Układanie, sortowanie, liczenie, macanie

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pogodancer
weteran forumowych bitew

Re: Układanie, sortowanie, liczenie, macanie

19-08-2009, 18:45

Sam nie wiem :? . Na swoją obronę powiem, że mam tylko jedną taką płytę, której faktycznie trzeba się wstydzić :oops:
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

19-08-2009, 23:07

nie no takiej jazdy nie mam z plytami zeby chuchac i dmuchac,po to kupuje zeby ich uzywac. czesc sie po aucie wala czesc po domu,ale fakt jak powiesilem polke na plyty to jakos poukladalem. na gorze mam ulubione zespoly(chronologicznie plyty bathory,slayer,venom,motorhead) nizej black metal(wiekszosc skandynawia),jeszcze nizej death metal(wiekszosc usa) dalej polskie,potem nie metal a na samym dole jakies pierdy,ktorych zal wyrzucic. ogolnie nie wiecej niz 200 plyt,zadnych rarow.
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

20-08-2009, 00:31

Dawno temu dałem sobie spokój ze spisywaniem,sortowaniem,katalogowaniem płyt.Z reguły ustawione są w ten sposób:pierwsza warstwa-ulubione najczesciej sluchane,za nimi reszta(nie mam tyle miejsca,zeby wszystkie miec w jednym rzedzie).Frustrujace jest jedynie,jak mam ochote na cos,co znajduje sie w "tylnich" warstwach,trzeba sie przekopywac wtedy:/
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
paluch
rozkręca się

20-08-2009, 07:32

no ja poleciałem alfabetycznie, ale co jakiś to przestawiam, bo lubię sortować sobie płytki :D leci muza, sączę piwko i układam :D
spis prowadzę, żeby nie zdublować zakupów :D
też nie sprzedaję nawet najgorszych gówien, np. mam jakieś oiowe stare nagrania, które przesłuchałem raz, bo dostałem za free, a i tak tego nie chcę jakoś sprzedać :D
teraz jak będę sortował podzielę gatunkami :D
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

20-08-2009, 08:15

Tylko i wyłącznie alfabetycznie - podstawa, żeby znaleźć cokolwiek w 10 sekund, a nie w tydzień, dwa lub miesiąc :) Dodatkowo w przypadku małych dyskografii chronologicznie, ale przeważnie jak dany wykonawca wleciał miksem tytułów tak stoi. Gatunkowo czy pod względem "ulubioności"? Nigdy w życiu :lol: To jest dobre, gdy się ma kilkadziesiąt/kilkaset płyt i łatwo to ogarnąć. Raz w życiu układałem alfabetycznie swoje płyty i nie mam zamiaru tego powtarzać. Nie, dziękuję :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

20-08-2009, 10:09

4m pisze:Tylko i wyłącznie alfabetycznie - podstawa, żeby znaleźć cokolwiek w 10 sekund, a nie w tydzień, dwa lub miesiąc :) Dodatkowo w przypadku małych dyskografii chronologicznie, ale przeważnie jak dany wykonawca wleciał miksem tytułów tak stoi. Gatunkowo czy pod względem "ulubioności"? Nigdy w życiu :lol: To jest dobre, gdy się ma kilkadziesiąt/kilkaset płyt i łatwo to ogarnąć. Raz w życiu układałem alfabetycznie swoje płyty i nie mam zamiaru tego powtarzać. Nie, dziękuję :)
I to najlepiej jeszcze w 4 gatunkach muzycznych na krzyż ;)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Sineater
postuje jak opętany!

