CURRENT 93

Dungeon synth, dark ambient, drone, harsh noise i inne mroki

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, ŚWIAT BEZ KOŃCA

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

Re: CURRENT 93

06-08-2009, 10:24

trzy kupiłem od niego. mam około 40 oryginalnych płyt C93.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

06-08-2009, 10:26

twoja_stara_trotzky pisze:trzy kupiłem od niego. mam około 40 oryginalnych płyt C93.
Heh, myślałem że masz więcej. Też mam coś koło tego...Też Ci gniją niektóre (Nature Unveiled stare na przykład)?
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

06-08-2009, 10:27

nic mi nie zgniło.
Sineater
postuje jak opętany!

06-08-2009, 11:34

To pytanie to nie ma być prowokacja, ani element autokreacji ani podpucha, ani nic tym stylu. Po prostu chcę się dowiedzieć jednej rzeczy: czemu taką muzykę - akustyk + gadanie nazywa się neofolkiem? To ma być jakiś miejski folklor, czy to po prostu nazwa? Gdziekolwiek spotykam się z szfladką "neofolk" dostaję gadanie przy akustyku, dziwi mnie to trochę, bo co roku na festiwalu folkloru ziem górskich górale z Nepalu, Mongolii, Gruzji czy Grecji kopią mi dupę folkowymi przytupajami i brzmi to zupełnie inaczej. Jaka jest geneza tej szufladki?
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

06-08-2009, 11:56

też mnie to zawsze interesowało :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

06-08-2009, 12:23

Neofolk to taki lekki pop nie do tańczenia może.
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

06-08-2009, 12:29

Podejrzewam, ze ktos zarzucil bzdurna nazwe, ktora po prostu dla wygody sie przyjela.
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

06-08-2009, 12:57

w sumie to z tym określeniem się dość późno spotkałem, bo gdzieś w drugiej połowie lat 90. wcześniej nie było problemów, bo większość artystów z tej niszy to po prostu byli muzycy związani z szeroko pojętą sceną industrialną. owszem, gdzieś tam przemykały, bardziej jako slogany reklamowe, określenia typu apocalyptic folk etc., ale nikt sobie tym głowy nie zawracał - raczej mówiło się o scenie związanej z World Serpent Distribution... a skąd się to wzięło? podejrzewam, że jakieś pismaki sobie wymyśliły, mając w głowie nawiązania, głównie C93 zresztą, do tzw. freak folku. zresztą, co by nie mówić, to od początku lat 90 na kolejnych płytach C93 udziela się połowa gwiazd psychodelicznego folku z lat 60 - taki fetysz Tibeta.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

06-08-2009, 14:08

Riven pisze:
cholera, stwierdzenie Wodza że wszystko inne jest identyczne jak Island,
lol jesli cos takiego napisal to .. panie dziesiec niedzwiedzi, o co chodzi? :lol:
tak swoja droga Island tez za bardzo do mnie nie trafia, malo jej sluchalem ale w sumie nie wiem czy to nie najslabsza rzecz Tibeta jaka poznalem do tej pory. wykonanie In a foreign town... jest tam wybitnie hujowe

Czesiek, sprawdz sobie Horsey. tytulowy utwor jest calkiem metalowy ;d brzmienie jest obskurne whuj, totalne podziemie.
"Horsey" jest bardzo dobrym krążkiem, ale ja nie o tym chciałem, bardziej w sumie zdziwił mnie fakt, że Tobie Riven nie podszedł "Island", przecież ten album jest świetny!
w sumie obok "Thunder Perfect Mind" była to pierwsza płytka Current 93 jakie sobie zakupiłem na oryginale - i do tej pory uważam, iż są to dzieła wybitne;
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

06-08-2009, 14:29

Ihasan pisze:
Riven pisze:
cholera, stwierdzenie Wodza że wszystko inne jest identyczne jak Island,
lol jesli cos takiego napisal to .. panie dziesiec niedzwiedzi, o co chodzi? :lol:
tak swoja droga Island tez za bardzo do mnie nie trafia, malo jej sluchalem ale w sumie nie wiem czy to nie najslabsza rzecz Tibeta jaka poznalem do tej pory. wykonanie In a foreign town... jest tam wybitnie hujowe

Czesiek, sprawdz sobie Horsey. tytulowy utwor jest calkiem metalowy ;d brzmienie jest obskurne whuj, totalne podziemie.
"Horsey" jest bardzo dobrym krążkiem, ale ja nie o tym chciałem, bardziej w sumie zdziwił mnie fakt, że Tobie Riven nie podszedł "Island", przecież ten album jest świetny!
w sumie obok "Thunder Perfect Mind" była to pierwsza płytka Current 93 jakie sobie zakupiłem na oryginale - i do tej pory uważam, iż są to dzieła wybitne;
Mi z kolei strasznie podchodzi Christ And The Pale Queens Mighty In Sorrow. Chyba mój ulubiony C93 z lat 80 (może nie biorę pod uwagę wczesnych mroków...). Album idealny wręcz (z absolutnie pięknym utworem zamykającym). Aczkolwiek generalnie uważam okres od Imperium do Earth Covers Earth za najmniej interesujący, to jednak ten jeden album jest dla mnie po prostu magiczny. W zasadzie tak od 1994 roku nie ma chyba albumu, którego bym nie uwielbiał w taki czy inny sposób. I trochę mnie dziwi w sumie fakt, że Sleep Has His House jest niedoceniany...
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

