POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
NoGodsNoMasters
w mackach Zła

Re: POlitykowanie

20-08-2026, 07:53

Interesujące w tym masywnym wywodzie na temat geniuszu ekonomicznego pisu jest jedno zagadnienie. Inflacja. Otóż o inflacji dowiedzieliśmy się jedynie tyle, że "już nie spada" , czytaj wina złodziejskiego kało, bo przecież mogłaby spadać szybciej, gdyby u sterów był genialny pis. Świetna manipulacja. Być może podświadoma. :D
Tymczasem jak działa inflacja, zwana także podatkiem inflacyjnym? Otóż. Po pierwsze bezpośrednio uderza w finanse gospodarstw domowych i firm. Zarówno w wydatki codzienne jak i w oszczędności, czy planowane inwestycje. Nie widzę ani słowa o tym, że panowie Glapiński i Morawiecki sprytnymi zabiegami wyjęli ludziom z portfeli tak na szybko ze 30 procent zawartości, wyłączając choćby budowlankę, bo tam poszło znacznie grubiej. Dodatkowo inflacja powoduje wzrost wpływów do budżetu państwa, co krótkoterminowo pozwala pokazać eleganckie statystyki, a w terminie długim powoduje wzrost obsługi długu, samego długu oraz dewastacje finansów państwa. Traf chce, że odbyło się to zaraz przed wyborami. Co za przypadek? :D O tym kompletna cisza, a jak się domyślam zaraz się dowiem, że to czynniki zewnętrzne. Tylko jeden detal. Ja pamiętam doskonale jak pan Glapiński obniżył stopy i nasycił rynek tanim pieniądzem, a potem zwlekał z ich podnoszeniem. Do tego na rynek wlały się oszczędności Polaków, którzy widząc jak im "rośnie" na koncie stwierdzili, że nie będą czekać na rocznicę denominacji. Wiem. To nie są problemy większości wyborców pana Kaczyńskiego. Oni nie biorą kredytów i nie mają oszczędności, a inflacja była winą pana Putlera, pana Tuska , ue i cyklistów. Mało tego. Tu i ówdzie podnosiły się głosy, że dobrze tak wstrętnym bogolom. Niech płacą. 8) Wracając jednak. Mówili wtedy: brać kredyty, najlepsza gospodarka, najtańszy pieniądz w historii i będzie dobrze. Przy okazji kompletnie zdemolowali rynek nieruchomości, powodując , że ceny oszalały, co zresztą poprawili debilnym programem pana Budy, który miał być kiełbasą wyborczą, a którego na szczęście nie ulepszyli geniusze z kało. Zero procent, czy jak się tam to miało nazywać. O tym też cisza w powyższym tekście. Dziwne.

Poza tym powyższa pogadanka jest mocno zero-jedynkowa. Złe kało, wszystkie argumenty na niekorzyść. Dobry pis, wszystkie argumenty na korzyść, a już ustęp o "ambitnej walce ze skutkami pandemii" zasługuje na pomnik. Pomijając ewidentne aczkolwiek zastanawiające nieścisłości w liczbach, nie chce mi się występować w roli adwokata rządzących nieudaczników , bo oni zwyczajnie na to nie zasługują. Natomiast uprzejmie proszę o odrobinę obiektywizmu. Tak, by się nie ośmieszać przekazem wyjętym z tv pana Sakiewicza. Tym bardziej, że szermowanie długiem może być ryzykowne. Dług sam w sobie nie jest zły. Wszystko zależy od tego na co go wydamy, a tu można napisać całą księgę i nikt nie wyjdzie bez winy.
Reasumując. Jest tak jak w teorii połówek słynnego Baryły. Do przerwy wygrywaliśmy jedną, a potem oni strzelili trzy, więc remis. Czyli nie jest tak źle jak życzy sobie skrzydło frustratów i nie jest tak dobrze jak chcieliby uśmiechnięci, a więc remis. Jak to w życiu bywa i chyba nie ma za bardzo o co targać szat. Miłego dnia wszystkim życzę.
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
weteran forumowych bitew

