BLOOD INCANTATION

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

Re: BLOOD INCANTATION

28-11-2019, 09:52

Bardzo ładne.

Swoją drogą - wiedziałem, że gdzieś to widziałem:

Obrazek
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

28-11-2019, 10:58

Podoba mi się nowe BLOOD INCANTATION, ale jednocześnie jestem trochę zawiedziony póki co. Spodziewałem się szaleństwa, a dostałem materiał kulturalny i dystyngowany. Gdzie tajni agenci, gdzie chemitrails, gdzie głosy zza ściany?
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

28-11-2019, 11:09

Drone pisze:Podoba mi się nowe BLOOD INCANTATION, ale jednocześnie jestem trochę zawiedziony póki co. Spodziewałem się szaleństwa, a dostałem materiał kulturalny i dystyngowany. Gdzie tajni agenci, gdzie chemitrails, gdzie głosy zza ściany?
Właśnie mam takie same odczucia. Zresztą pisałem o tym wcześniej.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Medard

29-11-2019, 13:19

Drone pisze:. Gdzie tajni agenci,gdzie głosy zza ściany?
W Inner paths (to outer space).

Zresztą płyta amerykańców taka
kulturalna jak sam to napisałeś.
I dobrze.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Harlequin

05-12-2019, 10:01

Płyta jeszcze nie doszła, ale dość mocno ją przewałkowałem. Moja konkluzja jest taka, że to na pewno bardzo dobry album, ale szereg pretensji w kierunku zespołu nie pozwala mi zachwycić się tym albumem na tyle, aby stawiać go na piedestałach.

Najpierw o plusach - instrumentalnie to w tej chwili deathmetalowa czołówka. Kompozytorski na dobrą sprawę też, utwory są zróżnicowane, rozbudowane, charakterystyczne, ze sporą ilością punktów zaczepienia. Na pewno nie jest to granie "jednego i tego samego". Zakochany jestem w brzmieniu nowej płyty - zwłaszcza garów. Te mi się kojarzą brzmieniowo z "South Of Heaven", którą uważam, za płytę z najlepiej brzmiącymi garami jeśli chodzi o muzykę metalową. Na pewno Ci goście potrafią wykreować nieamowity klimat, HHOTHR" spokojnie mogłoby być nigdy nie wydanym debiutem Timeghoul. Niby jest teraz moda na takie "kosmiczne" granie, ale nie czarujmy się - liczy się tylko Blood Incantation, reszta to przypisy. Zadziwia mnie fakt, jak Riedl i spółka potrafią przeżuwać słabsze lub mniej interesujące motywy i wplatać je w całość tak, aby miały one sens (czego przykładem jest choćby nieco rozstrzelony, ostatni numer. Jeśli chodzi o technikę "zero-waste" to Ci goście robią to po profesorsku, trochę takie MacGyvery metalu. Metalu, ale niekoniecznie death metalu. Rozumiem narzekania niektórych, że ten materiał jest mało deathmetalowy i może wydawać się rozmemłany miejscami. Na początku też mnie się tak wydawało. Kluczem do polubienia się z tym albumem okazała się moja ostatnia faza na jedyny pełniak 'Vauxdvihl" i Dream Theater "Awake". Znalazłem tam sporo analogii do nowego Blood Incantation, które teraz odbieram bardziej jako krążek progmetalowy niż deathmetalowy. Dobrze napisane kompozycje, kreujące klimat wokół czasem bezkształtnych, meandrujących motywów, które tworzą gdzieś swój świat, bez bawienia się w szufladki. I w tym aspekcie "HHOTHR" jest wyśmienite.

Fundamenty jednak kruszą się, gdy patrzę na to jakie wykorzystano tu środki wyrazu. Blood Incantation poszło na łatwiznę i wykorzystało znane zarówno fanom muzyki progresywnej jak i deathmetalowej schematy, które po prostu zgrabnie poukładali. Fajnie się tego słucha, całosc płynie, ale mam nieodparte wrażenie, że co chwilę słysze jakieś zapożyczenia, pojebki, schematy, które gdzieś już słyszałem (czasem w lepszym wydaniu) i które znam. Pomijam już fakt, że rozpoczynanie płyty riffem bezczelnie podjebanym z "Immortal Rites" na starcie budzi mój niesmak. A im dalej w las tym skojarzen z innymi artystami jest zbyt wiele. Niby jest to reinterpretowanie znanego i sprawdzonego, ale chyba ta reiterpretacja nie do końca się udała. Niby jest to Blood Incantation, ale za dużo tu Morbid Angel, Nile czy paru innych nazw.

I najgorsza rzecz - słucham sobie tego nowego Blood Incantation, niby tu i ówdzie jestem pod wrażenie, ale serducho jakoś nie bije mi szybciej z wrażenia. Jedynie wspominany tu wczesniej "The Giza Power Plant" powoduje, że krew płynie szybiciej, ale to i tak jedynie fragment całości.

