SETHERIAL
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- black_lava
- rasowy masterfulowicz
- Skaut
- mistrz forumowej ceremonii
Za psie pieniądze kupilem kiedyś w Media Markt "Endtime Divine" i znam tylko ten krążek. Wielkich zachwytów u mnie to nie wywolalo, aczkolwiek slucha mnie się tego przyjemnie. Z pewnoscią mają więcej do zaoferowania niż Dark Funeral, którego plyty mnie po prostu nużą. Ot raz na dwa miechy można wlączyć.
Coś tam było! Człowiek!
- Anthropophagus
- w mackach Zła
- Lokalizacja: Kondominium Rosyjsko-Niemieckie pod Żydowskim zarządem powierniczym
"Endtime Divine" mam na CD i bardzo sobię cenie, świetna płyta. "Nord" słyszałem dawno temu, z "Lords Of The Nightrealm" znam tylko jeden kawałek a "Hell Eternal" nie słyszałem. "Death Triumphant" jest rozwinięciem koncepcji z poprzedniej płyty - bardzo solidna pozycja. Zdziwiony tylko trochę jestem, że porzucili corpsepaint..
- pajonk
- w mackach Zła
- Kontakt:
- JOYLESS
- zaczyna szaleć
"Nord" i Ep sa kapitalne. Pozniej mozna posluchac, ale na dluzsza mete wieje nuda (taki "Hell Eternal" to moim zdaniem walka z Dark Funeral o palme pierwszenstwa w napierdalaniu byle szybciej i czestotliwosci pojawiania sie slowa "Satan" w tekstach). "Endtime Divine" jest calkiem niezla. Ogolnie rzecz biorac kiedys bardzo lubilem, ale dzis ta kapela za bardzo kojarzy mi sie z cyrkiem typu Dark Funeral.
- Block69
- zahartowany metalizator
[quote][i]Wysłane przez Gore_Obsessed[/i]
Zmieniał się skład, zmieniały studia nagraniowe, i to słychać. Sam styl również drobne modyfikacje przechodził, ale lepsze te materiały, według mnie, nie są. Z drugiej strony, różnią się na tyle, że, mimo negatywnej reakcji na "Endtime...", mogłyby Ci się spodobać. Nie polecę żadnego konkretnego, bo nie mam faworytów w ich dyskografii, ale im dalej w przeszłość tym mniej z płyty o której piszesz słychać, więc raczej "Nord" niż cokolwiek innego. Tam grali bardziej (ob)leśnie, utwory były zdecydowanie bardziej rozbudowane, zróżnicowane; gitara akustyczna i te sprawy. Na ognisko się, w każdym razie, nie nadaje. [/quote]
Czyli "Nord" powinien mi sie najbardziej spodobać...zobaczymy.
Zmieniał się skład, zmieniały studia nagraniowe, i to słychać. Sam styl również drobne modyfikacje przechodził, ale lepsze te materiały, według mnie, nie są. Z drugiej strony, różnią się na tyle, że, mimo negatywnej reakcji na "Endtime...", mogłyby Ci się spodobać. Nie polecę żadnego konkretnego, bo nie mam faworytów w ich dyskografii, ale im dalej w przeszłość tym mniej z płyty o której piszesz słychać, więc raczej "Nord" niż cokolwiek innego. Tam grali bardziej (ob)leśnie, utwory były zdecydowanie bardziej rozbudowane, zróżnicowane; gitara akustyczna i te sprawy. Na ognisko się, w każdym razie, nie nadaje. [/quote]
Czyli "Nord" powinien mi sie najbardziej spodobać...zobaczymy.
PENIS METAL
- Gore_Obsessed
[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
słuchając Setherial praktycznie nie jestem w stanie odróżnić poszczególnych kawałków. [/quote]
No widzisz, a mi wystarczy, że usłyszę kilka pierwszych sekund.
Nie wiem, też jak poznawałeś ten zespół. Czy chronologicznie, w momencie ukazywania się, kolejne płyty, czy nie. Wiadomo, że takie coś może mieć znaczenie. Szli równo z DARK FUNERAL (trudno uciec od tego porównania) i, moim zdaniem, za każdym razem wypadali korzystniej, a "Hell Eternal" zrobił na mnie na tyle duże wrażenie, że swego czasu udanie konkurował w moim odtwarzaczu z "Panzer Division Marduk".
A, że pozbyli się makijaży też zauważyłem, ale dla mnie to mało istotne. Gdyby szło to w parze ze stylistycznym zwrotem w kierunku Death Metalu, to może bym sobie to i owo pomyślał, ale jeśli muzycznie są konsekwentni, nie mam z tym problemu.
Jak rano wrzuciłem do odtwarzacza CD z "Endtime..." tak kręci się, z niewielkimi przerwami, do tej pory.
słuchając Setherial praktycznie nie jestem w stanie odróżnić poszczególnych kawałków. [/quote]
No widzisz, a mi wystarczy, że usłyszę kilka pierwszych sekund.

Nie wiem, też jak poznawałeś ten zespół. Czy chronologicznie, w momencie ukazywania się, kolejne płyty, czy nie. Wiadomo, że takie coś może mieć znaczenie. Szli równo z DARK FUNERAL (trudno uciec od tego porównania) i, moim zdaniem, za każdym razem wypadali korzystniej, a "Hell Eternal" zrobił na mnie na tyle duże wrażenie, że swego czasu udanie konkurował w moim odtwarzaczu z "Panzer Division Marduk".
A, że pozbyli się makijaży też zauważyłem, ale dla mnie to mało istotne. Gdyby szło to w parze ze stylistycznym zwrotem w kierunku Death Metalu, to może bym sobie to i owo pomyślał, ale jeśli muzycznie są konsekwentni, nie mam z tym problemu.
