KORN

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

Re: KORN

23-08-2013, 14:15

Próbowałem jedynkę, dwójkę i jakieś fragmenty trójki. Słyszałem też jeden kawałek popowy z jakiejś nowszej płyty, był okropny, egazltowany wokalnie jeszcze bardziej niż na tych pierwszych.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

23-08-2013, 14:51

[V] pisze:
Triceratops pisze:Zreszta tylko osiol z uszami zaroslymi pizda by mogl stwierdzic ze Vulgar Display Of Power nie byla motorem powstawania takiej wlasnie muzyki i nie slyszec odniesien, a tym bardziej porownywac. No ale nic mi do swiata poznawanego wspak.

nabieram podejrzeń,że jesteś słabo obstukany z pierwszymi trzema płytami co najmniej;)W muzyce amerykanów najwięcej słychać Red Hot Chili Peppers, Rage Against the Machine, Faith No More,to jest fundament,tego najwiecej słuchali I to najbardziej slychać w ich muzyce,Pantera jest gdzies z tyłu jesli chodzi o ich inspiracje..
Matko boska O_O Lubie wczesnych Red Hotow, tak jak pozosale oba wymienione ale ze w koslawej kwadratowosci Korn sa wplywy tych zespolow to dla mnie szoke miesiaca conajmniej. Wg tej rozpiski powinienem lubic Korn jako ciekawa synteze tychze zespolow a tymczasem jest zupelnie na odwrot, dostaje sraki jak slysze te plaskosci. Za to nieudolne nasladowanie Pantery slysze wyraznie, rwane riffy, mruczenie na zmiane z wrzaskiem i takie tam.
woodpecker from space
[V]

23-08-2013, 14:59

jezusie nie wierze w to co czytam;)przecież praca sekcji w Korn to owoc olbrzymiej inspiracji Red hotami,faith no more I rage against the machine,no jak można tego nie słyszeć:D nieudolne naśladowanie Pantery....uśmialiby się zdrowo;D
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
[V]

23-08-2013, 15:14

Songfacts: I remember reading an old interview in which either you or Munky... referred to a chord as "the Bungle chord" [a chord that has two notes three whole steps from each other]. So I'm just curious, how much did Mr. Bungle and also Faith No More influence Korn's sound early on?

Brian: I think a lot, man. They were really before their time. Especially like on [Faith No More's] The Real Thing, you know that album? And Bungle, just the weirdness of it, was totally an influence. That chord, just the weird dissonant chords, and also their stage presence where they would wear the costumes and stuff.We liked that creepiness of it live. They used to stand there and stare at the crowd, Bungle did, for 10, 15 minutes before they even played one note! Just like, "What are you doing? Perform!" But it was so weird that we ripped that off from them, too, and did that live a little bit. They were really important to influencing us. And also Rage Against the Machine was. I don't know if they get mentioned a lot with Korn, but that anger and that rage that they had and the energy was just so intense. No other band had that when I was younger.

But Faith No More on the bass, too. The bass had its own sound with Faith No More, so Fieldy really liked that.

;)
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Triceratops

23-08-2013, 15:23

[V] pisze:jezusie nie wierze w to co czytam;)przecież praca sekcji w Korn to owoc olbrzymiej inspiracji Red hotami,faith no more I rage against the machine,no jak można tego nie słyszeć:D nieudolne naśladowanie Pantery....uśmialiby się zdrowo;D
Orajusku, no to mnie zastrzeliles :D Jezeli chodzi o Red Hotow, to o ktorego perkusiste chodzi, o bardziej finezyjnego, jazzowatego Jacka Ironsa z 3 pierwszych plyt czy moze przyciezkiego "wardowskiego" Chada Smitha? Mike Bordin i Brad Wilk w podobnej manierze gdzie ten pierwszy czaruje ornamentyka a ten drugi ascetyzmem? Jak dla mnie to kompletna sciema jakas jest, 3 zespoly z trzema roznie grajacymi perkusistami a przeciez wspolnym motywem je laczacym ogolnie jest funk :D Gdzie tymczasem w Korn ja slysze drewniane kwadraty i zygzaki :D
"Panterowatosc" ocenia sie glownie praca gitar i wokalna maniera, o to bardziej mi chodzilo. Nie mam nic personalnie do Korn, jebie mnie ty czy sa gejami czy robia pale przechodniom, musialem sie tego nasluchac pracujac w sklepie muzycznym, robilismy sobie nawet slepe testy, czyli wrzucanie kawalka bez mowienia co to jest, no atak sraki mialem w 100% skuteczny :D A w chuj osob, ktorze przylazilo do sklepu rzucalo zdania typu "co to kurwa za pantera dla biedakow" :D
Pozostale 3 ciagle lubie (no Red Hot po Blood Sugar Sex Magik to juz chujnia raczej) i szczerze mowiac to chcialbym w Korn uslyszec cos z nich 3+Duran Duran, powinien byc dla mnie zespol idealny :D Wat w takim razie?
woodpecker from space
[V]

23-08-2013, 15:28

no ta analogia z Panterą mocno nieudana;)co do reszty cytacik wyżej.
Awatar użytkownika
Triceratops

23-08-2013, 15:32

[V] pisze:Songfacts: I remember reading an old interview in which either you or Munky... referred to a chord as "the Bungle chord" [a chord that has two notes three whole steps from each other]. So I'm just curious, how much did Mr. Bungle and also Faith No More influence Korn's sound early on?

