Budowlanka

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Budowlanka

11-10-2021, 13:21

mistrzsardu pisze:
11-10-2021, 13:12
Tatuś pisze:
11-10-2021, 13:06
VaTu płacisz 23% a tu byś płacić 10% od tego co ci nie jest potrzebne.
Komuna! O tym co jest mi potrzebne na razie decyduję ja i nikomu nic do tego. Można obłożyć wszystko 90% podatkami oprócz cebuli i ziemniaków. Ludzie też będą żyli i z głodu nie umrą.
Nie przesadzaj. Takie samce alfa, zdobywcy stadnin i wszechświata, jak ty, sobie poradzą. Zawsze jak dociśnie, wbijesz w kult pracy fizycznej, no może wsiądziesz na tira* LOL

Chłopie, u Ciebie w rodzinie nie macie prezKomorowskiego? Może przynajmniej napisałeś podręcznika "Jak nie być kucem, będąc nim?". Masz sporo złotych rad, warto, abyś wyszedł poza forum. Świat czeka otworem.

* Proszę napisz kolejnym razem ile zarabia glazurnik. Błagam.
Poro
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

11-10-2021, 13:27

mistrzsardu pisze:
11-10-2021, 12:59
Pytanie - czy ktoś mówił, że będzie łatwo? W zasadzie każda praca ma skutki uboczne - psychiczne lub fizyczne. Kwestia tego co chcemy z tym życiem zrobić. Żony kuzyn wyjechał na 5 lat do Anglii i pracował jako kierowca Tira. Wrócił i kupił mieszkanie w Budgoszczy za gotówkę. Chłop był zdeterminowany i osiągnął swój cel.
Ja jestem z wykształcenia socjologiem, ale chciałem się innych rzeczy uczyć i nie bałem się potu. Robiąc studia podyplomowe pracowałem w hurtowni budowlanej, remontowałem ją, rozwoziłem towar, składałem oferty, nosiłem worki i korona mi z głowy nie spadła, że się spociłem. Dużo się nauczyłem i już w budowlance zotałem. Tylko, że dla wielu magistrów praca fizyczna nie istnieje, wolą siedzieć na dupie i narzekać. Zgrabnie podsumował te sprawy mój kolega z roku, który ma agencję pracy. Inny kolega z roku narzekał, że w urzędzie mało zarabia na co właściciel agencji mu odpowiedział - "trzeba się było uczyć i iść na politechnikę, a nie luzackie studia wybierać". I to jest moim zdaniem sedno - jak sobie pościelesz tak się wyśpisz.
No świetnie, teraz alternatywą jest wyjazd z granicę na ciężarówkę? Chyba czas się zastanowić, do czego powinniśmy ogólnie dążyć, tak ogólnie, jako ludzkość - czy do tego, by każdy żył na jakimś tam podstawowym poziomie - czyli NORMALNIE PRACUJĄC był w stanie kupić mieszkanie, dobre jedzenie i stać go było na jazdę jakimś zwykłym samochodem - czy do tego, by rządził nami zwierzęcy instynkt, by ciągle walczyć o pieniądze, by przeżyć.

Dałeś swój przykład - Tobie się udało, świetnie. A jakby się nie udało? Jakbyś się uczył nowych rzeczy, wylewał siódme poty, a mimo tego i tak gówno z tego miał? Bo to jest właśnie rzeczywistość wielu ludzi. Korwiniści (nie mówię że Ty) mają zwyczaj dzielić ludzi na tych, co chce im się pracować i mają, i tych którym nie chce się pracować, i nie mają. Zupełnie pomijana jest tutaj zdecydowana większość problemu: czyli ci, którzy pracują, i nie mają.

