Maria Konopnicka pisze:
Popełnić to można ...grzech. Moim zdaniem określenie "popełnił płytę" nie jest błędem a celową stylizacją. Inna sprawa, że może Ci się to nie podobać. Mnie na przykład wkurza jak ktoś pisze o sobie samym w trzeciej osobie, albo w artykule nazywa siebie "niżej podpisanym" :) Mam alergię na coś takiego, chociaż to żaden błąd nie jest :)
Za słownikiem PWN:
popełnić dk VIa, ~nię, ~nisz, ~nij (~ełń), ~nił, ~niony — popełniać ndk I, ~am, ~asz, ~ają, ~aj, ~ał, ~any
1. «dopuścić się czegoś złego, zrobić coś złego»
Popełnić przestępstwo, zbrodnię.
Popełnić błąd, grzech, nieprzyzwoitość, niezręczność, nietakt.
Popełnić niedyskrecję, nielojalność.
Δ Popełnić samobójstwo «odebrać sobie życie»
Δ przestarz. Popełnić mezalians «zawrzeć małżeństwo z nieodpowiednim partnerem»
2. żart. «utworzyć, skomponować, napisać»
Popełnić poemat, powieść, wiersz.
Może i to poprawne w sensie żartobliwym, ale jak czytam, że Weltrowski popełnił wraz z Azarewiczem wywiad z Nergalem, Dunaj popełnił biografię Behemotha, a Namtar popełnił płytę, to mam kurwa dość. Tego "popełniania" jest coraz więcej. Jeszcze dekada, a nikt nie będzie pisał książek, kręcił filmów, nagrywał płyt, wszyscy będą je popełniać. Opamiętajcie się, zachowujecie się jak jacyś niedojebani doktoranci popełniający kolejne rozprawy naukowe w czasie gdy profesorowie piszą książki.
Idę popełnić kupę, bo córka popełniła pobudkę i zaraz wspólnie popełniamy spacer.