POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Hatefire
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: POlitykowanie

18-07-2026, 12:17

SamborWilk pisze:
18-07-2026, 12:11
W mojej okolicy nie było wcześniej problemów ze śmieciami - argument nie trafiony. Być może mentalność twoich sąsiadów jest jaka jest i nie szanujecie waszego "pueblo". Pewno wielkomiastowi mieszkańcy blokowisk?

Jedyny problem jaki jest to szkło po małpkach pod każdą żabką, ale wiadomo, małpki to syf i powinny być zakazane w sprzedaży (utajone pijactwo, budowlanka etc)
Małpki też miały być objęte systemem kaucyjnym, ale lobby zadziałało. No, ale mają wejść do niego, chyba na jesień.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
SamborWilk
w mackach Zła

18-07-2026, 12:30

Hatefire pisze:
18-07-2026, 12:17
SamborWilk pisze:
W mojej okolicy nie było wcześniej problemów ze śmieciami - argument nie trafiony. Być może mentalność twoich sąsiadów jest jaka jest i nie szanujecie waszego "pueblo". Pewno wielkomiastowi mieszkańcy blokowisk?

Jedyny problem jaki jest to szkło po małpkach pod każdą żabką, ale wiadomo, małpki to syf i powinny być zakazane w sprzedaży (utajone pijactwo, budowlanka etc)
Małpki też miały być objęte systemem kaucyjnym, ale lobby zadziałało. No, ale mają wejść do niego, chyba na jesień.
Jak to wprowadzą to zacznę robić objazdówki :lol:
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

18-07-2026, 12:48

jesienio zapadną terminy, na wprowadzenie kałcji na maupki. Może w przyszłym roku wejdzie ten system.
https://www.tvp.info/94352763/system-ka ... o-o-malpki
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

18-07-2026, 13:27

Jakiś użyszkodnik założył temat o systemie kaucyjnym a wy tu pierdolottto.
Adminiiiiii. Zróbta porządek i przeście ten syf do właściwego temate xD
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

18-07-2026, 14:17

SamborWilk pisze:
NoGodsNoMasters pisze:
16-07-2026, 22:53
System kaucyjny działa jeszcze lepiej. Weź się rozejrzyj po zaroślach w swoim pueblo. Wszystko wyzbierane.
Urzekła mnie twoja opowieść o tych śmieciach. Podlasie? Lubelszczyzna? Głębokie Podkarpacie? :D Ja akurat tkwię w lekkim szpagacie pomiędzy wielkomiastowym mieszkańcem nieblokowisk, a mieszczuchem nowowieśniakiem. Formalnie jestem jednym i drugim więc mam porównanie. Takiego syfu jak wzdłuż dróg , którymi z miast wracają krusowcy budowlańcy nie ma w miešcie nigdzie. Co znamienne w rowach lądują gľównie pety i puszki po browcach. Wszystko co można oddać. Inna sprawa, że nie bardzo rozumiem twój lament. Przecież nic się nie zmieniło. Zgniatasz, wrzucasz do żółtego wora, odbierają jak zwykle spod bramy. Ja tak robię. Gdzie problem? Żule ci śmieci rozgrzebują? Czy budżet masz napięty jak plandeka na żuku i wyrzucona kaucja uwiera? Kupuj w promocji 100 plus 100 wyjdzie taniej nawet jsk wyrzucisz opakowania. Nie mogę uwierzyć, że dorosłe chłopy jęczą jak stare baby, bo za puszkę wprowadzili 50 groszy opłaty. Faktycznie wolność wam odebrali. :D
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

18-07-2026, 18:43

nie no, ich po prostu jak to „wolnosciowcow” uwiera to że ktoś według swojej woli może zbierać i oddawać te puszki i butelki, tak jak szczepić się na choroby czy robić cokolwiek innego na co akurat ma ochotę i będą jęczeć do usranej śmierci tak jakby ktoś kazał im zbierać te opakowania czy poddawać się „eksperymentom medycznym”, tacy to wolnościowcy
SamborWilk
w mackach Zła

