KRIEGSMASCHINE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

Re: KRIEGSMASCHINE

27-10-2018, 20:36

Drone pisze:Przede wszystkim należy zapytać się, skąd ten pęd to oceniania płyty natychmiast po odsłuchu? Czy wszystko ma być jasne, pewne, odkryte i oczywiste tu i teraz? Pięć minut po tym, jak się pokaże? Ktoś poświęcił rok czy więcej pracy, żeby taki materiał ujrzał światło dzienne. Czy nie wypadałoby, aby słuchacze poświęcili odrobinę więcej niż 2 x 45 minut na zapoznanie się z muzyką?

Nie mówię tutaj nawet o KSM, tylko w ogóle o pędzie do oceniania wszystkiego natychmiast.
Doktorze ale jak słuchasz czegoś sporo to automatycznie nóżka ci tupie po x odsłuchach. Moim zdaniem jak płyta zaskoczyć ma to zaskoczy od razu . Nic na siłę, po huj słuchać czegoś co się komu nie podoba 20 razy bo może jest dobre??
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

27-10-2018, 20:40

maciek z klanu pisze:
Drone pisze:Przede wszystkim należy zapytać się, skąd ten pęd to oceniania płyty natychmiast po odsłuchu? Czy wszystko ma być jasne, pewne, odkryte i oczywiste tu i teraz? Pięć minut po tym, jak się pokaże? Ktoś poświęcił rok czy więcej pracy, żeby taki materiał ujrzał światło dzienne. Czy nie wypadałoby, aby słuchacze poświęcili odrobinę więcej niż 2 x 45 minut na zapoznanie się z muzyką?

Nie mówię tutaj nawet o KSM, tylko w ogóle o pędzie do oceniania wszystkiego natychmiast.
Doktorze ale jak słuchasz czegoś sporo to automatycznie nóżka ci tupie po x odsłuchach. Moim zdaniem jak płyta zaskoczyć ma to zaskoczy od razu . Nic na siłę, po huj słuchać czegoś co się komu nie podoba 20 razy bo może jest dobre??
Proste. No może kolega Drone jak spróbuje 20 razy gówno to może za 20 razem mu zasmakuje. Ja oczywiście nie mam nic przeciwko, ale zazwyczaj 2-3 przesłuchania wystarczają mi do stwierdzenia czy coś jest dobre czy niedobre. Tak samo mam z jedzeniem. :-)
all the monsters will break your heart
[V]

27-10-2018, 20:57

ja nie wiem jak wy macie ziomeczki ale jak się słucha muzyki x lat to chyba PO PIERWSZYM przesłuchaniu już wiadomix czy coś tam się dymi i będzie sie do tego wracać.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Ascetic

27-10-2018, 21:06

nicram pisze:
maciek z klanu pisze:

Proste. No może kolega Drone jak spróbuje 20 razy gówno to może za 20 razem mu zasmakuje. Ja oczywiście nie mam nic przeciwko, ale zazwyczaj 2-3 przesłuchania wystarczają mi do stwierdzenia czy coś jest dobre czy niedobre. Tak samo mam z jedzeniem. :-)
hehe
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Drone

27-10-2018, 21:20

Dlaczego operujecie skrajnościami? Wiadomo, że wystarczy czasami jeden odsłuch, żeby usłyszeć, czy materiał ma w sobie to "coś", czy może to tylko kolejna sztampowa produkcja. Ale przecież nie o to mi chodziło, tylko o sytuację, gdy płyta jest trudna, upakowana po brzegi dźwiękami albo też zawiera oryginalne rozwiązania, które od razu nie da się pojąć i przyswoić. Zbytnie poleganie na swoim guście czy osłuchaniu powoduje, że się jest mniej lub bardziej zamkniętym na rzeczy nowatorskie, nietypowe, trudne czy z nieco innego kręgu muzyki niż ta słuchana na co dzień.

