METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: METALLICA

04-09-2019, 19:56

hcpig pisze:Co jest kiepskie?

Rock'n'rollowy 'Fuel'?
Megaciężki, sabatthowski 'Devil's Dance'?
te akurat bardzo dobre

Pokręcony, oniryczny 'Where The Wild Things Are'?
Alkoterror 'Low Man's Lyric'?
Nawetniewiemjakzajebisty 'Carpe Diem Baby'?
a to skrajne gówno :P
z naciskiem na Low Man's Lyric, chyba ich najgorszy numer, nawet na Lulu bywają lepsze, serio ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

04-09-2019, 21:05

Load/ReLoad>Black Album. Generalnie nagonki na Metallikę nie rozumiem. Oczywiście jest to main stream, grają z orkiestrą, robią własne festiwale, filmy 3D za miliony - są synonimem przepychu i stadionowej kapeli, więc za to można ich nie lubić. Ale muzycznie niemalże zawsze co najmniej dobry poziom utrzymywali. Taką skazą na reputacji jest trochę DM, które nie brzmi zbyt świeżo i doskonale czuć, że Rubin stał nad nimi z batem. Oni sami zresztą chyba uwierzyli, że są młodsi, co zaowocowało, że napisali całkiem sprawne kompozycje, które być może nawet gdyby znalazły się na MoP i AJFA cieszyłyby się dzisiaj kultem...no ale czas jednak idzie przodu i w 2008 brzmiało to mega wtórnie i nie wywoływało większych emocji - choć oczywiście Janusze się cieszyli, jak dziś przy Mayhem ("Wreszcie znów nakurwiają, napierdalać!!!").

Całkowitym przeciwieństwem tego albumu jest Hardwired, gdzie zespół poszedł w zupełnie inną stronę. Pojawiło się sporo "luźniejszego" grania, które nawiązuje do Load i trudno znaleźć mi jakąś większą wadę tego materiału - może z dwa utwory trochę odstają. Wydaje mi się, że ten krążek krytykowany jest tylko dlatego, bo nagrała go Metallica - a jak wiadomo będąc takim zespołem jest się w kropce, bo granie a'la dawne lata=hejt i oskarżenie o niemoc, eksperymenty=hejt. Moim zdaniem dobrze z tego wybrnęli, słychać dużo serca w tym albumie i ducha - na pewno nie odcinanie kuponów.

Lulu jest z kolei ciekawą kwestią. To eksperyment i nie można go oceniać w tych samych kategoriach, co pozostałe albumy Metalliki. Ten album jest taki, jaki miał być. Ma swoje momenty, swój koncept i jest kierowany do trochę innej grupy docelowej, w którą nie wpasowują się typowi słuchacze Metalliki, jak i Reeda, co zdecydowanie ogranicza zasięg i pewnie nigdy nie zostanie należycie doceniony. Ale fajnie, że powstał - zwłaszcza jeśli spełniło to ambicje Metalliki, jak i Lou Reeda.
Czy Fleming Rasmussen coś by pomógł, tego nie wiem, bo wtedy zespół miał pomysł jak ma brzmieć i co grać.
Jego wpływ jest w mojej opinii przeceniany, zresztą to były chyba jego jedyne poważne zlecenia w życiu, z tego co teraz patrzę na Metal Archive. Nawet gdyby Jacek Stachursky te albumy wtedy produkował, byłyby tak samo dobre.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

04-09-2019, 22:16

Anzhelmoo pisze:
Całkowitym przeciwieństwem tego albumu jest Hardwired, gdzie zespół poszedł w zupełnie inną stronę. Pojawiło się sporo "luźniejszego" grania, które nawiązuje do Load i trudno znaleźć mi jakąś większą wadę tego materiału
Zmusiłem się i próbowałem przesłuchać ponownie... To dalej jest tak spięte granie jak plandeka na żuku. Nawiązuje do Load, no prośba...
Coś tam było! Człowiek!
[V]

04-09-2019, 22:19

Skaut pisze:
Anzhelmoo pisze:
Całkowitym przeciwieństwem tego albumu jest Hardwired, gdzie zespół poszedł w zupełnie inną stronę. Pojawiło się sporo "luźniejszego" grania, które nawiązuje do Load i trudno znaleźć mi jakąś większą wadę tego materiału
Zmusiłem się i próbowałem przesłuchać ponownie... To dalej jest tak spięte granie jak plandeka na żuku. Nawiązuje do Load, no prośba...
tylko te się bronią imo

Hardwired
Now That We’re dead
Moth into Flame
Dream No More
Spit Out The Bone
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Hatefire

04-09-2019, 22:41

Anzhelmoo pisze:Generalnie nagonki na Metallikę nie rozumiem.
No bez przesady. Cała ta dyskusja, w sumie rozpoczęła się teraz po raz 1 234 725, od oceny S&M. Czy stwierdzenie, że to pomysł z niewykorzystanym potencjałem, to nagonka?

