Podróże

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Cthulhu

Re: Podróże

25-04-2013, 13:08

Morph pisze:O wielki przedwieczny, dwa pytania:
Cthulhu pisze:aporpo podróży jakby kogoś interesowało, miał pytania, chciał wyskoczyć na wakacje w sezonie - mieszkam teraz w chorwacji (Istria) więc pytać śmiało bo jest okazja
Okolice Splitu - co zobaczyć, bo właśnie hotel zarezerwowałem i kompletuję Bucket List.
To chyba zależy kiedy chcesz jechać. Teraz sezon powoli się rozkręca i już zjeżdżają się tu pierwsi turyści, a w tym kraju jest tak, że w ciągu sezonu Chorwacja żyje festiwalami, eventami dla turystów i lokalnych. I nie mam tu na myśli cuchnącej sztucznością pokazówy, gdzie wyciągną od Ciebie kasę. Oni tu wiedzą jak zainteresować człowieka - festiwale muzyczne (głównie jazz i folk) i kulinarne, imprezy tematyczne często połączone z maratonami albo wyścigami kolarskimi.
Co do okolic Splitu, to szczerze mówiąc polecałbym wybrać się na wyspy pomiędzy Zadarem, a Splitem właśnie - będąc tam można zapomnieć o całym świecie.. ;) Tymczasem przyznam, że jestem trochę rozczarowany resztą na południu Chorwacji - Split i Dubrovnik nieodmiennie robią wrażenie, ale droga do nich jest nieco żmudna, mało urozmaicona. Jeśli jednak cenisz nature i piękno krajobrazów to się nie zawiedziesz, ten kraj nadal jest bardzo dziewiczy, szczególnie właśnie na południu.
O Split nie pytałeś, ale od siebie dodam, że nie polecam klubu ze striptizem Casa Viola :D Mieliśmy tam z kumplami groteskową sytuacje, z której później się śmialiśmy, ale w tamtej chwili wcale do śmiechu nam nie było :D

Cthulhu pisze:przychode po informacje i garsc porad. W przyszlym tygodniu jade do Budapesztu; sa tu jacys bywalcy, ktorzy podpowiedza co warto zobaczyc (poza tym co pisza w kolorowych przewodnikach) lub tez co zobaczyc w pierwszej kolejnosci (czasu nie ma za duzo bo tylko 2 dni), gdzie dobrze i nie za drogo zjesc (to dla mnie sprawa kluczowa. jedzenie, znaczy sie!) i gdzie sie zabawic :)
Znalazłeś coś zajebistego?[/quote]

Jak ktoś wcześniej pisał - pogoda była chujowa, lało bez przerwy niemal trzy dni.. Buda wydała mi się dużo bardziej interesująca i zywa, tam jest też masa sprytnie pochowanych knajpek i restauracji gdzie można całkiem tanio i dobrze zjeść. Jeśli chcesz mogę rzucić okiem na mapę i podpowiedzieć kilka miejscówek. Peszt jest bardziej industrialny, co w pewien sposób też ma swój urok, ale sam nie wiem - w momencie kiedy tam byłem zdecydowanie lepiej czułem się w Budzie. W tej części mieliśmy tez hotel. Swoją drogą odradzam stołowanie się we wszystkich restauracjach położonych przy brzegu rzeki (to tyczy się obu stron, chociaż więcej knajp jest po lewej stronie czyli w Peszcie) - zdzierają, a jedzenie przeciętne. Dobrym pomysłem jest spytanie w hotelu/hostelu o miejscówki, zarówno jeśli chodzi o jedzenie jak i miejsca gdzie można się wyszaleć. Zwłaszcza obsługa hosteli dobrze zna się na rzeczy, polecą, odradzą i po kilku minutach masz już jako taką orientację
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

25-04-2013, 13:13

Pytałem w temacie co teraz pijecie, ale nie było odzewu. Może tutaj - także wybieram się na Chorwację, a że zawsze "na pamiątkę" przywożę sobie jakiś alkohol, przeważnie miejscowy, taki którego próżno szukać u nas - co warto przywieźć z tamtych rejonów? Liczba procentów jest mi obojętna, coś wartego szukania - ze względu na moc, walory smakowe? Jakiś gatunek Rakiji szczególnie godny polecenia?
Cthulhu

25-04-2013, 13:40

Jeśli chodzi o Rakije to polecam Medice czyli Rakije robioną na miodzie - jak to rakija - mocny i wyrazisty smak z miodowym aromatem. Z tym, że ja tu kupuje od lokalnych producentów, bo to, że wszyscy pędzą rakije to wie chyba każdy, ale dużo tu małych rodzinnych firm, które produkują alkohol taki jak rakija w różnych odmianach i sprzedają go na okolicznych imprezach lub też festiwalach produktów lokalnych (poza miodem, lokalną żywnością, winem ect).
Oczywiście Rakije znajdziesz też w sklepach, ale jak na mój gust, nie ma ona startu do tej pędzonej przez małe, lokalne firmy.
Co do piwa to jestem rozczarowany. Niby słyszałem, że Chorwacja z piwa specjalnie nie słynie, ale mimo to lekki zawód jest.
Z tych, które najbardziej mi posmakowało polecałbym Tomislav (to ciemne piwo)

ps. gdzie dokładnie się wybierasz? Jeśli uderzasz na Istrię to myślę, że mógłbym polecić nawet bardziej konkretne miejsca gdzie mozesz się zaopatrzyć.
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

25-04-2013, 14:12

@Cthulhu -
1. HR
Jadę ostatni tydzień czerwca/pierwszy tydzień lipca. Lokalizacja (Split) nie podlega dyskusji bo poza Zagrzebiem tylko tam mam hotel z lubianej przeze mnie grupy (vouchery, gratisy ;)). A co do "targetu" - zasadniczo wszystko, z nastawieniem na przyrodę i kuchnię (owoce morza, alkohole, oliwa, etc.), fajnymi miastami też nie pogardzę. A żem zmotoryzowany to i dojazd w granicach rozsądku (nawet do 250-300km) nie robi mi różnicy.

