SETHERIAL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

03-06-2006, 12:07

akurat "Endtime Divine"to dla mnie wspaniała płyta,lepsza od tej ostatniej.jest tam wszystko czego szukam w szwedzkim BM a nie znajduję na nowych produkcjach Dark Futerał.Diabolicum też daje radę tak przy okazji Setherial.
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

03-06-2006, 14:09

Za psie pieniądze kupilem kiedyś w Media Markt "Endtime Divine" i znam tylko ten krążek. Wielkich zachwytów u mnie to nie wywolalo, aczkolwiek slucha mnie się tego przyjemnie. Z pewnoscią mają więcej do zaoferowania niż Dark Funeral, którego plyty mnie po prostu nużą. Ot raz na dwa miechy można wlączyć.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Anthropophagus
w mackach Zła
Lokalizacja: Kondominium Rosyjsko-Niemieckie pod Żydowskim zarządem powierniczym

03-06-2006, 14:35

"Endtime Divine" mam na CD i bardzo sobię cenie, świetna płyta. "Nord" słyszałem dawno temu, z "Lords Of The Nightrealm" znam tylko jeden kawałek a "Hell Eternal" nie słyszałem. "Death Triumphant" jest rozwinięciem koncepcji z poprzedniej płyty - bardzo solidna pozycja. Zdziwiony tylko trochę jestem, że porzucili corpsepaint..
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

03-06-2006, 15:12

'hell eternal' i troche 'lords of the nightrealm' slyszalem, ale jak dla mnie to zawsze byl koln dark funeral. nie zainteresowali mnie nigdy. watpie zeby to sie mialo zmienic
You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.
Awatar użytkownika
JOYLESS
zaczyna szaleć

03-06-2006, 15:12

"Nord" i Ep sa kapitalne. Pozniej mozna posluchac, ale na dluzsza mete wieje nuda (taki "Hell Eternal" to moim zdaniem walka z Dark Funeral o palme pierwszenstwa w napierdalaniu byle szybciej i czestotliwosci pojawiania sie slowa "Satan" w tekstach). "Endtime Divine" jest calkiem niezla. Ogolnie rzecz biorac kiedys bardzo lubilem, ale dzis ta kapela za bardzo kojarzy mi sie z cyrkiem typu Dark Funeral.
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

03-06-2006, 15:39

[quote][i]Wysłane przez Gore_Obsessed[/i]
Zmieniał się skład, zmieniały studia nagraniowe, i to słychać. Sam styl również drobne modyfikacje przechodził, ale lepsze te materiały, według mnie, nie są. Z drugiej strony, różnią się na tyle, że, mimo negatywnej reakcji na "Endtime...", mogłyby Ci się spodobać. Nie polecę żadnego konkretnego, bo nie mam faworytów w ich dyskografii, ale im dalej w przeszłość tym mniej z płyty o której piszesz słychać, więc raczej "Nord" niż cokolwiek innego. Tam grali bardziej (ob)leśnie, utwory były zdecydowanie bardziej rozbudowane, zróżnicowane; gitara akustyczna i te sprawy. Na ognisko się, w każdym razie, nie nadaje. [/quote]

Czyli "Nord" powinien mi sie najbardziej spodobać...zobaczymy.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
JOYLESS
zaczyna szaleć

03-06-2006, 15:42

"Nord" byl zdecydowanie bardziej klimatyczny niz pozniejsze plyty (w dobrym tego slowa znaczeniu) co wcale nie oznacza, ze bylo to wolne i pedalskie ;)
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

04-06-2006, 01:51

[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
słuchając Setherial praktycznie nie jestem w stanie odróżnić poszczególnych kawałków. [/quote]
No widzisz, a mi wystarczy, że usłyszę kilka pierwszych sekund. :)
Nie wiem, też jak poznawałeś ten zespół. Czy chronologicznie, w momencie ukazywania się, kolejne płyty, czy nie. Wiadomo, że takie coś może mieć znaczenie. Szli równo z DARK FUNERAL (trudno uciec od tego porównania) i, moim zdaniem, za każdym razem wypadali korzystniej, a "Hell Eternal" zrobił na mnie na tyle duże wrażenie, że swego czasu udanie konkurował w moim odtwarzaczu z "Panzer Division Marduk".

A, że pozbyli się makijaży też zauważyłem, ale dla mnie to mało istotne. Gdyby szło to w parze ze stylistycznym zwrotem w kierunku Death Metalu, to może bym sobie to i owo pomyślał, ale jeśli muzycznie są konsekwentni, nie mam z tym problemu.