Weźmy przykład. Zespół ATHEIST - pies z kulawą nogą poza paroma maniakami nie interesował się nimi przez całą dekadę od czasu wydania "Unquestionable Presence". Nie wpisywali się w trend ówczesnego death metalu. Można poczytać wywiady z nimi z czasów reaktywacji. Albo nawet VOIVOD, który dziś święci triumfy (także dzięki temu, że młodsze pokolenie nie jest tak zabetonowane jak stare), a w latach 90 przymierali głodem. BLASPHEMY było, a i przez wielu jest nadal postrzegane jako prosta łupanina bez sensu. Może prosta, może i łupanina - ale na pewno nie bez sensu. I ten sens dla wielu wyłania się po jakimś czasie, nie od razu.

Z jeszcze innej beczki: jeżeli się weźmie magazyny sprzed lat i obejrzy recenzje płyt, to okaże się, że sporo płyt, które dziś uważamy za klasyki, za pozycje ponadczasowe i o dużej wartości, zostało przez recenzentów postawionych w jednym szeregu z płytami, które dziś jawią się jako tylko dobre czy przeciętne. W okresach, gdy tworzył np. Bach czy Beethoven, było wielu kompozytorów cieszących się wielką, a czasami większą od nich estymą. Co się stało z ich muzyką po latach? Jest znana garstce specjalistów od danej epoki. Pewne dzieła są zapominane, bo nie przemawiają, są martwe. Inne są odkrywane na nowo, bo okazuje się, że przemawia z nich uniwersalna wartość, której początkowo nie dostrzeżono. Także warto zachować czujność i nie oceniać z szybkością karabinu maszynowego (nie mówię tu o płytach ewidentnie złych, których estetyka od razu skazuje je na niebyt w pewnych kręgach, np. niemiecki power metal).
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

27-10-2018, 21:33

Doktorze uprasza się o krótsze posty, bo takich elaboratów nie chce się czytać. Muszę stwierdzić że doktor momentami pierdoli jak potłuczony. Mówimy o Black metalu. Tu raczej nie ma skrajnie trudnej muzyki. Szczególnie w kontekście nowego KSM. Fakt są płyty które mają sporo smaczków do odkrycia, ale ich odkrycie przeważnie powoduje wzrost oceny danej płyty.
Awatar użytkownika
Drone

27-10-2018, 21:38

Ile wyrazów ma mieć post, żeby "chciało" się go czytać?
Gdybym napisał krótko, skończyłoby się jak zwykle, czyli obrzucaniem się chujami ;)
[V]

27-10-2018, 21:40

Drone pisze:Ale przecież nie o to mi chodziło, tylko o sytuację, gdy płyta jest trudna, upakowana po brzegi dźwiękami albo też zawiera oryginalne rozwiązania, które od razu nie da się pojąć i przyswoić. Zbytnie poleganie na swoim guście czy osłuchaniu powoduje, że się jest mniej lub bardziej zamkniętym na rzeczy nowatorskie, nietypowe, trudne czy z nieco innego kręgu muzyki niż ta słuchana na co dzień.
Czasami tak jest,że słyszysz ten tajemniczy ,nieznany język którym przemawia muzyka i instynktownie czujesz,że jest w tym jakaś wartość,że ktoś wyrzygał tu samego siebie a mimo tego nie potrafisz czerpac z obcowania z tą muzyką przyjemnośći. Nawet jeśli nie o przyjemność tu chodzi to nie wnosi ona nic do twojego życia. Mam tak z wieloma płytami Bowiego,Zappy, Judas Priest, Davisa i innych.

