Cenckiewicz? daj Pan spokój z tym manipulantem od likwidacji WSI...
No jak takie źródło jest dla Ciebie wiarygodne.... to ja przepraszam.
Dla mnie osoba kompletnie skompromitowana.
doktor habilitowany powiadasz.... chyba czas na rehabilitację.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Cenckiewicz? daj Pan spokój z tym manipulantem od likwidacji WSI...
Kukiz w RMF: "Miałem głosować za odwołaniem Czarnka, ale w trakcie wystąpienia przekonała mnie jego argumentacja, zapowiedział zajęcia w szkołach nt. demokracji bezpośredniej."
Przed wyborami rząd przypomniał sobie o rolnikach. Gdyby nie wybory dalej wszystko by jechało jak do tej pory.hcpig pisze: ↑16-04-2023, 18:39Sytuacja wymyka się spod kontroli:
https://www.rp.pl/handel/art38327661-po ... ropejskiej
Przecież konfiarz (już) zamiast przyklasnąć uszami, że OK - dobrze pis zrobił (rzekomo jak widać, taka była ich polityczna agitka. Konfy. Nie dla zboża z Ukr) bo przecież jako pierwszy ciskał się ze zbożem, to powyżej pisze, że normalnie to by nie zrobili, zaraz jeszcze napisze, że to działanie proruskie a później sam sobie zaprzeczy i napisze, że zawsze był za tanim zbożem z Ukr, tak żeby chleb nie kosztował jeszcze więcej.. U mistrzovów i pacjentovów chodzi tylko o jedno. Każdy fakt naświetlić w świetle szukania konfliktu. Typowe metody, stosowane od lat.
Przecież to jest niedogodność głównie dla grupki zamożnych biznesmenów UKR i paru polskich pośredników, kto miał zarobić już zarobił,
A jakie jest Twoje zdanie co do samego zakazu? Słuszny czy nie? Ja nie wiem bo za slabo znam temat.
Nie no, nie zaprzeczam stanowi prawnemu oczywiście, miałem raczej na myśli samą decyzję jako ,,chroniącą wyborców", w sensie czy jakbyś był władcą absolutnym to zrobiłbyś to czy nie. Coś mi się przewija, że chyba jeszcze 3 inne państwa dołączyły do tego zakazu, więc to chyba nie jest ściśle pisowski pomysł.hcpig pisze: ↑17-04-2023, 19:09Rozporządzenie UE obowiązuje na terenie RP bezpośrednio (bez potrzeby implementacji ustawą jak dyrektywa) i nie może go uchylić akt wykonawczy (w tym wypadku rozporządzenie z art 87 ust .1 Konstytucji RP) ministra państwa członkowskiego.
Reszta to szopka i propaganda.
Na eksporcie zboża zarabiają gównie ukraińscy oligarchowie, a nie Ukraina czy ukraiński rolnik.Medard pisze: ↑17-04-2023, 18:40Przecież to jest niedogodność głównie dla grupki zamożnych biznesmenów UKR i paru polskich pośredników, kto miał zarobić już zarobił,
trochę się posypało, ale podobno transporty jadą do nas dalej i wagony są eskortowane przez policję,
a pomoc wojskowa, paliwowa itp. będzie dalej dla szła dla UKR.
ta decyzja o zakazie importu nie chroni wyborców, ludzie ze wsi tak samo kupują w sklepach,ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑ Nie no, nie zaprzeczam stanowi prawnemu oczywiście, miałem raczej na myśli samą decyzję jako ,,chroniącą wyborców", w sensie czy jakbyś był władcą absolutnym to zrobiłbyś to czy nie. Coś mi się przewija, że chyba jeszcze 3 inne państwa dołączyły do tego zakazu, więc to chyba nie jest ściśle pisowski pomysł.
Węgry i Słowacja, ale Słowacja ze względów sanitarnych, w każdym razie będą dokumentować sprawę:ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑17-04-2023, 20:16Nie no, nie zaprzeczam stanowi prawnemu oczywiście, miałem raczej na myśli samą decyzję jako ,,chroniącą wyborców", w sensie czy jakbyś był władcą absolutnym to zrobiłbyś to czy nie. Coś mi się przewija, że chyba jeszcze 3 inne państwa dołączyły do tego zakazu, więc to chyba nie jest ściśle pisowski pomysł.hcpig pisze: ↑17-04-2023, 19:09Rozporządzenie UE obowiązuje na terenie RP bezpośrednio (bez potrzeby implementacji ustawą jak dyrektywa) i nie może go uchylić akt wykonawczy (w tym wypadku rozporządzenie z art 87 ust .1 Konstytucji RP) ministra państwa członkowskiego.
Tak jak mówiłem nie znam dobrze tematu, ale ,,względy sanitarne" to historycznie niejednokrotnie była przykrywka do czegoś innego, a Węgry są znane jeszcze bardziej z wojowania z UE niż Polska. Wydawało mi się że słyszałem też coś o Czechach ale mogę się mylić.Medard pisze: ↑17-04-2023, 21:03Węgry i Słowacja, ale Słowacja ze względów sanitarnych, a my bo tak chcemy i będziemy teraz wojować z UEŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑17-04-2023, 20:16Nie no, nie zaprzeczam stanowi prawnemu oczywiście, miałem raczej na myśli samą decyzję jako ,,chroniącą wyborców", w sensie czy jakbyś był władcą absolutnym to zrobiłbyś to czy nie. Coś mi się przewija, że chyba jeszcze 3 inne państwa dołączyły do tego zakazu, więc to chyba nie jest ściśle pisowski pomysł.hcpig pisze: ↑17-04-2023, 19:09Rozporządzenie UE obowiązuje na terenie RP bezpośrednio (bez potrzeby implementacji ustawą jak dyrektywa) i nie może go uchylić akt wykonawczy (w tym wypadku rozporządzenie z art 87 ust .1 Konstytucji RP) ministra państwa członkowskiego.
Słowackie Ministerstwo Rolnictwa zakazało przetwarzania na Słowacji ukraińskiego zboża oraz wprowadziło zakaz wpuszczania go na lokalny rynek. To efekt niezadowalających wyników analizy 1500 ton pszenicy w jednym z młynów. Badania wykazały obecność niedozwolonych w UE pestycydów.
https://www.money.pl/gospodarka/slowacj ... 5872a.html