III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: III Wojna Światowa

06-09-2026, 13:43

NoGodsNoMasters pisze:
06-09-2026, 13:32
Ascetic pisze:
06-09-2026, 13:18
Nie sposób popierać coś, czemu się jest przeciwnym. Nie sposób nie paląc się zaciągać, korzystając z podsuniętej metafory.
Chciałbym usłyszeć jak tłumaczysz te wysublimowane kwestie przedstawicielom zaangażowanych stron. Obawiam się, że tam działają dużo prostsze schematy i to one będą obowiązywały, gdy cała awantura się zakończy.

Ja tutaj nic specjalnie nie muszę tłumaczyć. Opiszę fakty. Ogólnie znane. Wojnę, nie awanturę, wywołały kacapy. Ukraińcy nie muszą, ale się bronią. (Można to potraktować jako moją interpretację, ale nie przypuszczam, żeby Ukraińcy nie byli skłonni zakończyć wojnę w każdym momencie, nie dopuszczać do dalszego rozlewu krwi)

Dobrze by było, aby jednak po stronie ukraińskiej nie pojawiła się myśl, że są w Polsce siły, które ich "wykorzystały" w tej wojnie. Choćby poprzez myślenie w kategoriach, jak już wojna jest, to jest w niej "pozytyw" (rozumiem, że mały), bo zginą też Ukraińcy. Według mojej oceny, to nic dobrego w dłuższej perspektywie nie przyniesie. Pierwsi na tej kanwie będą budować politykę kacapofilnii Ukraińcy, nacjonalistyczni też.
31.08.2026
NoGodsNoMasters
w mackach Zła

06-09-2026, 16:29

Ascetic pisze:
06-09-2026, 13:43
NoGodsNoMasters pisze:
06-09-2026, 13:32
Ascetic pisze:
06-09-2026, 13:18
Nie sposób popierać coś, czemu się jest przeciwnym. Nie sposób nie paląc się zaciągać, korzystając z podsuniętej metafory.
Chciałbym usłyszeć jak tłumaczysz te wysublimowane kwestie przedstawicielom zaangażowanych stron. Obawiam się, że tam działają dużo prostsze schematy i to one będą obowiązywały, gdy cała awantura się zakończy.

Ja tutaj nic specjalnie nie muszę tłumaczyć. Opiszę fakty. Ogólnie znane. Wojnę, nie awanturę, wywołały kacapy. Ukraińcy nie muszą, ale się bronią. (Można to potraktować jako moją interpretację, ale nie przypuszczam, żeby Ukraińcy nie byli skłonni zakończyć wojnę w każdym momencie, nie dopuszczać do dalszego rozlewu krwi)

Dobrze by było, aby jednak po stronie ukraińskiej nie pojawiła się myśl, że są w Polsce siły, które ich "wykorzystały" w tej wojnie. Choćby poprzez myślenie w kategoriach, jak już wojna jest, to jest w niej "pozytyw" (rozumiem, że mały), bo zginą też Ukraińcy. Według mojej oceny, to nic dobrego w dłuższej perspektywie nie przyniesie. Pierwsi na tej kanwie będą budować politykę kacapofilnii Ukraińcy, nacjonalistyczni też.
I tak i nie jednocześnie. Już tłumaczę. Z punktu widzenia przyszłości i życia w pokoju (nie mylić z apartamentem) , harmonijnej współpracy oraz myślenia nieco magicznego, bo na wschód od Lublina to już jednak jest Azja o czym przekonaliśmy się niejednokrotnie, masz sto procent racji. Nie ma sensu targać się w tej sprawie po szczękach. Natomiast istnieje także druga perspektywa. Czysto interesowna , cyniczna, wyprana z szumnych ideałów. Nawiasem mówiąc jeden do jeden nawiązująca do ogólnej sytuacji poszczególnych grup społecznych, a nawet całych narodów. Tu mamy spore tradycje nie tylko zachodnie, ale także z każdego innego kierunku, nie zapominając o rozgrywkach wewnętrznych. Wracając jednak. Perspektywa owa jest taka, że im bardziej zetrą się potencjały naszych wschodnich walecznych sąsiadów, tym prawdopodobnie dłużej będą się zbierać do ponownej bitki. Ja potrzebuję góra 15 lat spokoju. Może nawet znacznie mniej. Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem. Zwolnij mnie proszę z potrzeby naprawiania świata oraz bycia wzorem moralności. Napiszesz, że podejście w stylu "po mnie choćby potop". Odpiszę, że być może, ale bez "gowinowskiej satysfakcji" z mojej strony. Nikt normalny nie chce wojny i tego z czym się ona wiąże. Jak widać to nie wystarczy.
Miczurin
zaczyna szaleć

06-09-2026, 17:13

NoGodsNoMasters pisze:
bo na wschód od Lublina to już jednak jest Azja
Nieprawda, bo od Konina. :nerd:
NoGodsNoMasters
w mackach Zła

06-09-2026, 17:19

Miczurin pisze:
NoGodsNoMasters pisze:
Tak mówią, ale nie chciałem przy niedzieli bitki na sztachety więc trochę nakłamałem. 8)
Awatar użytkownika
Hatefire
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

06-09-2026, 18:00

NoGodsNoMasters pisze:
06-09-2026, 17:19
Miczurin pisze:
NoGodsNoMasters pisze:

Tak mówią, ale nie chciałem przy niedzieli bitki na sztachety więc trochę nakłamałem. 8)
Kongresówka to Azja. To fakt nie opinia i nikt nie powinien się obrażać na rzeczywistość ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