Powiedzenie, że każdy jest kowalem swojego losu, to kłamstwo, ponieważ skupia się całkowicie na motywacjach wewnętrznych, całkowicie pomijając wpływ środowiska, w jakim człowiek się znajduje.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
535

11-10-2021, 13:31

Ja się zastanawiam jeszcze skąd pomysł, że podatek katastralny na pewno obniży obecne ceny mieszkań? Kto rozpowszechnia tego typu pogłoski? Czy to w ramach przygotowania przyzwolenia społecznego na tego typu rozwiązanie? Interesujące.
Awatar użytkownika
Ascetic

Tak po prawdzie i na marginesie, jest tu kilku, którym się udało. I nie dają rad, nie traktują ludzi jak debili. Może dlatego, że nie mają 27 lat, może nie wydaje im się, że jak mają kwadrat za 400 k, to są krezusami, a może zwyczajnie nie mają sprawnych łbów przez konfiarskie pierdolenie. Może dlatego też, że legitymacje partyjną zostawiają na inną okazję, a tu ludzi traktują choć troszkę bardziej poważnie.

"Wsiądź na tira. Kup mieszkanie." LOL
Ostatnio zmieniony 11-10-2021, 13:33 przez Ascetic, łącznie zmieniany 2 razy.
Poro
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

11-10-2021, 13:32

Przecież mogę je sprzedać i kupić jak mi będzie potrzebne. Teraz ty pomyśl o czymś więcej niż czubek swojego nosa i zważ. Masz to mieszkanie a w tym czasie jakaś rodzina powodowana względami ekonomicznymi zamiast mieszkania twojej babki kupuje domek 20km od granic miasta I CODZIENNIE do miasta wjeżdżają dwa dodatkowe auta, które zabierają miejsca parkingowe, powodują korki, rozjezdżają parkingi i życie w mieście przez to staje się nieznośne. To jest to mniejsze zło, albo 10% z twojej kieszeni albo miliony zlotych na nowe drogi, parkingi, szkoły, przychodnie - nie mówiąc już o dewastacji krajobrazu.

Podatek katastralny spowoduje, że inwestowanie w mieszkania i kitranie ich nie będzie tak opłacalne.
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

11-10-2021, 13:34

535 pisze:
Ja się zastanawiam jeszcze skąd pomysł, że podatek katastralny na pewno obniży obecne ceny mieszkań? Kto rozpowszechnia tego typu pogłoski? Czy to w ramach przygotowania przyzwolenia społecznego na tego typu rozwiązanie? Interesujące.
W Anglii tak zadziałało. Każdy podatek nałożony na potencjalną inwestycję obniża jej rentowność, a za tym atrakcyjność.
535

11-10-2021, 13:38

Tatuś pisze:
Przecież mogę je sprzedać i kupić jak mi będzie potrzebne. Teraz ty pomyśl o czymś więcej niż czubek swojego nosa i zważ. Masz to mieszkanie a w tym czasie jakaś rodzina powodowana względami ekonomicznymi zamiast mieszkania twojej babki kupuje domek 20km od granic miasta I CODZIENNIE do miasta wjeżdżają dwa dodatkowe auta, które zabierają miejsca parkingowe, powodują korki, rozjezdżają parkingi i życie w mieście przez to staje się nieznośne. To jest to mniejsze zło, albo 10% z twojej kieszeni albo miliony zlotych na nowe drogi, parkingi, szkoły, przychodnie - nie mówiąc już o dewastacji krajobrazu.

Podatek katastralny spowoduje, że inwestowanie w mieszkania i kitranie ich nie będzie tak opłacalne.
Ojciec,...kurwa mać, weźże przeczytaj co napisałeś. Za dużo religii miałeś w szkole, czy za dużo wuefu? Sprzedasz mieszkanie, a te pieniądze na to mieszkanie co je będziesz kupował za dwanaście lat to gdzie wsadzisz? Poza tym rozumiem, że gdy wszyscy już zamieszkają w centrum na kupie to życie będzie znośne? Powiedz mi chłopcze. Ile ty tak naprawdę masz lat? I nie pisz, że więcej, niż szesnaście
Awatar użytkownika
Ascetic

