POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: POlitykowanie

14-04-2023, 16:33

BOLEK pisze:
14-04-2023, 16:23
trup pisze:
14-04-2023, 13:36
Portal i.pl to platforma informacyjno-rozrywkowa. (...).
i wszystko się zgadza.
(...) Redakcja, będąca częścią Grupy Polska Press, codziennie dostarcza Użytkownikowi najświeższe informacje zarówno z najbliższego otoczenia, kraju, jak i całego świata.
słabe źródło...
tu akurat źródłem jest Sławomir Cenckiewicz polski historyk czasów najnowszych, doktor habilitowany nauk humanistycznych, publicysta. jakbyś nie wiedział :sarcasm2:
Cenckiewicz? daj Pan spokój z tym manipulantem od likwidacji WSI...
No jak takie źródło jest dla Ciebie wiarygodne.... to ja przepraszam.
Dla mnie osoba kompletnie skompromitowana.

doktor habilitowany powiadasz.... chyba czas na rehabilitację.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
trup

14-04-2023, 16:37

Kukiz w RMF: "Miałem głosować za odwołaniem Czarnka, ale w trakcie wystąpienia przekonała mnie jego argumentacja, zapowiedział zajęcia w szkołach nt. demokracji bezpośredniej."
Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
BOLEK
weteran forumowych bitew

14-04-2023, 20:38

to zdradź jakie są twoje źródła informacji może mnie oświeci
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

16-04-2023, 18:39

Sytuacja wymyka się spod kontroli:

https://www.rp.pl/handel/art38327661-po ... ropejskiej
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

16-04-2023, 20:54

Obrazek
:D
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

16-04-2023, 21:23

hcpig pisze:
16-04-2023, 18:39
Sytuacja wymyka się spod kontroli:

https://www.rp.pl/handel/art38327661-po ... ropejskiej
Przed wyborami rząd przypomniał sobie o rolnikach. Gdyby nie wybory dalej wszystko by jechało jak do tej pory.
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
hcpig

16-04-2023, 21:44

Najgorzej, że ten temat przełamał tabu związane z tematyką pomocy Ukrainie i za chwilę Konfiarze będą grzali podobne tematy a inni tylko się z nimi licytować.
Yare Yare Daze
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

16-04-2023, 21:48

Idą wybory, dokładnie tak będzie.
Awatar użytkownika
Ascetic

16-04-2023, 21:50

Obrazek

Pojawiają się pojęcia "bańka informacyjna" oraz "myślenie tunelowe." JK się uczy, albo jego doradcy pokazują mu na czym zabawa polega u przyszłego koalicjanta. Żeby go osłabić podbiera się te same patenty, no i zaczyna się operować jego językiem. Zresztą konfpederstii zabrali kolejny kacapski oręż, uniemożliwili transport zboża, co widać po takich wpisach jak onucy mistrzova, wzbudza emocje i każe wbić w narrację "bo jakby nie było wyborów to ...". Bo wiadomo, jak zboże wjeżdżało - źle, jak nie wjeżdża - też źle. To o co chodzi? O mieszanie, skłócanie i jeszcze raz mieszanie.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Ascetic

16-04-2023, 21:53

hcpig pisze:
16-04-2023, 21:44
Najgorzej, że ten temat przełamał tabu związane z tematyką pomocy Ukrainie i za chwilę Konfiarze będą grzali podobne tematy a inni tylko się z nimi licytować.
Przecież konfiarz (już) zamiast przyklasnąć uszami, że OK - dobrze pis zrobił (rzekomo jak widać, taka była ich polityczna agitka. Konfy. Nie dla zboża z Ukr) bo przecież jako pierwszy ciskał się ze zbożem, to powyżej pisze, że normalnie to by nie zrobili, zaraz jeszcze napisze, że to działanie proruskie a później sam sobie zaprzeczy i napisze, że zawsze był za tanim zbożem z Ukr, tak żeby chleb nie kosztował jeszcze więcej.. U mistrzovów i pacjentovów chodzi tylko o jedno. Każdy fakt naświetlić w świetle szukania konfliktu. Typowe metody, stosowane od lat.

