Układanie, sortowanie, liczenie, macanie

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

Re: Układanie, sortowanie, liczenie, macanie

08-09-2009, 19:06

Tak, mam tylko CDs - trochę kaset się jeszcze ostało, ale ich w ogóle nie słucham i trzymam je w osobnych szufladach. Do kolekcjonowania winyli jeszcze nie doszedłem. ;) Całość faktycznie była pomyślana głównie w celu zaprowadzenia porządku - zaczęły mnie po prostu wkurwiać sytuacje, kiedy miałem ochotę na posłuchanie konkretnej płyty i poświęcałem 20 minut na jej znalezienie - czasami nawet dochodziło do tego, że darowałem sobie szukanie i brałem coś innego, bo nie mogłem znaleźć pierwotnego obiektu pożądania. ;)
That's what she said !
Awatar użytkownika
pogodancer
weteran forumowych bitew

08-09-2009, 22:20

ryszard pisze:dobra, to teraz ja się pochwalę:

Obrazek

w sumie, w porównaniu z Czesławem, wygląda to trochę nudno i sztampowo, ale i tak jestem z tego dumny :)
pojawił się jednak ostatnio mały problem, bo zaczęło kończyć się potencjalne miejsce na kolejne regaliki i nie mam pojęcia gdzie ustawię kolejny - będę chyba musiał wyjebać fotel - "bo są zwykłe listy i priorytetowe" :)
ja właśnie myślę o czymś takim jak na załączonym obrazku, bo na razie mam 3-poziomową półkę na ok. 350 CD's i 2-poziomową na ok. 250, mimo, że płyty są wepchane w każdą wolną szczelinę, często przy użyciu brutalnej siły, to i tak brakuje miejsca i część skończyła w szafce lub pudłach. Pierwotnie miałem w planach jeszcze jedną półeczkę na jakieś 300 sztuk, ale stwierdziłem, że nie ma się co pierdolić w tańcu i lepiej zainwestować w coś konkretniejszego.
Awatar użytkownika
młody_zakapior
zaczyna szaleć

09-09-2009, 14:48

Bardzo fajny regalik ryszard. Ja ogólnie mam problem ze znalezieniem czegoś w tym stylu, a jak już jest to w chuj drogie i nie dość obszerne.
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

09-09-2009, 15:19

pogodancer pisze:
ja właśnie myślę o czymś takim jak na załączonym obrazku, bo na razie mam 3-poziomową półkę na ok. 350 CD's i 2-poziomową na ok. 250, mimo, że płyty są wepchane w każdą wolną szczelinę, często przy użyciu brutalnej siły, to i tak brakuje miejsca i część skończyła w szafce lub pudłach. Pierwotnie miałem w planach jeszcze jedną półeczkę na jakieś 300 sztuk, ale stwierdziłem, że nie ma się co pierdolić w tańcu i lepiej zainwestować w coś konkretniejszego.
powiem Ci, że jeśli liczy się dla Ciebie porządek, komfort w znajdowaniu upragnionego CD i to, aby całość wtopiła się w wystrój reszty pokoju, to takie rozwiązanie jest bardzo dobre. dla mnie idealne, ale ja mam ogólnie cały pokój w meblach tego koloru. inna sprawa, że ładnie się prezentuje - jak wpadają koleżanki to każda ma mokro w gaciach ;)
That's what she said !
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

09-09-2009, 15:22

młody_zakapior pisze:Bardzo fajny regalik ryszard. Ja ogólnie mam problem ze znalezieniem czegoś w tym stylu, a jak już jest to w chuj drogie i nie dość obszerne.
nie masz Ikei w okolicy? jeden taki regalik kosztuje 120 zł - mieści 180 CD's, więc IMO jest to bardzo ekonomiczne rozwiązanie. z dostępnością nie ma problemu - to już jest taki mały klasyk wśród kolekcjonerów: nie ma bata, żeby zabrakło tego na stanie :)
That's what she said !
Awatar użytkownika
pogodancer
weteran forumowych bitew

09-09-2009, 15:46

ryszard pisze:Powiem Ci, że jeśli liczy się dla Ciebie porządek, komfort w znajdowaniu upragnionego CD i to, aby całość wtopiła się w wystrój reszty pokoju, to takie rozwiązanie jest bardzo dobre. dla mnie idealne, ale ja mam ogólnie cały pokój w meblach tego koloru. inna sprawa, że ładnie się prezentuje - jak wpadają koleżanki to każda ma mokro w gaciach. ;)
Tak, tylko mam dość wąski (i deko zawalony) pokój i półki były jedynym sensownym rozwiązaniem nie zagracającym dodatkowo pokoju, postawienie regału z płytami w odległości większej niż 5 m ode mnie (czytaj: w innym pomieszczeniu) nie wchodzi w rachubę. :D Pewnie któregoś dnia trzeba będzie pomierzyć to i owo, ewentualnie lekko przemeblować mój "room 101", trochę pomyśleć i zdecydować się na takie regały.
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

09-09-2009, 15:50

One po szerokości dużo nie zajmują - są jedynie dość wysokie. Łącznie, 6 takich regalików to ok. jeden metr, chyba że mieszkasz w jakiejś ziemiance - wtedy może być problem. ;)
That's what she said !
Jasiu
rozkręca się

09-09-2009, 22:26

Co do szafek na płyty - polecam poszukać jakiegoś stolarza w okolicy, ja za szafkę mieszczącą ok. 1000 CD, z przesuwanymi szybami, dałem 350 zł.
Awatar użytkownika
młody_zakapior
zaczyna szaleć

