III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

Re: III Wojna Światowa

18-03-2022, 23:48

No, to jest wyborne:

Obrazek
Obrazek
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

18-03-2022, 23:49

Tatuś pisze:
18-03-2022, 22:14

Byłem tam w 2006 roku po wizycie w Azerbejdżanie i Gruzji. Najbiedniejszy kraj z tych trzech. Pamiętam jak przyjechałem do Erywania to gość w dresie z napisem CCCP nas woził po mieście czarną wołga czy tam innym radzieckim dresowozem w poszukiwaniu hotelu a w następny dzień spotkaliśmy w trolejbusie gościa mówiącego po polsku, który się żalił, że Polska to straszny kraj bo siedział w więzieniu za bicie żony i argumentował, że w Armenii jest wolność bo można bić żonę a w Polsce nie ma wolności, bo nie wolno. A jeszcze facet na przejściu granicznym chciał mnie aresztować bo zachciało mi się robić tam zdjęcia.

Teraz dostali bęcki od Azerów. Pewnie kraj miodem i mlekiem płynący.
Piękna historia, ale nie zmienia faktu, że nie rządzą tam żadni oligarchowie jak w Rosji, ani nie przegrali ostatniej wojny z Azerbejdżanem przez to, że kolegują się z Rosją. Kolegują się z nią, bo nie mają nikogo innego - są otoczeni przez wrogów lub w najlepszym razie obojętnych Gruzinów, którzy sami z Rosją nie stoją najlepiej, delikatnie mówiąc. I gość w trolejbusie tego nie zmieni. Najbliżej im organizacją i militaryzacją do Izraela.
Find your flow
Awatar użytkownika
Sybir

18-03-2022, 23:53

Zaskoczyłeś mnie tym Izraelem. Chce Ci się rzucić na tę kwestię więcej światła?
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
immortal69
w mackach Zła

Sybir pisze:
18-03-2022, 23:38
Obecnie na terenie Ukrainy znajduje się kilkudziesięciu rosyjskich generałów. Ktoś musi zarządzać tą czeredą, więc i generałowie ze sztabami są potrzebni. A ponieważ takie sztaby muszą się komunikować, to Ukraińcy i (głównie) Amerykanie namierzają transmisje, lokalizują ich źródła, i potem leci salwa ukraińskiej artylerii rakietowej lub konwencjonalnej (czasami poprzedzona zwiadowczym lotem drona).
Chciałbym żeby tak było ale ciężko mi w to uwierzyć. Ruskie to jednak jedyny europejski kraj który regularnie prowadził regularne działania wojenne
Obrazek
Awatar użytkownika
Sybir

18-03-2022, 23:54

W nowoczesne metody walki elektronicznej? Fakt, brzmi trochę jak sci-fi. ;)
Awatar użytkownika
Medard

19-03-2022, 00:00

immortal69 pisze:
18-03-2022, 23:33
Nie kwestionuje ale jak to możliwe w obecnej epoce, że generałowie są obecni i giną na froncie a nie siedzą za monitorem?
Aż nie chce się wierzyć w to, że FR prowadzi swoje działania o jakieś archaiczne techniki i ich generałowie siedzą na Ukrainie?
Bo to generałowie frontowi, a nie sztabowi, oni u nas też byliby blisko frontu,
w wiekszości odpowiednicy naszych generałów brygady, a z tego, co pamiętam, to jednostka specnazu, która walczyła w Mariupolu, to generał gru ma na stanie ponad 1000 żołnierza, bo jednostki specnazu są ok 2x mniej liczne od poborowych,
czyli jak pułki u nas,
Chociaż jeden generał, który zginął był znaczniejszy, odpowiednik naszego gen. dywizji.

Z VIP-ów zginął też syn gubernatora jednego z okręgów, oficer niższej rangi, ale stary to bliski kumpel putina.
Sybir pisze:
18-03-2022, 23:38
Obecnie na terenie Ukrainy znajduje się kilkudziesięciu rosyjskich generałów.
Jest ich sporo na miejscu, więc łatwiej któregoś dopaść, a pewnie nie mają zaufania do oficerów niższej rangi i również dlatego muszą być blisko frontu, nie zapominajmy, że to mentalnie nadal radzieccy ludzie i trzeba kontrolować ich cały czas.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Sybir

19-03-2022, 00:09

Medard, co jest jednostką specnazu? 150. Dywizja Strzelców Zmotoryzowanych?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

Sybir pisze:
Zaskoczyłeś mnie tym Izraelem. Chce Ci się rzucić na tę kwestię więcej światła?
Oba narody:
1. Doznały ludobójstwa.
2. Uważają się za narody wybrane (Armenia jako pierwsza na świecie przyjęła chrześcijaństwo)
3. Są mocno motywowane religijnie
4. Straciły swoją ziemię i odzyskały ją siłą
5. Są wysoko zmilitaryzowane, każdy mężczyzna zdolny do służby wojskowej raz w miesiącu bierze udział w treningach
6. Są otoczone przez wrogów
7. Żywią ogromne przekonanie o tym, że utracono ich esencjonalne tereny (Karabach, góra Ararat vs Palestyna)
Find your flow
Awatar użytkownika
Sybir

19-03-2022, 00:12

OK, najbardziej chodziło mi o to zmilitaryzowanie, bo o ile coś tam wiem o IDF, to o armii Armenii nie wiedziałem nic do momentu wybuchu walk w 2020r.
Awatar użytkownika
Medard

19-03-2022, 00:16

Sybir pisze:
Medard, co jest jednostką specnazu? 150. Dywizja Strzelców Zmotoryzowanych?
a gdzieś było info, na stronie pułku Azov, że to ze specnazu gru, ale wygląda na to, że nie,
trzeba cały czas weryfikować, excele mi już wybuchają :mrgreen:
chodziło o tego typa
Medard pisze:
15-03-2022, 20:48
Another kacap's general:

Obrazek
W każdym razie, to generałowie, którzy mają pod sobą, w zależności, czy specnaz, czy poborowi 1-3 tysia luda, a nie całe armie i nie siedzą w bunkrach.

