Paleoastronautyka czyli bóg był astronautą.

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Nebelwerfer
zaczyna szaleć

Re: Paleoastronautyka czyli bóg był astronautą.

05-01-2018, 18:00

Triceratops pisze: Taka mozliwosc istnieje, kto tam wie, czy w komunistycznej Czechoslowacji obywatele probowali sobie takim humorem umilac zycie i grac na nosie wladzy absurdalnymi patentami. Inna mozliwosc to sprawdzic samemu na przyklad, te piramidki, ktore byly w kioskach w kioskach byly wlasnie produkcji Czechoslowackiej.

No tego akurat nikt nie neguje - gość był z Czechosłowacji, patent był z Czechosłowacji, piramidki produkowano tam. Swoją drogą ciekawe, że już ich nie produkują i nikt inny tego nie podłapał. Lobby producentów żyletek? Zastanawiające jest też, jak to miało działać i na jakiej zasadzie. Czym piramida miałaby oddziaływać na przedmiot wewnątrz? Czy inny przedmiot włożony do środka też zostałby naostrzony?
Co do piramidy i tych roznych proporcji to sa chyba conajmniej 2 ksiazki o tym, jedna chyba sie zwala Matematyka Piramidy czy jakos tak, nie pamietam, mozna tam poczytac i zweryfikowac pare spraw. Czasami rzeczywiscie mozna wyciagnac wnioski, ze Daniken sie myli (czy myli=klamie...)
Myli jak myli, wolno mu. Gorzej, jeśli lecą ewidentne podkepty jak ten z brakiem lin w Egipcie, albo "zaokrąglanie" sobie danych.
Zas co do miar, to trzeba szperac a mi sie nie chce tracic czasu na jakies szczegoly malo istotne z punktu widzenia sprawy, bo nawet jak tam nie ma akurat tej proporcji to czy to jakos znaczaco wplywa na oglad calosci?
Zależy jakiej całości. O ile pamiętam, te proporcje miały świadczyć o celowości i ich ilość miała świadczyć o tym, że to nie przypadek tylko (jak u Hancocka) ponadczasowy, niemożliwy do zniekształcenia komunikat: siema, byliśmy zaawansowaną cywilizacją, znaliśmy pi, ciężar ziemi, odchylenie kątowe planety, patrz na Syriusza, yo! Więc kiedy się okazuje, że te proporcje nie są takie zajebiste, to pada ta teza i powiązana z nią "Egipcjanie nie dysponowali techniką, umożliwiającą tak wierne odtworzenie proporcji".
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

06-01-2018, 20:33

Plastek pisze:
Nasum pisze: [youtube][/youtube]
Bardzo dobry jest ten film, kto nie widział powinien obejrzeć.
O kurwa, przyznam że obejrzałem do końca i naprawdę chciałem być obiektywny, ale zamiast jakichkolwiek hipotez dostałem kilka matematycznie wyłożonych przypadkowości, które da się dopasować do innych obiektów. Ani jednej nowej teorii, oprócz podjerzeń że piramida to dzieło zaawansowanej technologicznie cywilizacji, która mogła po prostu wyginąć. Jednym słowem, czułem się tak jakbym po raz kolejny czytał Wahadło Foucaulta. No i ta końcówka o ostrzeżeniach i zagrożeniach. Rozumiem, że trzeba trzymać widza w ciągłym zainteresowaniu, ale brakowało mi jeszcze wzmianki o ufo albo illuminati. Fajnie, że są tacy zapaleńcy, ale niczym oni się różnią się od tych: http://niezatrzymywalna.blog.onet.pl/20 ... ez-liczby/" onclick="window.open(this.href);return false;
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

07-01-2018, 13:21

Skaut pisze:
Plastek pisze:
Nasum pisze: [youtube][/youtube]
Bardzo dobry jest ten film, kto nie widział powinien obejrzeć.
O kurwa, przyznam że obejrzałem do końca i naprawdę chciałem być obiektywny, ale zamiast jakichkolwiek hipotez dostałem kilka matematycznie wyłożonych przypadkowości, które da się dopasować do innych obiektów. Ani jednej nowej teorii, oprócz podjerzeń że piramida to dzieło zaawansowanej technologicznie cywilizacji, która mogła po prostu wyginąć. Jednym słowem, czułem się tak jakbym po raz kolejny czytał Wahadło Foucaulta. No i ta końcówka o ostrzeżeniach i zagrożeniach. Rozumiem, że trzeba trzymać widza w ciągłym zainteresowaniu, ale brakowało mi jeszcze wzmianki o ufo albo illuminati. Fajnie, że są tacy zapaleńcy, ale niczym oni się różnią się od tych: http://niezatrzymywalna.blog.onet.pl/20 ... ez-liczby/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nic dodać nic ująć.

A te papierowe piramidki magicznie ostrzące żyletki to na serio? :lol: chyba Sylwester był wyjątkowo udany co dla niektórych, bo innego wytłumaczenia nie widzę :D Nic dodać nic ująć. Dziwne, że niektórzy łykają takie rzeczy.