18-07-2026, 19:43

NoGodsNoMasters pisze:
18-07-2026, 14:17
Przecież nic się nie zmieniło. Zgniatasz, wrzucasz do żółtego wora, odbierają jak zwykle spod bramy. Ja tak robię. Gdzie problem? Żule ci śmieci rozgrzebują? Czy budżet masz napięty jak plandeka na żuku i wyrzucona kaucja uwiera? Kupuj w promocji 100 plus 100 wyjdzie taniej nawet jsk wyrzucisz opakowania. Nie mogę uwierzyć, że dorosłe chłopy jęczą jak stare baby, bo za puszkę wprowadzili 50 groszy opłaty. Faktycznie wolność wam odebrali. :D
Dokładnie tak, to lament i jęki.
Bo przecież nie chodzi o to że co chwila wprowadzają dodatkowe drobne opłaty, które są na każdym kroku i społeczeństwo albo ma to w dupie i emocjonuje się coraz to nowszymi aferami w mediach i tematami zastępczymi dając się okradać a uśmiechnięci uśmiechają się jeszcze bardziej (jak np w tym wątku).

Jaki problem? Nic się nie zmieniło?
Podwyżka za śmieci i przymus stania w kolejce jak stado baranów o czym było wcześniej, do tego się odnoszę bo to czysty absurd.
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

18-07-2026, 22:36

SamborWilk pisze:

Podwyżka za śmieci i przymus stania w kolejce jak stado baranów o czym było wcześniej, do tego się odnoszę bo to czysty absurd.
Opłata za wywóz śmieci to grosze przy obecnych zarobkach. Przymus wymyśliłeś sobie sam. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Argumenty do uchylenia.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

18-07-2026, 23:16

NoGodsNoMasters pisze:
18-07-2026, 22:36
SamborWilk pisze:

Opłata za wywóz śmieci to grosze przy obecnych zarobkach. Przymus wymyśliłeś sobie sam. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Argumenty do uchylenia.
No dobrze, pobawmy się. Ceny paliwa przy obecnych zarobkach to grosze. Ceny biletów na komunikację miejską to przy obecnych zarobkach grosze. Gdybyśmy wprowadzili małe opłaty za wizyty lekarskie, to przy obecnych zarobkach to grosze. Jak VAT wyniesie 23%, a nie 22%, to będą to przy obecnych zarobkach grosze. Ktoś pamięta jeszcze, że to miało być tymczasowe? :lol:

Generalnie masz rację, ale jak zsumujesz te kilkanaście czy kilkadziesiąt groszowych spraw, to nagle się okaże, że wcale to takie grosze nie są. Piszesz prawdopodobnie z pozycji osoby, która zarabia dobrze. Wiesz, ja też nie narzekam, ale był w moim życiu moment, że jednak budżet nie bardzo chciał się spiąć. I jak trzeba było ciąć i jeszcze raz ciąć, to się okazało, że najwięcej można uciąć na takich właśnie groszowych sprawach. Spróbuj teraz się postawić w sytuacji osoby, która zarabia tak sobie i raczej już tego nie zmieni.

A sprawa z kaucją wygląda tak. Wszyscy płacą więcej za wywóz odpadów. Ci, którym chce się zbierać niezgniecione puszki i butelki, mogą część pieniędzy odzyskać. Reszta straci więcej. Te pieniądze gdzieś przepłynęły. Gdzie? Prawdopodobnie do operatorów systemu. Każdy rozbudowany słomiany miś to świetna okazja, by trochę zarobić. Wiesz, piszę z Trójmiasta. My tu wydaliśmy już sto kilkadziesiąt milionów złotych (!) na system, który w porównaniu z innymi na razie pozwala na zakup biletu za pomocą karty kredytowej, o ile akurat działa. Może uznasz, że to bez związku. Moim zdaniem to kwintesencja tego, jak się zarabia duże pieniądze w UE bez stworzenia czegokolwiek przydatnego czy sensownego.

