METALLICA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
Re: METALLICA
Rome jest już od dawna passe, od jakiś 5 albumów :) na "Flowers From Exile" się też przez trochę dałem nabrać, przyznaję.
- Skaut
tutaj już longinus mnie wyręczył. Nie muszę lubić wszystkiego, ale gdybym miał w dupie klasykę z poprzednich pokoleń, to nigdy bym nie poznał początków psychodelii, krautrocka, industrialu, ba metalu nawet i oceniałbym obecne krążki na zasadzie zwykłego fajne/niefajne. Takie typowo fastfoodowe podejście, przeżreć, wydalić, ewentualnie polubić, bo się dobrze sprzedało, bo reklamują w telewizji i dostało jakąś tam nagrodę. No kurwa, muzyka to dla mnie coś głębszego niż analiza matematyczna i zerknięcie na statystyki sprzedaży. Myślałem, że każdy fan muzyki tak ma.Kraft pisze:To dopiero głupawe podejście. Ty łykasz wszystko co zostało uznane za klasyk przez poprzednie pokolenia? Kochasz Bruce'a Springsteena, Dire Straits, Erica Claptona? W ogóle interesuje Cię zdanie starych o muzyce, czy sam sobie ją filtrujesz? No więc właśnie. Takie samo prawo ma dzisiejsze pokolenie i się nie zdziw, że coś nad czym Ty się pałujesz oni uznają za podrygi troglodytów.Skaut pisze:Dżizaz jaki głupi argument. Wychodzi na to że młode pokolenie po prostu w dupie ma klasykę sensu stricte i łatwo chwyta się każdej brzytwy, podrzuconej przez zajebisty marketing zespołu.
hehehehe no fajnie wyciąłeś kontekst obniżki cen, który właściwie był kluczowy, ale rozumiem, że z faktem po prostu dyskutować się nie da. To że zaczęli kręcić wcześniej nie ma nic a nic do rzeczy, bo niby co to zmienia, skoro "Some Kind Of Monster" wyszło później niż płyta? Ważne jest to, że o zespole znów zrobiło się głośno. Marketing - ot co.Kraft pisze:Niestety, ale gówno prawda. Jakie "potem", skoro SKOM zaczęli kręcić dużo wcześniej, zanim dotknęli instrumentów? Idę o zakład, że był to wybieg Ulricha, aby mieć udokumentowane usprawiedliwienie i wskazanego winowajcę po rozpadzie zespołu, bo wszystko wskazywało na to, że Hetfield może po odwyku nie wrócić. Nie było go ile? Chyba z rok albo i dłużej... A jak już wrócił, to chciał te kamery rozjebać. Ale mleko się rozlało i kontynuowali sprawę, a przy okazji musieli się na nowo dotrzeć.Z jaką łatwością dało się manipulować tłumem, pisząc o tym w jak wielkich bólach ten album był zrodzony, wydając potem "Some Kind Of Monster", aby podciągnąć wyniki sprzedaży.
O tak, wszędobylski product placement w serialach, reklamy w każdym filmie w TV i praktycznie przed każdym wideo w sieci. Promocyjne raporty ze studia, trailery do albumów. Nie no, pewnie reklamodawcom/zespołom się to nie opłaca w ogóle i tak sobie spamują rynek dla zasady.Kraft pisze:No jaki pierwszy, jaki pierwszy... Skoro są stałymi bywalcami na koncertach, to klasyki musieli dobrze poznać. Śmieszne to jest. No i przede wszystkim odnoszę wrażenie, że młode pokolenie jest dużo mniej podatne na reklamę i marketing niż np. nasze. Dobrze znają prawa rynku, co zresztą pokazuje ilość młodziaków popierających obecnie KNP.Inna baja jest taka, że jeśli to właśnie ci młodzi pokroju ludzi z Overkill forum mają być wyrocznią w dziedzinie klasyki to wolę być starym dziadem, który jako tako orientuje się w dokonaniach zespołu na przestrzeni lat niż wysłuchiwać małolata który "docenił" St. Anger, a przy okazji była to pierwsza jego styczność z metalem.
no tak Death Magnetic tego doskonałym przykładem :DKraft pisze: Na pewno jest wśród nich mniej wszelkiej maści frajerów łykających obiecanki cacanki.
Coś tam było! Człowiek!
- [S.]