BTW Famine z Paste Noire gdzieś tam jest na Ukrainie, w Mariupolu może?
Ostatnio zmieniony 19-03-2022, 00:26 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sybir

19-03-2022, 00:25

Ten ze zdjęcia to ponoć dowódca 22. Samodzielnej Gwardyjskiej Brygady Specjalnego Przeznaczenia, ale na razie nie ma o tym więcej informacji. Trzeba poczekać.
Awatar użytkownika
Medard

19-03-2022, 00:49

Sybir pisze:
18-03-2022, 23:48
No, to jest wyborne:

Obrazek
Obrazek
Wojna informacyjna trwa, nie ujawniali o tym dawnym systemie obronnym, prawdopodobnie przystosowanym do obecnych warunków, bo filmy wrzucane do sieci, to albo miasta Bucza, Irpień, Hostomel,
albo chodzą po tych okolicach po lasach w małych oddziałach.

BTW śledząc doniesienia frontowe przez ostatnie trzy tygodnie zapoznałem się z geografią Ukrainy jak nigdy, dotąd byłem tylko we Lwowie i na Krymie, a teraz Hostomel stał się prawie tak bliski jak Radom :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 19-03-2022, 01:03 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sybir

19-03-2022, 01:01

Zwróć uwagę, że Bucza, Irpień i Hostomel są położone na zachód od tej linii umocnień. ;)
Awatar użytkownika
Medard

19-03-2022, 01:05

Sybir pisze:
19-03-2022, 01:01
Zwróć uwagę, że Bucza, Irpień i Hostomel są położone na zachód od tej linii umocnień. ;)
te miasta były okresowo w rękach rosjan, tylko nie dali rady dalej sforsować linii umocnień,
a potem były udane kontrataki, z tego, co wiadomo
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

19-03-2022, 01:20

Jeśli wasze rozważania i pragnienia by się spełniły, że Rosja by przegrała to zakłóciło by to porządek świata gospodarczy, ludnościowy i zbrojeniowy. Takie są moje przemyślenia. Wyobraźcie sobie stół, który stoi na środku dużej kuchni. Jest to zwykły kuchenny stół z ceratą na grzbiecie. I teraz nagle szybko jedna noga zostaje odłamana lub urwana w jednej sekundzie. I nagle stół zaczyna się chwiać. Talerze na nim z jedzeniem się chwieją na różne strony aż stół pada. A ten stół to cały świat. Sami poprzez dozbrajanie tej wojny rozkołysujecie ten stół, a noga jest coraz bardziej odpiłowywana. Nie niszczcie tej nogi, bo wam Putin w gardle stanie. Dobrze wam radzę.
Raz się zje, raz się nie zje.
Awatar użytkownika
wonsz
zahartowany metalizator

19-03-2022, 01:27

Mariusz Wędliniarz pisze:
zakłóciło by to porządek świata gospodarczy, ludnościowy i zbrojeniowy.
to już się stało z kacapskiej inicjatywy,
rzułf
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

19-03-2022, 01:30

Mariusz Wędliniarz pisze:
Jeśli wasze rozważania i pragnienia by się spełniły, że Rosja by przegrała to zakłóciło by to porządek świata gospodarczy, ludnościowy i zbrojeniowy. Takie są moje przemyślenia. Wyobraźcie sobie stół, który stoi na środku dużej kuchni. Jest to zwykły kuchenny stół z ceratą na grzbiecie. I teraz nagle szybko jedna noga zostaje odłamana lub urwana w jednej sekundzie. I nagle stół zaczyna się chwiać. Talerze na nim z jedzeniem się chwieją na różne strony aż stół pada. A ten stół to cały świat. Sami poprzez dozbrajanie tej wojny rozkołysujecie ten stół, a noga jest coraz bardziej odpiłowywana. Nie niszczcie tej nogi, bo wam Putin w gardle stanie. Dobrze wam radzę.
Putinowi już stanął w twoim gardle
Ha ha
ale mu powiedziałem, comedy king
Find your flow
Awatar użytkownika
Sybir

19-03-2022, 01:32

Medard pisze:
19-03-2022, 01:05
te miasta były okresowo w rękach rosjan, tylko nie dali rady dalej sforsować linii umocnień,
a potem były udane kontrataki, z tego, co wiadomo
Te miasta aktualnie są w rękach Rosjan (a raczej to, co z nich zostało).
Awatar użytkownika
Gunman
weteran forumowych bitew

19-03-2022, 05:59

535

19-03-2022, 10:02

Tymczasem. Każdy kto nie docenia ludzkich emocji i gospodarki popełnia katastrofalny błąd. Nie ma nowoczesnej wojny bez zdeterminowanych ludzi i mocnej podstawy gospodarczej. https://businessinsider.com.pl/twoje-pi ... wy/cyjm66p Oczy na wiadomo co. Mówiłem.
ODPOWIEDZ