Kolega Empir (chyba) pisał, że całość ma na celu głównie zwiększenie odzysku wysokiej jakości PET do recyklingu. I pewnie ma rację. Ale skoro tak, to dlaczego systemem objęte są np. puszki metalowe? Ich oddzielenie od innych odpadów jest dość łatwe technologicznie i powinno być realizowane w sortowni, a nie w mieszkaniu Kowalskiego. Trudno się w tym systemie dopatrzyć logiki.

A tak poza wszystkim, to wiem, mamy wszyscy z tym wypierdalać do wątku o systemie kaucyjnym :hehehe:
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

18-07-2026, 23:41

No dobrze. Pobawmy się zatem. Słyszę, że wywóz śmieci drogi. Za dwie osoby płacę 62 złote. Słyszę, że woda droga. Za dwie osoby 230 za dwa miesiące. Potem prąd 155 złotych za miesiąc. Następnie gaz. W poprzednim miesiącu trochę ponad stówkę. Średnio przyjmijmy nawet 500 ze względu na ogrzewanie. Gdybym jeździł komunikacją to miesięczny wyszedłby pewnie koło stówki . Liczmy dwie. Dwa telefony z wystarczającym internetem 135 . Ubezpieczenie roczne od różnych spraw typu włamanie, czy rozwalona przez grad rynna 750. Podatek od nieruchomości. Poniżej 1000. Średnie miesięczne koszty wymagane nie przekraczają z grubsza 1400 złotych. Przy dwóch pensjach minimalnych pokrywasz te koszty bez problemu. Podane kwoty są prawdziwe, pensje modelowe, bo rozumiem, że te butelki, puszki po 50 groszy mają demolować ludziom budżety. Może trzeba mniej pić tego dziadostwa? Wtedy kaucja będzie mniejsza, a i w portfelu zostanie więcej. Poza tym co chcesz zrobić z tymi wszystkimi opłatami? Życie kosztuje. Albo starasz się zarabiać więcej, albo tniesz wydatki. Stękanie jest żałosne. Z drugiej strony w 2027 są wybory. Iść, głosować, a potem wyjść z eurokołochozu i przywrócić normalność. Jeszcze jedna uwaga. Piękny i szczęśliwy to kraj w którym palącym problemem jest kaucja za peta. :D
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

19-07-2026, 00:18

Nie, no oczywiście, masz rację. W tym sensie, że dla kogoś, kto nie musi się specjalnie martwić o takie wydatki, to są drobne. Tylko, że to jest gadanie osoby uprzywilejowanej, i warto o tym pamiętać. Próbujesz to sprzedać z punktu widzenia "dwie osoby na pensji minimalnej", ale dam sobie rękę uciąć, że nie jesteś osobą na pensji minimalnej i nie masz pojęcia, jak to jest. Ja też nie, ale to się podobno nazywa empatia :sarcasm2: Mi chodzi bardziej o to, że koszty - małe czy nie - rosną i czasami nie sposób powiedzieć, dlaczego rosną. Bo za każdym kolejnym prawem, które te koszty zwiększa, stoją jakieś grupy interesu, które na tym zarabiają. I możemy udawać, że tak nie jest. Spoko. Trochę mi to jednak przypomina adwokata, który mówił, że osoby, które zabił na drodze, są same sobie winne, bo nie kupiły sobie nowoczesnego, bezpiecznego samochodu.

Co do wychodzenia z Unii, daleko mi do tego. Ale mam pewne doświadczenia ze środkami unijnymi. I wiem, jakie kwoty są przepalane na zupełnie bezsensowne rzeczy. To są naprawdę olbrzymie kwoty. Kolega Tomaszm mógłby coś na ten temat powiedzieć, ale ostatnio jest chyba nieobecny.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

19-07-2026, 00:30

ze się tak wtrącę, kim jest „osoba uprzywilejowana” i na czym to uprzywilejowanie polega?
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

19-07-2026, 00:35

nagrobek pisze:
19-07-2026, 00:30
ze się tak wtrącę, kim jest „osoba uprzywilejowana” i na czym to uprzywilejowanie polega?
Na tym, że gdy widzisz, że za mało zarabiasz to zmieniasz pracę albo bierzesz drugi etat.
ODPOWIEDZ