PS. Słodkie jest, jak onuca, mistrzov, potwierdza, że będzie teraz grzany temat pomocy dla Ukrainy xD Pewnie sie typowi wymsknęło, ale to urocze, że pod koniec pewnie ciężkiego weekendu stracił nad nim kontrolę prowadzący LOL
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
hcpig

17-04-2023, 18:33

Teraz Ukraine ma przesrane, żadna partia nie będzie kwestionować tego zakazu, żeby nie narazić się rolnikom a onuce zyskają pretekst do ujadania na pomaganie.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Medard

17-04-2023, 18:40

hcpig pisze:
Teraz Ukraine ma przesrane, żadna partia nie będzie kwestionować tego zakazu, żeby nie narazić się rolnikom a onuce zyskają pretekst do ujadania na pomaganie.
Przecież to jest niedogodność głównie dla grupki zamożnych biznesmenów UKR i paru polskich pośredników, kto miał zarobić już zarobił,
trochę się posypało, ale podobno transporty jadą do nas dalej i wagony są eskortowane przez policję,
a pomoc wojskowa, paliwowa itp. będzie dalej dla szła dla UKR.

W tym przypadku oberwał suweren ze wsi,
ale też nie aż tak bardzo, bo dużo, jak nie większość, mieszkańców wsi pracuje poza rolnictwem.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

17-04-2023, 18:53

hcpig pisze:
A jakie jest Twoje zdanie co do samego zakazu? Słuszny czy nie? Ja nie wiem bo za slabo znam temat.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
hcpig

17-04-2023, 19:09

Rozporządzenie UE obowiązuje na terenie RP bezpośrednio (bez potrzeby implementacji ustawą jak dyrektywa) i nie może go uchylić akt wykonawczy (w tym wypadku rozporządzenie z art 87 ust .1 Konstytucji RP) ministra państwa członkowskiego.

Reszta to szopka i propaganda.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

17-04-2023, 20:16

hcpig pisze:
Rozporządzenie UE obowiązuje na terenie RP bezpośrednio (bez potrzeby implementacji ustawą jak dyrektywa) i nie może go uchylić akt wykonawczy (w tym wypadku rozporządzenie z art 87 ust .1 Konstytucji RP) ministra państwa członkowskiego.

Nie no, nie zaprzeczam stanowi prawnemu oczywiście, miałem raczej na myśli samą decyzję jako ,,chroniącą wyborców", w sensie czy jakbyś był władcą absolutnym to zrobiłbyś to czy nie. Coś mi się przewija, że chyba jeszcze 3 inne państwa dołączyły do tego zakazu, więc to chyba nie jest ściśle pisowski pomysł.
Awatar użytkownika
hcpig

17-04-2023, 20:23

Ale co to za rozważania hipotetyczne. nie dość że nie rozwiąże to problemu bo ceny już spadły to jeszcze ośmieszyło Polskę jako partnera w handlu międzynarodowym i otworzyło drogę do skargi do TSUE oraz odszkodowań dla pokrzywdzonych przedsiębiorców (nie tylko ukraińskich), już nie mówiąc o backstabbingu Ukrainy jako państwa napadniętego zbrojnie przez Rosję. Znowu interes Polski został poświęcony na ołtarzu krótkotrwałych zdobyczy wyborczych i w celu usunięcie skutków własnych błędów i zaniedbań.
Yare Yare Daze
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

17-04-2023, 20:41

Medard pisze:
17-04-2023, 18:40
Przecież to jest niedogodność głównie dla grupki zamożnych biznesmenów UKR i paru polskich pośredników, kto miał zarobić już zarobił,
trochę się posypało, ale podobno transporty jadą do nas dalej i wagony są eskortowane przez policję,
a pomoc wojskowa, paliwowa itp. będzie dalej dla szła dla UKR.
Na eksporcie zboża zarabiają gównie ukraińscy oligarchowie, a nie Ukraina czy ukraiński rolnik.
Zboże techniczne do produkcji np. pelletu zostało dostarczone jako towar pełnowartościowy do polskich młynów.
Smacznego!
Awatar użytkownika
Medard