Czy jestem rozczarowany? Nie, bo to porcja bardzo dobrej muzyki. Ale jestem wkurwiony, że poszli na łatwizne, że nagrali album mocno zachowawczy, nagrali album bardzo 90sowy, który bardziej przypomina mi hołd dla artystów tamtych lat niż de facto stanowi krok w muzycznym rozwoju grupy. Chciałem się bardzo tym albumem zachwycić, ale do tej pory nie udało mi się,

I choć obiektywnie "HHOTHR" jest lepszy od szeregu innych okołodeathmetalowych płyt, to prędzej sięgne po spontanicznie brzmiący debiut Dipygus, który energią rozsmarowuje po ścianach, albo po prawdziwkowy, choć nieco ograniczony w formie debiut Cerebral Rot, niż po świetnie skomponowaną, ale wtórną wariację na temat przebrzmiałych już nieco mistrzów.
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

05-12-2019, 10:34

Wiedziałem ;)

I czaję o co chodzi. Ta ekipa ma wszystko, a jednocześnie czegoś jej brakuje. Nie zmienia to faktu, że nadal mam dużo radochy z nowego albumu. A podczas "Giza Power Plant" wciąż jestem w jakiejś innej rzeczywistości, więc jest zajebiście :)

Ostatni utwór to faktycznie trochę zlepek zajebistych motywów bez konkretnej myśli przewodniej(mimo, że poszczególne patenty płynnie przechodzą jeden do drugiego), ale są tam takie momenty że głowa mała.
Awatar użytkownika
Harlequin

05-12-2019, 10:45

Tak, momenty są, bez dwóch zdań. Zespół nadal pokazuje klasę, ale mam wrażenie, że ten album jest trochę wyrachowany, "intelektualny", a nie sensualny (debiut). Ja wychowałem sie na "matematycznym" metalu czy rocku więc jeśli chodzi o konwencję to powinien doskonale trafiać w moje gusta, ale przez to, że troche popłynęli z tymi zapożyczeniami i odtwórczością, to trochę to nie może chwycić.
Awatar użytkownika
nicram

05-12-2019, 13:27

Harlequin pisze:Niby jest to Blood Incantation, ale za dużo tu Morbid Angel, Nile czy paru innych nazw.

I najgorsza rzecz - słucham sobie tego nowego Blood Incantation, niby tu i ówdzie jestem pod wrażenie, ale serducho jakoś nie bije mi szybciej z wrażenia.
To samo. Im więcej słucham tej płyty tym więcej słyszę bezczelnego złodziejstwa niż ich własnej muzyki. I pal licho te zrzynki, ale te kompozycje w ogóle nie porywają. W ogóle nie chce mi się do tej płyty wracać, jakby była pozbawiona dynamiki, życia, energii i radości. Nie mówiąc już o zajebistych pomysłach, których tutaj niewiele.
Harlequin pisze: Czy jestem rozczarowany?
Ja jestem i nie boję się o tym mówić. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Żułek

06-12-2019, 16:44

eeeetam pierdolenie ;) ja nie wiem czy to nie płyta roku jak dla mnie ;) mimo że w takie akcje raczej się nie bawie ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Harlequin

06-12-2019, 18:46

Obrazek

Siewca dobrej nowiny Kurier Remigiusz i moje Fryzjerskie Dupencje z Piwnicy magazynujące mi przesyłki dostarczyły mi dziś pakę, tak więc drogie Kolegi, w poniedziałek wysyłam priorytetem paczuszki.

Oczywiście pomimo tego, ze mam swoje ale, to płyty mam zamiar słuchać, bo to tak czy owak kawał fantastycznej muzy. Może zatrybi mi na wyższy level.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

06-12-2019, 19:32

Z US brales?
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Harlequin

06-12-2019, 19:36

Tak.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

06-12-2019, 19:40

Kurwa, jaja. Ja jeszcze nie mam. (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Harlequin

06-12-2019, 19:44

A Kolega Van Druten miał chba już przedwczoraj. Generalnie od 29ego paka szła z Lipska.... Dtarcie do Lipska zajęło jej tyle samo czasu.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

06-12-2019, 20:06

Moja jeszcze w US. Ale jak juz wyladuje w UK to nastepnego dnia jest u mnie.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

06-12-2019, 20:27

Żułek pisze:eeeetam pierdolenie ;) ja nie wiem czy to nie płyta roku jak dla mnie ;) mimo że w takie akcje raczej się nie bawie ;)
Chyba składam megadef
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Triceratops

06-12-2019, 23:57

loncze sie z wami w bulu
woodpecker from space
Awatar użytkownika
TheDude

07-12-2019, 00:30

Taka płyta roku, że jeszcze nie słuchałem jej nawet :)
535

07-12-2019, 00:37

TheDude pisze:Taka płyta roku, że jeszcze nie słuchałem jej nawet :)
Wina płyty, że jej nie słuchałeś. Ja to rozumiem. Dzisiaj w pracy jeden pacjent powiedział, że tylko Tusk zbliżył się do granicy, a już zapowiadają kryzys...Nie wiem o co chodzi z tą granicą, ale figura jest imponująca. Panie Jacku. Szacun.
Awatar użytkownika
TheDude

07-12-2019, 00:55

^ Nie, to moja wina. Mam tyle płyt to odłuchania/nadrobienia, że po prostu jeszcze nie dotarłem do nowego krążka Blood Incantation. Przyjdzie pora to zrobię odsłuch z piwami (albo innymi piciami) i w laczkach :)
ODPOWIEDZ