Ciekawostki

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

Re: Ciekawostki

24-09-2024, 00:04

kupowałem bilet na koncert w Berlinie i taka ciekawostka:
Obrazek
ciekawe jakby się to w Polsce sprawdziło bo się nie spotkałem z takim podejściem.
rzułf
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

24-09-2024, 00:47

tomaszm pisze:Dzięki wielkie. Będę badał.
Polecam użyć aplikacji Picture This. Powinna rozpoznać

Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

24-09-2024, 14:36

wonsz pisze:
24-09-2024, 00:04
kupowałem bilet na koncert w Berlinie i taka ciekawostka:
Obrazek
ciekawe jakby się to w Polsce sprawdziło bo się nie spotkałem z takim podejściem.
fakt, w pl nie spotkalem sie jeszcze, na mniejszych gigach u niemca czy poludniowych sasiadow czesto jest opcja wyboru kwoty na bramce
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

24-09-2024, 16:01

Przecież u nas często na małych koncertach zdarza się cena w stylu "dobrowolna opłata (ale nie mniej niż xx zł)". Tutaj po prostu mamy bardziej formalne rozwiązanie, bo to Fryce, a oni uwielbiają biurokrację.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

24-09-2024, 16:07

że często? no nie wiem
rozwiazanie jest takie, ze skoro jest przedsprzedaz internetowa to jest tez tansza opcja w przedsprzedazy, chyba logiczne
Awatar użytkownika
Hatefire

24-09-2024, 16:28

uglak pisze:
24-09-2024, 16:01
Przecież u nas często na małych koncertach zdarza się cena w stylu "dobrowolna opłata (ale nie mniej niż xx zł)". Tutaj po prostu mamy bardziej formalne rozwiązanie, bo to Fryce, a oni uwielbiają biurokrację.
To akurat prawda. Po tym co mi opowiadał brat zamieszkały w Bawarii, to nie poważę się złego słowa powiedzieć na polskich urzędników. Dodać do tego przyzerowy poziom cyfryzacji usług publicznych, to prosta sprawa potrafi przybrać wymiar rodem z prozy Kafki. Wyjazdy tam też szybko nauczyły mnie mieć przy sobie gotówkę. Rozbestwiony polskimi realiami, jadę sobie rowerem, w wcale niemałym miasteczku spory gasthaus. Myślę sobie czas na przerwę, coś na ząb i piwko z lokalnego browaru, a tu chuj, tylko gotówką. To się zdarza nawet w naprawdę dużych miastach. Kurde na katowickiej Berzie, pani co w tunelu ma mikrostoisko z krakowskim obwarzankami za 3,50 zł sztuka ma terminal.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

24-09-2024, 18:25

Od 1 stycznia 2022 roku, wprowadzone przepisy nakładają na właścicieli firm obowiązek przyjmowania płatności bezgotówkowych. Dotyczy to wszystkich przedsiębiorców, którzy są zobowiązani do korzystania z urządzeń fiskalnych. Nowa regulacja ma na celu promowanie i ułatwienie płatności elektronicznych
Widocznie Niemcy są mądrzejsi i nie wymuszają tego.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

24-09-2024, 20:01

Hatefire pisze:
To akurat prawda. Po tym co mi opowiadał brat zamieszkały w Bawarii, to nie poważę się złego słowa powiedzieć na polskich urzędników. Dodać do tego przyzerowy poziom cyfryzacji usług publicznych, to prosta sprawa potrafi przybrać wymiar rodem z prozy Kafki. Wyjazdy tam też szybko nauczyły mnie mieć przy sobie gotówkę. Rozbestwiony polskimi realiami, jadę sobie rowerem, w wcale niemałym miasteczku spory gasthaus. Myślę sobie czas na przerwę, coś na ząb i piwko z lokalnego browaru, a tu chuj, tylko gotówką. To się zdarza nawet w naprawdę dużych miastach. Kurde na katowickiej Berzie, pani co w tunelu ma mikrostoisko z krakowskim obwarzankami za 3,50 zł sztuka ma terminal.
Tez mam zawsze problem w takiej sytuacji, nie uzywam gotowki od prawie 20 lat.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