20-08-2026, 08:07

mad pisze:
19-08-2026, 21:57
Żwirek i Muchomorek pisze:
19-08-2026, 01:06
mad pisze:
18-08-2026, 21:20
moja rosnąca pogarda wobec waszych poglądów, wobec lewactwa
Jak to się ma do Petera Brotzmanna, którego światopogląd, zrośnięty z twórczością muzyczną, był na wskroś rewolucyjny, anarchizujący i, mówiąc ordynarnie, lewacki do granic wytrzymałości? Masz go w awatarze, więc rozumiem, że się z nim jakoś utożsamiasz, a mnie to trochę intryguje, bo to tak jakby zatwardziały wyborca SLD legitymował się portretem Dmowskiego.
Skoro wy nie tolerujecie moich poglądów, gardzicie nimi, to dlaczego ja nie mogę mieć analogicznego podejścia?
PO/KO i lewactwo są obiektywnie złe - to nie jest kwestia światopoglądu ale faktów. Nie można tolerować zła.
(...)
Dzięki, ŻWIRKU za fajny przykład Brotzmanna. To bardzo ekscytująca kwestia, chcę odnieść się do tego dosyć szczegółowo. Ale innym razem i może w innym temacie. Póki co zainspirowałeś mnie do zgnojenia PO w kontekście gospodarki. POzdro.
No o Brotzmannie fajnie by było pogadać, ale poza tym to mam szczerze wrażenie, że za dużo przejmujesz się polityką - w dodatku dawkowaną z jednej bańki medialnej - i zupełnie ci to mózg usmażyło. Do tego stopnia, że nie da się tego co piszesz traktować poważnie, bez względu na to czy to ma sens czy nie. Poza tym - skoro tak strasznie gardzisz tym forum i jego użytkownikami to po co marnujesz tyle czasu na te wywody :hehehe: W życiu nie masz z kim o tym gadać? Może już nikt nie ma ochoty tego słuchać? :hehehe:

Nie znam cię w ogóle, ale jak to czytam to widzę starego faceta zaczytanego w Gazecie Polskiej i Sieciach, który ma zerową kontrolę nad emocjami. Siedzi z tą prasą w przerwie między jednym zajęciem a drugim, czyta coś o fur Deutschland, z uszu buchają mu kłęby pary, twarz ma czerwoną i gorącą tak że na czole można jajko usmażyć, a jak się go zapyta co robi wieczorem, to zaczyna wrzeszczeć żeby mu dać święty spokój, bo w świecie źle się dzieje i nie czas dupy zawracać kiedy płoną serca.

Ale rób sobie co tam chcesz. Mi to cię trochę szkoda nawet, ale jest to motywowane czysto egoistycznie - polecanki freejazzowe są dla mnie w cenie i wolałbym, żebyś pisał o muzyce niż o Tusku :hehehe:
Why can't we all just walk away?

Baton w krainie kangurów
olgims
rasowy masterfulowicz

20-08-2026, 08:56

Nerwowy pisze:
19-08-2026, 18:35
Absolutne kino :hehehe: :hehehe: :hehehe:
Absolutna komedia XD
madzia ma tak przeruchany łeb przez pisowskich bolszewików, że sobie wmówił bezpartyjność :lol:
dzisiaj jak wróci z fabryki i pierdolnie do russpubliki 3 tanie browary to na forum uskuteczni kolejny strumień świadomości tym razem szykować się trzeba na obronę kosciółka, że to dobra jest XD
Już się nie mogę doczekać :lol:
A tymczasem mateuszek z niedorozwój plus wymyślił żeby Polacy sami zamknęli sobie wjazd do UE XD
ja jebie elektorat pissu to są naprawdę ludzie z całkowitym deficytem umysłowym tzw niedorozwojem tradycyjnie konserwatywnym.
"Hostis Dei, pietatis, et misericordiae"
-Werner von Urslingen