20-08-2009, 10:48

Ja sobie dwadzieścia płyt na które najbardziej lubię patrzeć, i które najbardziej łechcą moją próżność trzymam nad biurkiem w charakterze kapliczki. Reszta według klucza: stary amerykański death metal, stary szwedzki death metal, stary death metal z innych krajów mają po dużej półce w dość szerokiej szafie (a i tak usa leci dwurzędowo), a w drugiej szafie mam od góry: płyty, których nie słucham i te, które kwalifikują się na wylot; thrash metal a na dolnej półce heavy/doom/hard rock + black metal (ale tego ostatniego to mam może z 10 płyt). Na innej półce znajdują się boxy, single, slimy z płytami, które były wydane w digi oraz digi-packi w foliach; dwie póły to kasety demo, nie ułożone według żadnaego schematu. Płyty z muzyką "niemetalową" trzymam na głośniku, bo mam ich 6, więc się mieszczą.
Teraz każdy, kto chciałby mnie okraść zna już wszystkie praktyczne informacje, pozwalające mu kraść płyty szybko i precyzyjnie. Zapraszam.
Trzymanie płyt alfabetycznie mi osobiście wydaje się dość bezsensowne, bo jak wsadzić alfabetycznie na półkę płyty, kiedy np. przyszła paczka z 20 pozycjami, na różne litery alfabetu?
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

20-08-2009, 10:58

^^ zapomniales adresu podac ;)

U mnie wyglada to tak:

Kastety wisza na polkach zawieszonych na scianie, nie mam ich tak duzo ale i tak sie nie mieszcza. Sa to dwie dwupietrowe polki o dlugosci gdzies metra, moze troche wiecej. Kasety alfabetycznie, a w granicach zespolu chronologicznie. Jako ze nie ma miejsca to leza poziomo i pionowo:)

Na plyty mam specjalny segmencik znaleziony gdzies na strychu. Tez sie juz powoli konczy:( Wszystko alfabetycznie i chronologicznie (wewnatrz poszczegolnych kapel) Latwo to ogarniam, no ale wiele nie mam. jakos ponad 200 teraz.

Czasem sobie siedze przed tym i patrze poprostu i mysle ze to jedyna obecnie rzecz jaka mi sprawia radosc. potrafie tak godzinami siedziec i sobie sluchac i ogladac itp. :) pod tym plytami leza dvd, boxy itd, no i pod tym wszystkie inne duperele bilety z koncertow, "uzbrojenie" koncertowe jakies wpiny, naszywki, autografy. Kapliczka szczescia w srodku pokoju:)
Live is Thrash! Thrash of the Dead!
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

20-08-2009, 11:04

Sineater pisze:Trzymanie płyt alfabetycznie mi osobiście wydaje się dość bezsensowne, bo jak wsadzić alfabetycznie na półkę płyty, kiedy np. przyszła paczka z 20 pozycjami, na różne litery alfabetu?
Zostawiasz na każej półce trochę luzu na 4-5 płyt i wszystko nabiera sensu :)
I dream of colour music,
Sineater
postuje jak opętany!

20-08-2009, 11:10

Jak się ma miejsce na luz to pewnie i nabiera sensu, ale i tak jakoś dziwnie bym się czuł mając tak wymieszane Revenant z Running Wildem czy Nasty Savage z Natron. Wolę mieć tematycznie, bo jak mam ochotę na coś heavy to rzucam okiem tam, gdzie leży heavy i się mogę pozastanawiać, czy leci Judas, Accept czy Omen. Jakbym miał jakieś niemetalowe płyty to już w ogóle trzymanie alfabetycznie mijałoby się z celem. Panie, gdzie trzymać Sabrinę czy Santanę koło Sadistic Intent, albo Celine Dion koło Celtic Frost i Cenotaph?
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

20-08-2009, 11:10

Ja tam poprostu lubie przestawiac te plyty:) Nie przeszkadza mi jak trzeba sie nameczyc, a wrecz za tym przepadam. to mnie relaksuje
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

20-08-2009, 11:12

Husar pisze: Kastety wisza na polkach zawieszonych na scianie,
Ale takie kupne czy DIY z rurek i nakrętek??
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

