MUSICK MAGAZINE!!!

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Maria Konopnicka

Re: MUSICK MAGAZINE!!!

09-07-2013, 15:22

[V] pisze:A jeśli chodzi o starsze, nieistniejace magazyny (Vox Mortiis,Morbid Noizz etc) to były one o wiele lepsze od tego Musick Magazine,.
...e tam...gadanie. Piszesz tak bo masz sentyment do starych czasów gdy czytałeś tamte magazyny. Nieraz sobie do nich wracam i dopiero po latach widzę jakie to słabe było... Jedynym pismem, które dorównywało lub przewyższało obecny MM był Mega-sin (pierwsze numery).
[V] pisze:nie były wolne od błędów i niedociągnięc ale miały klimat,
Miały klimat, który wówczas czuliśmy mając naście lat.
[V] pisze:pisali tam ludzie z pasją, były też niezłe jaja, ten magazyn o którym tu dyskutujemy zbyt sterylny sie wydaje..
A tu myślisz, że piszą ludzie bez pasji. Dla kasy? Dla sławy? Ja bym powiedział, że Musick Magazine jest pismem dojrzalszym od swoich poprzedników - bo dojrzalsi są i twórcy i czytelnicy. A to akurat minusem nie jest.

Zgodzę się jednak trochę co do sterylności - brakuje dobrej publicystyki, napisanej z jajem, czegoś co byłoby pomiędzy recenzjami, a wywiadami.
Pamiętam rubrykę w Mystic jak Wardzała z Nergalem o jakichś płytach gadali - abstrahując od poziomu tych dyskusji to jednak się czytało - najczęściej z grymasem niezadowolenia na twarzy, ale zawsze...
Albo ocenianie tych samych płyt, przez różne osoby z redakcji - fajna sprawa, dająca szerszy pogląd i na same płyty i pozwalająca zapoznać się z gustem recenzentów.
Albo Kurdem All w TA, jakiś krótki komiks, parodia okładki - trochę humoru.
Nawet jebane listy od czytelników w Metal Hammerze z których często się lało, były urozmaiceniem.
Brakuje wyrazistych stałych rubryk. To można by dopracować.
Maria Konopnicka

09-07-2013, 15:23

Adrian696 pisze:
Maria Konopnicka pisze:To było żenujące... na poziomie mojej znajomosci płyt Ministry
+1
W tym temacie bydła robił nie będę. Idź na spacer...ochłoń.
Adrian696 pisze: wiem, że jestem pierdolnięty
+ 1

...w odróżnieniu od Ciebie nie przypisuję Ci rzeczy, których nie napisałeś :)
Ostatnio zmieniony 09-07-2013, 15:56 przez Maria Konopnicka, łącznie zmieniany 1 raz.
Maria Konopnicka

09-07-2013, 15:43

krz63 pisze:Są ludzie, którzy za promówki zrobią loda w recenzji i się podpiszą pod imieniem i nazwiskiem, uwierz mi. Dla mnie kurewstwo, ale jeśli ktoś się nie wstydzi, to jego sprawa.
No ale o Puchu konkretnie rozmawialiśmy :) On chyba do takich ludzi nie należał? :)
krz63 pisze:A co do zachwytu nad wydawanymi przez siebie bądź własnego redaktora naczelnego, to Twoja wiara w ludzi jest wielka :-)
Może dlatego, że miałem okazję współpracować z kilkoma naczelnymi i nikt mi nigdy niczego nie narzucał :) No raz miałem sytuację gdy moja recenzja nie była zbyt pochlebna, a zespół będący autorem opisywanej przeze mnie płyty miał być okładkowy. Naczelnemu nie pasowało więc recenzji nie puścił - dał inną, której treść bardziej mu odpowiadała. Nie zadzwonił jednak do mnie i nie powiedział: "Daj trzy gwiazdki więcej tej płycie i napisz, że jest zajebista bo to lepiej wpisze się w kontekst czasopisma".
Zresztą sam jestem naczelnym już od kilkunastu lat i nigdy nikomu nie kazałem podpisywać się pod słowami, które byłyby wbrew jego poglądom czy przekonaniom. Ale wierzę, że tak może i gdzieś jest.
Raczej wolę pozostać przy zdaniu, że to ludzi dobiera się ze względu na propagowane treści, a nie określone treści wciska w usta ludziom, którzy się z nimi nie utożsamiają. To nie byłoby wiarygodne dla czytelnika.
Ale patologie zdarzają się wszędzie, więc nie przeczę, że w wielu przypadkach może być tak jak napisałeś.
krz63 pisze:Wywiad z Enthroned moim zdaniem był zajebisty, a artysta został potraktowany tak jak powinien. Człowiek mądry nawet na najgłupsze bądź najbardziej chamskie, podstępne i zaczepne pytania odpowie tak jak Weltrowski w Fuckin' Bitch'zine, a głupek tak jak kolo z Enthroned w Thrash'em All :-)
Dla mnie takie wywiady są bez sensu. Jeśli jestem fanem zespołu to oczekuję rzeczowej rozmowy, a jak mnie zespół nie interesuje to po prostu wywiadu nie czytam. To było dla mnie czyste szczeniactwo i po lekturze tej rozmowy słowo "głupek" nasunęło mi się na myśl, ale nie w kontekście członka zespołu Enthroned.
Pytania mogą być trudne, ostre, bezkompromisowe, ale tamte były po protu dziecinne i infantylne.
Kiedyś był podobny wywiad w Mega-Sin z Setherial. Dziennikarz pytał po co grają tak chujową muzykę i obśmiewał wizję black metalu proponowaną przez Szwedów.
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