11-10-2021, 13:39

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
535 pisze:
W Anglii tak zadziałało. Każdy podatek nałożony na potencjalną inwestycję obniża jej rentowność, a za tym atrakcyjność.
Póki co przymierzają się do ustaw zakazującej zakup mieszkań, ograniczający ten zakup, przez fundusze. To ich boli*:

https://www.money.pl/fundusze/zagranicz ... 8880a.html

Zresztą nie tylko ich. Na całe szczęście jeszcze można zostać wziętym glazurnikiem, stolarzem, czy przenosić kartony w hurtowni i jest szansa na wpisy na forume, że się "osiągnęło sukces" - kupując kwadrat za 400 k. To też mogli by to w jakąś ustawę wpisać.

* Na sam katastralny bym nie liczył. Drugie uderzenie, w elektorat, po droższej gorzale > Nie, to nie przejdzie.
Ostatnio zmieniony 11-10-2021, 13:42 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
Poro
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

11-10-2021, 13:42

Tatuś pisze:
Nie, bo nie ma innej dobrej alternatywy na inwestowanie dla ciułaczy, a dla dużych funduszy to też dobry biznes, gdzie jest podatek katestralny tam wzrosły ceny nieruchomości, a wynajmujący płacą więcej. Wskaż kraj z podatkiem katastralnym, gdzie ceny spadły.

Z resztą się zgadzam, najpierw się buduje osiedla, a potem za kasę z podatków infrastrukturę, a nie na odwrót i to tworzy kłopoty z dojazdem, brakiem miejsc w przedszkolach, szkołach itp.
Die Welt ist meine Vorstellung.
535

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
535 pisze:
Dobrze, a te dodatkowe skutki o których nie piszesz? Jaka była wysokość tego podatku? I czy sytuacja gospodarstw domowych w Angli jest przekładalna jeden do jeden na Polskę? Ile mieszkań przypada na 1000 obywateli tego kraju? Ja nie wiem. Tylko pytam.
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

11-10-2021, 13:49

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
11-10-2021, 13:27
Powiedzenie, że każdy jest kowalem swojego losu, to kłamstwo, ponieważ skupia się całkowicie na motywacjach wewnętrznych, całkowicie pomijając wpływ środowiska, w jakim człowiek się znajduje.
Tu się nie zgodzimy, to też jest w porządku. To co wspomniałeś o nauce czy uczeniu się nowych rzeczy to prawda. Mi chodziło o to, że ucząc się zwiększamy szanse na realiazje swoich zamierzeń. Gwarancji nikt nie da, może pojawić się choroba i wszystko się zmieni. Natomiast marazm i narzekanie kompletnie nic nie zmieni.

Ilu absolwentów polonistyki czy politologii chciałoby się nauczyć ciesielki lub dekarstwa by dobrze zarabiać? Spocić się, zmarznąć, cały czas na zewnątrz.

Kwestia lokum - kolega 535 wielokrotnie pisał co można zrobić żeby nie było tak drogo. W tym rozwiązaniu również pojawia się pot.

Czy ktoś obiecywał, że będzie łatwo? Nie przypominam sobie.
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
Medard

11-10-2021, 13:50

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
535 pisze:
Na krótko zadziałało, potem były wzrosty aż do teraz, chyba, że zamkniesz rynek dla zagranicznych kupujących, nie przyjeżdżają nowi emigranci, czyli rybek się kisi itp.
Awatar użytkownika
Medard

11-10-2021, 13:51

535 pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
535 pisze:
Dobrze, a te dodatkowe skutki o których nie piszesz? Jaka była wysokość tego podatku? I czy sytuacja gospodarstw domowych w Angli jest przekładalna jeden do jeden na Polskę? Ile mieszkań przypada na 1000 obywateli tego kraju? Ja nie wiem. Tylko pytam.
Zadziałało na krótko, potem ceny rosły.
Muszą być jeszcze inne mechanizmy, jak odpowiednio wysoki wkład własny, zamknięcie rynku dla inwestorów z innych państw itp.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

11-10-2021, 13:56

535 pisze:

Możesz dość łatwo sam odnaleźć te dane.
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

11-10-2021, 13:59

535 pisze:

Ojciec,...kurwa mać, weźże przeczytaj co napisałeś. Za dużo religii miałeś w szkole, czy za dużo wuefu? Sprzedasz mieszkanie, a te pieniądze na to mieszkanie co je będziesz kupował za dwanaście lat to gdzie wsadzisz?