Brian: I think a lot, man. They were really before their time. Especially like on [Faith No More's] The Real Thing, you know that album? And Bungle, just the weirdness of it, was totally an influence. That chord, just the weird dissonant chords, and also their stage presence where they would wear the costumes and stuff.We liked that creepiness of it live. They used to stand there and stare at the crowd, Bungle did, for 10, 15 minutes before they even played one note! Just like, "What are you doing? Perform!" But it was so weird that we ripped that off from them, too, and did that live a little bit. They were really important to influencing us. And also Rage Against the Machine was. I don't know if they get mentioned a lot with Korn, but that anger and that rage that they had and the energy was just so intense. No other band had that when I was younger.

But Faith No More on the bass, too. The bass had its own sound with Faith No More, so Fieldy really liked that.

;)
Wiesz, jezeli muzycy mowia o influencjach to moga sobie mowic co chca, ja chce to slyszec. Chuj mnie obchodzi, ze on podczas srania sobie jazzu slucha a soulu jak babe ruha, jak w muzyce tego nie ma. Od 20 lat sprawdzam zespoly, ktore maja God Machine w influencjach i jeszcze nie slyszalem zadnego podobnego nawet w 15%. Influencja Talk Talk dziala na mnie jak swiatlo na cme, i tak samo sie okazuje, ze wiekszosc sobie wyciera gebe nazwami a robia wlasnie to po to zeby sciagnac jeleni, ktorzy sie na to nabiora. Tak wiec do takich peanow na wlasna czesc podchodzilbym z dystansem. ;)
woodpecker from space
[V]

23-08-2013, 15:37

dziwne,że ja słysze te wpływy i million innych osób również a nikt nie wpadł na to żeby napisać,że to Pantera była motorem napędowym dla takiej muzyki.Slyszaleś L.A.P.D, znasz na pamięć pierwsze 4 Korny?Jeśli tak to tam są tony FAITH NO MORE i nie można tego nie zauważyć więc kieruje Tobą chyba jakaś złośliwośc albo wrodzona przekora..sorry man,ale rzeki kijem nie zawrócisz;)
Awatar użytkownika
Triceratops

23-08-2013, 15:48

O tych milionach to mi nie pisz, bo to raczej slaby argument, miliard podpalancow jebie kozy, wiec dlaczego ty nie jebiesz odmiencu? :D Oscar Wilde tez cos wspomnial na temat tlumu i wiekszosci, mylisz tlum z racja ;D

Pisalem ci juz wyraznie, znam pierwsze Korny, znam troche na zasadzie "nie chcem ale muszem" z racji takiej wtedy pracy. Znam na pewno Faith No More, jeszcze lepiej Red Hotow, ktorych uwielbialem do Blood Sugar no i Rage Against The Machine, ktore zna kazdy w miare rozgarniety. Pare dni temu wlaczylem debiut Korn, no gdzies do polowy dotrwalem, najbadziej mnie zmeczylo chujowe wycie tego typa, a zaraz po nim kwadratowe riffy i ogolnie wrazenie cherlawej Pantery. No nie wiem co ci jescze mam napisac zebys czil sie happy, no moge ci obiecac, ze zedre se pierwsze 3 we flacu i skupie sie na szukaniu podobnienstw do wymienionych wczesniej zespolow :D Chuj niech strace
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

23-08-2013, 15:54

Korn popluczynami po Panterze? Nie wierze. Przeciez funkujaca praca sekcji K nijak ma sie do prostego, osadzonego basu i sterylenej perkusji Pantery. Przeciez brzmienie gitar, podejscie do riffow, struktury numerow nie ma NIC wspolnego z gra Dime'a. Vulgar to ciete, precyzyjnie zagrane riffy, a 2 pierwsze Korny to gitarowy zgielk, psychodela i brud. Nazywanie tego kwadratowym graniem, gdy wlasnie (co w wywiadzie bebniarz K podkreslil) 2 pierwsze plyty nagrane sa bez klika, by bawic sie zmianami tempa w numerach. Ja tam slysze i inspiracje RHCP (funkujaca sekcja), Davis tez jest dobrym uczniem Pattona w tych swoich dziwnych, zwierzecych wokalistach. Gdzie tam kurwa jest Pantera? I Pantere i Korna znam bardzo dobrze i nigdy w zyciu mi nie przyszlo do glowy, zeby tak pomyslec. No kurwa, gdzie tam Pantera?