09-07-2013, 16:18

Nie wiem za co Darek pisał pozytywne recenzje, faktem jest to, że jak dostał wolną rękę, to pismo zrobił zajebiste.
Co do drugiej części wypowiedzi, to wiadomo, że dziennikarz wybiera takie pismo, które zgadza się z jego poglądami (dlatego Żakowski jest w Polityce a np. Karnowskiego nie ma w Wyborczej, logiczne). Czasy jednak dla dziennikarza trudne, więc jeśli mu po drodze zmienią się poglądy, to może być różnie z tzw. zatrudnieniem. Znam człowieka, który pisał w jednej dużej gazecie listy do redakcji, a później sam na nie odpowiadał. I te rzekome listy czytelników to było jedyne, w czym zdradzał swoje prawdziwe poglądy.
Znam też przypadek lokalnej gazety, która puściła artykuł o zepsutym mięsie w jednym z białostockim hipermarketów. Tym samym, który był największym reklamodawcą w gazecie. I postanowił ukarać pismo brakiem reklam. Akurat wydawca wolał pieniądze reklamodawcy, a nie etos wolności prasy.
Jeśli Ty traktujesz ludzi inaczej i są jeszcze podobni do Ciebie, to trzymajcie tak dalej.
Wywiad z Enthroned byl zlecony przez naczelnego, a Darek w wywiadzie w Wolfpacku opowiadał jak go wkurwiały te wszystkie szestastoletnie malowańce utrzymywane przez rodziców, które to bozi nienawidzą i trafiło akurat na nich. Uważam, że robienie wywiadów z zespołami, których się nie lubi ma sens i wprowadza jakiś element humorystyczny. Czekam na wywiad z Nothern Plague na Masterfulu :-)
http://www.arachnophobia.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Oremus - Popioły LP
Evil Machine - War In Heaven CD
Bloodthirst - Chalice of Contempt MC
Odraza - Esperalem Tkane CD
Genius Ultor - Nic co boskie nie jest mi obce CD
The Dead Goats - Ferox MC
Abusiveness - TBA CD
Maria Konopnicka

09-07-2013, 16:52

Może powinienem wywiad z Adrianem zrobić do następnego wydania Musick Magazine. Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

09-07-2013, 16:56

Robiłem ze Sceptic, Asgaard, Cemetery of Scream, z tego co wiem tylko ostatni zdążył się ukazać. Uważam, że dobry "dziennikarz" zrobi dobry wywiad z każdym.

Oremus - Popioły LP
Abusiveness - TBA CD
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

09-07-2013, 16:57

Maria Konopnicka pisze:Może powinienem wywiad z Adrianem zrobić do następnego wydania Musick Magazine. Co o tym sądzicie?
Właśnie miałem to napisać :D Proponuję też wywiad Plastka z Dronem albo długopisyyyyyy z Trockim.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Maria Konopnicka

09-07-2013, 16:59

krz63 pisze:Robiłem ze Sceptic, Asgaard, Cemetery of Scream, z tego co wiem tylko ostatni zdążył się ukazać. Uważam, że dobry "dziennikarz" zrobi dobry wywiad z każdym.
Pewnie, że tak. Sądzę nawet, że wielkim fanom zespołów nie zawsze wychodzą dobrze wywiady z ich idolami. Dziennikarz powinien zachować pewien dystans i rozsądek. Kiepsko się czyta jak ktoś ubliża rozmówcy i zadaje mu pytania wskazujące na brak szacunku, ale z drugiej stronie równie źle czyta się jak ktoś kadzi przez pół wywiadu i liże stopy jakiemuś zespołowi.
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

09-07-2013, 17:00

I byłyby to ciekawsze rzeczy niż większość wywiadów w tzw. prasie muzycznej. Piszę to całkiem serio.