- zaczyna szaleć
- ale nikt tutaj nie pisał, że klasykę trzeba lubić. to jakie ja mamy subiektywne odczucia słuchając płyt to kwestia zupełnie rozdzielna z tym, czy owy album jest klasykiem, czy nie.Nie załapałeś. Poznawanie historii muzyki swoją drogą, a wiązanie się emocjonalnie i "lubienie" wszystkiego co za klasykę uznano to już inna para kaloszy. Ja przyznaję bez bicia, że pi razy drzwi połowa "klasyków" mogłaby dla mnie nie istnieć. A uznawaj se mnie za kogo chcesz... Nic mi do tego :)
did i listen to pop music because i was miserable? or was i miserable because i listened to pop music?
- Kraft
- weteran forumowych bitew
Re:
Ja się pytam czy lubicie wszystkie klasyki, a Wy mi ględzicie o potrzebie znajomości klasyki, kontekstu, pogłębionym odbieraniu muzyki bla bla bla... Jakieś zaćmienie? :)Skaut pisze:tutaj już longinus mnie wyręczył. Nie muszę lubić wszystkiego, ale gdybym miał w dupie klasykę z poprzednich pokoleń, to nigdy bym nie poznał początków psychodelii, krautrocka, industrialu, ba metalu nawet i oceniałbym obecne krążki na zasadzie zwykłego fajne/niefajne.
Wyciąłem, bo go nie znam. Płytę zanabyłem dopiero w ubiegłym roku, za 19,99 zyla. Potem było wznowienie Vertigo/Universal za ponad 5 dych, teraz potaniało do 35, a nowy sort z Blackened stoi twardo za 55 zyla. Powszednia sprawa z tymi obniżkami i dotyczy każdej jednej kapeli w majorsach...hehehehe no fajnie wyciąłeś kontekst obniżki cen, który właściwie był kluczowy, ale rozumiem, że z faktem po prostu dyskutować się nie da
To że zaczęli kręcić wcześniej nie ma nic a nic do rzeczy, bo niby co to zmienia, skoro "Some Kind Of Monster" wyszło później niż płyta? Ważne jest to, że o zespole znów zrobiło się głośno. Marketing - ot co.
Zmienia wiele, bo z Twojej wypowiedzi można było wnioskować, że po premierze płyty, rzekomym nagłym załamaniu cen, na szybciora zaczęli kombinować z filmem by ludzi ogłupić w celu pobudzenia sprzedaży. A to zwykły bullshit. Film był kręcony i planowany dużo wcześniej.
No jakoś trzeba dotrzeć do odbiorcy z informacją w dobie tracenia na znaczeniu tradycyjnych mediów. Kiedyś miałeś singla promującego w TV, przekupioną recenzję w prasie i kupowałeś kota w worku z jednym hiciorem i dziewięcioma zapychaczami. W dobie netu, kiedy każdy w zasadzie ma możliwość odsłuchania pełnego materiału przed zakupem trzeba się bardziej starać. Także chybione jest twierdzenie, że ludzie dają się nabierać na trailery...O tak, wszędobylski product placement w serialach, reklamy w każdym filmie w TV i praktycznie przed każdym wideo w sieci. Promocyjne raporty ze studia, trailery do albumów. Nie no, pewnie reklamodawcom/zespołom się to nie opłaca w ogóle i tak sobie spamują rynek dla zasady.
Na trzymanie formy przez Metę ma się rozumieć? :)no tak Death Magnetic tego doskonałym przykładem :D
- harvestman
St.Anger staje się klasykiem, fajnie, Lars będzie zadowolony.
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
- ramonoth
- rasowy masterfulowicz
Najgorętsza dyskusja na forume, oczywiście w temacie METALLICA.
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Re: Re:
Uważasz, że nie znam tych płyt i może mnie coś zaskoczyć?Kraft pisze:Obaczymy czy nie zmienisz zdania po zakupach. Ale dobrze się wsłuchaj ;)Co prawda nie badałem ostatnio narządu słuchu, ale z tego co pamiętam wystarczy włączyć dowolnie wybraną płytę Kanadyjczyków, by Metallica stała się bezwładną kukiełką.
- jaszyn
- postuje jak opętany!
Nie dam rady nadrobić tych paru stron, poproszę o treściwy skrót w jednym poście. Macie zdrowie z tym pisaniem, u mnie niestety na czytanie brakuje czasu:(
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Metallica guwno, jedyny dobry album to ajfa, eot
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
this is a land of wolves now
-
prosze bardzo:jaszyn pisze:Nie dam rady nadrobić tych paru stron, poproszę o treściwy skrót w jednym poście. Macie zdrowie z tym pisaniem, u mnie niestety na czytanie brakuje czasu:(
METALLICA>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>SLAYER>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>VOIVOD
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Bloodcult
Metallica jest przereklamowana a Lars nie umie grać na perkusji.jaszyn pisze:Nie dam rady nadrobić tych paru stron, poproszę o treściwy skrót w jednym poście
- Skaut
Kraft pisze:Ja się pytam czy lubicie wszystkie klasyki, a Wy mi ględzicie o potrzebie znajomości klasyki, kontekstu, pogłębionym odbieraniu muzyki bla bla bla... Jakieś zaćmienie? :)Skaut pisze:tutaj już longinus mnie wyręczył. Nie muszę lubić wszystkiego, ale gdybym miał w dupie klasykę z poprzednich pokoleń, to nigdy bym nie poznał początków psychodelii, krautrocka, industrialu, ba metalu nawet i oceniałbym obecne krążki na zasadzie zwykłego fajne/niefajne.