Przeciez ten groove buja od pierwszego wejscia beczek, Ty chyba triceps kup sobie podrecznik z geometrii dla 1 klasy i zobacz, jak kwadrat wyglada.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
[V]

23-08-2013, 15:55

Triceratops pisze: kwadratowe riffy i ogolnie wrazenie cherlawej Pantery.
Dziwi mnie,że można przejść obojętnie obok gry Briana'a i Jamesa,tych wszystkich detail,przeszkadzajek,brzmienia,zajebistej sekcji etc lubiąc przy tym wszystkim Gurd czy Devil Driver,synonimy przecietniactwa.Nie pisze tego z jakiejś złośliwości,bardziej mnie to zastanawia jak róznie można odbierać muzykę.
[V]

23-08-2013, 15:56

Deathless King pisze:Korn popluczynami po Panterze? Nie wierze. Przeciez funkujaca praca sekcji K nijak ma sie do prostego, osadzonego basu i sterylenej perkusji Pantery. Przeciez brzmienie gitar, podejscie do riffow, struktury numerow nie ma NIC wspolnego z gra Dime'a. Vulgar to ciete, precyzyjnie zagrane riffy, a 2 pierwsze Korny to gitarowy zgielk, psychodela i brud. Nazywanie tego kwadratowym graniem, gdy wlasnie (co w wywiadzie bebniarz K podkreslil) 2 pierwsze plyty nagrane sa bez klika, by bawic sie zmianami tempa w numerach. Ja tam slysze i inspiracje RHCP (funkujaca sekcja), Davis tez jest dobrym uczniem Pattona w tych swoich dziwnych, zwierzecych wokalistach. Gdzie tam kurwa jest Pantera? I Pantere i Korna znam bardzo dobrze i nigdy w zyciu mi nie przyszlo do glowy, zeby tak pomyslec. No kurwa, gdzie tam Pantera?

Przeciez ten groove buja od pierwszego wejscia beczek, Ty chyba triceps kup sobie podrecznik z geometrii dla 1 klasy i zobacz, jak kwadrat wyglada.
z tą Panterą wygłupił się,fakt;d
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

23-08-2013, 15:58

I RATM tez ok, bo jest groove i zarowno Munky jak i Head maja ciekawe podejscie do brzmienia gitary, jak Morello. Ale kurwa Pantera? To przeciez gluchyn trzeba byc.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Awatar użytkownika
Triceratops

23-08-2013, 15:59

[V] pisze:
Dziwi mnie,że można przejść obojętnie obok gry Briana'a i Jamesa,tych wszystkich detail,przeszkadzajek,brzmienia,zajebistej sekcji etc lubiąc przy tym wszystkim Gurd czy Devil Driver,synonimy przecietniactwa.Nie pisze tego z jakiejś złośliwości,bardziej mnie to zastanawia jak róznie można odbierać muzykę.
Wiesz, tak lubie Gurd czy Devildriver, ze sprzedalem je w chuj, wiekszosc tutejszym forumowiczom. No czuje, ze sie na mnie mscisz za ten sezon alkoholowy :D Obiecalem co to obadam, jakos sprobuje, nie wiem tylko co zrobic, zeby sie nie zesrac, wlozyc jakies stopery do uszu ? :D
woodpecker from space
Awatar użytkownika
hcpig

23-08-2013, 16:08

Moim zdaniem Triceps ma rację o tyle o ile s/y i LiP to tylko demówki, wprawki które od najlepszych czyli czwórki i piątki dzieli aranżacyjna, brzmieniowa, kompozycyjna o wokalna PRZEPAŚĆ. Nie lubię tego zespołu poza kilkoma numerami ale generalne supremacja 'Issues' i 'Untouchables' jest dosyć oczywista a fani jak mantrę powtarzają bajki o genialnej jedynce i dwójce, którym reszta dyko nie dostoi.
Yare Yare Daze
[V]

23-08-2013, 16:11

Triceratops pisze:
[V] pisze:
Wiesz, tak lubie Gurd czy Devildriver, ze sprzedalem je w chuj, wiekszosc tutejszym forumowiczom. No czuje, ze sie na mnie mscisz za ten sezon alkoholowy :D Obiecalem co to obadam, jakos sprobuje, nie wiem tylko co zrobic, zeby sie nie zesrac, wlozyc jakies stopery do uszu ? :D
po sie zmuszać?lepiej dobrego klocka postawić;)mszcze się?jeszcze butelki nie otworzyłem;)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

23-08-2013, 17:02

Deathless King pisze:I RATM tez ok, bo jest groove i zarowno Munky jak i Head maja ciekawe podejscie do brzmienia gitary, jak Morello. Ale kurwa Pantera? To przeciez gluchyn trzeba byc.
No ale tłumacz takiemu ;) usłyszał 20 lat temu, posłuchał z YouTube wczoraj i się madruje ze Pantera ;)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
gelO
rasowy masterfulowicz

23-08-2013, 18:22

Nie chce mi się czytac wszystkiego, ale z Pantera to nizly dowcip. Nawet po pijaku bym na to nie wpadl:-)
Awatar użytkownika
Lykantrop

23-08-2013, 18:24

A ja tam słyszę FLAPJACKA i co teras?
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
gelO
rasowy masterfulowicz

23-08-2013, 18:28

Lykantrop pisze:A ja tam słyszę FLAPJACKA i co teras?
I jestes zajebisty fchuj.
ODPOWIEDZ