METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

Re: METALLICA

19-07-2014, 19:23

Rome jest już od dawna passe, od jakiś 5 albumów :) na "Flowers From Exile" się też przez trochę dałem nabrać, przyznaję.
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Skaut

19-07-2014, 20:24

Kraft pisze:
Skaut pisze:Dżizaz jaki głupi argument. Wychodzi na to że młode pokolenie po prostu w dupie ma klasykę sensu stricte i łatwo chwyta się każdej brzytwy, podrzuconej przez zajebisty marketing zespołu.
To dopiero głupawe podejście. Ty łykasz wszystko co zostało uznane za klasyk przez poprzednie pokolenia? Kochasz Bruce'a Springsteena, Dire Straits, Erica Claptona? W ogóle interesuje Cię zdanie starych o muzyce, czy sam sobie ją filtrujesz? No więc właśnie. Takie samo prawo ma dzisiejsze pokolenie i się nie zdziw, że coś nad czym Ty się pałujesz oni uznają za podrygi troglodytów.
tutaj już longinus mnie wyręczył. Nie muszę lubić wszystkiego, ale gdybym miał w dupie klasykę z poprzednich pokoleń, to nigdy bym nie poznał początków psychodelii, krautrocka, industrialu, ba metalu nawet i oceniałbym obecne krążki na zasadzie zwykłego fajne/niefajne. Takie typowo fastfoodowe podejście, przeżreć, wydalić, ewentualnie polubić, bo się dobrze sprzedało, bo reklamują w telewizji i dostało jakąś tam nagrodę. No kurwa, muzyka to dla mnie coś głębszego niż analiza matematyczna i zerknięcie na statystyki sprzedaży. Myślałem, że każdy fan muzyki tak ma.
Kraft pisze:
Z jaką łatwością dało się manipulować tłumem, pisząc o tym w jak wielkich bólach ten album był zrodzony, wydając potem "Some Kind Of Monster", aby podciągnąć wyniki sprzedaży.
Niestety, ale gówno prawda. Jakie "potem", skoro SKOM zaczęli kręcić dużo wcześniej, zanim dotknęli instrumentów? Idę o zakład, że był to wybieg Ulricha, aby mieć udokumentowane usprawiedliwienie i wskazanego winowajcę po rozpadzie zespołu, bo wszystko wskazywało na to, że Hetfield może po odwyku nie wrócić. Nie było go ile? Chyba z rok albo i dłużej... A jak już wrócił, to chciał te kamery rozjebać. Ale mleko się rozlało i kontynuowali sprawę, a przy okazji musieli się na nowo dotrzeć.
hehehehe no fajnie wyciąłeś kontekst obniżki cen, który właściwie był kluczowy, ale rozumiem, że z faktem po prostu dyskutować się nie da. To że zaczęli kręcić wcześniej nie ma nic a nic do rzeczy, bo niby co to zmienia, skoro "Some Kind Of Monster" wyszło później niż płyta? Ważne jest to, że o zespole znów zrobiło się głośno. Marketing - ot co.

Kraft pisze:
Inna baja jest taka, że jeśli to właśnie ci młodzi pokroju ludzi z Overkill forum mają być wyrocznią w dziedzinie klasyki to wolę być starym dziadem, który jako tako orientuje się w dokonaniach zespołu na przestrzeni lat niż wysłuchiwać małolata który "docenił" St. Anger, a przy okazji była to pierwsza jego styczność z metalem.
No jaki pierwszy, jaki pierwszy... Skoro są stałymi bywalcami na koncertach, to klasyki musieli dobrze poznać. Śmieszne to jest. No i przede wszystkim odnoszę wrażenie, że młode pokolenie jest dużo mniej podatne na reklamę i marketing niż np. nasze. Dobrze znają prawa rynku, co zresztą pokazuje ilość młodziaków popierających obecnie KNP.
O tak, wszędobylski product placement w serialach, reklamy w każdym filmie w TV i praktycznie przed każdym wideo w sieci. Promocyjne raporty ze studia, trailery do albumów. Nie no, pewnie reklamodawcom/zespołom się to nie opłaca w ogóle i tak sobie spamują rynek dla zasady.
Kraft pisze: Na pewno jest wśród nich mniej wszelkiej maści frajerów łykających obiecanki cacanki.
no tak Death Magnetic tego doskonałym przykładem :D
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
[S.]
zaczyna szaleć