Ja na przykład lubię "St. Anger". Oczywiście nie jest to płyta w pełni udana. Są na niej rzeczy niepotrzebne, ale ma dobry klimat i sporo fajnych pomysłów (tak podoba mi się brzmienie tych garnków marki Zepter). „The Unnamed Feeling”, to autentycznie jeden z ich moich ulubionych utworów.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Lucek
weteran forumowych bitew

04-09-2019, 22:45

Anzhelmoo pisze:Load/ReLoad>Black Album. Generalnie nagonki na Metallikę nie rozumiem. Oczywiście jest to main stream, grają z orkiestrą, robią własne festiwale, filmy 3D za miliony - są synonimem przepychu i stadionowej kapeli, więc za to można ich nie lubić. Ale muzycznie niemalże zawsze co najmniej dobry poziom utrzymywali. Taką skazą na reputacji jest trochę DM, które nie brzmi zbyt świeżo i doskonale czuć, że Rubin stał nad nimi z batem. Oni sami zresztą chyba uwierzyli, że są młodsi, co zaowocowało, że napisali całkiem sprawne kompozycje, które być może nawet gdyby znalazły się na MoP i AJFA cieszyłyby się dzisiaj kultem...no ale czas jednak idzie przodu i w 2008 brzmiało to mega wtórnie i nie wywoływało większych emocji - choć oczywiście Janusze się cieszyli, jak dziś przy Mayhem ("Wreszcie znów nakurwiają, napierdalać!!!").

Całkowitym przeciwieństwem tego albumu jest Hardwired, gdzie zespół poszedł w zupełnie inną stronę. Pojawiło się sporo "luźniejszego" grania, które nawiązuje do Load i trudno znaleźć mi jakąś większą wadę tego materiału - może z dwa utwory trochę odstają. Wydaje mi się, że ten krążek krytykowany jest tylko dlatego, bo nagrała go Metallica - a jak wiadomo będąc takim zespołem jest się w kropce, bo granie a'la dawne lata=hejt i oskarżenie o niemoc, eksperymenty=hejt. Moim zdaniem dobrze z tego wybrnęli, słychać dużo serca w tym albumie i ducha - na pewno nie odcinanie kuponów.

Lulu jest z kolei ciekawą kwestią. To eksperyment i nie można go oceniać w tych samych kategoriach, co pozostałe albumy Metalliki. Ten album jest taki, jaki miał być. Ma swoje momenty, swój koncept i jest kierowany do trochę innej grupy docelowej, w którą nie wpasowują się typowi słuchacze Metalliki, jak i Reeda, co zdecydowanie ogranicza zasięg i pewnie nigdy nie zostanie należycie doceniony. Ale fajnie, że powstał - zwłaszcza jeśli spełniło to ambicje Metalliki, jak i Lou Reeda.
Czy Fleming Rasmussen coś by pomógł, tego nie wiem, bo wtedy zespół miał pomysł jak ma brzmieć i co grać.
Jego wpływ jest w mojej opinii przeceniany, zresztą to były chyba jego jedyne poważne zlecenia w życiu, z tego co teraz patrzę na Metal Archive. Nawet gdyby Jacek Stachursky te albumy wtedy produkował, byłyby tak samo dobre.

po chuju rozkmina, lepiej juz być januszem (cokolwiek to oznacza) niz awangardowym pedrylem któremu chęć wysrania z siebie jakiejś "oryginalnej tezy" przysłania właściwy odbiór rzeczywistości.Jakie smieszne i marnej jakosci te zarzuty w stosunku do Mety, twór jakiejś wyjątkowo nieudolnej fabryki troli, btw dawno juz nie słyszałem ze Lars nie potrafi grac na perkusji, jaki kit bedzie hitem tego sezonu ?
[V]

04-09-2019, 23:40

Hatefire pisze:
No bez przesady. Cała ta dyskusja, w sumie rozpoczęła się teraz po raz 1 234 725, od oceny S&M. Czy stwierdzenie, że to pomysł z niewykorzystanym potencjałem, to nagonka?

Ja na przykład lubię "St. Anger". Oczywiście nie jest to płyta w pełni udana. Są na niej rzeczy niepotrzebne, ale ma dobry klimat i sporo fajnych pomysłów (tak podoba mi się brzmienie tych garnków marki Zepter). „The Unnamed Feeling”, to autentycznie jeden z ich moich ulubionych utworów.
gaz.widły.piec.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Hatefire

04-09-2019, 23:48

[V] pisze:gaz.widły.piec.
Dalej masz ten profil na fejsie, czy już zlikwidowałeś? Skutecznie konkurowałeś z Trockim w kategorii pretensjonalność i kabotyństwo.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
[V]