Ej a te papierowe piramidki magicznie ostrzące żyletki to na serio? xD chyba Sylwester był wyjątkowo udany dla niektórych, bo innego wytłumaczenia nie widzę :D a reklamowanych w Nexusie (po lekturze forum aż musiałem sprawdzić co to za gazeta, o zgrozo we wstępniaku szkalowali generała Pinocheta...) odpromienników marki Creatos też używacie? :D obczajcie http://www.creatos.com.pl" onclick="window.open(this.href);return false; (uwaga, to nie reklama!) szkoda tych naiwnych ludzi co w to magiczne działanie wierzą, ale pewnie znajdą się i tutaj wielcy zwolennicy tego scamu xD
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

07-03-2018, 12:55

Obrazek
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

07-03-2018, 15:00

Triceratops pisze:Obrazek
Piasek widzę dobrze polany wodą i mułem rzecznym.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
Triceratops

07-03-2018, 15:05

Ta, stara egipska technika. Fundament wykopali rekami i patykami, bo lopaty nie znali.
woodpecker from space
Nasum

07-03-2018, 16:59

Triceratops pisze:Ta, stara egipska technika. Fundament wykopali rekami i patykami, bo lopaty nie znali.

Patyk w tym miejscu to był towar deficytowy, przeznaczony głównie na opał, więc pozostały tylko rece. Wyniesiona ziemię łączyli z zaprawą w postaci gówna i lepili z nich swoje chatki, które ze względu na niezbyt trwały budulec nie zachowały się do naszych czasów.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

18-03-2018, 09:50

Triceratops pisze:Obrazek
No i? Technika transportu tych rzeźb została przecież nie tylko wyjaśniona, ale nawet pokazano doświadczalnie jak w łatwy sposób można to robić używając jedynie lin.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Triceratops

18-03-2018, 13:49

WaszJudasz pisze: ale nawet pokazano doświadczalnie .
Ekhm, gdzie?
Mowisz o tym?
Obrazek
woodpecker from space
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

18-03-2018, 13:54

Fajny byłby temat, gdyby triceps nie doszukiwal się w ABSOLUTNIE KURWA WSZYSTKIM NA ŚWIECIE czegoś niezwykłego i niewyjaśnialnego. A tak to chuj, rzeczywistość nie istnieje.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

18-03-2018, 14:21

Triceratops pisze: Ekhm, gdzie?
Wklep sobie w google walking moai. Skoro kilkanaście niedoświadczonych osób mogło bez problemu transportować w ten sposób 3-metrowy i 4,5 tonowy model, nie widzę przeszkód, by patent skalować do figur góra 5 razy wyższych.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

18-03-2018, 18:55

WaszJudasz pisze:
Triceratops pisze: Ekhm, gdzie?
Wklep sobie w google walking moai. Skoro kilkanaście niedoświadczonych osób mogło bez problemu transportować w ten sposób 3-metrowy i 4,5 tonowy model, nie widzę przeszkód, by patent skalować do figur góra 5 razy wyższych.
W tamtych czasach nie było innych lin niż liny laserowe wystrzeliwane z magnokraftów napędzanych rtęcią.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Triceratops

18-03-2018, 19:19

WaszJudasz pisze: Wklep sobie w google walking moai. Skoro kilkanaście niedoświadczonych osób mogło bez problemu transportować w ten sposób 3-metrowy i 4,5 tonowy model, nie widzę przeszkód, by patent skalować do figur góra 5 razy wyższych.

Ekstrapolacja klucz do sukcesu
woodpecker from space
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

18-03-2018, 19:44

Czyli, widzę, tradycyjnie - bon moty zamiast argumentów :)
Awatar użytkownika
Triceratops

19-03-2018, 09:07

To nie jest zaden bon mot, tylko sarkastyczne stwierdzenie "faktu".
Przeciez ten "walking moai" z eksperymentu mial gora 2,5 metra, wazyl cale gowno, ten na fotce ma conajmniej 10 metrow, wyobrazasz sobie bujanie takim kolosem, ktory wazy kilkadziesiat ton? Przeciez wiadomo, ze jak srodek ciezkosci wychyli sie poza podstawe chocby metr to juz katastrofa... Pomijam juz jakie on musial robic koleiny w ziemi. Oczywiscie liny nalezaloby tez zrobic tak jak dzikusy, z palmowego wlokna a nie jakies nowoczesne.
Szkoda slow na te bzdury. Rownie dobrze moge ekstrapolowac, ze jak robie w martwym ciagu 225 to 10 facetow jest w stanie podniesc 2,25 tonowy samochod.....
woodpecker from space
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

19-03-2018, 19:20

Triceratops pisze:To nie jest zaden bon mot, tylko sarkastyczne stwierdzenie "faktu".
Przeciez ten "walking moai" z eksperymentu mial gora 2,5 metra, wazyl cale gowno, ten na fotce ma conajmniej 10 metrow,
Ma 3 metry, a z tego co czytam największy przetransportowany moai właśnie 10. Czyli w tę stronę różnica nawet nie pięcio-, tylko trzykrotna. Waga - 4,5 tony do (zaokrąglijmy) 80. Lin użyto w eksperymencie o ile pamiętam takich, jak historyczne.

