Ależ oczywiście, że taka jest przyszłość religii - przejście od zjawiska masowego do zjawiska niszowego. Zmiana skali. Religia przestanie być kwestią natury powszechnej, a stanie się kwestią natury specyficznej. I myślę, że ta zmiana zachodzi już obecnie na naszych oczach. Elitaryzm i radykalizm - i nawet nie używam tych słów pejoratywnie.Nerwowy pisze:Tak będzie. Only true believers.Drone pisze:Myślę, że przybędzie radykałów w typie niektórych piszących tutaj, ale całościowo wiernych nadal będzie ubywać.
Księża
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- DeadButDreaming
- w mackach Zła
Re: Księża
The withered bones of those who failed
But more so of those who didn't even try
But more so of those who didn't even try
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Otóż to. Niech członkowie Kościoła mają swój elitaryzm i niszowość, tak jak ma ją Związek Kynologiczny, forum masterfula czy inne gremium skupione wokół jakiejś sprawy. Niech zamkną się w swojej trydenckiej piwnicy i robią swoje, ale niech nie mówią, że ich recepta na życie i ich ogląd wszechświata ma być tym jedynym słusznym. Kościół i jego funkcjonariusze nie rozumieją, że znaczna część oporu wobec ich religii wynika z tego, że ta stawiana jest jako jedyna prawda i aksjologiczne centrum istnienia, a każdy, kto uważa inaczej, jest idiotą, lewakiem albo płaci mu Soros. Dziś mamy czas emancypacji: zwykli ludzie wyzwalają się z sieci różnych podległości, np. nie muszą już chodzić w garniturze do pracy, mogą ufarbować włosy na zielono, wytatuować sobie cokolwiek na czole i nie dostaną za to w ryja za rogiem, kobiety nie muszą koniecznie urodzić dziecka przed 25 rokiem życia itd. Jedyny oręż kościoła w walce z tą emancypacją to straszenie piekłem i brakiem miejsca na cmentarzu - więc niech się nie dziwią, że nawet zwykły szarak poznaje się w końcu na tych tanich chwytach. Na osłodę mogą odpuścić w konfesjonale winy i to jeszcze niektórych trzyma w szachu - gdyby zniesiono instytucję spowiedzi, KK nie przetrwałby 10 lat.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Swoją drogą to niewiarygodne jak skuteczne są nawet tu na forum , straszaki w postaci pełzającego islamu, braku rozgrzeszenia, braku miejsca na cmentarzu, czy piekielnego ognia. Niektórzy pacjenci prawdopodobnie boją się własnego cienia. Stąd potrzeba ukrycia w cieniu budynku z dzwonnicą, tudzież przepastnej sutanny. Taki żart. Gdzie najlepiej ukryć swoje dochody?!...Pod sutanną.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxOpImg10" onclick="window.open(this.href);return false;W mediach społecznościowych popularność zyskuje wywiad z duchownym, który przekonuje, że wierni na powitanie powinni całować księży w dłonie. Ks. Tomasz Jochemczyk podkreśla, że ucałowanie rąk duchownego to "oddanie czci Bogu". - Ksiądz to drugi Chrystus - mówi kapłan.
Co tam dłonie, a co się stanie jak taki ksiądz skropi naszych masterfulowych katolików swoim nasieniem? Wszak to nasienie Chrystusa (bo ksiądz to drugi Chrystus). Od razu idzie się do nieba?
all the monsters will break your heart
Świetnie, a jeszcze nie tak dawno tutejsi gorliwi obrońcy dewiantów, przekonywali, że to murarze są największą grupą ryzyka. Tymczasem co jeden w sukience, to lepsze ziółko. Jajka nosić, talary, pokłony bić, teraz całować. Czego jeszcze sobie życzycie? Zboczeńcy. Ps Aczkolwiek, pana majstra wypada po rękach całować, bo dobrego murarza z wolnym terminem ze świecą obecnie szukać. Za to włóczy się stado leniwych kurew i przebierańców, bawiących się w pana boga.
Ostatnio zmieniony 11-01-2020, 08:02 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Ja uważam, że wierni powinni księdzu na powitanie wypłacać liścia, żeby mu przypominać, iż jest reprezentantem Chrystusa, który nawoływał podobno do pokory i ubóstwa. Ewentualne plucie w ryj też by robiło robotę. Albo kop w dupę.
Kerosene keeps me warm.
- nicram
Tak arcybiskup Gądecki ratuje pedofila. Ksiądz usunięty z kapłaństwa dostał pracę w kurii
Były ksiądz podejrzany o molestowanie i gwałcenie ministranta pracuje w poznańskiej kurii - dowiedziała się "Wyborcza". To w jego sprawie arcybiskup Stanisław Gądecki odmawiał współpracy z prokuraturą.
rzed miesiącem prokuratura zarzuciła byłemu już księdzu Krzysztofowi G., że w latach 2001-13 co najmniej kilkadziesiąt razy wykorzystał seksualnie i zgwałcił Szymona Bączkowskiego z Chodzieży. W zarzutach czytamy m.in. o wywożeniu do lasu, biciu po twarzy i gwałceniu.
Dramat Szymona zaczął się, gdy chłopak był gimnazjalistą. – Ksiądz obmacywał mnie, chciał, żebym go masturbował – relacjonował. Podejrzany najpierw wykorzystał swoją władzę nad ministrantem, a potem jego kłopoty finansowe i uzależnienie od alkoholu, bo molestowany chłopak zaczął pić.
Szymon opowiedział o tym podczas spowiedzi. Spowiednik zadał mu jako pokutę powiadomienie kurii. Szymon powiadomił też prokuraturę.
Wzorcowa reakcja poznańskiej kurii?
W październiku 2018 r. księdza Krzysztofa G. usunięto ze stanu duchownego. Poznańska kuria podawała to jako przykład wzorcowej reakcji i samooczyszczania się Kościoła. Ale teraz dowiadujemy się, że już po miesiącu, w grudniu 2018 r., były ksiądz dostał w poznańskiej kurii pracę. Metropolita poznański abp Stanisław Gądecki zatrudnił go jako magazyniera w diecezjalnym archiwum akt dawnych. Wyszło to na jaw, gdy prokurator zapytał Krzysztofa G. o miejsce pracy.
Ks. Maciej Szczepaniak, rzecznik kurii, przekonuje, że to tylko tymczasowa pomoc; były ksiądz został magazynierem do czasu, aż znajdzie sobie inną pracę. Ale Krzysztof G. pracuje w kurii już ponad rok. „Tego rodzaju praca w miejscu bez kontaktu z dziećmi czy młodzieżą nie niesie za sobą zagrożeń i jest też formą społecznej prewencji” – pisze rzecznik.
Amnezja księży
W czasie gdy kuria pomagała Krzysztofowi G., zatrudnieni w niej księża robili wszystko, by nie pomóc prokuraturze w śledztwie. Odmawiali odpowiedzi na pytania dotyczące kościelnego postępowania, które zakończyło się usunięciem Krzysztofa G. ze stanu duchownego.
Gdy sąd zwolnił ich z tajemnicy zawodowej, dopadła ich amnezja. „Mnie się wydaje, że [Krzysztof G.] do czegoś się przyznał, ale nie potrafię powiedzieć do czego” – zeznał jeden. Drugi twierdził, że prowadzi kilka spraw dotyczących molestowania i „wiadomości z postępowań mogą się na siebie nakładać”.
Abp Stanisław Gądecki: Akt nie mamy
Gądecki odmówił też wydania prokuraturze akt kościelnego postępowania. Gdy sąd zwolnił go z tajemnicy, odpisał, że akta znajdują się w Watykanie. Prokuratura nie zrobiła przeszukania w kurii, mimo że żądali tego pełnomocnicy molestowanego Szymona.
Rzecznik kurii przekonuje, że nie należy łączyć odmowy wydania dokumentów z zatrudnieniem byłego księdza.
Bączkowski od nas dowiaduje się, że jego oprawca pracuje w kościelnej instytucji. – Nie mogę w to uwierzyć. To dla mnie science fiction – mówi.
– Byłoby dobrze, gdyby z taką samą gorliwością, jaką widać w pomocy dla sprawców, Kościół zaangażował się w pomoc dla pokrzywdzonych – mówi Artur Nowak, adwokat, pełnomocnik Szymona. I dodaje: – Żaden z przedstawicieli Kościoła nie zaproponował mu realnej pomocy.
Rzecznik kurii ma inne zdanie: „Z pokrzywdzonym kilkukrotnie spotkał się delegat biskupa ds. ochrony dzieci i młodzieży, proponował mu opłacenie terapii psychologicznej, zwracano mu zawsze koszty podróży. Pokrzywdzony nie był zainteresowany taką formą pomocy”.
- Nikt nie proponował mi opłacenia żadnej terapii - odpowiada Szymon. Dostał jedynie zwrot kosztów podróży do Gdańska, do księdza, który był biegłym w kościelnym postępowaniu i go badał. - Trudno jednak nazywać to pomocą - dodaje Szymon.
- To jest wszystko na co Kościół stać? - pyta Artur Nowak. - To ma zrekompensować Szymonowi lata przemocy seksualnej, demolowania jego psychiki?
Bez wniosku o areszt
Przed miesiącem papież Franciszek wydał dekret znoszący tajemnicę papieską w sprawach dotyczących m.in. nadużyć seksualnych wobec nieletnich. Kuria mogłaby bez obaw o złamanie tajemnicy przekazać akta władzom cywilnym. Ale prokuratura już o nie nie wnioskuje.
Śledczy nie wnieśli też o areszt dla Krzysztofa G. Były ksiądz raz w tygodniu musi się stawiać w komisariacie. Nie przyznał się do winy.
all the monsters will break your heart
Cóż tam jeden ministrant, skoro murarze gwałca tak samo, a każdy homoś ma pięćuset partnerów? Średnio.
-
Czy ktoś założył tu temat "murarze", żeby się na nich wyżywać?
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Sybir
- mistrz forumowej ceremonii
Nie, ale przecież możesz to zrobić.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
-
Nie mam takiej potrzeby by stygmatyzować w ten sposób jakąś grupę zawodową, nawet jeśli mam do niej szereg zastrzeżeń. Jeśli ktoś jest antyklerykalnym fanatykiem i tego potrzebuje to w porządku, ale proszę nie dziwić się, że ktoś dystansuje się od tego typu oszołomstwa, nawiasem mówiąc, bardzo dziecinnego. Czasami przypomina to ducha pieśni Hitlerjugend: "Żaden zły ksiądz nie stanie nam na przeszkodzie, bo czujemy, że jesteśmy dziećmi Hitlera. Nie naśladujemy Jezusa, ale Horsta Wessela. Precz z kadzidłem i wodą święconą!" Chore.Sybir pisze:Nie, ale przecież możesz to zrobić.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Wykurwiaj na frondę jak się nie podoba. Chociaż nie, zapomniałem, że nawet fanatyk - Terlikowski ma chociaż na tyle rigczu żeby nie bronić pedofilskich zbrodniarzy.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
-
Kto ich broni?! Ja sprzeciwiam się traktowaniu pedofilii jako głównego problemu KK i promowania równania ksiądz = pedofil, bo to jest działanie na licencji J.Goebbelsa i przynosi nieciekawe rezultaty np. w postaci pobłażania dla tej zbrodni w innych grupach zawodowych. Poza tym za pedofilskie gwałty powinna być kara śmierci, służby specjalne nie powinny chronić pedofilów (współpraca na zasadzie szantaż kompromatami i ochrona prawna), a tam gdzie są dzieci (szkoły, kluby, domy kultury) należy eliminować dewiantów, w tym homoseksualistów.Nerwowy pisze:Wykurwiaj na frondę jak się nie podoba. Chociaż nie, zapomniałem, że nawet fanatyk - Terlikowski ma chociaż na tyle rigczu żeby nie bronić pedofilskich zbrodniarzy.