04-09-2019, 23:54

Hatefire pisze:
[V] pisze:gaz.widły.piec.
cośtamcośtam
Obrazek

i wypierdalaj.
Awatar użytkownika
Hatefire

04-09-2019, 23:57

[V] pisze:i wypierdalaj.
Nie obrażam się. Zdaję sobie sprawę, że fejsikowi trendseterzy mają kruche ego :-D
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
[V]

04-09-2019, 23:59

Hatefire pisze:
[V] pisze:i wypierdalaj.
Nie obrażam się. Zdaję sobie sprawę, że fejsikowi trendseterzy mają kruche ego :-D
obraź się i wysraj jeszcze tysiąc postów,że się nie obrażasz.
Awatar użytkownika
Hatefire

05-09-2019, 00:01

[V] pisze:obraź się i wysraj jeszcze tysiąc postów,że się nie obrażasz.
A ty wysraj kolejne tysiąc postów, że powinien już nie pisać. Symetrycznie co nie?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
[V]

05-09-2019, 00:11

Rock'n'rollowy 'Fuel'?

Top 5 ov 1997.
najlepszy imo z reload

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
Skaut

05-09-2019, 00:22

Tam jest tylko jeden dobry numer, którego nie wlepili niestety do Load - Fixxxer. Ale dla jednego kawałka nie chciało mi się Reload nawet kupować.
Coś tam było! Człowiek!
[V]

05-09-2019, 00:25

Skaut pisze:Tam jest tylko jeden dobry numer, którego nie wlepili niestety do Load - Fixxxer. Ale dla jednego kawałka nie chciało mi się Reload nawet kupować.
przesadzasz,jest więcej ciekawych numerów,kilka słabszych ale żadnej chujni.
Awatar użytkownika
Żułek

05-09-2019, 01:20

[V] pisze:

Rock'n'rollowy 'Fuel'?

Top 5 ov 1997.
najlepszy imo z reload

[youtube][/youtube]
szczerze mówiąc nie jestem w stanie zdecydować czy wole Fixxxer czy Devil's Dance, oba są zajebiste
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

Awatar użytkownika
nicram

05-09-2019, 05:03

Anzhelmoo pisze:Load/ReLoad>Black Album.
Tego typu gadki to zwykła hipsteriada. Ani Load and tym bardziej Reload nie są i nigdy nie będą lepsze od Czarnego Albumu. Load jest bardzo fajną płytą, jednakże Reload jest wyraźnie słabsza. Obie byłyby znacznie lepsze, gdyby wyjebać z nich zupełnie niepotrzebne kawałki i skrócić do powiedzmy 50 minut w przypadku Load i 40 minut w przypadku jej następczyni. Metallica niestety po Czarnym Albumie miała (i ma) problem z powiedzeniem sobie dość i wkładała na swoje płyty zbyt wiele muzyki. Ilość niestety nie szła pod rękę z jakością.
A to przecież prosty mechanizm. Kto osiąga tak niebotyczny sukces, będzie miał zawsze duże grono hejterów.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

05-09-2019, 07:42

Hatefire pisze:Czy stwierdzenie, że to pomysł z niewykorzystanym potencjałem, to nagonka?
Nie, ale pisałem to ogólnie, niekoniecznie w nawiązaniu tylko do forum. Po prostu zawsze dziwi mnie, że choć tyle chujowych zespołów, to w komentarzach ludzie często z Mety takowy próbują zrobić, gdzie moim zdaniem akurat oni całkiem sprawnie wychodzili z opresji. Niech wady nie przysłaniają zalet tego zespołu :)

Natomiast jeśli chodzi o nawiązania do Load, jak dla mnie są oczywiste:
- Now That We're Dead
- Dream No More (choć ten bardziej pod Sad But True)
- ManUNkind
- Am I Savage?
- Murder One

Zawsze mogli całą płytę prężyć muskuły do Spit Out The Bone, Hardwired, czy brzmiącego jak demo Atlas Rise, więc doceniam, że trochę zwolnili, wpuścili powietrza. A przed premierą właśnie zamartwiałem się, że całość będzie DM2 - bo skoro raz się sprzedało, to drugi raz taka formuła także przyniosłaby korzyści.

Natomiast równania Load/ReLoad>Black nie uważam za hipsterstwo. To prywatna opinia, która nie ma celu szkalować BA, tylko raczej pokazać jak dla mnie istotny jest ten pierwszy. Outlaw Torn, Unforgiven II, Memory Remains, 2x4 - trudno olać takie kawałki.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
Żułek

05-09-2019, 12:34

nicram pisze:Obie byłyby znacznie lepsze, gdyby wyjebać z nich zupełnie niepotrzebne kawałki i skrócić do powiedzmy 50 minut w przypadku Load i 40 minut w przypadku jej następczyni.
co do Reload się zgodze ale z Load to bym wywaliłi 2-3 kawałki tylko bo większośc lubie :D

Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

05-09-2019, 16:40

Mi najbardziej load przypomina halo on fire.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
ODPOWIEDZ