I laugh as I cast the first stones at Christ
NoGodsNoMasters
w mackach Zła

20-08-2026, 09:04

olgims pisze:
... tym razem szykować się trzeba na obronę kosciółka, że to dobra jest XD
Gdyby tę brawurową zapowiedź zareklamować obrazem, widziałbym to tak.
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

20-08-2026, 10:08

Widzę niezła odklejka u niektórych :) Watykanski okupant odbierający domu i złoto z tapczanu. Donald co to trzydziestoletnich umów na rosyjski gaz nie podpisywał i z Putinem w Smoleńsku piątek nie przybijał.

Mad na w 90% rację a to jakie są Wasze wyobrażenia o nim niczego nie zmienią. Fakty to fakty i to one dowodzą że wasz kochany Donald to ruska onuca i tyle w temacie.
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

20-08-2026, 10:33

Od jakiegoś czasu obserwuję takie nieśmiałe wrzutki, przytyki i przymiarki do właśnie takich akcji wobec umierających bohaterów i bohaterek, które mówią bardzo niewygodne rzeczy dla brunatnych i ruskiego ścierwa. Że czekają tylko aż Powstańcy i Komabtanci znikną, żeby głosić swoją historię objawioną.

Nie wiem czy zauważyliście ale alter ego wtrącił coś takiego o "fałszywych bohaterach" w temacie "Politykowanie"

Tu przykład... Czekali aż Wanda Traczyk Stawska umrze. Jeszcze krew nie zastygła. Już zaczęli.

Obrazek

ten pan zaczął już dawno... Taki plan.
Obrazek

"Bohaterzyca naszych czasów..."
Ostatnio zmieniony 20-08-2026, 10:35 przez trup, łącznie zmieniany 1 raz.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
NoGodsNoMasters
w mackach Zła

20-08-2026, 10:34

Bloodcult pisze:
Widzę niezła odklejka u niektórych :) Watykanski okupant odbierający domu i złoto z tapczanu.
Fakty są takie, że wasi wspólni przyjaciele, czyli twoi i pana Donalda poszli nieco szerzej, bo zabrali się także za handel ludźmi. Bądź łaskaw sprawdzić temat osiedla maltańskiego. Miało być pięknie, miało być cacy, ale jak wjechało pińcet baniek na stół to wszystko przestało się liczyć. Własnych parafian przehandlowali jak świnie w skupie żywca. Oczywiście nie żal mi tych ludzi, bo tylko debil wierzy księdzu i jego firmie. :D
olgims
rasowy masterfulowicz

20-08-2026, 10:38

Bloodcult pisze:
Widzę niezła odklejka u niektórych :) Watykanski okupant odbierający domu i złoto z tapczanu. Donald co to trzydziestoletnich umów na rosyjski gaz nie podpisywał i z Putinem w Smoleńsku piątek nie przybijał.

Mad na w 90% rację a to jakie są Wasze wyobrażenia o nim niczego nie zmienią. Fakty to fakty i to one dowodzą że wasz kochany Donald to ruska onuca i tyle w temacie.
o jest kolejny gorliwy ministrant XD
-Werner von Urslingen

olgims
rasowy masterfulowicz

20-08-2026, 10:40

NoGodsNoMasters pisze:
20-08-2026, 09:04
olgims pisze:
... tym razem szykować się trzeba na obronę kosciółka, że to dobra jest XD
Gdyby tę brawurową zapowiedź zareklamować obrazem, widziałbym to tak.
spokojnie zaraz się będą akolici prześcigać w gimnastyce kombinowanej. Jeden już jest ! :D
-Werner von Urslingen

