaży...

Edit.

Swoją drogą, przypomniała mi się pewna ciekawostka, choć niewątpliwie warta sprawdzenia. Piękny Monastrell od Castano z mniejszego hiszpańskiego regionu - Yecla. Zrobiło to wino na mnie swego czasu piorunujące wrażenie. Powinno być do nabycia w WINE CLUB za mniej więcej 40 zł

Obrazek
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

29-09-2009, 18:15

Kingu pisze:Bez roczników to raczej wskazówka co do producenta, a nie konkretnego wina.
W zasadzie racja, ale... ;)

Wszystkie z tych win piłem w przynajmniej 2-3 rocznikach i wiem, że Ci producenci trzymają poziom w różnych rocznikach. To uznane marki. Jasne, że rocznik rocznikowi nie równy ale nie miałem żadnej wtopy, poziom dobry+ zawsze (np. pierwsze z listy Chianti nawet w słabych rocznikach jest winem dobrym). Ci producenci dla mnie są na tyle wiarygodni, że mogę polecić ich wina bez podawania rocznika i nie narazić się na wtopę. Myślę, że to zrozumiałe.

Drugi powód jest taki, że ktoś kto zobaczy np. Sauvignon Quartz od Terlano w rocznikach innych niż przeze mnie rekomendowany (gdybym podał) może stwierdzić, że lepiej nie, bo ryzyko itd. Tymczasem to wino nie ma słabego rocznika :D
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

29-09-2009, 18:18

Jak mówi stara maksyma - 'Kupować dobrych (drogich) producentów w kiepskich rocznikach, a mniej renomowanych (tańszych) w lepszych'. Dobry producent wszystkie wysiłki skieruje ku temu, żeby nawet w kiepskim roku zrobić wino przynajmniej dobre i nie zepsuć sobie marki. Z kolei w rocznikach ogólnie uznanych za dobre nawet i mniejsi sobie poradzą i niejednokrotnie osiagną poziom przynajmniej dobry ;)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

29-09-2009, 18:32

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Jak mówi stara maksyma - 'Kupować dobrych (drogich) producentów w kiepskich rocznikach, a mniej renomowanych (tańszych) w lepszych'. Dobry producent wszystkie wysiłki skieruje ku temu, żeby nawet w kiepskim roku zrobić wino przynajmniej dobre i nie zepsuć sobie marki. Z kolei w rocznikach ogólnie uznanych za dobre nawet i mniejsi sobie poradzą i niejednokrotnie osiagną poziom przynajmniej dobry ;)
czyli zasadniczo, patrz. post wyżej ;)
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

29-09-2009, 18:42

Wciąż mogę to wziąć jako wskazówkę odnośnie producenta. Próbując 2-3 roczniki i twierdząc o wszystkich np. w kilkudziesięcioletniej historii producenta to przesada, nie uważasz? ;) Ale wiadomo, że renoma zobowiązuje.

Ostatnio znalazłem Grand Cru de Salquenen (Pinot Noir) w sieci handlowej Coop w CH. Ascetyczne etykiety, numerowane butelki, 28 CHF. Konkretne najlepsze parcele w danej miejscowości, ustalona ilość surowca, ten sam producent. Główną zmienną pozostaje pogoda.
Jeszcze nie próbowałem... :)
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

29-09-2009, 18:46

Kingu pisze:Wciąż mogę to wziąć jako wskazówkę odnośnie producenta. Próbując 2-3 roczniki i twierdząc o wszystkich np. w kilkudziesięcioletniej historii producenta to przesada, nie uważasz? ;) Ale wiadomo, że renoma zobowiązuje.

Ostatnio znalazłem Grand Cru de Salquenen (Pinot Noir) w sieci handlowej Coop w CH. Ascetyczne etykiety, numerowane butelki, 28 CHF. Konkretne najlepsze parcele w danej miejscowości, ustalona ilość surowca, ten sam producent. Główną zmienną pozostaje pogoda.
Jeszcze nie próbowałem... :)
Tak jak napisałem wcześniej..masz rację :)

Chodziło mi bardziej o praktyczną listę dla totalnego laika (znam bardzo wiele osób, których "rocznik" i niuanse z nim związane odstraszają od "wkręcenia" się bardziej w wina).

Wiadomo, że z osobami, które mają pojęcie ZAWSZE rozmawiam o winie w kontekście jego rocznika.
ODPOWIEDZ