HACRIDE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Hacride

09-02-2009, 19:40

Obrazek

Powstali w 2001 roku w Francji, sporo namieszali na krajowej scenie demo Cyanide Echoes w 2003, a następnie swoim debiutem Deviant Current Signal w 2005 już na światowej. Wydany w 2007 drugi album Amoeba potwierdził, że to obecnie jedna z nielicznych i przy tym jedna z najciekawszych grup grających progresywnie (w dobrym tego słowa znaczeniu). Na tym albumie znalazł się Zambra, cover Ojos De Brujo nagrany wspólnie z hiszpańską załogą. Tym, którzy nie kojarzą - Oczy Czarodzieja są wypełnione takim ogniem, że metal zmienia stan skupienia w płynny. Patrząc na aktywność wydawniczą Hacride nowego albumu możemy spodziewać się w tym roku, czego potwierdzeniem jest tzw. teaser zamieszczony na http://www.myspace.com/hacrideV2
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: Hacride

09-02-2009, 19:46

spojrzalem na zdjecie i tak przeczytalem
Powstali w 2001 roku w Francji, sporo namieszali na krajowej scenie emo
szczerze :D

teraz slucham sampli i wiem, ze to nie ja sie pomylilem, tylko ty.
tzn. zachwycales sie juz duzo wiekszym gownem z tej szufladki, ale to i tak jest raczej asluchalne przez te wokale i jarmarczne melodyjki
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

09-02-2009, 20:14

przeciętność na każdym kroku, jaka tam najciekawsza progresywna grupa. Pierwsze wrażenia po samplach - myślałem, że to kolejny wynalazek Nuclear Blast i do tego, że są ze Szwecji ;) Miszmasz Meshuggah z Strapping Young Lad tylko wypieszczone do granic możliwości. Najbardziej wkurwiają te muzyczne "tła-wypełniacze" (chodzi mnie o te delikatne klawiszki). Masz przecież Textures (które chiba sam wychwalałeś), masz Gojira. Zasłuchaj się w tym, a o Hacride zapomnij ;)
A tak w ogole, mam dziwne przeczucie, że nowy album tych kolesi też Tobie podejdzie ;)
http://www.myspace.com/darkane
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re:

09-02-2009, 20:49

Szczeniaka jeszcze zrozumiem, ale Tobie Skaut uszy coś zatkało? I jeszcze z Darkane wyjeżdżasz, no ja pierdolę... :roll:
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Skaut

10-02-2009, 00:04

4m pisze:Szczeniaka jeszcze zrozumiem, ale Tobie Skaut uszy coś zatkało? I jeszcze z Darkane wyjeżdżasz, no ja pierdolę... :roll:
Żartowałem z tym Darkane przecież :D

Wiesz co? Moja strata, ale sobie obadałem cały album "Amoeba" i poprawiam moją opinię. Jest tylko trochę powyżej przeciętnej. Struktury utworów są ładnie zaranżowane, czuć w tym fajną progresywną rytmikę, która nie odrzuca. Ale odrzuca brak mocnej tożsamości, jakiejś "wizji", która zatrzymałaby na dłużej. Właśnie, to jest ładne i fajne, ale kompletnie wyprane z metalowego pazura. Napisalem Tobie przecież wcześniej o moich skojarzeniach, przy tamtych zespołach, zamykając oczy uciekasz do innego świata, tutaj, przy zamkniętych oczach, nadal czujesz samo rzemiosło, a świat pozostaje ten sam.
A tak po prawdzie. Ja po prostu nie lubie szafowania stwierdzeniami "najciekawsza", "najmocniejsza" i w ogóle "naj..." bez uzasadnionego pokrycia. O tym zespole po prostu nie da się tak napisać.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

10-02-2009, 01:18

hahaha 'szczeniaka' LOL , pizda 4m poczul ze jest w komitywie ze starszyna forumowa i teraz od szceniakow wyzywa LOL, boze jaki ty jestes przewidywalny, co do litery wiadomo bylo co napiszesz :D:D:D:D

jestes kurwa taka zalosna pizda ze rece opadaja, zwlaszcza jak sobie przypomne co pisales na privie :D:D:D:D
i ten fan gowna o Garbarku sie wypowiada ROTFL.

