VADER

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: VADER

21-09-2022, 16:45

trup pisze:
21-09-2022, 16:29
Ale z Was to są chuje jednak. Śmieciarzami szanowna elito to kurwa my jesteśmy! MY!

Ci goście czy gościówy którzy zbierają, wywożą, segregują wyprodukowane przez nas śmieci to są godni szacunku twardzi ludzie, ale na pewno nie śmieciarze. Już prędzejSłużby oczyszczania miast i ws..
OK a jak się nazywa samochód którym jeżdżą?
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

21-09-2022, 16:48

Hatefire pisze:
Tylko, że my wychodzimy z innych aksjomatów po prostu. Zresztą ja wprost przyznałem, że owszem cenią wyżej i nawet jestem wskazać skąd to się bierze. Tylko dla mnie ta wyższa ocena nie jest racjonalna i tyle. Nie neguję rzeczywistości, tylko ją krytycznie oceniam.
Tylko że ta ocena właśnie idzie w sprzeczność z rzeczywistością. Jeśli twierdzisz, że muzyk niczym się nie różni od jakiegokolwiek innego zawodu, to znaczy po prostu, że nie odróżniasz rzemiosła od sztuki nie wiesz, czym się różnią.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Samochód oczyszczania miast i wsi ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Hatefire

21-09-2022, 16:50

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Tylko że ta ocena właśnie idzie w sprzeczność z rzeczywistością. Jeśli twierdzisz, że muzyk niczym się nie różni od jakiegokolwiek innego zawodu, to znaczy po prostu, że nie odróżniasz rzemiosła od sztuki nie wiesz, czym się różnią.
Czy jak ktoś zawodowo uprawia sztukę, to nie jest jego zawodem spełniającym określoną funkcję społeczną?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Bonecrusher
rasowy masterfulowicz

21-09-2022, 16:54

Hatefire pisze:
21-09-2022, 15:16
Bonecrusher pisze:
21-09-2022, 15:08
Różnica jest taka, że nie każdy jest na tyle kteatywny by być artystą. Podobnie jak słuchanie metalu. Wymaga to pewnej wrażliwości na sztukę, dlatego 90% społeczeństwa uważa metal za bezsensowne darcie mordy. Co do innych zawodów to wszystko jest do wyuczenia. Chodź wiadomo, że każdy ma inne predyspozycje. Jeden jest matematykiem, inny lingwistą itp.
Wyuczysz się od tak na aktuariusza? Sam sobie przeczysz, wpierw piszesz, że wszystko do wyuczenia, potem, że potrzebne są predyspozycje. Na gitarze też można się wyuczyć grać. Poza tym na tym to polega, że dobierasz zawód według swoich talentów i możliwości. Nie róbmy z zszarpania strun nie wiadomo czego. Ot, ktoś ma do tego talent i zostaje muzykiem. Inny ma rękę do zwierząt i łatwo mu wchodzi do głowy biologia i zostaje weterynarzem.
Tak zgadzam się, ale Ty masz na myśli dużo nizszy poziom grania. Ja mam na myśli poziom zawodowego muzyka grającego w kapeli metalowej nagrywającego niezłe płyty Tobie chodzi o granie do kotleta i dlatego nie możemy się dogadać :sarcasm1:
Kończąc offtop
Słucham tibi et igni i bardzo dużo w niej judas Priest. Z jednej strony fajnie, że kombinowali, ale wolałbym album z prawdziwym mrokiem jak pierwsze albumy, a nie jakieś dziwne komputerowe intra i
Stay clean! 8)
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

21-09-2022, 17:01

Hatefire pisze:
21-09-2022, 16:50

Czy jak ktoś zawodowo uprawia sztukę, to nie jest jego zawodem spełniającym określoną funkcję społeczną?
Jest, ale to tak jak powiedzieć że człowiek jest maszyną z mięsa, jednak większość z nas poczuwa się do bycia czymś więcej i robimy rzeczy, których inne 'maszyny z mięsa' nie robią.
Awatar użytkownika
Hatefire

21-09-2022, 17:08

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
21-09-2022, 17:01
Jest, ale to tak jak powiedzieć że człowiek jest maszyną z mięsa, jednak większość z nas poczuwa się do bycia czymś więcej i robimy rzeczy, których inne 'maszyny z mięsa' nie robią.
No, ale tu już wchodzimy w jakąś transcendencję, a z nią jest jak z dupą, każdy ma swoją. Ja rozpatruję to na poziomie społeczeństwa i roli artysty w nim. Ostatecznie zresztą muzykę można dosyć precyzyjnie opisać. Są nawet te takie "jagódki", które zapisuje się w takich zeszytach w linie ;-) Nie wiem, czy jest sens mieszać do szarpania strun kwestie duszy itp.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