19-07-2014, 21:27

Nie załapałeś. Poznawanie historii muzyki swoją drogą, a wiązanie się emocjonalnie i "lubienie" wszystkiego co za klasykę uznano to już inna para kaloszy. Ja przyznaję bez bicia, że pi razy drzwi połowa "klasyków" mogłaby dla mnie nie istnieć. A uznawaj se mnie za kogo chcesz... Nic mi do tego :)
- ale nikt tutaj nie pisał, że klasykę trzeba lubić. to jakie ja mamy subiektywne odczucia słuchając płyt to kwestia zupełnie rozdzielna z tym, czy owy album jest klasykiem, czy nie.
did i listen to pop music because i was miserable? or was i miserable because i listened to pop music?
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

Re:

20-07-2014, 00:33

Skaut pisze:tutaj już longinus mnie wyręczył. Nie muszę lubić wszystkiego, ale gdybym miał w dupie klasykę z poprzednich pokoleń, to nigdy bym nie poznał początków psychodelii, krautrocka, industrialu, ba metalu nawet i oceniałbym obecne krążki na zasadzie zwykłego fajne/niefajne.
Ja się pytam czy lubicie wszystkie klasyki, a Wy mi ględzicie o potrzebie znajomości klasyki, kontekstu, pogłębionym odbieraniu muzyki bla bla bla... Jakieś zaćmienie? :)
hehehehe no fajnie wyciąłeś kontekst obniżki cen, który właściwie był kluczowy, ale rozumiem, że z faktem po prostu dyskutować się nie da
Wyciąłem, bo go nie znam. Płytę zanabyłem dopiero w ubiegłym roku, za 19,99 zyla. Potem było wznowienie Vertigo/Universal za ponad 5 dych, teraz potaniało do 35, a nowy sort z Blackened stoi twardo za 55 zyla. Powszednia sprawa z tymi obniżkami i dotyczy każdej jednej kapeli w majorsach...
To że zaczęli kręcić wcześniej nie ma nic a nic do rzeczy, bo niby co to zmienia, skoro "Some Kind Of Monster" wyszło później niż płyta? Ważne jest to, że o zespole znów zrobiło się głośno. Marketing - ot co.

Zmienia wiele, bo z Twojej wypowiedzi można było wnioskować, że po premierze płyty, rzekomym nagłym załamaniu cen, na szybciora zaczęli kombinować z filmem by ludzi ogłupić w celu pobudzenia sprzedaży. A to zwykły bullshit. Film był kręcony i planowany dużo wcześniej.
O tak, wszędobylski product placement w serialach, reklamy w każdym filmie w TV i praktycznie przed każdym wideo w sieci. Promocyjne raporty ze studia, trailery do albumów. Nie no, pewnie reklamodawcom/zespołom się to nie opłaca w ogóle i tak sobie spamują rynek dla zasady.
No jakoś trzeba dotrzeć do odbiorcy z informacją w dobie tracenia na znaczeniu tradycyjnych mediów. Kiedyś miałeś singla promującego w TV, przekupioną recenzję w prasie i kupowałeś kota w worku z jednym hiciorem i dziewięcioma zapychaczami. W dobie netu, kiedy każdy w zasadzie ma możliwość odsłuchania pełnego materiału przed zakupem trzeba się bardziej starać. Także chybione jest twierdzenie, że ludzie dają się nabierać na trailery...
no tak Death Magnetic tego doskonałym przykładem :D
Na trzymanie formy przez Metę ma się rozumieć? :)
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

20-07-2014, 09:12

St.Anger staje się klasykiem, fajnie, Lars będzie zadowolony.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

20-07-2014, 09:23

Deaf magnetic
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

20-07-2014, 09:41

Najgorętsza dyskusja na forume, oczywiście w temacie METALLICA.

[youtube][/youtube]
535

Re: Re:

20-07-2014, 12:12

Kraft pisze:
Co prawda nie badałem ostatnio narządu słuchu, ale z tego co pamiętam wystarczy włączyć dowolnie wybraną płytę Kanadyjczyków, by Metallica stała się bezwładną kukiełką.
Obaczymy czy nie zmienisz zdania po zakupach. Ale dobrze się wsłuchaj ;)
Uważasz, że nie znam tych płyt i może mnie coś zaskoczyć?
Awatar użytkownika
jaszyn
postuje jak opętany!