17-04-2023, 20:47

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: Nie no, nie zaprzeczam stanowi prawnemu oczywiście, miałem raczej na myśli samą decyzję jako ,,chroniącą wyborców", w sensie czy jakbyś był władcą absolutnym to zrobiłbyś to czy nie. Coś mi się przewija, że chyba jeszcze 3 inne państwa dołączyły do tego zakazu, więc to chyba nie jest ściśle pisowski pomysł.
ta decyzja o zakazie importu nie chroni wyborców, ludzie ze wsi tak samo kupują w sklepach,
chroni sponsorów i lokalnych działaczy, większość ludzi ze wsi cieszy się, ze masełko po czy sześciesiont,
za tyle dzisiaj kupowałem we lidlu masło polmlek

btw nie tylko zboże, podobno mleko, masło i spirytus wjeżdża na pełnej parze z UKR

https://agroprofil.pl/wiadomosci/polski ... z-ukrainy/

„Dziś docierają do mnie oferty pochodzące zza naszej wschodniej granicy, w których to zakłady oferują spirytus w cenie od 0,80 do 0,95 euro centów za litr i uwaga, jest to cena już z transportem na miejsce. Nam z kolei oferuje się nieco ponad 3 złote za litr, jest to cena, która nie pokrywa nawet samego kosztu zakupu kukurydzy, za którą płaciliśmy około 850zł za tonę, nie wspominając o innych kosztach. Sytuacja ta zmusiła nas do całkowitego wstrzymania produkcji, bo granicą opłacalności dla nas jest około 5,50 złotego za litr. Sytuacja ta odbije się nie tylko na mojej rodzinie ale i na rodzinach pracowników, którzy widząc co się dzieje boją się o utratę miejsca pracy. Pokrzywdzeni będą też rolnicy, którzy przez te wszystkie lata dostarczali towar do naszego zakładu.”– opowiada Piotr Gryta.
Awatar użytkownika
Medard

17-04-2023, 21:03

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
hcpig pisze:

Nie no, nie zaprzeczam stanowi prawnemu oczywiście, miałem raczej na myśli samą decyzję jako ,,chroniącą wyborców", w sensie czy jakbyś był władcą absolutnym to zrobiłbyś to czy nie. Coś mi się przewija, że chyba jeszcze 3 inne państwa dołączyły do tego zakazu, więc to chyba nie jest ściśle pisowski pomysł.
Węgry i Słowacja, ale Słowacja ze względów sanitarnych, w każdym razie będą dokumentować sprawę:

Słowackie Ministerstwo Rolnictwa zakazało przetwarzania na Słowacji ukraińskiego zboża oraz wprowadziło zakaz wpuszczania go na lokalny rynek. To efekt niezadowalających wyników analizy 1500 ton pszenicy w jednym z młynów. Badania wykazały obecność niedozwolonych w UE pestycydów.

https://www.money.pl/gospodarka/slowacj ... 5872a.html
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

17-04-2023, 21:06

Medard pisze:
17-04-2023, 21:03
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
hcpig pisze:

Węgry i Słowacja, ale Słowacja ze względów sanitarnych, a my bo tak chcemy i będziemy teraz wojować z UE

Słowackie Ministerstwo Rolnictwa zakazało przetwarzania na Słowacji ukraińskiego zboża oraz wprowadziło zakaz wpuszczania go na lokalny rynek. To efekt niezadowalających wyników analizy 1500 ton pszenicy w jednym z młynów. Badania wykazały obecność niedozwolonych w UE pestycydów.

https://www.money.pl/gospodarka/slowacj ... 5872a.html
Tak jak mówiłem nie znam dobrze tematu, ale ,,względy sanitarne" to historycznie niejednokrotnie była przykrywka do czegoś innego, a Węgry są znane jeszcze bardziej z wojowania z UE niż Polska. Wydawało mi się że słyszałem też coś o Czechach ale mogę się mylić.
ODPOWIEDZ