Awatar użytkownika
Bloodcult

20-08-2026, 10:55

NoGodsNoMasters pisze:
Bloodcult pisze:
Widzę niezła odklejka u niektórych :) Watykanski okupant odbierający domu i złoto z tapczanu.
Fakty są takie, że wasi wspólni przyjaciele, czyli twoi i pana Donalda poszli nieco szerzej, bo zabrali się także za handel ludźmi. Bądź łaskaw sprawdzić temat osiedla maltańskiego. Miało być pięknie, miało być cacy, ale jak wjechało pińcet baniek na stół to wszystko przestało się liczyć. Własnych parafian przehandlowali jak świnie w skupie żywca. Oczywiście nie żal mi tych ludzi, bo tylko debil wierzy księdzu i jego firmie. :D
Moi przyjaciele ?
Chyba niezbyt uważnie czytasz tematy polityczne. Nie mam przyjaciół a jedynie jedną przyjaciółkę: Paulinę Matysiak.

Ona nigdy nie klęknęła ani przed Donaldem, ani niemcem, ani Watykanem. Liczę na krwawą dyktaturę pod jej butem (tu akurat jedyny zarzut bo obuwie nosi średnie). CPK i triumf PKP nad tyranią dojczeban.

NoGodsNoMasters
w mackach Zła

20-08-2026, 11:00

Bloodcult pisze:
20-08-2026, 10:55
NoGodsNoMasters pisze:
Bloodcult pisze:
Moi przyjaciele ?
Chyba niezbyt uważnie czytasz tematy polityczne. Nie mam przyjaciół a jedynie jedną przyjaciółkę: Paulinę Matysiak.

Ona nigdy nie klęknęła ani przed Donaldem, ani niemcem, ani Watykanem. Liczę na krwawą dyktaturę pod jej butem (tu akurat jedyny zarzut bo obuwie nosi średnie). CPK i triumf PKP nad tyranią dojczeban.
Ty , czekaj to ta zandbergówka, która klęknęła przed tym niedogolonym wilgotniakiem pilnującym łąki? Trąci nekrofilią. Ładnie się tam bawicie. :hehehe:
Awatar użytkownika
Bloodcult

20-08-2026, 11:23

Kłamiesz. Nie klęknęła i tyle.

Awatar użytkownika
hcpig

20-08-2026, 11:34

Paulina Matysiak będzie na listach Moravicka a skonfundowanemu ludowi powie, że lubi rozwój i duże projekty więc partia jak znalazł.
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
Awatar użytkownika
Bloodcult

20-08-2026, 11:38

Duże projekty to PiS Kaczyńskiego. Mocawiecki to PO bis.

A Paulina będzie premierem a właściwe premierką bądź panią premier. Wtedy odszczekasz to co teraz tutaj wypisujesz.

Awatar użytkownika
hcpig

20-08-2026, 11:41

Nie będzie to na pewno premierka rządu koalizji weteranów z NL i obiecujacych żółtodziobów z Razem.
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
Awatar użytkownika
Bloodcult

20-08-2026, 11:43

Oczywiście że nie. To będzie koalicja PiS z Razem.

NoGodsNoMasters
w mackach Zła

Bloodcult pisze:
20-08-2026, 11:23
Kłamiesz. Nie klęknęła i tyle.
Tak, czy owak jest to obrzydliwe. Jak wam się to spina? :D
NoGodsNoMasters
w mackach Zła

20-08-2026, 11:44

Bloodcult pisze:
Oczywiście że nie. To będzie koalicja PiS z Razem.
Hatefire lubi to! :super:
Awatar użytkownika
Bloodcult

20-08-2026, 11:44

Nie wiem nawet o kim piszesz więc nie wiem czy mi się spina czy nie :)

NoGodsNoMasters
w mackach Zła

20-08-2026, 11:46

Bloodcult pisze:
20-08-2026, 11:38
Duże projekty to PiS Kaczyńskiego. Mocawiecki to PO bis.

A Paulina będzie premierem a właściwe premierką bądź panią premier. Wtedy odszczekasz to co teraz tutaj wypisujesz.
Jakie to projekty?
ODPOWIEDZ