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
W tym rzecz, że TO JEST główny problem KK a opór tej organizacji wobec jego skutecznego rozliczenia manifestuje się w polskim Kościele relatywizowaniem zbrodni, stygmatyzacją ofiar czy wreszcie odwracaniem uwagi od swoich win na rzecz wszelakich chochołów typu gender, "ekologizm" i tego typu wysrywów ćwierćinteligentów pokroju Guza czy Jędraszewskiego. Ale jak widać niektórzy łykają tę narrację.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
-
- rasowy masterfulowicz
Pacjent nie byłby sobą, gdyby zwyczajowo nie uroił sobie czyhających za rogiem homoseksualistów, wrzucając ich do jednego wora z sukienkowymi.
Folklor Masterfula.
A, ksiądz = pedofil, i to ich własnie, idac za radą kolegi, należało by eliminowac z miejsc gdzie są dzieci.
Folklor Masterfula.
A, ksiądz = pedofil, i to ich własnie, idac za radą kolegi, należało by eliminowac z miejsc gdzie są dzieci.
-
Mylisz się, Przyjacielu. Z faktu, że koncentrujesz się na ważnej sprawie pedofilii w KK wysnuwasz błędny wniosek, iż to najważniejszy problem tej instytucji, a Guza i Jędraszewskiego, którzy diagnozują ważniejsze problemy starasz się deprecjonować nazywając ćwierćinteligentami.Nerwowy pisze:W tym rzecz, że TO JEST główny problem KK a opór tej organizacji wobec jego skutecznego rozliczenia manifestuje się w polskim Kościele relatywizowaniem zbrodni, stygmatyzacją ofiar czy wreszcie odwracaniem uwagi od swoich win na rzecz wszelakich chochołów typu gender, "ekologizm" i tego typu wysrywów ćwierćinteligentów pokroju Guza czy Jędraszewskiego. Ale jak widać niektórzy łykają tę narrację.
Po pierwsze proszę mi swojej ignorancji nie ubierać w moje rzekome urojenia, bo zdecydowana większość afer pedofilskich w KK to właśnie akty homoseksualne, a po drugie jeśli ksiądz = pedofil to choć w 80% prawda to z pewnością wielu forumowiczów nie może spokojnie usiąść do końca życia, a ja i moi wszyscy znajomi mieliśmy niebywałe szczęście :)Pelson pisze:Pacjent nie byłby sobą, gdyby zwyczajowo nie uroił sobie czyhających za rogiem homoseksualistów, wrzucając ich do jednego wora z sukienkowymi.
Folklor Masterfula.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Z ciekawości wpisałem w Google ,,homoseksualizm a pedofilia”. Pierwsze kilka stron to strony katolickie, które z natury są wrogie homoseksualistom (ponieważ Biblia określa dość jasno homoseksualizm jako grzech). Wśród nich - ironio losu - Fronda, na która koledzy odsyłają kół. Pacjenta. Trochę dalej znalazłem odrobine poważniejsza stronę Głównego Polskiego Towarzystwa Seksuologicznego wskazujące, ze jedno nie ma z drugim nic wspólnego.
http://pts-seksuologia.pl/sites/strona/ ... sualizm-i-
http://pts-seksuologia.pl/sites/strona/ ... sualizm-i-
W odpowiedzi na szerzącą się w debacie publicznej dezinformację, Polskie Towarzystwo Seksuologiczne pragnie dokonać rozróżnienia dwóch odrębnych, lecz nagminnie mylonych pojęć: homoseksualizm i pedofilia.
Homoseksualność jest to pociąg erotyczny i uczuciowy wobec osób tej samej płci, analogicznie jak heteroseksualność stanowi pociąg erotyczny i uczuciowy wobec osób płci odmiennej.