Oremus - Popioły LP
Abusiveness - TBA CD
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

09-07-2013, 17:01

Maria Konopnicka pisze:
krz63 pisze:Robiłem ze Sceptic, Asgaard, Cemetery of Scream, z tego co wiem tylko ostatni zdążył się ukazać. Uważam, że dobry "dziennikarz" zrobi dobry wywiad z każdym.
Pewnie, że tak. Sądzę nawet, że wielkim fanom zespołów nie zawsze wychodzą dobrze wywiady z ich idolami. Dziennikarz powinien zachować pewien dystans i rozsądek. Kiepsko się czyta jak ktoś ubliża rozmówcy i zadaje mu pytania wskazujące na brak szacunku, ale z drugiej stronie równie źle czyta się jak ktoś kadzi przez pół wywiadu i liże stopy jakiemuś zespołowi.
Z Decapitated jeszcze robiłem i wykazałem brak szacunku :-(

Oremus - Popioły LP
Abusiveness - TBA CD
Maria Konopnicka

09-07-2013, 17:01

Lykantrop pisze: Właśnie miałem to napisać :D Proponuję też wywiad Plastka z Dronem albo długopisyyyyyy z Trockim.
Drone powinien zrobić wywiad z bachorem, a ja z Ministry. Drone zapytałby czy bachor poczuł się wyzwany, a ja zapytałabym dlaczego zafoliowali Psalm 69 i od 21 lat pudełko mi się nie otwiera... :)
SCREAMBLOODYGORE
weteran forumowych bitew

09-07-2013, 17:05

Lykantrop pisze:Niedoścignionym wzorem będzie tutaj nieodżałowany Wolfpack
Szkoda tylko, że pojawiały sie w nim wywiady przedrukowane z zagranicznej prasy...
Awatar użytkownika
Lykantrop

09-07-2013, 17:06

Maria Konopnicka pisze:
No przestań, taki np. wywiad Karka z Marychą z Ceti, gdzie w połowie zadaje ni z gruchy ni z pietruchy pytanie "jak często oddajesz kał do analizy?" to najlepsze co może być. Ja tam lubię jak zine/ magazyn jest robiony dla jaj albo na pograniczu dobrego smaku. Nie przeszkadza mi to, że wywiad z kapelą nie jest w ogóle na tematy muzyczne - bo to w 99% ani mnie nie interesuje, tudzież jest standardowym pierdzeniem "a do studia weszliśmy wtedy, a w studiu najpierw nagrywaliśmy bębny, a przy wokalach używaliśmy żarówek marki OSRAM, etc, itp.". Ja rozumiem rzetelność i w ogóle, doceniam ją (vide R'LYEH czy HELLGATE), ale mnie czytanie takich rzetelnych i poważnych rzeczy nudzi.
SCREAMBLOODYGORE pisze:
Lykantrop pisze:Niedoścignionym wzorem będzie tutaj nieodżałowany Wolfpack
Szkoda tylko, że pojawiały sie w nim wywiady przedrukowane z zagranicznej prasy...
O którym wywiadzie mówisz dokładnie? Tak baj de łej, do dzisiaj mnie zastanawia czy ta przepytka z Quorthonem to nie fake jakiś? :)
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Maria Konopnicka

09-07-2013, 17:16

krz63 pisze:Z Decapitated jeszcze robiłem i wykazałem brak szacunku :-(
Ja kiedyś robiłem wywiad z Łzami - zupełnie niespodziewanie, bo miał robić kolega, ale za dużo wypił i nie bardzo był w stanie.. Siedziałem w takiej ich białej, długiej limuzynie i gadałem z ich liderem (Adam Konkol).
No i tak wyczuł chyba, że niespecjalną estymą darzę ich twórczość. Rzekł w pewnym momencie, że on różnej muzyki słucha - od Mozarta do Morbid Angel i że w ogóle lubi metal. I tu niespodziewanie wszedł na grunt, na który nie powinien - nie spodziewał się, że ładnie uczesany dziennikarzyna w trzyczęściowym kremowym garniturze pociągnie dalej temat o metalu i za pomocą kilku (przyznają dość podchwytliwych pytań) udowodni, że lider Łez nie ma żadnej wiedzy ani większej orientacji zarówno jeśli chodzi o Morbid Angel jak i muzykę metalową.
Strapił się nieco i zapytał:
- A dlaczego w ogóle ze mną robisz ten wywiad?
- Bo graliście w mieście, w którym ukazuje się gazeta, w której pracuje.
- A czy Ty w ogóle wiesz jak ja się nazywam?
(nie miałem pojęcia) - A czy Ty wiesz jak ja się nazywam?
- A po co mi to?
- No a mi po co...
- To co napiszesz, że z kim rozmawiałeś...
- Sprawdzę sobie w internecie.