Poza tym rozumiem, że gdy wszyscy już zamieszkają w centrum na kupie to życie będzie znośne? Powiedz mi chłopcze. Ile ty tak naprawdę masz lat? I nie pisz, że więcej, niż szesnaście
Uważam, że mniejszym złem jest to by rodzinę o średnich dochodach było stać na mieszkanie w mieście i lepiej byśmy całościowo na tym wyszli.
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
Awatar użytkownika
Ascetic

11-10-2021, 14:00

Tatuś pisze:
535 pisze:

Ojciec,...kurwa mać, weźże przeczytaj co napisałeś. Za dużo religii miałeś w szkole, czy za dużo wuefu? Sprzedasz mieszkanie, a te pieniądze na to mieszkanie co je będziesz kupował za dwanaście lat to gdzie wsadzisz?

Poza tym rozumiem, że gdy wszyscy już zamieszkają w centrum na kupie to życie będzie znośne? Powiedz mi chłopcze. Ile ty tak naprawdę masz lat? I nie pisz, że więcej, niż szesnaście
Uważam, że mniejszym złem jest to by rodzinę o średnich dochodach było stać na mieszkanie w mieście i lepiej byśmy całościowo na tym wyszli.
Nic nie chcę mówić, ale to stwierdzenie jest już zarezerowane.
Poro
535

11-10-2021, 14:02

@ Tatuś. Jeszcze drobiazg, który nie daje mi spokoju. Załóżmy, że mam drugie, czy trzecie mieszkanie. Pracowałem, płaciłem podatki także na twoje pięćset plusy,, do tego zusy srusy. Na wszystko mam faktury. Dlaczego chcesz mnie dodatkowo karać dziesięcioprocentowym podatkiem? Dlaczego chcesz mi zabrać dorobek całego życia i to w momencie gdy nie mogę już ciężko pracować? Dlaczego chcesz to zrobić tylko dlatego, że zachciało ci się mieć dzieci na które cię nie było stać , do tego chcesz mieszkać w samym centrum? Czy mógłbyś choć na chwilę przestać patrzyć jedynie na czubek swojego nosa i swe ekskluzywne zachcianki?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

11-10-2021, 14:03

mistrzsardu pisze:
11-10-2021, 13:49
Tu się nie zgodzimy, to też jest w porządku. To co wspomniałeś o nauce czy uczeniu się nowych rzeczy to prawda.
Tu nie ma nic do zgadzania się lub nie zgadzania, wpływ środowiska na człowieka jest czysto naukowo sprawdzalny i został sprawdzony tysiące razy. Jak dotąd nikt nie udowodnił, że środowisko nie ma żadnego wpływu na ludzi. Jest szansa na Nobla, gdyby się udało. Podział ludzi na ,,marudy" i ,,heroicznych kowali swojego losu" jest komiksowo wręcz śmieszny, jak podział na idących do nieba i do piekła.
535

11-10-2021, 14:05

Tatuś pisze:
535 pisze:

No tak. Lepiej, żebym to ja tobie dołożył do twej nieudolności i luksusu mieszkania przy rynku. Ja pierdole. Mam nadzieję, że nigdy o niczym nie będziesz decydował.
535

11-10-2021, 14:06

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
11-10-2021, 13:56
535 pisze:

Możesz dość łatwo sam odnaleźć te dane.
Mogę. Myślałem, że masz je od ręki.
ODPOWIEDZ