20-08-2009, 11:14

Sineater pisze:Panie, gdzie trzymać Sabrinę czy Santanę koło Sadistic Intent, albo Celine Dion koło Celtic Frost i Cenotaph?
Nie wiem, ja tam problemu nie widzę. To tylko płyty :)
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

20-08-2009, 11:15

Sam ich nie robilem. Tez na strychu lezaly.
Awatar użytkownika
pogodancer
weteran forumowych bitew

20-08-2009, 11:17

Sineater pisze: stary amerykański death metal, stary szwedzki death metal, stary death metal z innych krajów
Teraz każdy, kto chciałby mnie okraść zna już wszystkie praktyczne informacje, pozwalające mu kraść płyty szybko i precyzyjnie. Zapraszam.
Husar pisze:^^ zapomniales adresu podac ;)
otóż to :lol: , widzę, że gustujemy w podobnych rzeczach, więc chętnie odwiedziłbym Cię nocną porą z kilkoma kolegami i wynajętym żukiem, bądź dwoma :lol:
aryman
postuje jak opętany!

20-08-2009, 12:08

Ja to sobie wymyśliłem inaczej, ale nie ukrywam, że jestem na tym punkcie jebnięty. Płyty odkładam na półki zgodnie z kolejnością zakupu. Każda płyta ma swój numer. W Accessie utworzyłem sobie tabelę z opisem - numer płyty, zespół, tytuł, gatunek, rok wydania itp. Oczywiście bez uruchomionego kompa mam problem ze znalezieniem płyty, ale tylko wówczas, zresztą wyczuwam podświadomie wszelkie zmiany, których ktoś ośmielił się dokonać. Dzięki tej tabelce mogę sortować sobie płyty alfabetycznie, chronologicznie, wydawcami i jak jeszcze mi przyjdzie do głowy.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
gelO
rasowy masterfulowicz

20-08-2009, 12:21

Ja płyty układam alfabetycznie, bez znaczenia czy to metal, czy nie metal. Jest trochę pracy jak przyjdą jakies nowe, ale nie przeszkadza mi to. Oddzielnie trzymam digipacki, single i splity. Kasety leżą w pudełkach, bo jakoś nieche mi się ich słuchać, a większość z nich mam już na cd. wszystkich płyt mam grubo ponad tyś. i z miejscem już cienko :x
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

20-08-2009, 12:32

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:
Sineater pisze:Panie, gdzie trzymać Sabrinę czy Santanę koło Sadistic Intent, albo Celine Dion koło Celtic Frost i Cenotaph?
ja tam prędzej widzę problem w trzymaniu płyty Celiny D...
Husar pisze:U mnie wyglada to tak:
Czasem sobie siedze przed tym i patrze poprostu i mysle ze to jedyna obecnie rzecz jaka mi sprawia radosc. potrafie tak godzinami siedziec i sobie sluchac i ogladac itp. :) pod tym plytami leza dvd, boxy itd, no i pod tym wszystkie inne duperele bilety z koncertow, "uzbrojenie" koncertowe jakies wpiny, naszywki, autografy. Kapliczka szczescia w srodku pokoju:)
mam dokładnie to samo jak patrzę na swoje biurko
Husar pisze:Ja tam poprostu lubie przestawiac te plyty:) Nie przeszkadza mi jak trzeba sie nameczyc, a wrecz za tym przepadam. to mnie relaksuje
ja mam nawet specjalną chusteczkę filcową do wycierania wkładek jak jakąś przypadkiem palcami mocniej ciapnę albo kupię używaną CD i całą trzeba sobie odczyścić
Awatar użytkownika
Melepeta
w mackach Zła

20-08-2009, 12:32

Digi u mnie też mają osobne miejsce ;]
Six o clock.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

20-08-2009, 12:38

KreatoR pisze:
Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:
ja tam prędzej widzę problem w trzymaniu płyty Celiny D...
Ale Sabriny już nie? ;)
I dream of colour music,
ODPOWIEDZ