Jak rano wrzuciłem do odtwarzacza CD z "Endtime..." tak kręci się, z niewielkimi przerwami, do tej pory.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
- Gore_Obsessed
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
- Only_True_Believers
- Gore_Obsessed
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
- Gore_Obsessed
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Acid Drinkers zamierzenie grają wesoły metal. W Setherial coś sie spierdoliło od Lords i grają gówno. Demówki zajebiste nagrali, Nord to wyznacznik 'zimna' w black metalu, a Lords to jedna z najmocniejszych płyt jakie słyszałem. Następne są chwytliwe i melodyjne i wpadają w ucho takim ludziom jak ty.
- Gore_Obsessed
[quote][i]Wysłane przez So_It_Is_Done[/i]
W Setherial coś sie spierdoliło od Lords i grają gówno. Demówki zajebiste nagrali, Nord to wyznacznik 'zimna' w black metalu, a Lords to jedna z najmocniejszych płyt jakie słyszałem. Następne są chwytliwe i melodyjne i wpadają w ucho takim ludziom jak ty. [/quote]
Rozbrajasz mnie. Z tego co czytałem słucham tego całego "black metalu" dłużej niż ty, SETHERIAL słucham praktycznie od samego początku (11 lat), więc nie rozumiem skąd u ciebie ten protekcjonalny ton. Jak tak czytam to nie podoba ci się właściwie nic (oprócz "LUROR" - LOL!), więc negatywna opinia z twoich ust ma dla mnie niewielką wagę. Obserwuję Szwedów od debiutu i dla mnie "Endtime..." to ich najlepszy album. Ale to jest "black metal", tu ocenia się innymi kryteriami niż muzyczne. Fuck...
Dwoma pierwszymi płytami tak jak ty teraz podniecałem się w drugiej połowie lat 90-tych. Są dobre, miejscami nawet bardzo, ale potem przyszło lepsze. Potężniejsze brzmienie, dojrzalsze kompozycje, bardziej wyrazisty własny styl. Dzisiaj, po 9-10 latach do starych nagrań wracam o wiele rzadziej, z reguły katuję właśnie "Endtime.. i (tak jak już kiedyś pisałem) to dla mnie jedyny konkretny miernik jakości muzyki.
A propos: nie pamiętam kto przeprowadzał z nimi ostatnio wywiad w Mega-Sin, ale koleś zachowywał się jak debil.
W Setherial coś sie spierdoliło od Lords i grają gówno. Demówki zajebiste nagrali, Nord to wyznacznik 'zimna' w black metalu, a Lords to jedna z najmocniejszych płyt jakie słyszałem. Następne są chwytliwe i melodyjne i wpadają w ucho takim ludziom jak ty. [/quote]
Rozbrajasz mnie. Z tego co czytałem słucham tego całego "black metalu" dłużej niż ty, SETHERIAL słucham praktycznie od samego początku (11 lat), więc nie rozumiem skąd u ciebie ten protekcjonalny ton. Jak tak czytam to nie podoba ci się właściwie nic (oprócz "LUROR" - LOL!), więc negatywna opinia z twoich ust ma dla mnie niewielką wagę. Obserwuję Szwedów od debiutu i dla mnie "Endtime..." to ich najlepszy album. Ale to jest "black metal", tu ocenia się innymi kryteriami niż muzyczne. Fuck...
Dwoma pierwszymi płytami tak jak ty teraz podniecałem się w drugiej połowie lat 90-tych. Są dobre, miejscami nawet bardzo, ale potem przyszło lepsze. Potężniejsze brzmienie, dojrzalsze kompozycje, bardziej wyrazisty własny styl. Dzisiaj, po 9-10 latach do starych nagrań wracam o wiele rzadziej, z reguły katuję właśnie "Endtime.. i (tak jak już kiedyś pisałem) to dla mnie jedyny konkretny miernik jakości muzyki.
A propos: nie pamiętam kto przeprowadzał z nimi ostatnio wywiad w Mega-Sin, ale koleś zachowywał się jak debil.
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Myślę że nie ma co sie spierać kto słucha dłużej bo to jest kurewsko debilna polemika. Setherial i Dark Funeral poznałem gdzieś w 1998. Dark Funeral - The Secret of The Black Arts mimo paru ciekawych utworów znudził sie szybko, Setherial nie. W zasadzie chodzi o to że na Nord i Lords nie zrobili z siebie pajacy, muzyka brzmi adekwatnie do tekstów i idei black metalu. Zimnie i brutalnie do granic. Na Hell Eternal jest już słodko i melodyjnie, chwytliwie i wpada to w ucho niczym kutas w nasmarowaną wazeliną dupe długopisa. Może dla Ciebie to jest niewykrywalna różnica ale mnie zajebiście razi, dlatego też m.in. nienawidze 95% szwedzkiej sceny - moda, religijny black metal(czyli rżnięćie z DMDS), wesołkowatość itd.
- Gore_Obsessed
Absolutnie nie slyszę tam żadnej słodyczy. A, że jest melodyjnie i wpada w ucho to się zgodzę, to właśnie dla mnie jedna z największych zalet ostatnich materiałów. Akurat melodie wychodzą SETHERIAL doskonale.
W tej chwili trzy pierwsze płyty to dla mnie przedział 7-8/10, natomiast "Endtime..." 8-9/10. Ufam, że "Death Triumphant" spodoba mi się równie mocno.
W tej chwili trzy pierwsze płyty to dla mnie przedział 7-8/10, natomiast "Endtime..." 8-9/10. Ufam, że "Death Triumphant" spodoba mi się równie mocno.
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz