POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Lucek
weteran forumowych bitew

Re: POlitykowanie

31-10-2019, 19:12

to chyba jakaś moda sie zrobiła ze wieśniaki biedaki z polski jeżdżą na białoruś i udają bogaczy he he
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

31-10-2019, 19:17

A po co w ogole kogos udawac? Pojechalem zwiedzic Minsk, wrazenia niesamowite. Raj dla palaczy, fajki po 6 zyla, flaszka wodki 15zl. Czysto wszedzie.
woodpecker from space
535

01-11-2019, 22:06

To chyba jakaś moda wśród "metalowców", żeby politykę traktować poważnie.

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

01-11-2019, 23:25

Nowa? Zawsze był jakiś taki nurt by komentować co się dzieje w polityce. Problem jest ten, że to się dramatycznie dezaktualizuje i za 10 lat słuchasz to i zastanawiasz się "o chuj tam chodziło?".
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
535

01-11-2019, 23:30

Tatuś pisze:Nowa? Zawsze był jakiś taki nurt by komentować co się dzieje w polityce. Problem jest ten, że to się dramatycznie dezaktualizuje i za 10 lat słuchasz to i zastanawiasz się "o chuj tam chodziło?".
Naprawdę Ojciec? Pite było? Nie potępiam. Przecież w polityce zawsze chodzi o to samo. Nic się nie dezaktualizuje..
535

02-11-2019, 00:08

535 pisze:https://krakow.onet.pl/krakow-zabraklo- ... li/8bytpkr
No. To chyba wiem, gdzie jest moja dotacja do wymiany instalacji gazowej. Państwo z gówna, które oficjalnie ma pieniądze na wszystko nie reguluje swoich zobowiązań. I co im zrobisz?
Uczciwość nakazuje sprostować. Państwo z gówna wyczekało do samiutkiego końca i ten wdowi grosz pojawił się na koncie. Dziękuję panie Jarku. Będzie na piwa, płyty i parę innych spraw.
Awatar użytkownika
Triceratops

02-11-2019, 09:07

Drone pisze:
Triceratops pisze:
Hatefire pisze:
To mnie akurat nie dziwi ;-)
Nie dziwi nikogo, kto chodzil do normalnej 8 klasowej podstawowki z rosyjskim. Niedawno bylem na Bialorusi z z kilkudziesiecioma osobami, niektore juz z czasow gimnazjum. Zal i jednoczesnie smiech bylo patrzec jak mlodziez bez znajomosci cyrylicy czuje sie w sklepach zagubiona jak dzieci we mgle. O rozmowie w sklepie nie wspominam, zero kumactwa.
Jakiś czas temu miałem spotkanie służbowe z Rosjanami. Kwestia języka w ogóle nie była poruszana, bo myślałem, że angielski to dzisiaj norma. Okazało się, że nie mówią słowa po angielsku - pierwsze pół godziny było ciężkie, bo z automatu przechodziłem na angielski jak nie wiedziałem, co powiedzieć, a potem już sobie przypomniałem to i owo, uzupełniając braki zruszczanymi polskimi słowami i poszło gładko :)
Oczywistosc, szczerze mowiac podoba mi sie ten upor Rosjan zeby nie rozmawiac po angielsku. Na Bialorusi to samo, to co w szkole podstawowej wystarczy zeby sie dogadac w kazdym sklepie i na miescie zapytac o kierunek. Zreszta bardzo chetnie rozmawiaja i sa bardzo mili, tylko nasza rezimowka przedstawia Rosjan i Bialorusinow jako krwiozercze bestie zadne slowianskiej krwi ;)
woodpecker from space
Pacjent

02-11-2019, 10:51

Tymczasem ściągamy sobie do pracy lub do nauki, za którą sami płacimy (!), Ukraińców z ich patologicznym szowinizmem zamiast bardziej przyjaźnie do nas nastawionych Białorusinów czy Rosjan.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Ascetic

02-11-2019, 11:14

Pacjent pisze:Tymczasem ściągamy sobie do pracy lub do nauki, za którą sami płacimy (!), Ukraińców z ich patologicznym szowinizmem zamiast bardziej przyjaźnie do nas nastawionych Białorusinów czy Rosjan.
zawsze się możesz zapakować i tam do ruskich pojechać. z twoimi poglądami to jakoś tam "pofunkcjonujesz". tyle, że się jeszcze musisz przekabacić na tą ich jeszcze bardziej cudaczną wiarę. ale dla takich jak ty to nie powinno być problemu.

swoją drogą lepszy jakikolwiek lewak z jasnymi poglądami, których się nie wstydzi, przynajmniej wiadomo od razu, że z nim nie po drodze, niż pseudo narodowiec. taki post-dmowski, czy jędrzejowo-giertychowy. wydaje mu się, że swojak a jednak zdrajca. któremu trzeba ur... j ...
Ostatnio zmieniony 02-11-2019, 11:21 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

02-11-2019, 11:18

Triceratops pisze: Oczywistosc, szczerze mowiac podoba mi sie ten upor Rosjan zeby nie rozmawiac po angielsku. Na Bialorusi to samo, to co w szkole podstawowej wystarczy zeby sie dogadac w kazdym sklepie i na miescie zapytac o kierunek. Zreszta bardzo chetnie rozmawiaja i sa bardzo mili, tylko nasza rezimowka przedstawia Rosjan i Bialorusinow jako krwiozercze bestie zadne slowianskiej krwi ;)
Szczerze mówiąc, to nie jest żaden upór, tylko zwyczajny brak - nie są wcale z tego powodu zachwyceni.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Medard

02-11-2019, 12:43

Francuzi też mają ten brak?
Po prostu nie chcą mówić po angielsku, chociaż często potrafią.

Kilka silnych nacji nie chce w angielski, mimo, że by mogli.
Mają jakieś swoje ambicje, czy to ma sens to inna sprawa, ale esperanto też się nie przyjęło, zbyt duży jest nacisk krajów anglojęzycznych na promowanie języka i kultury.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Bloodcult

02-11-2019, 12:50

...a poza tym sądzę że Francjia powinna zostać zniszczona...
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Drone

02-11-2019, 12:52

Jeżeli uważasz, że Francuzi dobrze mówią jako naród po angielsku, to się mylisz. Ci, którzy potrafią, nie mają oporów, żeby mówić.
Inna sprawa jest np. z Kanadyjczykami z Quebecu - ci często nie chcą mówić po angielsku. Swoją drogą ich francuski budzi niezmierne rozbawienie u rodowitych Francuzów, bo brzmi jak archaiczna francuszczyzna sprzed 200 lat.
Awatar użytkownika
Medard

02-11-2019, 13:25

Chyba nie zrozumiałeś co napisałem,
Francuzi nie chcą się uczyć angielskiego, a jeżeli potrafią, to również nie chcą używać.
Nie znam sytuacji w kanadzie, piszę o Europie np. spotkałem się z sytuacją,
że celowo nie używano angielskiego, pomimo jego znajomości. Bo jak nazwać sytuację, gdy ktoś pisze artykuły, wygłasza referaty w angielskim, a potem w rozmowie udaje, że tylko zna francuski?
Taki lokalny nacjonalizm, chyba nie lubisz.
Ale wpychanie wszędzie angielskiego, to niby co innego?
Awatar użytkownika
Medard

02-11-2019, 13:33

Inny przypadek, to francuz, którego matka jest Polką, gość oczywiście bywał u nas i coś tam rozumie, ale się do tego nie przyznaje, udaje, że tylko we francuski.
Awatar użytkownika
Drone

02-11-2019, 13:36

Mam inne doświadczenia. Dzisiejsze pokolenie młodych Francuzów uczy się angielskiego i nie ma problemu z jego używaniem, o ile potrafią. Może po prostu w ogóle nie chcieli z Tobą gadać?
Awatar użytkownika
Triceratops

02-11-2019, 13:49

Medard pisze:Chyba nie zrozumiałeś co napisałem,
Francuzi nie chcą się uczyć angielskiego, a jeżeli potrafią, to również nie chcą używać.
Nie znam sytuacji w kanadzie, piszę o Europie np. spotkałem się z sytuacją,
że celowo nie używano angielskiego, pomimo jego znajomości. Bo jak nazwać sytuację, gdy ktoś pisze artykuły, wygłasza referaty w angielskim, a potem w rozmowie udaje, że tylko zna francuski?
Taki lokalny nacjonalizm, chyba nie lubisz.
Tak, wlasnie o tym pisalem, np w Bawarii jest to samo, tamtejsze szwaby z uporem nie chca gadac po anglicku. I takie zjawisko jest coraz czestsze.

Kanady nie ma co uzywac jako egzemplifikacji czegokolwiek, chyba ze galopujacej degeneracji
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Medard

02-11-2019, 15:38

Amerykańce i angole pod pozorem unifikacji dla wszystkich tworzą unifikację pod siebie. Bo gdyby rzeczywiście chcieli równości, to by promowali jakieś esperanto, albo inny sztuczny język, a nie tylko angielski.

Chodzi raczej o pilnowanie swojego. Trudno zarzucić Francuzom, czy Rosjanom chęć do nauki, skoro mają własne rozwiązania techniczne w wielu dziedzinach, w których prawie nie istniejemy. Za to trzeba przyznać ludzie u nas nieźle operują angielskim, bo muszą skoro szefostwo często jest zagraniczne.
I kto tu komu tyłki liże?

Na wyjazdach służbowych Francuzi muszą się dostosować i mówić po angielsku, jeżeli druga strona nie ogarnia we francuski. Trudno, żebyśmy na szybko się nauczyli, szczególnie dokumentacji.

Ale u siebie mogą zlewać anglosasów.
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

02-11-2019, 23:21

Triceratops pisze:
Kanady nie ma co uzywac jako egzemplifikacji czegokolwiek, chyba ze galopujacej degeneracji
Ty jesteś degeneracja. To jest jedyny kraj na świecie w którym byłem, w którym nie czuło się dystansu od miejscowych. Nie to co pierdolenie Niemca - bo Polacy zabijają Niemców w Opolu, czy jakiegoś Australijczyka, który ma cię totalnie w dupie i nawet nie wie gdzie Polska leży.
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
Awatar użytkownika
Drone

02-11-2019, 23:57

Życzyłbym sobie w Polsce takiej degeneracji, jaka panuje w Kanadzie :)
ODPOWIEDZ