Jedyny realny problem, który na pewno musi wystąpić przy zwiększaniu masy, to niszczenie trawników. Zapewne musieli używać jakiegoś rodzaju platform (co najmniej dwóch) by je pod te kolosy podkładać.

Jak na razie za całą argumentacje podałeś w sumie to, że nie mieści się to Tobie w głowie.
wyobrazasz sobie bujanie takim kolosem

Tak, wyobrażam sobie. Nieznane mi są prawa fizyki/inżynierii, które by bujać takim kolosem zabraniały. Tobie o takich wiadomo?
Awatar użytkownika
Triceratops

19-03-2018, 20:56

WaszJudasz pisze: Zapewne musieli
No jak tak, to sie poddaje, to duzo mocniejszy argument niz moje urojenia. Nie pozostaje mi nic innego niz przyznac racje, tak wlasnie bylo...
woodpecker from space
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

20-03-2018, 07:46

Owszem, jest mocniejszy, ponieważ odnosi się do prostego rozwiązania, na które musieli wpaść, jeśli faktycznie transportowali te figury w ten sposób, i o ile nie zakładamy zarazem, że byli totalnymi imbecylami.
Awatar użytkownika
Triceratops

20-03-2018, 08:31

A czy "byc moze" jest mocniejsze niz "zapewne"? Czy moze "mozliwe" jest mocniejsze? xD

Ja nie napisalem, ze to nie miesci mi sie w glowie, napisalem "wyobrazasz sobie"?
Chodzi o to, ze na mechanice i wytrzymalosci materialow, na polibudzie takie rzeczy liczylismy, momenty zginajace, sily tnace, naprezenia, naciski itp. podczas konstruowania roznych zadan. To nie jest takie "oj doloze sobie proporcjonalnie 80 lin" i bedzie git, bo w wielu miejscach sily i momenty zwiekszaja sie wielokrotnie a nie ot tak proporcjonalnie.
W kazdym razie - szkoda slow na to jalowe mielenie oparte na ekstrapolacji, podalem przyklad z martwytm ciagiem - zadziala?Z tymi "platformami" to parsklem motzno przyznam, no musieli miec tira platform z bambusa i podkladali je w blocie i piachu :D Nie wszystkie moaie mialy takie ladne kwadratowe podstawy a ten najwiekszy lezacy w kamieniolomie to w ogole gigant z waska podstawa.

Jezeli chca cos udowodnic, to niech przespaceruja takiego 10 metrowego moaia z obraska i to utnie spekulacje. Ja zbudowalem sobie piramide z plasteliny, latwizna, teraz wystarczy ekstrapolacja i gotowe - da sie!
woodpecker from space
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

20-03-2018, 10:41

Triceratops pisze:Ja nie napisalem, ze to nie miesci mi sie w glowie, napisalem "wyobrazasz sobie"?
Wybacz. Założyłem, że to implikuje, że Ty sobie nie wyobrażasz.

Triceratops pisze:Chodzi o to, ze na mechanice i wytrzymalosci materialow, na polibudzie takie rzeczy liczylismy, momenty zginajace, sily tnace, naprezenia, naciski itp. podczas konstruowania roznych zadan. To nie jest takie "oj doloze sobie proporcjonalnie 80 lin" i bedzie git, bo w wielu !
Ale robiliście te obliczenia dla walking moai, czy tak sobie tylko... ekstrapolujesz? ;)

Triceratops pisze:Z tymi "platformami" to parsklem motzno przyznam, no musieli miec tira platform z bambusa i podkladali je w blocie i piachu
Po mojemu wystarczyłyby używane zamiennie dwie. Nie wiem, czy akurat z bambusa.

Triceratops pisze:Nie wszystkie moaie mialy takie ladne kwadratowe podstawy a ten najwiekszy lezacy w kamieniolomie to w ogole gigant z waska podstawa.
I może właśnie dlatego leży w kamieniołomie? Nie zastanawia Cię, że ten największe monumenty znajdowane bywają właśnie na miejscu produkcji?
Triceratops pisze:Jezeli chca cos udowodnic, to niech przespaceruja takiego 10 metrowego moaia z obraska i to utnie spekulacje.
[/quote]

Rozumiem, że to ma być sprytny sposób na ucięcie sporu, bo przecież wiesz, że eksperymentu 1:1 nikt nie przeprowadzi, bo byłoby to kurwesko niebezpieczne, natomiast wszelkie ustępstwa na rzecz BHP posłużyłyby do zignorowania przedsięwzięcia jako nieadekwatnego.
ODPOWIEDZ