I nie będę się przymuszał,jednocześnie zostawiam te drzwi otwarte. Chodzi chyba o to żeby dać się zaskoczyć ,tak po prostu.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Ascetic

27-10-2018, 21:41

Drone pisze:Ile wyrazów ma mieć post, żeby "chciało" się go czytać?
Gdybym napisał krótko, skończyłoby się jak zwykle, czyli obrzucaniem się chujami ;)
a tak nikt nie przeczyta i nie obrzucajo hujami ... dobra logika ;-)

ps. pierwsze takty z Apocalyp kojarzą mi się z Gorija. ale wzorce. nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
maciek z klanu

27-10-2018, 21:43

Drone pisze:Ile wyrazów ma mieć post, żeby "chciało" się go czytać?
Tak z 24 max :)
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

27-10-2018, 21:46

Rumburak pisze:Dobrze. Ty wyjazd z tematu i do zobaczenia za pięć lat.
Nie ma sprawy, chociaż chyba nie do końca sie zrozumieliśmy. Nie chodziło mi konkretnie o Kriegsmaschine (którego zresztą jakimś wielkim fanem nie jestem), ale raczej ogólnie o zbyt pochopne ocenianie niektórych płyt. Oceny typu płyta roku, najlepsza płyta tego zespołu, najgorsza płyta tego zespołu itp. Maria K. na facebooku już uznał że to najlepsza płyta black metalowa od czasu ukazania się "Maranatha" w 2009.
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
maciek z klanu

27-10-2018, 21:49

dzik pisze:
Nie ma sprawy, chociaż chyba nie do końca sie zrozumieliśmy. Nie chodziło mi konkretnie o Kriegsmaschine (którego zresztą jakimś wielkim fanem nie jestem), ale raczej ogólnie o zbyt pochopne ocenianie niektórych płyt. Oceny typu płyta roku, najlepsza płyta tego zespołu, najgorsza płyta tego zespołu itp. Maria K. na facebooku już uznał że to najlepsza płyta black metalowa od czasu ukazania się "Maranatha" w 2009.
Maria to jednak klaun w tych swoich ocenach. Chłop zna się na muzyce a pisze takie kurwa głupoty momentami że szok. W ogóle gdyby nie wokale to ta płyta w ogóle nie brzmi jak bm.
Awatar użytkownika
Ascetic

27-10-2018, 21:54

dzik pisze:
co do fejsbuczka Pana Marii, tam mu jeden zawodnik napisał, na tym fejsbuczku jego, że jak z Nergalem mu nie wyszło, to teraz chciałby się zaprzyjaźnić się usilnie się z Mikołajem. gość od komenat'a/u stał się z biegu moim ulubieńcem. jak tutaj jest, to gorąco proszę o PRIV. browar się należy za spostrzegawczość/ celność und ostrość w obserwacjach jego.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Drone

27-10-2018, 21:59

Bzdurne internetowe domysły - dementuję to, biorąc nawet pod uwagę inne fakty, o których tu czytający nie muszą wiedzieć.
Awatar użytkownika
Sybir

27-10-2018, 22:00

Tomasz, może i ostro, ale (imo) jednak niecelnie :>
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Ascetic

27-10-2018, 22:04

Sybir pisze:Tomasz, może i ostro, ale (imo) jednak niecelnie :>
mejbi.
mi się jednakowoż ta koncepcja psycho-logiczna b.podoba* ;-) będę się jej trzymał ;-) a browar dalej się należy dla tego obserwatora.

*bo? bo jest podszyta nienawiścią i szyderą.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Devil_Machine
zaczyna szaleć

27-10-2018, 22:06

dzik pisze:

Czytając megalomańskie brednie tego gościa można było też znaleźć info, że płytą roku czy dekady (tak czy siusiak) jest ostatni Funeral Świst.
Awatar użytkownika
Sybir

27-10-2018, 22:08

A Maryś czyta potem takie posty i skręca się ze śmiechu :)
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Ascetic

27-10-2018, 22:10

Sybir pisze:A Maryś czyta potem takie posty i skręca się ze śmiechu :)
powiedz, a kogo to ? no wiesz, obchodzi.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Sybir

27-10-2018, 22:13

Pewnie Marię - że udał mu się żart :)

edit; "mu".
ODPOWIEDZ