MGŁA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
TheAgeOfQuarrel
rozkręca się

Re: MGŁA

30-08-2015, 11:53

Teksty, proszę Panstwa, teksty!
kenediusze
weteran forumowych bitew

30-08-2015, 14:32

DeadButDreaming pisze:
Riven pisze:Nawiasem mówiąc, pisanie takich rzeczy o whtn to dowód skrajnej gluchoty, zwłaszcza ze po tych 3 latach trzyma się ten album doskonale.
Jest to prawda, ta płyta się nie nudzi, wciąż ma kopa i wciąż jest taka... nieoswojona.
No to jest akurat taki album, że im lepiej się go zna, tym lepiej i chętniej się go słucha, jakaś taka "wkręcalna", do ciągłego studiowania; chyba nie tylko ja tak mam, więc zakładam że wynika to z jakiejś własności zawartej w muzyce.
manieczki pisze:No to czekamy na festiwal spierdolenia
3,2,1...
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Vitriol
weteran forumowych bitew

30-08-2015, 15:36

bardzo dobra plyta, lepsza od poprzedniej
https://www.facebook.com/kontaminationvvv" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

30-08-2015, 15:38

^ Na pewno bardziej melodyjna.
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

30-08-2015, 15:58

znakomity album, ale jeszcze nie słuchałem
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

30-08-2015, 22:41

Vitriol pisze:bardzo dobra plyta, lepsza od poprzedniej
Otóż to. Hit na hicie.
Za młody jesteś na Heroda!
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

30-08-2015, 23:04

manieczki pisze:
Obrazek
czy mnie sie wydaje,czy na pleckach jest blad jesli chodzi o poslugiwanie sie jezykiem angielskim?
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

30-08-2015, 23:31

a jak teksty tym razem?
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

30-08-2015, 23:58

Riven pisze:a jak teksty tym razem?
Nihilizm novi
Za młody jesteś na Heroda!
Awatar użytkownika
manieczki

31-08-2015, 01:13

hcpig pisze:A manieczki rozdał karty.
Czyli wygryw? Ale chujowy, bo nie czuje satysfakcji :|

Nakresle jednak pewien dosc istotny szczegol. W takich warunkach panicz trotzky odsluchiwal WHTN:

[youtube][/youtube]
pr0metheus pisze:
manieczki pisze:
Obrazek
czy mnie sie wydaje,czy na pleckach jest blad jesli chodzi o poslugiwanie sie jezykiem angielskim?
Ja tam sie nie znam na jezyku angielskim, ba z polskim mam problemy wiec nie wiem... ale nawet jesli jest tam jakis blad to co z tego? Po co wspominasz/wypominasz :( Metale beda mialy dobrele teszerte do noszenia, choc idzie jesien (,oze na wf zaloza). BARDZIEJ ZAINTERESUJ SIE FAKTEM RUN NA TEJ SZMACIE OK !!!!
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Sturm
postuje jak opętany!

31-08-2015, 02:37

U mnie po pierwszym przesłuchaniu 4:2. W 4 przypadkach jestem kupiony bez pytań, w 2 (I i III) pytania pozostają, odpowiedź przyniosą kolejne obcowania z materiałem. A z „WHTN” mimo wielu prób nie zdołałem się tak naprawdę zaprzyjaźnić, doceniam koncept, ale jakoś nie jestem w stanie wejść z tą płytą w rezonans mentalny.
Awatar użytkownika
nicram

31-08-2015, 08:00

yossarian84 pisze:znakomity album, ale jeszcze nie słuchałem
+1 poszedłbym dalej, wraz z nowym BoP i IW to najlepsze co spotkało nasz black metal. Mogę się założyć że za 20 lat cały metalowy świat będzie te trzy pozycje stawiał na równi z De Myteriis czy Worship Him.