Pedofilia jest to pociąg erotyczny wobec cech niedojrzałości płciowej, a więc do cielesnych cech dziecięcości. Czyn pedofilny rozumiany jest jako zabronione prawem seksualne wykorzystanie dziecka poniżej lat 15 przez osobę pełnoletnią.
Należy podkreślić, że – identycznie jak sama w sobie heteroseksualność – również homoseksualność per se nie implikuje żadnej szczególnej predyspozycji do zakazanego prawem wykorzystywania seksualnego dzieci.
Znakomita większość przypadków wykorzystywania seksualnego dzieci w Polsce jest popełniana przez heteroseksualnych mężczyzn i ma miejsce w rodzinie (tj. wykorzystywanie dziewczynek przez mężczyzn będących członkami ich rodzin – np. przez ojca, ojczyma, dziadka, wuja itd.). Ze względu na fakt, że osoby homoseksualne stanowią w społeczeństwie mniejszość, przypadki wykorzystywania seksualnego dzieci, popełnianego przez te osoby, stanowią proporcjonalną mniejszość w porównaniu do czynów popełnianych przez ludzi heteroseksualnych.
Przypisywanie osobom homoseksualnym szczególnej – w porównaniu do heteroseksualnych – skłonności do seksualnego wykorzystania dzieci stanowi nieuprawnione nadużycie, a rozpowszechnianie skojarzenia między homoseksualnością a pedofilią jest domeną ludzi nieświadomych i niekompetentnych bądź też uprzedzonych do ludzi homoseksualnych i sprzeciwiających się prawom obywatelskim tych osób. Podtrzymywanie społecznego przekonania o szczególnej skłonności osób homoseksualnych do seksualnego wykorzystywania dzieci jest krzywdzące dla homoseksualnej części społeczeństwa, przyczynia się do niezwykłej trwałości uprzedzeń wobec tych osób i utrudnia pełne funkcjonowanie psychologiczne homoseksualnych obywatelek i obywateli.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
-
Należy dodać, że PTS jest zdominowane przez lewicę, prowadzi akcje polityczne i walczy z faktami, bo nawet najstarsi antyklerykałowie wiedzą, że księża pedofile najczęściej mają skłonności do tej samej płci.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Jakos tak czułem, ze to da się wyjaśnić spiskiem lewactwa;)
If you do everything right, there will be no struggle.
-
- rasowy masterfulowicz
Po pierwsze proszę mi swojej ignorancji nie ubierać w moje rzekome urojenia, bo zdecydowana większość afer pedofilskich w KK to właśnie akty homoseksualne, a po drugie jeśli ksiądz = pedofil to choć w 80% prawda to z pewnością wielu forumowiczów nie może spokojnie usiąść do końca życia, a ja i moi wszyscy znajomi mieliśmy niebywałe szczęście :)[/quote]Pelson pisze:Pacjent nie byłby sobą, gdyby zwyczajowo nie uroił sobie czyhających za rogiem homoseksualistów, wrzucając ich do jednego wora z sukienkowymi.
Folklor Masterfula.
Naprawde nie chce mi się przelewać z pustego w próżne i po raz wtóry bić pianę dookoła tematu, który Cię niezmiernie fascynuje, a którym jest homoseksualizm. Wiem, że z punktu widzenia autora tych komentarzy możesz miec problem, by to zauwazać w szerszym ujęciu, ale nikt nie pisze tutaj z takim zapałem o gejach jak Ty. Z częstotliwością zmuszającą do zastanowienia się, czy to aby nie pogranicze obsesji.
Przeczytaj sobie to i skończ już wreszcie.
http://wiez.com.pl/2018/10/17/wykorzyst ... trzy-mity/
PS. Ksiądz = pedofil. Odpowiedzialność zbiorowa. Dopóki kler jedoznacznie nie rozliczy się i nie odetnie od tych praktyk i nie zacznie współpracować ze świeckimi oraganami ścigania mam prawo uzywać takiej terminologii.