Skaut , odpusc sobie, co sie bedziesz tlumaczyl przed tym dwulicowym klamliwym narcyzem?
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

10-02-2009, 02:19

juz wole garbarka od tych żabojadów
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re:

10-02-2009, 07:55

Skaut_Kwatermaster pisze:
4m pisze:Szczeniaka jeszcze zrozumiem, ale Tobie Skaut uszy coś zatkało? I jeszcze z Darkane wyjeżdżasz, no ja pierdolę... :roll:
Żartowałem z tym Darkane przecież :D
Wiesz co? Moja strata, ale sobie obadałem cały album "Amoeba" i poprawiam moją opinię. Jest tylko trochę powyżej przeciętnej. Struktury utworów są ładnie zaranżowane, czuć w tym fajną progresywną rytmikę, która nie odrzuca. Ale odrzuca brak mocnej tożsamości, jakiejś "wizji", która zatrzymałaby na dłużej.
Nie załapałem z tym Darkane, bo w jednym tonie leciałeś, że Hacride niefajne. Co do skojarzeń - równie dobrze mógłbyś określić Metallicę (właściwą) jako miszmasz Exodus i Slayer, po czym stwierdzić, że to nic ciekawego. Hacride to nie gęsi i jeżeli piszesz, że to miszmasz Meshuggah z Strapping Young Lad, a potem, że jest Textures, że jest Gojira i lepiej tej dwójki słuchać to myślę, że to właśnie dobrze, że do szeregu tych czterech różnych, lecz uznanych już zespołów ma szansę dołączyć kolejny z własnym stylem, lecz podobnym (progresywnym) pomysłem na muzykę. Zespół rozwija się z płyty na płytę w astronomicznym tempie i mam nadzieję, że ten trzeci ich krążek będzie tylko tego potwierdzeniem. Czasami trzeba właśnie takiego przełamywacza mentalności, żeby ludzie wrócili do płyt wcześniej olanych i odkryli, że są zajebiste :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

10-02-2009, 11:47

Dobra kapela, a rzeczywiscie po wypowiedziach Skauta mozna chwycic sie za glowe. :roll: Debiut nie bardzo mnie kreci, ale Amoeba to juz imo potezna plyta, nieporownywalnie lepsza od albumow Gojira, ktore to sprawiaja, ze zasypiam. :wink:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Skaut

10-02-2009, 12:02

Mol pisze:Dobra kapela, a rzeczywiscie po wypowiedziach Skauta mozna chwycic sie za glowe. :roll: Debiut nie bardzo mnie kreci, ale Amoeba to juz imo potezna plyta, nieporownywalnie lepsza od albumow Gojira, ktore to sprawiaja, ze zasypiam. :wink:
cieszy mnie, że mam taką siłę oddziaływania :D ja po prostu tam żadnej "potęgi" nie słysze - ot solidne rzemiosło, które jeszcze nie jest przybrane w żadną ciekawą formę. Ale ok, już znikam z tematu, a wy nadal sprawiajcie sobie przyjemność... Amoebą ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

HACRIDE

27-12-2009, 15:33

Nie sa ta rzeznicy z siarczystych krypt, co to slawia imie szatana tnac na oslep wojennymi toporami... nie sa ta wiecznie nacpani poeci czy wizjonerzy... ale graja fajny miks post metalu, progresu, death metalu i wplywy meshuggah.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Awatar użytkownika
Edinazzu
weteran forumowych bitew

Re: HACRIDE

28-12-2009, 03:43

Mam ich jeden materiał "Deviant Current Signal" . Niezłe, da sie słuchac,ale bez przesady :)
"Volenti non fit iniuria" - Chcącemu nie dzieje się krzywda
est

14-03-2013, 18:25

Awatar użytkownika
Skaut

14-03-2013, 18:33

jednak mnie zmysł w ogóle nie mylił. Gówno na pseudoprogresywnych resorach :D:D:D
Coś tam było! Człowiek!
est

14-03-2013, 19:35

a który to ze zmysłów?:)
Awatar użytkownika
Skaut

14-03-2013, 19:55

est pisze:a który to ze zmysłów?:)
wszystkie ;]
Coś tam było! Człowiek!
est

14-03-2013, 20:00

Ameba i Łazarz to w sumie fajne piosenki. Ja jakoś nie upatruję w tym progresji. Taka lżejsza Gojira z wpływami piosenkowatości Soilwork:)
Awatar użytkownika
Skaut

14-03-2013, 20:06

est pisze:Ameba i Łazarz to w sumie fajne piosenki. Ja jakoś nie upatruję w tym progresji. Taka lżejsza Gojira z wpływami piosenkowatości Soilwork:)
No to latanie po gryfie jest według mnie progresywne. Znowu wszystko takie ładne, wymuskane, a jak wchodzą czyste wokale, to nadal mam dość. Możliwe, że jest tak jak napisałeś, fajne piosenki na podryw chłopaka ;]
Coś tam było! Człowiek!
est

14-03-2013, 20:17

Co drugi młodzik dzisiaj lata po gryfie i nic z tego nie wynika, a tu jednak słychać, że te piosenki gdzieś się zaczynają, mają jakąś tam treść i się kończą.
Awatar użytkownika
Skaut

14-03-2013, 20:26

est pisze:Co drugi młodzik dzisiaj lata po gryfie i nic z tego nie wynika, a tu jednak słychać, że te piosenki gdzieś się zaczynają, mają jakąś tam treść i się kończą.
nie no, tego nie neguję przecież, widać że technikę mają opanowaną, ale dla mnie to zbyt ładne jest.
Coś tam było! Człowiek!
ODPOWIEDZ