Z lekka mu zamurowało - ich menager trzy razy o autoryzację prosił :) Oczywiście wyciąłem te rzeczy i poszło na spokojnie.

Drugi fajny wywiad robiłem w studiu z Arturem Gadowskim - przygotowałem sobie sporo pytań, które spisałem na kartce. Miałem przerąbany dzień i nie zdążyłem baterii do dyktafonu kupić. Szef studia na to, że żaden problem - podłączę sobie do prądu. No i luz. Witamy się, siadamy na przeciwko siebie. A tu myk! Światło gaśnie. Awaria prądu. Egipskie ciemności. Dyktafon nie działa, pytań na kartce nie widzę. Ciemno jak dupie.
Wyszło jednak dobrze - spamiętałem odpowiedzi i szybko je spisałem, rozmowa wyszła naturalna, luźna - pewnie lepiej niż z tą karką :)))

Wywiady dużo zyskują jak się rozmawia twarzą w twarz - przez telefon jest dużo gorzej, a wywiady e-mailowe to już całkowite nieporozumienie.
Awatar użytkownika
Lykantrop

09-07-2013, 17:20

Maria Konopnicka pisze: Wywiady dużo zyskują jak się rozmawia twarzą w twarz
Szczególnie jak są to wywiady z liderem Falkenbacha!!!
[V]

09-07-2013, 17:22

Maria,spamietales odpowiedzi?ile bylo pytan? 2?
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
ZłyPan

09-07-2013, 17:29

Hehe, ja pamiętam, jak mi bateria w dyktofonie padła po zadaniu 3 pytań Scholliemu z Assassin i trzeba było wykonać zgrabną przerwę i ganiać z Progresji do najbliższego całodobiaka, modląc się do Croma o obecność baterii AAA tamże.... Udało się, ale chyba w życiu tak szybko nie biegałem.
Awatar użytkownika
Lykantrop

09-07-2013, 17:31

[V] pisze:Maria,spamietales odpowiedzi?ile bylo pytan? 2?
Ja już we wszystko uwierzę od kiedy Marian oznajmił, że pamięta doskonale wszystko co się działo w jego życiu od 10 miesiąca życia.
Awatar użytkownika
Alkoholokaust
postuje jak opętany!
Kontakt:

09-07-2013, 17:53

Lykantrop pisze:O którym wywiadzie mówisz dokładnie? Tak baj de łej, do dzisiaj mnie zastanawia czy ta przepytka z Quorthonem to nie fake jakiś? :)
Pamiętam że Blasphemy i Revenge (nie pamiętam czy już Revenge czy jeszcze Conqueror) były przedrukowane bez informacji o tym.
hare hare supermarket

nsbm.pl
Maria Konopnicka

09-07-2013, 17:55

[V] pisze:Maria,spamietales odpowiedzi?ile bylo pytan? 2?
Tak, w pierwszym pytaniu zapytałem jak się nazywa, a w drugim przyparłem do do muru i zapytałem w jakim zespole gra :)

Akurat z tym sobie nieźle radzę i jeśli rozmowa nie wkracza w specjalistyczną tematykę to bez trudu potrafię ją spisać z pamięci jeśli wezmę się za to jeszcze tego samego dnia. Do tej pory zdarza mi się, że nagrywam tylko na wszelki wypadek, a piszę wywiad z pamięci nie przesłuchując nagrania :) Niedawno w niezłe osłupienie wprawiłem jednego polityka wysyłając mu do autoryzacji wywiad, 20-30 minut po zakończeniu naszej rozmowy. Za cholerę nie potrafił sobie wytłumaczyć w jaki sposób przez tak krótki czas zdołałem przesłuchać i przepisać ponadgodzinne nagranie :))))

PS. Tak, zrobiłem mu jeszcze 50 tys zdjęć i wywołałem je zanim usłyszał odgłos migawki :)))
ODPOWIEDZ