21-09-2022, 17:13

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
21-09-2022, 16:23
No dobrze, biorąc to wszystko pod uwagę, pytanie pozostaje to samo: dlaczego jesteśmy w stanie wymienić stu wielkich artystów bez żadnego problemu, z każdej epoki, a żadnego śmieciarza, skoro śmieciarz są ważniejsi?
Bo w funkcji artysty z zasady zawiera się jego ekspozycja jako twórcy czegoś niepowtarzalnego (dzieła lub chwili) a najczęściej całej serii takich niepowtarzalności, które nader często obnażają jego wrażliwe wnętrze, kanalizują refleksje, oddają postrzeganie świata, myśl indywidualną i tak dalej, podczas gdy w funkcji śmieciarza zawiera się tyle, że ma być posprzątane i nieważne kto posprzątał i co sobie przy sprzątaniu myślał.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

21-09-2022, 17:24

Hatefire pisze:
21-09-2022, 17:08

No, ale tu już wchodzimy w jakąś transcendencję, a z nią jest jak z dupą, każdy ma swoją. Ja rozpatruję to na poziomie społeczeństwa i roli artysty w nim. Ostatecznie zresztą muzykę można dosyć precyzyjnie opisać. Są nawet te takie "jagódki", które zapisuje się w takich zeszytach w linie ;-) Nie wiem, czy jest sens mieszać do szarpania strun kwestie duszy itp.
Oczywiście że jest. To jest esencja odpowiedzi na to, dlaczego nie znamy żadnych znanych... <zerka> operatorów-czyścicieli miast i wsi, a muzyków znamy mnóstwo - poruszają oni wyższe potrzeby człowieka, podczas gdy np. rzemieślnik robiący bujaki - nie. Oczywiście, nie każdy człowiek ma ,,wyższe potrzeby" piękna - pięknej muzyki, estetyki, malarstwa czy architektury, jednak wiele osób ma i można to ocenić na podstawie choćby obecności na koncertach, w muzeach, czy nawet w przedmiotach codziennego użytku zaprojektowanych także przez artystów. Jeśli uważasz, że każdy może być takim samym muzykiem po nauce zapisu muzycznego z książki, to potwierdza tylko znowu, że nie widzisz różnicy między rzemiosłem a sztuką.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

21-09-2022, 17:25

WaszJudasz pisze:

Bo w funkcji artysty z zasady zawiera się jego ekspozycja jako twórcy czegoś niepowtarzalnego (dzieła lub chwili) a najczęściej całej serii takich niepowtarzalności, które nader często obnażają jego wrażliwe wnętrze, kanalizują refleksje, oddają postrzeganie świata, myśl indywidualną i tak dalej, podczas gdy w funkcji śmieciarza zawiera się tyle, że ma być posprzątane i nieważne kto posprzątał i co sobie przy sprzątaniu myślał.
Mój człowiek.
Bonecrusher
rasowy masterfulowicz

21-09-2022, 17:28

WaszJudasz pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
21-09-2022, 16:23
No dobrze, biorąc to wszystko pod uwagę, pytanie pozostaje to samo: dlaczego jesteśmy w stanie wymienić stu wielkich artystów bez żadnego problemu, z każdej epoki, a żadnego śmieciarza, skoro śmieciarz są ważniejsi?
O to to
Stay clean! 8)
Awatar użytkownika
trup

21-09-2022, 17:36

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
trup pisze:
21-09-2022, 16:29
Ale z Was to są chuje jednak. Śmieciarzami szanowna elito to kurwa my jesteśmy! MY!

Ci goście czy gościówy którzy zbierają, wywożą, segregują wyprodukowane przez nas śmieci to są godni szacunku twardzi ludzie, ale na pewno nie śmieciarze. Już prędzejSłużby oczyszczania miast i ws..
A to od nazwy pojazdu masz nazwę zawodu?
Czyli karetką przyjeżdża KARETKARZ a ciężarówką CIĘŻAROWIEC?
śmieciarz, to POTOCZNA nazwa na określenie tego go zajęcia. Uważam, że skrajnie projekcyjna.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
trup

21-09-2022, 17:39

Hatefire pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Samochód oczyszczania miast i wsi ;-)
a może chorobowóz?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Hatefire