A już na poważnie czytając te wszystkie spusty na temat nowej Mgły to zastanawiam się czy muzyczny świat autorów tych spustów ogranicza się tylko do tej wesołej polskiej scenki? Jeżeli tak, to rozumiem skąd pewne ograniczenia i brak szerszego spojrzenia na muzykę, którą prezentują chłopaki z Mgły. Żeby jednak być uczciwym Exercises in futility na tle tragikomicznej WHTN prezentuje się o niebo lepiej. Przede wszystkim nie ma tyle gównianych melodyjek, choć melodie są, ale jednak trochę bardziej wyrafinowane (acz nadal słitaśne) i może nie tak nachalne. Zdecydowanie bliżej im do Burzum, co słychać szczególnie w dwóch ostatnich kawałkach. Czuję jak wzbiera nawet we mnie twierdzenie, że ta muzyka ma dla mnie pewną dozę akceptowalności. Produkcja też bardziej brudna niż na WHTN co zaliczyć należy na plus. Ale żeby nie było tak różowo to wyczuwam pewne fatalne akcenty z ostatniego KSM, i tak w połowie, z tej płyty wyziera pustka i nuda EoM. Podsumowując, dałoby się z tego wykroić naprawdę dobrą EPkę, a tak dostaliśmy przyzwoito-średni materiał na 6/10. Jest progres, więc może kiedyś znowu dobiją do dobrego poziomu Mdłości, czego sobie, Wam i zespołowi Mgła życzę w ostatni dzień przed pójściem do gimnazjum. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

31-08-2015, 08:24

nicram pisze:choć melodie są, ale jednak trochę bardziej wyrafinowane (acz nadal słitaśne) i może nie tak nachalne
Napisał fan Arkony i Hellveto. Tak tylko przy pominam. : D
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

31-08-2015, 08:27

pr0metheus pisze:
manieczki pisze:
Obrazek
ale gdzie dokladnie? bo nie widze
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

31-08-2015, 09:00

nicram pisze:
A już na poważnie czytając te wszystkie spusty na temat nowej Mgły to zastanawiam się czy muzyczny świat autorów tych spustów ogranicza się tylko do tej wesołej polskiej scenki? Jeżeli tak, to rozumiem skąd pewne ograniczenia i brak szerszego spojrzenia na muzykę, którą prezentują chłopaki z Mgły. Żeby jednak być uczciwym Exercises in futility na tle tragikomicznej WHTN prezentuje się o niebo lepiej. Przede wszystkim nie ma tyle gównianych melodyjek, choć melodie są, ale jednak trochę bardziej wyrafinowane (acz nadal słitaśne) i może nie tak nachalne. Zdecydowanie bliżej im do Burzum, co słychać szczególnie w dwóch ostatnich kawałkach. Czuję jak wzbiera nawet we mnie twierdzenie, że ta muzyka ma dla mnie pewną dozę akceptowalności. Produkcja też bardziej brudna niż na WHTN co zaliczyć należy na plus. Ale żeby nie było tak różowo to wyczuwam pewne fatalne akcenty z ostatniego KSM, i tak w połowie, z tej płyty wyziera pustka i nuda EoM. Podsumowując, dałoby się z tego wykroić naprawdę dobrą EPkę, a tak dostaliśmy przyzwoito-średni materiał na 6/10. Jest progres, więc może kiedyś znowu dobiją do dobrego poziomu Mdłości, czego sobie, Wam i zespołowi Mgła życzę w ostatni dzień przed pójściem do gimnazjum. :-)

nicram + 100

Już myślałem , że jestem jedynym który widzi że w przypadku WHTN król jest nagi. Nie chodzi mi o to, że płyta jest zła, jest bdb ale do genialności jej daleko. Te słodziutkie melodie... i taki jakiś stadionowy charakter. Nowej jeszcze nie słuchałem bo poczekam na cd ale fajnie, że jest inna, gorzej ,że podobna do EoM które jednak jest wpadką. Popisy perkusisty nie stanowią o jakośći muzyki samej w sobie.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

31-08-2015, 09:03

W piątym podobieństwo do KSM faktycznie jest(bębny!), ale w pozostałych są to imo zupełnie inne wibracje.
Karkasonne

31-08-2015, 10:21

Riven pisze:
pr0metheus pisze:
manieczki pisze:
Obrazek
ale gdzie dokladnie? bo nie widze
much more powinno być
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

31-08-2015, 10:24

edit: wycofuje, faktycznie cos jest nie tak , chociaz nie jestem pewien, czy jest to jakis bezdyskusyjny blad, zwlaszcza biorac pod uwage, ze jest to piosenka, a nie normalne zdanie

nie mniej "much more" mialoby inny sens
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

31-08-2015, 10:43

"hesychasm is so much convenient with the desert within ourselves"
no nie pasuje mi ta forma do konca,ale nie jestem w angliku az taki kozak zeby byc pewnym
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

31-08-2015, 10:45

bo faktycznie jest dziwna - pytalem przed chwila native'a i mowil ze dziwna, ale niekoniecznie niedopuszczalna
lepsze byloby very much convenient - tutaj juz nie byloby kontrowersji, albo po prostu very convenient
ODPOWIEDZ