20-07-2014, 18:04

Nie dam rady nadrobić tych paru stron, poproszę o treściwy skrót w jednym poście. Macie zdrowie z tym pisaniem, u mnie niestety na czytanie brakuje czasu:(
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

20-07-2014, 18:15

Metallica guwno, jedyny dobry album to ajfa, eot

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
this is a land of wolves now
[V]

20-07-2014, 18:21

jaszyn pisze:Nie dam rady nadrobić tych paru stron, poproszę o treściwy skrót w jednym poście. Macie zdrowie z tym pisaniem, u mnie niestety na czytanie brakuje czasu:(
prosze bardzo:

METALLICA>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>SLAYER>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>VOIVOD
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Bloodcult

20-07-2014, 18:31

jaszyn pisze:Nie dam rady nadrobić tych paru stron, poproszę o treściwy skrót w jednym poście
Metallica jest przereklamowana a Lars nie umie grać na perkusji.
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Skaut

20-07-2014, 18:51

Kraft pisze:
Skaut pisze:tutaj już longinus mnie wyręczył. Nie muszę lubić wszystkiego, ale gdybym miał w dupie klasykę z poprzednich pokoleń, to nigdy bym nie poznał początków psychodelii, krautrocka, industrialu, ba metalu nawet i oceniałbym obecne krążki na zasadzie zwykłego fajne/niefajne.
Ja się pytam czy lubicie wszystkie klasyki, a Wy mi ględzicie o potrzebie znajomości klasyki, kontekstu, pogłębionym odbieraniu muzyki bla bla bla... Jakieś zaćmienie? :)
Kraft pisze: Jakieś zaćmienie?
Kraft pisze:
hehehehe no fajnie wyciąłeś kontekst obniżki cen, który właściwie był kluczowy, ale rozumiem, że z faktem po prostu dyskutować się nie da
Wyciąłem, bo go nie znam. Płytę zanabyłem dopiero w ubiegłym roku, za 19,99 zyla. Potem było wznowienie Vertigo/Universal za ponad 5 dych, teraz potaniało do 35, a nowy sort z Blackened stoi twardo za 55 zyla. Powszednia sprawa z tymi obniżkami i dotyczy każdej jednej kapeli w majorsach...
no to że nie znasz nie ma akurat nic do rzeczy. Obniżki w majorsach się zdarzają, ale z pewnością nie po kilku miesiącach od premiery.
Kraft pisze:
To że zaczęli kręcić wcześniej nie ma nic a nic do rzeczy, bo niby co to zmienia, skoro "Some Kind Of Monster" wyszło później niż płyta? Ważne jest to, że o zespole znów zrobiło się głośno. Marketing - ot co.

Zmienia wiele, bo z Twojej wypowiedzi można było wnioskować, że po premierze płyty, rzekomym nagłym załamaniu cen, na szybciora zaczęli kombinować z filmem by ludzi ogłupić w celu pobudzenia sprzedaży. A to zwykły bullshit. Film był kręcony i planowany dużo wcześniej.
Nigdzie tak nawet nie wnioskowałem. Wydany został później, aby hype podtrzymać. Marketing - ot co, że się tak powtórzę.

Kraft pisze:
No jakoś trzeba dotrzeć do odbiorcy z informacją w dobie tracenia na znaczeniu tradycyjnych mediów. Kiedyś miałeś singla promującego w TV, przekupioną recenzję w prasie i kupowałeś kota w worku z jednym hiciorem i dziewięcioma zapychaczami. W dobie netu, kiedy każdy w zasadzie ma możliwość odsłuchania pełnego materiału przed zakupem trzeba się bardziej starać. Także chybione jest twierdzenie, że ludzie dają się nabierać na trailery...
No prośba, popatrz na gradację albumów Behemotha. "Zośka" wylądowała na 159 miejscu na liście Billboard w pierwszym tygodniu sprzedaży, "Evangelion" na 55 miejscu, a najnowsza na 34 miejscu. W każdą kolejną płytę wpompowano więcej marketingu (trailery, zapowiedzi, wywiady, sesje zdjęciowe itepe). I Ty chcesz mi powiedzieć, że to stwierdzenie jest chybione?
Ostatnio zmieniony 20-07-2014, 18:52 przez Skaut, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

20-07-2014, 18:52

jaszyn pisze:Nie dam rady nadrobić tych paru stron, poproszę o treściwy skrót w jednym poście. Macie zdrowie z tym pisaniem, u mnie niestety na czytanie brakuje czasu:(
- St.Anger i Death Magnetic to płyty nowatorskie które dla młodego pokolenia stały się klasykami
- piosenki z w/w brutalnie wracają do setów.
- fani Metalliki to grupa najbardziej otwarta na inną muzykę.
- do St.Anger trzeba dorosnąć, człowiek nieobyty, nieosłuchany i niezorientowany w ówczesnej sytuacji zespołu nie jest w stanie dostrzec jej geniuszu.