21-09-2022, 17:45

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
21-09-2022, 17:24
Oczywiście że jest. To jest esencja odpowiedzi na to, dlaczego nie znamy żadnych znanych... <zerka> operatorów-czyścicieli miast i wsi, a muzyków znamy mnóstwo - poruszają oni wyższe potrzeby człowieka, podczas gdy np. rzemieślnik robiący bujaki - nie. Oczywiście, nie każdy człowiek ma ,,wyższe potrzeby" piękna - pięknej muzyki, estetyki, malarstwa czy architektury, jednak wiele osób ma i można to ocenić na podstawie choćby obecności na koncertach, w muzeach, czy nawet w przedmiotach codziennego użytku zaprojektowanych także przez artystów. Jeśli uważasz, że każdy może być takim samym muzykiem po nauce zapisu muzycznego z książki, to potwierdza tylko znowu, że nie widzisz różnicy między rzemiosłem a sztuką.
Wiesz co widzę, że zaczynasz wkładać w moje usta rzeczy których nie napisałem. Wyraźnie wskazałem, że jak w każdym zawodzie są lepsi i gorsi. Lepszego nazwiesz artystą gorszego rzemieślnikiem. Natomiast moja teza jest taka że ten mityczny artysta to zawód, którego funkcją społeczną jest dostarczanie rozrywki. To co nazywasz wyższymi potrzebami to też rozrywka, co najwyżej na wyższym poziomie wg jakiś kryteriów. Ostatecznie i tak chodzi żeby dostarczyć mózgowi bodźców.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

21-09-2022, 17:49

Hatefire pisze:
21-09-2022, 17:45

Wiesz co widzę, że zaczynasz wkładać w moje usta rzeczy których nie napisałem. Wyraźnie wskazałem, że jak w każdym zawodzie są lepsi i gorsi. Lepszego nazwiesz artystą gorszego rzemieślnikiem. Natomiast moja teza jest taka że ten mityczny artysta to zawód, którego funkcją społeczną jest dostarczanie rozrywki. To co nazywasz wyższymi potrzebami to też rozrywka, co najwyżej na wyższym poziomie wg jakiś kryteriów. Ostatecznie i tak chodzi żeby dostarczyć mózgowi bodźców.
OK, jak coś przekręciłem to sorry. Natomiast kolega WaszJudasz podsumował dobrze odpowiedź: artysta TWORZY dzieła UNIKATOWE, natomiast cały czas zrównywałeś rzemiosło ze sztuką - to nie jest tak, że dobry rzemieślnik staje się z automatu artystą. Możesz mieć wspaniałego rzemieślnika, który nie jest artystą, jaki i artystę, który jest beznadziejnym rzemieślnikiem, ale tworzy własne dzieła. Człowiek nie mający w ogóle pojęcia o muzyce ze strony technicznej, nawet taki, który po raz pierwszy usiadł z gitarą, ale tworzy coś SWOJEGO, wkracza już w rejony sztuki, nie ,,rozrywki dostarczającej mózgowi bodźców" - co jest w pewnym sensie też prawdziwe, jest po prostu skrajnie redukcjonistyczne.
Awatar użytkownika
Hatefire

21-09-2022, 17:54

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
21-09-2022, 17:49
Jest po prostu skrajnie redukcjonistyczne.
No przecież marksista że mnie 😉

Jest trochę tak, że ja wiem co masz na myśli, ty wiesz co ja mam na myśli i raczej dalej z tym nie ruszymy.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

21-09-2022, 18:00

Hatefire pisze:
21-09-2022, 17:54

No przecież marksista że mnie 😉

Jest trochę tak, że ja wiem co masz na myśli, ty wiesz co ja mam na myśli i raczej dalej z tym nie ruszymy.
Wiem, aczkolwiek tak, jak rozumiem, że Chińczycy lubią czasem wypić winko na mysich płodach. Albo tak, jakbyś powiedział, że książka to tylko papier popaćkany tuszem z obrazkiem z przodu. No teoretycznie tak, można tak na to popatrzeć.
12345
postuje jak opętany!

21-09-2022, 22:04

Obrazek
12345
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

21-09-2022, 22:31

W sumie to obejrzałbym Vader w jakimś małym obsranym klubie na zadupiu. Klub Bogart w Gomunicach brzmi odpowiednio do tego.

EDIT: Ej bez kitu, te Gomunice to jakaś wieś pod Radomskiem???
12345
postuje jak opętany!

21-09-2022, 22:43

Ja się wybiorę chyba do Sosnowca i ew do Tychów. Swoją droga, Vadera pierwszy raz na żywo widziałem właśnie w sosnowcu gdy zaczęli promocję De Profundis :)
12345
ODPOWIEDZ