10-09-2009, 19:39

ryszard pisze:Nie masz Ikei w okolicy? Jeden taki regalik kosztuje 120 zł - mieści 180 CDs, więc IMO jest to bardzo ekonomiczne rozwiązanie. Z dostępnością nie ma problemu - to już jest taki mały klasyk wśród kolekcjonerów: nie ma bata, żeby zabrakło tego na stanie. :)
Aaa! Już wiem jak to wygląda. Kiedyś właśnie oglądałem w Ikei taki mebelek (na początku myślałem, że to na zdjęciu to jedna większa półka). Wtedy nie kupiłem, bo nie było odpowiedniego koloru, ale będę musiał się niedługo wybrać (bo blisko nie mam) i zakupić z jeden taki regał. :wink:
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

10-09-2009, 20:07

ryszard pisze:dobra, to teraz ja się pochwalę:

Obrazek
mam identyczne, tyle że innego koloru .. i o cztery więcej :lol:
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

10-09-2009, 20:43

młody_zakapior pisze: Aaa! Już wiem jak to wygląda. Kiedyś właśnie oglądałem w Ikei taki mebelek (na początku myślałem, że to na zdjęciu to jedna większa półka). Wtedy nie kupiłem, bo nie było odpowiedniego koloru, ale będę musiał się niedługo wybrać (bo blisko nie mam) i zakupić z jeden taki regał. :wink:
Dobra rada - spisz sobie od razu numer regału i półki z magazynu, na której leżakują te regaliki. Raz kupisz, wrócisz po więcej. ;)
Ihasan pisze: Mam identyczne, tyle że innego koloru .. i o cztery więcej :lol:
Pierwsza różnica mi się bardziej podobała. ;)
That's what she said !
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

10-09-2009, 22:41

Czesław pisze:Obrazek
co to jest ten czarny box po środku ?
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
arise
zaczyna szaleć

10-09-2009, 23:13

Unleashed ???
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

10-09-2009, 23:32

być może, albo prędzej box Mystifier z NWN.

ale co my będziemy gadać, lepiej niech się Czesiek wypowie :)
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

11-09-2009, 21:30

kregozmyk pisze:(...) czy jest szansa, że Cie dogonię? Ile lat upłynie do tej wiekopomnej chwili?
Jeśli zaplanujesz w niedługim czasie (udany) zamach na Marię, to przy ilości 150 nowych płyt miesięcznie - na dogonienie Go, powinno Ci wystarczyć jakieś 10 lat. :D
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you... Stranger
Awatar użytkownika
paluch
rozkręca się

11-09-2009, 22:02

kurwa. też lubię kupować płyty i najchętniej bym wydał każdą złotówkę na muzę, ale.... 100 płyt miesięcznie? kurwa kiedy Wy tego słuchacie?
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

11-09-2009, 22:38

kregozmyk pisze:
Maria Konopnicka pisze: (...) wygląda na to, że mam chyba największą kolekcję z metalem w kraju - a pewnie i jedną z największych na świecie :) O jakich największych kolekcjach z tą muzyką słyszeliście ?
No nie wiem. Być może ci co prowadzą biznes w Pagan i Agonia oraz innych większych wytwórniach (sklepach) mają duże zbiory, bo mają szybki i tani dostęp do wszystkiego co wychodzi. Spróbuję Cie dogonić :D Ostatnio kupuję 100-150 płyt miesięcznie. Biorąc pod uwagę, że mam około 1500, a ponadto to, że Ty również kupujesz hurtowe ilości, czy jest szansa, że Cie dogonię? Ile lat upłynie do tej wiekopomnej chwili?
Za kilka lat (2-3) chętnie dołącze do wyścigu ;) Póki co mam równo połowę Twojej kolekcji, ale niestety tempo nadrabiana zaległości mam niewielkie...raptem kilkadziesiąt CD w tym roku (zeszły był o wiele lepszy, bo wpadło ponad 200). A dla wszystkich, którzy wątpią w sens kupowania dużych ilości płyt (w kontekście czasu na ich przesłuchanie): spędzając praktycznie cały czas na słuchaniu muzyki (bądź gdy towarzyszy ona innym zajęciom), poznawaniu nowych zespołów, sprawdzaniu kolejnych i tak dalej i tak dalej tworzą się spore zaległości na zasadzie związku SŁUCHAŁEM/MAM NA CD. Czasami świeżo nabyte płyty od razu rozbrzmiewają, a czasami wędrują na półkę (jeśli je znam dobrze, z kaset, z mp3, etc.). Płyty i ich losy...
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-09-2009, 23:35

Maria Konopnicka pisze: A swoją drogę wygląda na to, że mam chyba największą kolekcję z metalem w kraju - a pewnie i jedną z największych na świecie :) O jakich największych kolekcjach z tą muzyką słyszeliście ?
http://www.uwmfm.infowm.pl/templates/15 ... awczuk.jpg :lol:
Ostatnio zmieniony 12-09-2009, 10:27 przez Triceratops, łącznie zmieniany 1 raz.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

12-09-2009, 10:12

kregozmyk pisze:kocham tą muzykę!!!
Wyrzuć 'tą' i wypisz i wymaluj - JA :mrgreen:

Kwestia posiadania dużej kolekcji to kwestia komfortu - chcesz słuchać czegoś, słuchasz, a nie dopisujesz do listy zakupów. Wybór daje wielkie możliwości i to mi się podoba w tym bałaganie. Nie ważne, czy masz 5000 CD na półce, 5000 win w piwnicy, czy 5000 kiełbas w spiżarni ;)

Ja liczę wszystko, muzyka to muzyka :)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

12-09-2009, 10:29

Maria Konopnicka pisze: O jakich największych kolekcjach z tą muzyką słyszeliście ?
Ja o takiej
woodpecker from space
ODPOWIEDZ