06-08-2009, 14:44

Drone pisze:
Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:trzy kupiłem od niego. mam około 40 oryginalnych płyt C93.
Heh, myślałem że masz więcej. Też mam coś koło tego...Też Ci gniją niektóre (Nature Unveiled stare na przykład)?
Problem dotyczy podobno złotych płyt - i fakt, na jednej złotej z WSD coś się u mnie zaczyna dziać, idzie ciemny ślad od brzegu płyty :evil:
Nature Unveiled mam właśnie trochę 'rdzawą' w kolorze - pierwsze wydanie. Taką już kupiłem. Bodajże Looney Runes też, ale musiałbym sprawdzić...
Kwestia tłoczni Philipsa bodajże.
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

06-08-2009, 14:57

Drone pisze:Gnijące płyty z World Serpent:

http://www.brainwashed.com/common/htdocs/discrot.html
Tak, widziałem to kiedyś, ale o ile pamiętam to np. Island mi nie gnije. Nie mam płyt przy sobie, żeby sprawdzić...
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

06-08-2009, 15:04

aż musiałem sprawdzić, nie gnije mi żadna z tej listy.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

06-08-2009, 15:10

Tak, widziałem to kiedyś, ale o ile pamiętam to np. Island mi nie gnije. Nie mam płyt przy sobie, żeby sprawdzić...
"Island" ostatnio słuchałem, ale musze sprawdzić resztę Current 93, Death in June oraz Sol Invictus`ów ... nawet nie widziałem, że coś takiego się może dziać :(
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

06-08-2009, 15:18

Ihasan pisze:

"Island" ostatnio słuchałem, ale musze sprawdzić resztę Current 93, Death in June oraz Sol Invictus`ów ... nawet nie widziałem, że coś takiego się może dziać :(
Ano może. Trzeba pytać o numery matrixów przed nabyciem. Bodajże tych z PDO na spodzie należy unikać (mówimy o płytach z przełomu lat 80/90).
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

06-08-2009, 15:43

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Aczkolwiek generalnie uważam okres od Imperium
genialna plyta o wyjatkowym , niezmieskim klimacie, radze poswiecic jej wiecej uwagi bo to ciezki material, aczkolwiek wart wysilku
do Earth Covers Earth za najmniej interesujący
summa summarum przecietna plyta, ale zawierajaca jeden WYBITNY utwor, ktory spokojnie stawiam obok Coal Black Smith, Black ships in the sky czy Mystical body of Christ - ROME FOR DOUGLAS.
I trochę mnie dziwi w sumie fakt, że Sleep Has His House jest niedoceniany...
zdecydowanie czolowka tego zespolu, zreszta ta plyta nalezy do mojego absolutnego top100 w ogole. mistrzowstwo od a do z.

Ihasan > moze sie jeszcze z Island przeprosze, nie wiem, na razie odpuszczam. Poza tym mam alergie na tego goblina Bjork :lol:
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

06-08-2009, 16:01

Riven pisze: Ihasan > moze sie jeszcze z Island przeprosze, nie wiem, na razie odpuszczam. Poza tym mam alergie na tego goblina Bjork :lol:
ona fajny klimat w pierwszym numerze zrobiła musze przyznać na "Island" ... z drugiej strony jej rola jest tak marinalna na tym albumie, że w sumie razić nie powinno :wink:
Ostatnio zmieniony 06-08-2009, 16:06 przez Ihasan, łącznie zmieniany 1 raz.
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

06-08-2009, 16:04

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Ano może. Trzeba pytać o numery matrixów przed nabyciem. Bodajże tych z PDO na spodzie należy unikać (mówimy o płytach z przełomu lat 80/90).

Chyba trzeba będzie zacząć.
Na razie siedzę w pracy, jak wrócę do domu, pierwsze co sprawdzam swoje dyski;
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

06-08-2009, 17:21

Riven pisze:
Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Aczkolwiek generalnie uważam okres od Imperium
genialna plyta o wyjatkowym , niezmieskim klimacie, radze poswiecic jej wiecej uwagi bo to ciezki material, aczkolwiek wart wysilku
do Earth Covers Earth za najmniej interesujący
summa summarum przecietna plyta, ale zawierajaca jeden WYBITNY utwor, ktory spokojnie stawiam obok Coal Black Smith, Black ships in the sky czy Mystical body of Christ - ROME FOR DOUGLAS.
I trochę mnie dziwi w sumie fakt, że Sleep Has His House jest niedoceniany...
zdecydowanie czolowka tego zespolu, zreszta ta plyta nalezy do mojego absolutnego top100 w ogole. mistrzowstwo od a do z.
Jeśli chodzi o Imperium to mam tak pół na pół - genialna, ale w pewnym momencie klimat ulatuje. Fajnie wsamplowany Die Fahne Hoch tam został ;)

ECE - przeciętna na całej linii, ew. ostatni kawałek (o ile pamiętam remix In Menstrual Night mi się podobał)
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

06-08-2009, 17:40

Nie mniej jednak Rome for Douglas to jeden z najlepszych momentow tego gatunku. I (doskonaly) tekst, i muzyka - esencja.
this is a land of wolves now
ODPOWIEDZ