24-09-2024, 20:13

trup pisze:
24-09-2024, 18:25
Od 1 stycznia 2022 roku, wprowadzone przepisy nakładają na właścicieli firm obowiązek przyjmowania płatności bezgotówkowych. Dotyczy to wszystkich przedsiębiorców, którzy są zobowiązani do korzystania z urządzeń fiskalnych. Nowa regulacja ma na celu promowanie i ułatwienie płatności elektronicznych
Widocznie Niemcy są mądrzejsi i nie wymuszają tego.
To oczywiste.
Awatar użytkownika
Hatefire

24-09-2024, 20:32

Raczej z bieda dostępu do internetu. Bo usługi internetowe, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach, jeśli chodzi o jakość transferu, to jakiś to żart, w porównaniu do tego do czego jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
trup

24-09-2024, 21:11

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Hatefire pisze:
Sądzę że jest to gruby żart albo wierutne kłamstwo.
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

24-09-2024, 21:21

trup pisze:

Od kiedy poszedlem na studia, a bylo to 18 lat temu. Wtedy tez zalozylem konto bankowe po raz pierwszy, zaczalem uzywac karty i nigdy juz nie siegnalem po gotowke, jesli nie musialem. Czas leci, panie kolego.

A to tez dlatego, ze notorycznie gubie pieniadze, gdy je juz mam - oraz czesto tez karty, ale karty z banku sa za darmo;)
Awatar użytkownika
Żułek

24-09-2024, 21:23

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
trup pisze:

Od kiedy poszedlem na studia, a bylo to 18 lat temu. Wtedy tez zalozylem konto bankowe po raz pierwszy, zaczalem uzywac karty i nigdy juz nie siegnalem po gotowke, jesli nie musialem. Czas leci, panie kolego.
u mnie odwrotnie :jezyk: w sumie od lat zastanawiałem się czy nie pozbyć się karty bo szkoda kasy aby za nią płacić ale akurat sie przydała do Amazona (no i wcześniej do PS Store) ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

24-09-2024, 21:35

trup pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Hatefire pisze:
ja używam tylko w ostateczności, na gigach i w miejscach gdzie kartą nie da się zapłacić. portfel noszę ze sobą od dzwona, zwykle na wyjazdach jakichś.
rzułf
Awatar użytkownika
Ascetic

24-09-2024, 21:39

Ja jako wyzwolony człowiek, nie dający się zniewolić tym, że każdym momencie, Żydzi, czy inni ONI, mogą zablokować mnie konta, ograniczyć dostęp do swobodnego korzystania ze swoich, podkreślam swoich pieniędzy, noszę ze sobą plik 100 złotówek, oraz worek z monetami. Tak do 3 kg ten worek.

Ni chuja nie zniewolą mnie.
Poro
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

24-09-2024, 21:56

Sprzedam tutaj ciekawostkę, która mnie mocno ratuje, więc może uratuje też kogoś innego.

Niedawno odkryłem, że w prawie każdym większym muzeum mają przenośne krzesełka, tylko większość muzeów nie pokazuje ich, trzeba samemu poprosić. To jest zajebisty life saver gdy chcę faktycznie posiedzieć i podziwiać jakiś obraz, a przypuszczam, że nie tylko mi nogi w dupę wchodzą, gdy chcę przejść Tate Gallery i nacieszyć się co drugim obrazem Turnera, albo, tak jak przedwczoraj, "Pocałunkiem" Klimta.

Zauważyłem to w Londynie, gdzie te krzesełka są wystawione publicznie, więc dużo ludzi z nich korzysta.
Natomiast w Wiedniu nie widziałem chyba ani jednej osoby, która by je miała, bo są skitrane w szatni/schowku, i trzeba o nie poprosić (prosiłem o "portable seats").

Oczywiście można się śmiać, że starość i w ogóle, ale dla mnie to zawsze był problem, bo mam troszkę skrzywiony kręgosłup i problem z nerwem kulszowym, a i pewnie nie ja jeden.
Br00tal
postuje jak opętany!