To tak w telegraficznym skrócie ;)
Awatar użytkownika
Skaut

20-07-2014, 18:55

harvestman pisze:
- do St.Anger trzeba dorosnąć, człowiek nieobyty, nieosłuchany i niezorientowany w ówczesnej sytuacji zespołu nie jest w stanie dostrzec jej geniuszu.
Tutaj akurat odwrotnie, wystarczy być szczylem, nie znać się na muzyce, łykać marketingowe chwyty reklamowe i wierzyć, że jak się to sprzedało w milionach egzemplarzy to musi to być klasyk ;]
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

Re:

20-07-2014, 19:01

Skaut pisze:
harvestman pisze:
Tutaj akurat odwrotnie, wystarczy być szczylem, nie znać się na muzyce, łykać marketingowe chwyty reklamowe i wierzyć, że jak się to sprzedało w milionach egzemplarzy to musi to być klasyk ;]
Ja to wiem, jednak w powyższej dyskusji coś takiego padło.
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

Re:

20-07-2014, 19:13

Skaut pisze:No prośba, popatrz na gradację albumów Behemotha. "Zośka" wylądowała na 159 miejscu na liście Billboard w pierwszym tygodniu sprzedaży, "Evangelion" na 55 miejscu, a najnowsza na 34 miejscu. W każdą kolejną płytę wpompowano więcej marketingu (trailery, zapowiedzi, wywiady, sesje zdjęciowe itepe). I Ty chcesz mi powiedzieć, że to stwierdzenie jest chybione?
Abstrahując od wybryków Nera i mając na uwadze, że nie ma w tej kapeli wielkiej oryginalności, to jebnąć 7 płyt pod rząd na bardzo dobrym poziomie (liczę od Sataniki) to jest sprawa unikalna. Spokojnie mogę bronić nawet The Apostasy i plastikowego jeśli idzie o brzmienie Demigoda, bo koncertowo te wałki miażdżą.
Awatar użytkownika
Skaut

20-07-2014, 19:19

Kraft pisze:
Skaut pisze:No prośba, popatrz na gradację albumów Behemotha. "Zośka" wylądowała na 159 miejscu na liście Billboard w pierwszym tygodniu sprzedaży, "Evangelion" na 55 miejscu, a najnowsza na 34 miejscu. W każdą kolejną płytę wpompowano więcej marketingu (trailery, zapowiedzi, wywiady, sesje zdjęciowe itepe). I Ty chcesz mi powiedzieć, że to stwierdzenie jest chybione?
Abstrahując od wybryków Nera i mając na uwadze, że nie ma w tej kapeli wielkiej oryginalności, to jebnąć 7 płyt pod rząd na bardzo dobrym poziomie (liczę od Sataniki) to jest sprawa unikalna. Spokojnie mogę bronić nawet The Apostasy i plastikowego jeśli idzie o brzmienie Demigoda, bo koncertowo te wałki miażdżą.
ja Tobie podaje argument sprzedażowy, a Ty mi subiektywnie oceniasz twórczość Behemotha, no spoko. Dalej mi się nie chce :D :D
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

Re:

20-07-2014, 19:25

Skaut pisze:ja Tobie podaje argument sprzedażowy, a Ty mi subiektywnie oceniasz twórczość Behemotha, no spoko. Dalej mi się nie chce :D :D
Bo tobie się w pale nie mieści, że jakość może iść w parze z wynikami sprzedaży. Dla mnie to oczywiste.
harvestman pisze:do St.Anger trzeba dorosnąć
Nic takiego nie padło. To jest kwestia wrażliwości młodego pokolenia. Skaut aktualnie rozkręca hype na jakiegoś noiserocka ze Szwecji. Na pierwszy rzut ucha słychać, że grają tam i śpiewają chłopcy co golą klaty i nogi. No ni chuja do mnie nie trafia. Już wolę sobie wyhaczać z Angera kruszące kości, sabbathowe riffy.
Awatar użytkownika
Skaut

20-07-2014, 19:40

Kraft pisze:
Skaut pisze:ja Tobie podaje argument sprzedażowy, a Ty mi subiektywnie oceniasz twórczość Behemotha, no spoko. Dalej mi się nie chce :D :D
Bo tobie się w pale nie mieści, że jakość może iść w parze z wynikami sprzedaży. Dla mnie to oczywiste.
sorry, to jest Twoja subiektywna opinia nijak mająca się do argumentu. Uważam, że jakościowo "Evangelion" stoi wyżej niż "The Satanist" i co terasss?
Kraft pisze:Nic takiego nie padło. To jest kwestia wrażliwości młodego pokolenia. Skaut aktualnie rozkręca hype na jakiegoś noiserocka ze Szwecji. Na pierwszy rzut ucha słychać, że grają tam i śpiewają chłopcy co golą klaty i nogi. No ni chuja do mnie nie trafia.
a niby fani Metallicy to tacy otwarci ludzie. :D :D A Ty się skupiłeś na ich wyglądzie. Naprawdę odpuszczam :D
Coś tam było! Człowiek!
ODPOWIEDZ