Kraft pisze: Jakieś zaćmienie?
no to że nie znasz nie ma akurat nic do rzeczy. Obniżki w majorsach się zdarzają, ale z pewnością nie po kilku miesiącach od premiery.Kraft pisze:Wyciąłem, bo go nie znam. Płytę zanabyłem dopiero w ubiegłym roku, za 19,99 zyla. Potem było wznowienie Vertigo/Universal za ponad 5 dych, teraz potaniało do 35, a nowy sort z Blackened stoi twardo za 55 zyla. Powszednia sprawa z tymi obniżkami i dotyczy każdej jednej kapeli w majorsach...hehehehe no fajnie wyciąłeś kontekst obniżki cen, który właściwie był kluczowy, ale rozumiem, że z faktem po prostu dyskutować się nie da
Nigdzie tak nawet nie wnioskowałem. Wydany został później, aby hype podtrzymać. Marketing - ot co, że się tak powtórzę.Kraft pisze:To że zaczęli kręcić wcześniej nie ma nic a nic do rzeczy, bo niby co to zmienia, skoro "Some Kind Of Monster" wyszło później niż płyta? Ważne jest to, że o zespole znów zrobiło się głośno. Marketing - ot co.
Zmienia wiele, bo z Twojej wypowiedzi można było wnioskować, że po premierze płyty, rzekomym nagłym załamaniu cen, na szybciora zaczęli kombinować z filmem by ludzi ogłupić w celu pobudzenia sprzedaży. A to zwykły bullshit. Film był kręcony i planowany dużo wcześniej.
No prośba, popatrz na gradację albumów Behemotha. "Zośka" wylądowała na 159 miejscu na liście Billboard w pierwszym tygodniu sprzedaży, "Evangelion" na 55 miejscu, a najnowsza na 34 miejscu. W każdą kolejną płytę wpompowano więcej marketingu (trailery, zapowiedzi, wywiady, sesje zdjęciowe itepe). I Ty chcesz mi powiedzieć, że to stwierdzenie jest chybione?Kraft pisze:No jakoś trzeba dotrzeć do odbiorcy z informacją w dobie tracenia na znaczeniu tradycyjnych mediów. Kiedyś miałeś singla promującego w TV, przekupioną recenzję w prasie i kupowałeś kota w worku z jednym hiciorem i dziewięcioma zapychaczami. W dobie netu, kiedy każdy w zasadzie ma możliwość odsłuchania pełnego materiału przed zakupem trzeba się bardziej starać. Także chybione jest twierdzenie, że ludzie dają się nabierać na trailery...O tak, wszędobylski product placement w serialach, reklamy w każdym filmie w TV i praktycznie przed każdym wideo w sieci. Promocyjne raporty ze studia, trailery do albumów. Nie no, pewnie reklamodawcom/zespołom się to nie opłaca w ogóle i tak sobie spamują rynek dla zasady.
Ostatnio zmieniony 20-07-2014, 18:52 przez Skaut, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś tam było! Człowiek!
- harvestman
- St.Anger i Death Magnetic to płyty nowatorskie które dla młodego pokolenia stały się klasykamijaszyn pisze:Nie dam rady nadrobić tych paru stron, poproszę o treściwy skrót w jednym poście. Macie zdrowie z tym pisaniem, u mnie niestety na czytanie brakuje czasu:(
- piosenki z w/w brutalnie wracają do setów.
- fani Metalliki to grupa najbardziej otwarta na inną muzykę.
- do St.Anger trzeba dorosnąć, człowiek nieobyty, nieosłuchany i niezorientowany w ówczesnej sytuacji zespołu nie jest w stanie dostrzec jej geniuszu.