25-09-2024, 06:19

Hatefire pisze:
24-09-2024, 20:32
Raczej z bieda dostępu do internetu. Bo usługi internetowe, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach, jeśli chodzi o jakość transferu, to jakiś to żart, w porównaniu do tego do czego jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce.
Moge to potwierdzic z wlasnych doswiaczen, Polska pod wzgledem dostepu do szerokopasmowego internetu i ogolnym rozwojem cyfryzacji w kraju jest jednym z lepiej rozwinietych panstw pod tym wzgledem w Europie.
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

25-09-2024, 09:01

Żułek pisze:
24-09-2024, 21:23
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
trup pisze:

u mnie odwrotnie :jezyk: w sumie od lat zastanawiałem się czy nie pozbyć się karty bo szkoda kasy aby za nią płacić ale akurat sie przydała do Amazona (no i wcześniej do PS Store) ;)
No nie mów, że płacisz za posiadanie karty w banku...
Moge to potwierdzic z wlasnych doswiaczen, Polska pod wzgledem dostepu do szerokopasmowego internetu i ogolnym rozwojem cyfryzacji w kraju jest jednym z lepiej rozwinietych panstw pod tym wzgledem w Europie.
Ponoć Rumunia ma najlepszy internet w Europie, a Estonia najlepszą informatyzację państwa. W sumie ciekawe zjawisko, że kraje postsowieckie radzą sobie dużo lepiej niż zachód Europy.
A w USA czeki bankowe to ponoć dalej najpopularniejsza forma płatności xD
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
Awatar użytkownika
trup

25-09-2024, 09:38

DŁUGIE WŁOSY
Tradycyjnie długie włosy zawsze były symbolem męskości. Wszyscy wielcy wojownicy w historii mieli długie włosy, od Greków (którzy pisali ody do włosów swoich bohaterów) po ludy nordyckie, od Indian amerykańskich (słynących z długich, lśniących włosów) po Japończyków. Im dłuższe i piękniejsze były włosy, tym bardziej męski był wojownik. Wikingowie obnosili się ze swoimi warkoczami, a samuraje nosili długie włosy jako symbol honoru (obcinali warkocz, gdy tracili honor).
Kiedy wojownik został schwytany, jego grzywa była ścinana, aby go upokorzyć i odebrać mu piękno. Zwyczaj ten powrócił w dzisiejszej służbie wojskowej. Tam, gdy nowi żołnierze rozpoczynają szkolenie, pierwszą rzeczą, jaką robią, jest obcięcie włosów, aby podważyć ich poczucie własnej wartości, uczynić ich uległymi i pokazać im, kto tu rządzi.
Rzymianie byli tymi, którzy „wynaleźli” krótkie włosy, że tak powiem, między I a V wiekiem naszej ery. W bitwach wierzyli, że daje im to przewagę obronną, ponieważ ich przeciwnicy nie mogli złapać ich za włosy. Pomagało im to również rozpoznać się nawzajem na polu bitwy.
Krótkie włosy u mężczyzn to stosunkowo nowy „wynalazek”, który nie ma nic wspólnego z estetyką.
Ale dziś często widzimy mężczyzn upokarzanych, czasem nazywanych „gejami” za noszenie długich włosów, nie wiedząc, że krótkie włosy są w rzeczywistości „antymęskie” i są represyjnym narzuceniem społecznym, podczas gdy długie włosy symbolizują wolność.
Awatar użytkownika
Hatefire

25-09-2024, 09:43

Dragazes pisze:
25-09-2024, 09:01
Ponoć Rumunia ma najlepszy internet w Europie, a Estonia najlepszą informatyzację państwa. W sumie ciekawe zjawisko, że kraje postsowieckie radzą sobie dużo lepiej niż zachód Europy.
A w USA czeki bankowe to ponoć dalej najpopularniejsza forma płatności xD
Prosta sprawa, u nas ta infrastruktura powstawała później Jeszcze w latach '90 bywał problem z podłączeniem telefonu stacjonarnego. Na tej samej zasadzie polska autostrada wybudowana w 2008 r., będzie miała wyższy standard niż zachodnioeuropejska wybudowana w latach '70. W USA, ale w Niemczech też po części, wchodzi problem federalistycznej struktury. Tam dużo trudniej robi się takie projekty, czy na przykład wprowadza jakieś systemy informatyczne w administracji, bo stany czy landy maja dużą autonomię.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