PayPal - czym to się je

masz pytanie? szukasz odpowiedzi?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

Re: PayPal - czym to się je

30-03-2021, 13:06

Spotkała mnie dziwna rzecz. Zamowiłem wczoraj w Godz ov war płyty, zapłaciłem (nie przez paypal tylko bez zakladania konta wpisalem dane karty). Kazało wejść w aplikację banku i tam wpisałem kod. I informacja ze wszystko super. Wchodze na rachunekbankowy wczoraj i zdjeło te 200zł. Dzisiaj wchodze i kwota wrociła do tej sprzed przelewu. W sklepiej GOW nie ma informacji o tym zamowieniu. Co ciekawe dzisiaj jak probuje zrobic przelew z karty tak samo odrzuca mi karte huj wie czemu... Ktos cos podpowie?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

30-03-2021, 13:18

możesz nie mieć uruchomionych na koncie, ustawieniach karty, możliwości płatność online do tej karty.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

31-03-2021, 09:29

ale wczesniej robilem platnosci teraz cos sie zjebalo :) zaplacilem normalnym przelewem internetowym jak emeryt
Awatar użytkownika
Kilgore
weteran forumowych bitew

10-05-2021, 14:35

Takie pytanie mam do obytych z discogs, , opłaciłem zakupy przez paypal dostałem maila z potwierdzeniem, natomiast status na discogs jest nadal oczekiwanie na płatność. jak to wygląda? sprzedający musi potwierdzić płatność żeby zmienił się status czy jak?
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
Immanis
postuje jak opętany!

10-05-2021, 15:08

Kilgore pisze:
Takie pytanie mam do obytych z discogs, , opłaciłem zakupy przez paypal dostałem maila z potwierdzeniem, natomiast status na discogs jest nadal oczekiwanie na płatność. jak to wygląda? sprzedający musi potwierdzić płatność żeby zmienił się status czy jak?
Czasem to chwilę trwa, może nie sprawdza na bieżąco. Ja zazwyczaj melduję sprzedającemu, że zapłaciłem i podaję datę mojej płatności. Zazwyczaj zaraz potem zmienia status na "płatność otrzymana ".
Awatar użytkownika
Kilgore
weteran forumowych bitew

10-05-2021, 15:12

Immanis pisze:
10-05-2021, 15:08
Kilgore pisze:
Czasem to chwilę trwa, może nie sprawdza na bieżąco. Ja zazwyczaj melduję sprzedającemu, że zapłaciłem i podaję datę mojej płatności. Zazwyczaj zaraz potem zmienia status na "płatność otrzymana ".
Ok dzieki
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

09-03-2022, 19:30

chciałem sobie dzisiaj doładować paypalla przelewem natychmiastowym (opcja trustly, czy jak się to chujstwo nazywa) i nie da rady, nie idzie, nie da się wybrać banku z którego chcę zrobić przelew (nieaktywne ikony banku), ostatnio, fakt że kilka miesięcy temu, działało
też tak macie ? czy nie wiem o jakimś myku ?
ktoś coś ?

edit:
sprawdzałem na dwóch przeglądarkach - opera i firefox.

edit 2:
sprawdziłem jeszcze na drugim komputerze - też nic (win10 i win11)
Awatar użytkownika
uglak

09-03-2022, 21:57

Jeśli to bank w domenie . ru to mam pewne podejrzenie :sarcasm1:
Guilty of being right
Awatar użytkownika
maciek z klanu

10-04-2022, 16:27

Msm adres paypal gościa któremu chce zapłacić. Da się to zrobić karta kredytowa beż konta PayPal?
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

01-02-2025, 09:53

noto wklejam jeszcze raz tutaj :)

doładowałem sobie paypala i chciałem zapłacić za bilet na ticketamster, po wybraniu opcji "zapłac przez paypall" wyskakuje mi takie okno:

Obrazek

nie mam absolutnie zamiaru wiązać z paypalem mojej karty ani konta, upewniłem się że w ustawieniach paypala mam opcję że wiodąca funkcją do płacenia jest saldo konta na paypal, a tu taki przypał
w grudniu również kupowałem bilet na ticketmaster i płaciłem paypalem i nie było problemów, a teraz jest zonk.
problem leży po stronie paypala czy ticketmastera ??
da się to jakoś obejść ??
będę wdzięczny za jakieś informacje
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

01-02-2025, 11:02

To jest dziwne ale możliwe ze zmienili polityke, chodzi o to ze jakbys jednak nie miał dość pieniędzy na PayPal to pobierze z konta. Potencjalnie mogli to wprowadzić by w razie gdy sprzedawca okaże się oszustem, można było ściągnąć kasę z jego konta bankowego. To taki educated guess. Twój PayPal i tak jest powiązany z kontem bankowym bo musiałeś jakieś podać na które ma być w razie czego wypłacana kasa z PayPal.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
trup

01-02-2025, 11:46

Stoigniew pisze:
01-02-2025, 09:53
noto wklejam jeszcze raz tutaj :)

doładowałem sobie paypala i chciałem zapłacić za bilet na ticketamster, po wybraniu opcji "zapłac przez paypall" wyskakuje mi takie okno:

Obrazek

nie mam absolutnie zamiaru wiązać z paypalem mojej karty ani konta, upewniłem się że w ustawieniach paypala mam opcję że wiodąca funkcją do płacenia jest saldo konta na paypal, a tu taki przypał
w grudniu również kupowałem bilet na ticketmaster i płaciłem paypalem i nie było problemów, a teraz jest zonk.
problem leży po stronie paypala czy ticketmastera ??
da się to jakoś obejść ??
będę wdzięczny za jakieś informacje
Dodaj sobie jakąś kartę przedpłacona za 50, 100 zl. typu "edenred" albo coś. Powinno zadziałać.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

01-02-2025, 12:07

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
To jest dziwne ale możliwe ze zmienili polityke, chodzi o to ze jakbys jednak nie miał dość pieniędzy na PayPal to pobierze z konta. Potencjalnie mogli to wprowadzić by w razie gdy sprzedawca okaże się oszustem, można było ściągnąć kasę z jego konta bankowego. To taki educated guess. Twój PayPal i tak jest powiązany z kontem bankowym bo musiałeś jakieś podać na które ma być w razie czego wypłacana kasa z PayPal.
Właśnie o to chodzi że mój paypal nie jest powiązany ani z kontem ani tym bardziej z kartą. Nie wypłacam z paypala tylko wpłacam na zakupy zagraniczne (discogs, bandcamp). Zawsze mam tam jakieś kilkadziesiąt złotych rezerwy, i przed planowanymi zakupami sobie doładowywuję. Nie wiem czy to nie jest polityka ticketmastera, bo coś mi migło że chyba tam był jakiś komunikat w stylu "sprzedawca wymaga ...." itp
troszkę się "przestraszyłem" że tak już będzie przy każdej transakcji, ale jak nie kupiłem biletu to zaraz kupiłem sobie płytę na discogs i tam przeszło bez problemu... więc to może faktycznie wymysł sprzedawcy, a nie paypala? ... cholera wie ...

Co do zasady jestem cholernie nieufny i wycofany jak chodzi o podawanie takich danych w internecie jak dane karty czy inne wrazliwe, wiem że może w tym przypadku bezpodstawnie, ale tak juz mam i tego nie zmienię, nie zamierzam niczego wiązać z paypalem :)

a dlaczego chciałem zapłacić paypalem za bilet - bo już kilka razy kupowałem i ticketmaster w przypadku paypala nie brał prowizji jak przy przelewie natychmiastowym :) niby tylko kilka złotych, ale wolę to wydać na dwa-trzy piwa niż dać złodziejom :)
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

01-02-2025, 12:10

trup pisze:

Dodaj sobie jakąś kartę przedpłacona za 50, 100 zl. typu "edenred" albo coś. Powinno zadziałać.
bardzo chetnie, tylko że ja jestem cyfrowym analfabetą, nawet nie wiem co Ty do mnie piszesz :)
jedyna kartę jaka mam to tę do bankomatu co nią płacę w sklepie :)
żadnych blików, fejsbuków, mesendżerów, konta w telefonie - nic
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

01-02-2025, 12:56

Stoigniew pisze:
01-02-2025, 12:07
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Właśnie o to chodzi że mój paypal nie jest powiązany ani z kontem ani tym bardziej z kartą. Nie wypłacam z paypala tylko wpłacam na zakupy zagraniczne (discogs, bandcamp). Zawsze mam tam jakieś kilkadziesiąt złotych rezerwy, i przed planowanymi zakupami sobie doładowywuję. Nie wiem czy to nie jest polityka ticketmastera, bo coś mi migło że chyba tam był jakiś komunikat w stylu "sprzedawca wymaga ...." itp
troszkę się "przestraszyłem" że tak już będzie przy każdej transakcji, ale jak nie kupiłem biletu to zaraz kupiłem sobie płytę na discogs i tam przeszło bez problemu... więc to może faktycznie wymysł sprzedawcy, a nie paypala? ... cholera wie ...

Co do zasady jestem cholernie nieufny i wycofany jak chodzi o podawanie takich danych w internecie jak dane karty czy inne wrazliwe, wiem że może w tym przypadku bezpodstawnie, ale tak juz mam i tego nie zmienię, nie zamierzam niczego wiązać z paypalem :)

a dlaczego chciałem zapłacić paypalem za bilet - bo już kilka razy kupowałem i ticketmaster w przypadku paypala nie brał prowizji jak przy przelewie natychmiastowym :) niby tylko kilka złotych, ale wolę to wydać na dwa-trzy piwa niż dać złodziejom :)
Jeśli Twoj PayPal nie jest powiązanych z kontem, to w jaki sposób wpłacasz na niego pieniądze?
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

01-02-2025, 13:03

jest tam funkcja przelewu błyskawicznego - "trustly...." coś tam
faktycznie jest błyskawiczny, działa jak payu a nawet szybciej
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

01-02-2025, 14:11

Jak masz jakiegoś revoluta to dodaj sobie kartę. Może przejdzie z jednorazową.
A jeśli nie masz to sobie załóż bezplatnego a potem wywal PayPala. Imho lepsze rozwiązanie.
No chyba że PayPal coś daje o czym ja nie mam pojęcia (co jest całkiem możliwe).
Awatar użytkownika
trup

01-02-2025, 14:48

Stoigniew pisze:
01-02-2025, 12:10
trup pisze:

bardzo chetnie, tylko że ja jestem cyfrowym analfabetą, nawet nie wiem co Ty do mnie piszesz :)
jedyna kartę jaka mam to tę do bankomatu co nią płacę w sklepie :)
żadnych blików, fejsbuków, mesendżerów, konta w telefonie - nic
EDENRED lub EDENRED+. Karta podarunkowa (przedpłacona) oparta na systemie Mastercard. Mozna takimi zasilac PayPal Inne (NIE wszystkie) też powinny.

Tu jeszcze jakies dodatkowe info.

https://www.paypal.com/us/cshelp/articl ... es-help533

https://prime-soft.pl/pl/p/Doladowanie- ... 0-PLN-/181
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

01-02-2025, 18:08

empir pisze:
A jeśli nie masz to sobie załóż bezplatnego a potem wywal PayPala. Imho lepsze rozwiązanie.
No chyba że PayPal coś daje o czym ja nie mam pojęcia (co jest całkiem możliwe).
W sumie to zwykłe banki też oferują karty jednorazowe, mBank przynajmniej.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

01-02-2025, 19:01

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
01-02-2025, 18:08
empir pisze:
W sumie to zwykłe banki też oferują karty jednorazowe, mBank przynajmniej.
A to mój (ING) raczej nic takiego nie ma.
ODPOWIEDZ