To tak w telegraficznym skrócie ;)
- Skaut
Tutaj akurat odwrotnie, wystarczy być szczylem, nie znać się na muzyce, łykać marketingowe chwyty reklamowe i wierzyć, że jak się to sprzedało w milionach egzemplarzy to musi to być klasyk ;]harvestman pisze:
- do St.Anger trzeba dorosnąć, człowiek nieobyty, nieosłuchany i niezorientowany w ówczesnej sytuacji zespołu nie jest w stanie dostrzec jej geniuszu.
Coś tam było! Człowiek!
- harvestman
Re:
Ja to wiem, jednak w powyższej dyskusji coś takiego padło.Skaut pisze:Tutaj akurat odwrotnie, wystarczy być szczylem, nie znać się na muzyce, łykać marketingowe chwyty reklamowe i wierzyć, że jak się to sprzedało w milionach egzemplarzy to musi to być klasyk ;]harvestman pisze:
- Kraft
Re:
Abstrahując od wybryków Nera i mając na uwadze, że nie ma w tej kapeli wielkiej oryginalności, to jebnąć 7 płyt pod rząd na bardzo dobrym poziomie (liczę od Sataniki) to jest sprawa unikalna. Spokojnie mogę bronić nawet The Apostasy i plastikowego jeśli idzie o brzmienie Demigoda, bo koncertowo te wałki miażdżą.Skaut pisze:No prośba, popatrz na gradację albumów Behemotha. "Zośka" wylądowała na 159 miejscu na liście Billboard w pierwszym tygodniu sprzedaży, "Evangelion" na 55 miejscu, a najnowsza na 34 miejscu. W każdą kolejną płytę wpompowano więcej marketingu (trailery, zapowiedzi, wywiady, sesje zdjęciowe itepe). I Ty chcesz mi powiedzieć, że to stwierdzenie jest chybione?
- Skaut
ja Tobie podaje argument sprzedażowy, a Ty mi subiektywnie oceniasz twórczość Behemotha, no spoko. Dalej mi się nie chce :D :DKraft pisze:Abstrahując od wybryków Nera i mając na uwadze, że nie ma w tej kapeli wielkiej oryginalności, to jebnąć 7 płyt pod rząd na bardzo dobrym poziomie (liczę od Sataniki) to jest sprawa unikalna. Spokojnie mogę bronić nawet The Apostasy i plastikowego jeśli idzie o brzmienie Demigoda, bo koncertowo te wałki miażdżą.Skaut pisze:No prośba, popatrz na gradację albumów Behemotha. "Zośka" wylądowała na 159 miejscu na liście Billboard w pierwszym tygodniu sprzedaży, "Evangelion" na 55 miejscu, a najnowsza na 34 miejscu. W każdą kolejną płytę wpompowano więcej marketingu (trailery, zapowiedzi, wywiady, sesje zdjęciowe itepe). I Ty chcesz mi powiedzieć, że to stwierdzenie jest chybione?
Coś tam było! Człowiek!
- Kraft
Re:
Bo tobie się w pale nie mieści, że jakość może iść w parze z wynikami sprzedaży. Dla mnie to oczywiste.Skaut pisze:ja Tobie podaje argument sprzedażowy, a Ty mi subiektywnie oceniasz twórczość Behemotha, no spoko. Dalej mi się nie chce :D :D
Nic takiego nie padło. To jest kwestia wrażliwości młodego pokolenia. Skaut aktualnie rozkręca hype na jakiegoś noiserocka ze Szwecji. Na pierwszy rzut ucha słychać, że grają tam i śpiewają chłopcy co golą klaty i nogi. No ni chuja do mnie nie trafia. Już wolę sobie wyhaczać z Angera kruszące kości, sabbathowe riffy.harvestman pisze:do St.Anger trzeba dorosnąć
- Skaut
sorry, to jest Twoja subiektywna opinia nijak mająca się do argumentu. Uważam, że jakościowo "Evangelion" stoi wyżej niż "The Satanist" i co terasss?Kraft pisze:Bo tobie się w pale nie mieści, że jakość może iść w parze z wynikami sprzedaży. Dla mnie to oczywiste.Skaut pisze:ja Tobie podaje argument sprzedażowy, a Ty mi subiektywnie oceniasz twórczość Behemotha, no spoko. Dalej mi się nie chce :D :D
a niby fani Metallicy to tacy otwarci ludzie. :D :D A Ty się skupiłeś na ich wyglądzie. Naprawdę odpuszczam :DKraft pisze:Nic takiego nie padło. To jest kwestia wrażliwości młodego pokolenia. Skaut aktualnie rozkręca hype na jakiegoś noiserocka ze Szwecji. Na pierwszy rzut ucha słychać, że grają tam i śpiewają chłopcy co golą klaty i nogi. No ni chuja do mnie nie trafia.
Coś tam było! Człowiek!