Jak rano wrzuciłem do odtwarzacza CD z "Endtime..." tak kręci się, z niewielkimi przerwami, do tej pory.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

04-06-2006, 16:58

[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
może kiedyś przyjdzie czas na Setherial? [/quote]
Jak już ostatnio pisałem, po dziewięciu latach od zakupu, w pełni doceniłem "Masquerade In Blood", więc uwierzę już we wszystko. ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

04-06-2006, 17:10

nie znam, 2 / 10
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

11-08-2007, 14:20

Nord - genialne
Lords of the Nightrealm- zajebiste
Hell Eternal - dobre ale czasem przynudza.
Endtime Divine - kupa
Death Triumphant - typowe , przeciętne , bez wyrazu.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

11-08-2007, 14:54

[quote][i]Wysłane przez NifelheiM[/i]
Endtime Divine - kupa[/quote]
Na przykład "Crimson Manifestation" to chyba mój ulubiony utwór z ich dorobku.
Awatar użytkownika
COFFIN

11-08-2007, 19:03

Słyszałem 3 pierwsze i wystarczy, raczej nie mam zamiaru wracać do ich płyt
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

11-08-2007, 23:06

[quote][i]Wysłane przez Gore_Obsessed[/i]
[quote][i]Wysłane przez NifelheiM[/i]
Endtime Divine - kupa[/quote]
Na przykład "Crimson Manifestation" to chyba mój ulubiony utwór z ich dorobku. [/quote]

Jest pedalsko wesoły i skoczny, przekrzykują sie nawzajem jak jakieś pizdy.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-08-2007, 02:30

Twoje zdanie mało mnie obchodzi, bo nie traktuję cię poważnie od jakiegoś czasu.
Jeśli to jest wesoły utwór to co powiesz o kawałkach ACID DRINKERS?
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

12-08-2007, 09:20

Acid Drinkers zamierzenie grają wesoły metal. W Setherial coś sie spierdoliło od Lords i grają gówno. Demówki zajebiste nagrali, Nord to wyznacznik 'zimna' w black metalu, a Lords to jedna z najmocniejszych płyt jakie słyszałem. Następne są chwytliwe i melodyjne i wpadają w ucho takim ludziom jak ty.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-08-2007, 11:00

[quote][i]Wysłane przez So_It_Is_Done[/i]
W Setherial coś sie spierdoliło od Lords i grają gówno. Demówki zajebiste nagrali, Nord to wyznacznik 'zimna' w black metalu, a Lords to jedna z najmocniejszych płyt jakie słyszałem. Następne są chwytliwe i melodyjne i wpadają w ucho takim ludziom jak ty. [/quote]
Rozbrajasz mnie. Z tego co czytałem słucham tego całego "black metalu" dłużej niż ty, SETHERIAL słucham praktycznie od samego początku (11 lat), więc nie rozumiem skąd u ciebie ten protekcjonalny ton. Jak tak czytam to nie podoba ci się właściwie nic (oprócz "LUROR" - LOL!), więc negatywna opinia z twoich ust ma dla mnie niewielką wagę. Obserwuję Szwedów od debiutu i dla mnie "Endtime..." to ich najlepszy album. Ale to jest "black metal", tu ocenia się innymi kryteriami niż muzyczne. Fuck...

Dwoma pierwszymi płytami tak jak ty teraz podniecałem się w drugiej połowie lat 90-tych. Są dobre, miejscami nawet bardzo, ale potem przyszło lepsze. Potężniejsze brzmienie, dojrzalsze kompozycje, bardziej wyrazisty własny styl. Dzisiaj, po 9-10 latach do starych nagrań wracam o wiele rzadziej, z reguły katuję właśnie "Endtime.. i (tak jak już kiedyś pisałem) to dla mnie jedyny konkretny miernik jakości muzyki.

A propos: nie pamiętam kto przeprowadzał z nimi ostatnio wywiad w Mega-Sin, ale koleś zachowywał się jak debil.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

12-08-2007, 11:33

Myślę że nie ma co sie spierać kto słucha dłużej bo to jest kurewsko debilna polemika. Setherial i Dark Funeral poznałem gdzieś w 1998. Dark Funeral - The Secret of The Black Arts mimo paru ciekawych utworów znudził sie szybko, Setherial nie. W zasadzie chodzi o to że na Nord i Lords nie zrobili z siebie pajacy, muzyka brzmi adekwatnie do tekstów i idei black metalu. Zimnie i brutalnie do granic. Na Hell Eternal jest już słodko i melodyjnie, chwytliwie i wpada to w ucho niczym kutas w nasmarowaną wazeliną dupe długopisa. Może dla Ciebie to jest niewykrywalna różnica ale mnie zajebiście razi, dlatego też m.in. nienawidze 95% szwedzkiej sceny - moda, religijny black metal(czyli rżnięćie z DMDS), wesołkowatość itd.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-08-2007, 11:38

Absolutnie nie slyszę tam żadnej słodyczy. A, że jest melodyjnie i wpada w ucho to się zgodzę, to właśnie dla mnie jedna z największych zalet ostatnich materiałów. Akurat melodie wychodzą SETHERIAL doskonale.

W tej chwili trzy pierwsze płyty to dla mnie przedział 7-8/10, natomiast "Endtime..." 8-9/10. Ufam, że "Death Triumphant" spodoba mi się równie mocno.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

12-08-2007, 11:41

Ja wole melodie z Nord i Lords bo nie brzmią słodko. Teraz grają tak jak wyglądają na zdjęciu w MA. Co to kurwa mać ma być? Down party?
ODPOWIEDZ