2. Budapeszt
Jako że mam jeden dzień (cały, dwa noclegi w Budapeszcie) w drodze do Splitu to bym był dźwięczny za jakąś fajną węgierską knajpę na obiad (o ile znalazłeś coś godnego uwagi) + jakiś niezgorszy pub na wieczór. Za wszelkie hinty buk zapłacz.

ED: Co do Istrii jeszcze - masz namiary na jakieś dobre winnice?
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Lykantrop

12-07-2013, 08:03

Powiedzcie mi drodzy koledzy - jak koleją najtaniej się dostać do St. Petersburga? Wiele informacji krąży po necie, ale większość to zwykłe spamposty pracowników biur podróży. Wycieczka tylko na własną rękę, może być nawet 40 godzin w ciapągu. Najlepiej przez Mińsk? Ponoć też wycieczka pkp do Rygi, a dalej autokarem jest też korzystna cenowo, choć w cholerę męcząca?
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
535

12-07-2013, 08:09

Nie lepiej ruszyć z pieszą pielgrzymką do Częstochowy?
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

12-07-2013, 08:10

Podobno jeśli start byłby ze Lwowa to omijasz Białoruś i walisz na Kijów i Moskwę. Szczegółów niestety nie znam.
support music, not rumors
535

12-07-2013, 08:12

Z tego wynika, że etap pierwszy, to niezapomniana podróż pociągiem relacji Szczecin-Przemyśl. Kto miał okazję. Ten wie...
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

12-07-2013, 08:16

Przez 5 lat jeździłem nim do Wrocka. Niezapomniane chwile. Gaz usypiający, rozcięte kieszenie, tłok, spirytus i inne takie. Podobno sytuacja się od tego czasu nieco zmieniła, czy na lepsze tego nie wiem.
535

12-07-2013, 08:22

Z pewnością jedzie około 5 godzin dłużej.
Awatar użytkownika
Lykantrop

12-07-2013, 08:26

Przez Lwów mi właśnie za bardzo nie po drodze. Pociąg relacji Szczecin - Przemyśl to już od dawna nie taki sajgon jak dawniej, chociaż ja chyba jestem w czepku urodzony i jeszcze nic mi się nigdy nie stało, mimo że bywały chwile grozy :D Najrozsądniejszy jest chyba pociąg Szczecin - Poznań, potem Poznań - Mińsk i Mińsk - St Petersburg. Z tego co zauważyłem to bdb kolega Mariusz P. zna się jak nikt inny na pociągach przyjaźni polsko - radzieckiej... oby zajrzał do tego tematu :)
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
koper
zaczyna szaleć

12-07-2013, 08:58

535 pisze:niezapomniana podróż pociągiem relacji Szczecin-Przemyśl. Kto miał okazję. Ten wie...
O tak, ten kto nie jechał choć raz tym połączeniem zimą, lub nie pił tam z trepami przegrał życie.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

12-07-2013, 16:08

Może do Tallinna, potem prom, potem Suomi i do StP?
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Lykantrop

16-07-2013, 23:19

Jednak pieeerdolę, nie jadę ani ciapągami, ani promami (to w ogóle opcja tak droga, że taniej bym w ofercie last minute do Meksyku poleciał). Padło na wylot z Berlina, też z przesiadką w Rydze. Do czego to doszło, żeby samolot był prawie 2 razy tańszy od kolei? Komuno wróć, koniecznie z pociągami przyjaźni polsko - radzieckiej!!!:-)
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

22-07-2013, 21:54

wybieram się za miesiąc do Armenii, ktoś chętny ?
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

24-07-2013, 09:02

koper pisze:
535 pisze:niezapomniana podróż pociągiem relacji Szczecin-Przemyśl. Kto miał okazję. Ten wie...
O tak, ten kto nie jechał choć raz tym połączeniem zimą, lub nie pił tam z trepami przegrał życie.

Ja jechałem. Wtedy zmężniałem i urosło mi trzy włosy na klacie więcej.
Wrażenie porównywalne z podróżą po meksykańskim pograniczu rozklekotanym autobusem z kurami na dachu i w obecności pań przemycających kokainę w narządach rodnych i ich wąsatych opiekunów...

Polecam Macedonię jesienią. Bo latem za gorąco.
Zapierdalasz w koszulce, bo masz 25 stopni, jest tanio, fajne dupy, i wbrew pozorom - jest tam cywilizacja ;-)
Papryka, czosnek, pomidory, zioła - lepszych nie znajdziesz.
I spokojnie zrozumiesz co do Ciebie mówią, bo język podobny do rosyjskiego.
A rakiję to tam w garażach pędzą i sprzedają za 15 zł za 5 litrowy baniak;-)
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

28-08-2013, 19:13

to jadę, do zobaczenia

Obrazek
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

28-08-2013, 19:16

Najebaj trochę fotek i zapijaj żarcie bimbrem. Powodzenia!
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

12-03-2014, 18:33

fajowe
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